Ένα άτομο που πάσχει από καρκίνο μπορεί να ακολουθήσει τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες:
Α) Σύμφωνα με το άρθρο «Nutrition and Physical Activity Guidelines for Cancer Survivors», φαίνεται ότι το τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το ψήσιμο στη σχάρα κρεάτων και ιδιαίτερα κρεάτων που είναι πλούσια σε πηγή λίπους, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν χημικές ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες και έχουν αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες. Για την προώθηση της καλής υγείας των πασχόντων από καρκίνο, ο περιορισμός της κατανάλωσης των μεταποιημένων και κόκκινων κρεάτων και η αποθάρρυνση της πρακτικής του μαγειρέματος αυτών και άλλων τροφίμων υψηλότερων σε πηγές λιποπρωτεϊνών σε υψηλές θερμοκρασίες είναι μια σημαντική διατροφική σύσταση.
Β) Σύμφωνα πάλι με το ίδιο άρθρο διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη κορεσμένου λίπους σχετίζεται με τη χειρότερη επιβίωση και αντίστροφα η πρόσληψη μονοακόρεστων λιπών συνδέεται με την καλύτερη επιβίωση ατόμων με καρκίνο. Βάσει αυτών που σήμερα γνωρίζουμε και για το ρόλο του κορεσμένου λίπους στην καρδιαγγειακή νόσο, τον προστάτη και την επίπτωση του στον καρκίνο του παχέος εντέρου, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους θα ήταν επωφελής σε αυτόν τον πληθυσμό.
Γ) Τέλος, παρά το γεγονός ότι τα οφέλη για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και την εξέλιξή του από τα λαχανικά και τα φρούτα είναι δεδομένα, μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα τρόφιμα έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ως εκ τούτου, είναι πιθανώς ευεργετική για τους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη μια διατροφή πλούσια σε μικροθρεπτικά και φυτοχημικά συστατικά προερχόμενα από λαχανικά και φρούτα.