ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΗ σεξουαλική ζωή των εφήβων.

Η σεξουαλική ζωή των εφήβων.

"Η χρήση του προφυλακτικού μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον έφηβο, αφού προστατεύει σημαντικά - όχι όμως και απόλυτα - από πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την εγκυμοσύνη"

SEX… Λέξη ορόσημο για τους σημερινούς εφήβους που όλο και πιο συχνά αναζητούν τη σαρκική απόλαυση και όχι το συναισθηματικό δέσιμο της ηλικίας, τον “εφηβικό τους έρωτα”… Σε έρευνες που πραγματοποιούνται συνεχώς παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ξεκινά την ερωτική του ζωή στην ηλικία των 13-15 ετών. Ποια είναι όμως η πιο σωστή στιγμή; Οι ειδικοί συνιστούν ως καταλληλότερη ηλικία αυτή των 17 ετών, όχι μόνο για λόγους σωστής ανάπτυξης και υγείας, αλλά και για ψυχολογικούς παράγοντες. Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία τόσο πιο πολλοί κίνδυνοι παραμονεύουν. Η ηλικία των 17 ετών συμβαδίζει με την κατάκτηση των στόχων της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης.

Η χρήση του προφυλακτικού μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον έφηβο

Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τη σαρκική επαφή, θα μπορέσει ο κάθε νέος να αποκτήσει μια πιο ουσιαστική σχέση, που θα τον ικανοποιεί στα περισσότερα επίπεδα και κυρίως συναισθηματικά και επικοινωνιακά. Μια πρόωρη επαφή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους νέους σε λάθος μονοπάτια. Σχολική αποτυχία, συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων στη πορεία, μη ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα, βίαιη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ποιοι οι λόγοι μιας πρόωρης επαφής

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι λόγοι που τους κάνουν τόσο ανυπόμονους; Ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, ένα πρόσφατο διαζύγιο, η απουσία ενός γονέα, η μόδα και οι συναναστροφές που έχει ο κάθε ένας είναι κάποιοι από αυτούς τους λόγους.

“Το sex δεν είναι μόνο απόλαυση αν δεν γίνεται με το σωστό τρόπο, άνθρωπο και μέτρα. Μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις που να σημαδέψουν την υπόλοιπη ζωή του νέου”

Ένας νέος που ανήκει σε μια παρέα όπου οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει την ερωτική τους ζωή, έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι σεξουαλικά ενεργοί και οι ίδιοι. Επιπλέον, η απομάκρυνση των νέων από τους γονείς τους, τους οδηγεί σε μια τέτοια πράξη θεωρώντας ότι πλέον έχουν τη ζωή ενός ενήλικα και μπορούν να κάνουν τα πάντα, χωρίς όμως να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα και προφυλάξεις.

Η μετάδοση ασθενειών και η προφύλαξη

Συχνό φαινόμενο είναι η μετάδοση ασθενειών, αφού δεν υπάρχει η αίσθηση του κινδύνου, αλλά μόνο αυτή της στιγμιαίας απόλαυσης. Σύμφωνα με έρευνα σε Έλληνες, σεξουαλικά δραστήριους εφήβους, αν και πάνω από 80% αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν το προφυλακτικό, μόνο 30% το χρησιμοποιούν σωστά (δηλαδή σε κάθε επαφή και σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής).

Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία τόσο πιο πολλοί κίνδυνοι παραμονεύουν

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να μην ξεχνάμε

Η χρήση του προφυλακτικού μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον έφηβο, αφού προστατεύει σημαντικά – όχι όμως και απόλυτα – από πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την εγκυμοσύνη. Όσον αφορά το τελευταίο θα ήταν καλό να υπάρχει και η αντισύλληψη από την  πλευρά της κοπέλας για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Και το πιο σημαντικό: Όταν αποκτήσει ενεργή σεξουαλική ζωή ο κάθε νέος θα ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινήσει τις επισκέψεις του, στον αρμόδιο για τέτοια ζητήματα, γιατρό.

Το sex δεν είναι μόνο απόλαυση αν δεν γίνεται με το σωστό τρόπο, άνθρωπο και μέτρα. Μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις που να σημαδέψουν την υπόλοιπη ζωή του νέου. Όσο πιο αργά γίνει τόσο πιο πολύ θα ανέβει η αξία του και θα γίνει πιο αντιληπτό ως αίσθημα. Δεν είναι μια εκτόνωση της στιγμής, αλλά η ένωση δύο ανθρώπων, που αν αυτό γίνει κατανοητό, θα αντιληφθεί κανείς το πόσο ξεχωριστή είναι αυτή η πράξη.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Οπαδική βία: Όταν το πάθος γίνεται έγκλημα.

Οπαδική βία ονομάζουμε μια μορφή βίας που χρησιμοποιεί τα...

Η Μουσική στην Ιστορία: Η περίπτωση του Ρεμπέτικου.

Τα τραγούδια, οι ύμνοι, η ποίηση και τα παρεμφερή...

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες,...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Amy Winehouse, η φωνή που συνδυάζει Soul, Jazz αλλά και r&b.

Μια από τις νεαρότερες φωνές που κατάφεραν να αφήσουν εποχή είναι αυτή της Amy Winehouse. Το ταλέντο της ήταν εμφανές από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, όπως...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια...

- New Post & Article Archive