ΑρχικήΤέχνεςΘέατροΕίδαμε την παράσταση "Το τελευταίο παιχνίδι" της Αναστασίας Βούλγαρη στο θέατρο "Έαρ...

Είδαμε την παράσταση “Το τελευταίο παιχνίδι” της Αναστασίας Βούλγαρη στο θέατρο “Έαρ Βικτώρια.

Βρεθήκαμε σε μια “κοιτίδα” του ελληνικού θέατρου, στο θέατρο «Έαρ» Βικτώρια για να παρακολουθήσουμε την παράσταση ‘’Το τελευταίο παιχνίδι’’ της συγγραφέα Αναστασίας Βούλγαρη υπό την σκηνοθεσία του Γιώργου Χριστοδούλου, η οποία είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Χριστοδούλου με την ρεαλιστική σκηνοθεσία του μας παρουσίασε μια παράσταση από αυτές που θα έλεγε κανείς πως σε καθηλώνουν. Δεν ήθελες να πάρεις τα μάτια σου από την σκηνή και ο παραμικρός εξωτερικός θόρυβος έμοιαζε απίστευτα ενοχλητικός. Είναι από αυτές τις παραστάσεις που το μόνο που θες να ακούς είναι τη φωνή των ηθοποιών και την μουσική επένδυση που έχουν επιλέξει.

Είναι από αυτές τις παραστάσεις που το σκηνικό είναι πλούσιο με τα έπιπλα τοποθετημένα με μεγάλη ακρίβεια, με στόχο την καλύτερη θέαση των ηθοποιών, παρουσιάζοντας μπροστά σου ένα ολόκληρο δωμάτιο, όχι τόσο ζεστό καθώς όλα τα έπιπλα είναι σκεπασμένα με λευκά σεντόνια σαν να προσπαθούν να κρύψουν μυστικά και παλιές μνήμες.

Τα έπιπλα είναι ακριβώς αυτά που περιμένει κανείς να δει σε ένα παραδοσιακό σπιτικό της επαρχίας εκείνης της εποχής, όχι ιδιαίτερα μοντέρνα, με βασικότερο στοιχείο το εικονοστάσι του σπιτιού, που ανάβουν το λιβάνι δείχνοντας την θρησκευτική ευλάβεια και πίστη τους. Ολόκληρη η σκηνή, η αίθουσα φαίνεται δομημένη σαν ιερή τελετουργία.

Όλοι οι ηθοποιοί με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους απογειώνουν την παράσταση. Η Νόνη Ιωαννίδου υποδύεται την Όλγα, την γυναίκα του Κυριάκου, σε μια μεγαλύτερη ηλικία όπου αφηγείται μετά από χρόνια το κουβάρι της ιστορίας για αυτή την οικογένεια. Οι στιγμές που ξεσπάει όλο αυτόν τον καταπιεσμένο πόνο, όλα αυτά τα παράπονα τόσων χρόνων μόνη είτε απολογούμενη μπροστά στους δικαστές είναι μαγευτικές θα έλεγα. Συγκινούν μέχρι δακρύων. Παράλληλα, η Ματίνα Δημητροπούλου ερμηνεύει την Όλγα στην νεαρή της ηλικία, μια μητέρα με απύθμενη αγάπη για τους δυο γιους της και μια σύζυγος περιφρονημένη και κακοποιημένη από το άντρα της, χωρίς θάρρος και δύναμη να τον αντιμετωπίσει.

Ο Γιώργος Χριστοδούλου υποδύεται τον σκληροτράχηλο, αψύ και βλοσυρό Κυριάκο, σύζυγο της Όλγας, προκατειλημμένο από πανάρχαιες αντιλήψεις που θέλουν την γυναίκα παρατεταμένη, χωρίς λόγο έκφρασης, παρά μόνο ως τον τρόπο αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους, εντυπωσιάζει με τις εκρήξεις τους, με τους τσακωμούς του, προκαλεί ρίγος μέχρι και στους θεατές. Σαν άγριο θηρίο αρπάζει την Όλγα, την χτυπά, την βιάζει με την χυδαιότητα αυτού του ανθρώπου να φτάνει στο ζενίθ. Δεν είναι τυχαίο που νιώθει φόβο μέχρι και ο θεατής, που παρακολουθεί τον πόνο της γυναίκας, καθώς η κακοποίηση είναι εδώ, είναι δίπλα μας, υπάρχει ακόμα και στην εποχή μας. Ο Ανδρέας Γιαννακούλας, ο Βίκτωρας Πέτσας και ο Πάνος Τρουμπουνέλης, οι νέοι του θιάσου, αφήνουν άναυδο το κοινό με την έντονη αληθοφάνεια της ερμηνείας τους. Οι αντιπαραθέσεις των νέων με τον πατέρα τους, το θάρρος, η ανόρθωση του αναστήματός τους, τα ξεσπάσματα πόνου και καταπίεσης είναι στιγμές που προκαλούν ανατριχίλα.

Εν κατακλείδι, μία συνολικά άρτια παράσταση, μια δουλειά και συνεργασία που απέδωσε καρπούς, διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή καθώς τον κρατά σε μια συνεχή συγκίνηση και έμμεσο προβληματισμό.

[vc_custom_heading text=”Ταυτότητα Παράστασης “Το Τελευταίο Παιχνίδι“ και Αφίσα” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”]

“Το Τελευταίο Παιχνίδι” της Αναστασίας Βούλγαρη, στο θέατρο Έαρ Βικτώρια. Ελληνική επαρχεία, οικογένεια, πατρική κυριαρχία, μητρική αγάπη. Τέσσερις κόσμοι σε έναν. όλοι γνωρίζουν, αλλά σωπαίνουν. Μια μάνα, δύο παιδιά και ένας πατέρας, θύτης και θύμα ταυτόχρονα, σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή… Διαβάστε το δελτίο τύπου.

  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Χριστοδούλου.
  • Σκηνικά – Κουστούμια: Δέσποινα Βολίδη.
  • Φωτισμοί: Σπύρος Κάρδαρης.
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Ουρανία Μαργαρώνη.
  • Παίζουν: Νόνη Ιωαννίδου, Γιώργος Χριστοδούλου, Ματίνα Δημητροπούλου, Ανδρέας Γιαννακούλας, Βίκτωρας Πέτσας, Πάνος Τρουμπουνέλης.

[apss_share]
[jnews_block_26 compatible_column_notice=”” number_post=”1″ post_offset=”0″ include_category=”56″ sort_by=”latest” excerpt_length=”8″]

Σχετική Αρθρογραφία

Προτεινόμενα

Joanne: “Είμαι άνθρωπος με πολλές ανησυχίες για τη ζωή, για την ύπαρξη και ποτέ δεν ηρεμώ”

Η Joanne προέρχεται από μια καλλιτεχνική οικογένεια και πιστεύει ότι γεννήθηκε με το "μικρόβιο"...

Archolekas, o Teenager της μουσικής με τα θετικά μηνύματα στους νέους.

O Archolekas ένας νέος – έφηβος καλλιτέχνης που ήδη από τα πρώτα του βήματα...

Ορφέας Παπαδόπουλος: “Αργά η γρήγορα η τέχνη θα αναγεννηθεί”

Την αγάπη του για την τέχνη, την διαφορά ανάμεσα στο θέατρο και την τηλεόραση,...

Σταμάτης Καπίρης: “Η μουσική δημιουργεί συναισθήματα χαράς, λύπης και ευεξίας οπότε τη θεωρώ απαραίτητη…”

Ο Σταμάτης Καπίρης εντυπωσιάζει με την αυθεντικότητα αλλά και την συναισθηματική του ερμηνεία, κερδίζοντας...

String Demons: “…να σταματήσουμε να θεωρούμε δεδομένες ταμπέλες και στεγανά γύρω από τη μουσική -και όχι μόνο- που μάθαμε μεγαλώνοντας…”

String Demons, το συγκρότημα που έχει ξεχωρίσει με τις μοναδικές μουσικές προτάσεις του. Ένα...

Παρασκευή Δουρουκλάκη: “Στην τέχνη έρχεσαι πιο κοντά όταν απλά παραδέχεσαι και ομολογείς την αλήθεια σου”

Η Παρασκευή Δουρουκλάκη αναζητά τη θέση της σε αυτό τον κόσμο, παρατηρεί και αλλάζει....

Άρης Κασαπίδης: “Το θέατρο επηρεάζει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου”

Ο Άρης Κασαπίδης μας αποκαλύπτει για το πως ήρθε το θέατρο στη ζωή του....

Βασίλης Ηλιάδης: “Κάνε αυτό που πραγματικά αγαπάς και όλα τα άλλα θα έρθουν”

Ο Πολυτάλαντος καλλιτέχνης Βασίλης Ηλιάδης έχει ξεχωρίσει τους τελευταίους μήνες στην Ελληνική δισκογραφία. Το...