ΑρχικήΣυνεντεύξειςΠρόσωπαΗ συνέντευξη του δικηγόρου και Διδάκτωρα Νομικής Θέμη Σοφού στο Young People.

Η συνέντευξη του δικηγόρου και Διδάκτωρα Νομικής Θέμη Σοφού στο Young People.

"Ο Θέμης Σοφός μας μιλά για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την δικηγορία, ποιες είναι οι σκέψεις του για τους νέους δικηγόρους και για άλλα πολλά..."

Ο Θέμης Σοφός είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δικηγόρους. Έχει αναλάβει πολύκροτες υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο όπως η δίκη της “17 Νοέμβρη”. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών από το 1995. Είναι απόφοιτος του τμήματος της νομικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στο τμήμα ποινικών επιστημών του Πανεπιστημίου Βόννης στη Γερμανία. Δραστηριοποιείται κυρίως στο Ποινικό Δίκαιο, Αστικό Δίκαιο, Εμπορικό – Εταιρικό Δίκαιο και Διοικητικό Δίκαιο.

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός πήρε την απόφαση να κατέβει ως πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών στις εκλογές με το συνδυασμό των “Εργατικών”. Για το πως πήρε αυτή την απόφασή αλλά και για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την δικηγορία, ποιες είναι οι σκέψεις του για τους νέους δικηγόρους και για άλλα πολλά μας μιλά μέσα από τη συνέντευξή του.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Θέμη Σοφού

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών από το 1995

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την δικηγορία; Σας επηρέασε ο πατέρας σας στην απόφαση αυτή;

Στην οικογένεια θα μπορούσε να πει κανείς είναι ιδιαίτερα έντονη η παρουσία της νομικής επιστήμης. Ο πατέρας και ο παππούς μου ήταν δικηγόροι. Η μία αδερφή μου είναι δικηγόρος, η άλλη είναι συμβολαιογράφος καθώς επίσης και κάποια ξαδέρφια μου και στενείς συγγενείς είτε είναι δικηγόροι είτε ανήκουν στο δικαστικό σώμα. Η συζήτηση μεταξύ πατέρα και γιου δικηγόρων είναι δίγλωσση. Έχει σχέση δεσμού αίματος ενώ παράλληλα έχει και σχέση συναδελφική. Είχαμε και έντονες συμφωνίες αλλά και έντονες διαφωνίες.

Γενικότερα έχετε ασχοληθεί με πάρα πολλές υποθέσεις. Κάποιες μάλιστα έχουν δει και τα φώτα της δημοσιότητας. Υπάρχει κάποια υπόθεση που να την θυμάστε πολύ έντονα; Είτε γιατί ίσως ήταν πιο επικίνδυνη είτε γιατί είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις; 

Μέχρι στιγμής δεν έχω θεωρήσει καμία υπόθεση επικίνδυνη. Είναι αρκετές εκείνες οι οποίες με συγκίνησαν και κατά κύριο λόγο δεν είχαν απασχολήσει το πανελλήνιο. Ήταν υποθέσεις που άνηκαν στην πεζή καθημερινότητα με προβλήματα πραγματικά του πολίτη. Ο ανθρώπινος πόνος είναι κάτι το οποίο ένας συνήγορος υπερασπίσεως μοιράζεται μαζί με τον κατηγορούμενο τον οποίο και υπερασπίζεται. Ωστόσο, η δίκη η οποία έχει μείνει ανεξίτηλη μέσα μου είναι της “17 Νοέμβρη” στην οποία συμμετείχα στην νεαρή μου ηλικία και είχα εκπροσωπήσει στην υπεράσπιση τον Παύλο Σερίφη, τον Ηρακλή Κωστάρα και τον Κώστα Καρατσώλη. Είχα έτσι την ευκαιρία να ζήσω και να γνωρίσω από κοντά πρόσωπα και πράγματα που θεωρώ πως ανήκουν στην νεώτερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Θα υπερασπιζόσασταν δηλαδή κάποιον που έχει διαπράξει ένα ειδεχθές έγκλημα;

Ναι υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον κώδικα δικηγόρων, ο δικηγόρος αναλαμβάνει μια υπόθεση επειδή σύμφωνα με την συνείδηση του θεωρεί πως μπορεί να την αναλάβει και επίσης επειδή πιστεύει στα επιχειρήματα του πελάτη και τα αποδεικτικά μέσα που του δίνει. Γι’ αυτό και εγώ ακολουθώ τον κανόνα της συνείδησης μου ανεξαρτήτως της βαρύτητας του εγκλήματος. Με άλλα λόγια να πιστέψω πως αξίζει να υπερασπιστώ αυτό το άτομο το οποίο έσφαλε στην ζωή του.

Πώς πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών στις επερχόμενες εκλογές με τον συνδυασμό των “εργατικών”;

Η καθημερινότητά μου περίπου 25 χρόνια είναι αυτή που με ενέπνευσε να ασχοληθώ με τις εκλογές του συλλόγου. Προβλήματα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, οι οποίες οφείλονται στην δυσλειτουργία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης αποτελούν τις παραμέτρους στις οποίες και στηρίχθηκε η απόφαση μου αυτή. Για να μιλήσω απλά και λαϊκά: “Το μαγαζί το ξέρω” όπως γνωρίζω και τα προβλήματα που υπάρχουν. Γι’ αυτό και μπορώ να προτείνω πραγματικές λύσεις προκειμένου να βελτιωθεί αυτό που λέγεται δικαιοσύνη και ακόμη περισσότερο να βελτιωθεί η ποιότητα απονομής της και εν συνέχεια να ικανοποιηθεί όχι μόνο ο δικηγόρος αλλά και ο ίδιος ο πολίτης. Να μην νιώθει δηλαδή, πως η πολιτεία έχει εγκαταλείψει την ορθή και ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία με μικρές “ενέσεις” μπορούν αν βελτιώσουν την ζωή τόσο του δικηγόρου όσο και του πολίτη.

Ως “Εργατικοί” αποφασίσαμε να θεσπίσουμε έναν καινούριο θεσμό στην χώρα μας τον “Επίκουρο Έδρας” όπου ένας κατά κύριο λόγο νέος δικηγόρος θα παραλαμβάνει το δικόγραφο και θα υπογράφει το αντίγραφο. Με αυτό τον τρόπο ο δικηγόρος γλυτώνει αρκετό χρόνο αφού δεν θα χρειάζεται να περιμένει ο ίδιος και θα συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα στα ταμεία του συλλόγου τα οποία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών αποκλειστικά για δικηγόρους στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις εργαζόμενες μητέρες αλλά και τις μονογονικές οικογένειες.

Το “cityring” αποτελεί μια άλλη πρόταση του συλλόγου μας. Βανάκια εφοδιασμένα με μόνιτορ αλλά και wi-fi ξεκινώντας από τις εννέα το πρωί έως τις τρεις το μεσημέρι θα ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία που θα περιλαμβάνει τα δικαστήρια, τον άρειο πάγο και το εφετείο δίνοντας έτσι την αίσθηση του κύκλου και διευκολύνοντας την ζωή του δικηγόρου ο οποίος και θα εισέρχεται δωρεάν με την επίδειξη της ταυτότητας του. Το τμήμα “επιμόρφωσης πολιτών” για άτομα που δεν κατάφεραν να μπουν ή να τελειώσουν την νομική σχολή με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά δίδακτρα τα χρήματα εκ των οποίων θα πηγαίνουν στα ταμεία του συλλόγου αποτελεί ακόμη μια πρόταση μας.

Τα άτομα αυτά θα έχουν πιστοποιημένη επάρκεια και θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν ως βοηθοί δικηγόρου “legal secretary” έχοντας αποκτήσει τις βασικές νομικές γνώσεις. Θα δώσουμε την ευκαιρία σε νέους δικηγόρους που δεν είχαν την ευκαιρία είτε να κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό είτε δεν τους δέχτηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια πλέον να μπορούν να κάνουν ένα δωρεάν μέσω των τμημάτων επιμόρφωσης. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αξία των επιστημονικών ενώσεων αλλά και του δικηγορικού συνδέσμου Ελλάδος.

Τέλος, με την πρόταση μας για την τήρηση ανεπίσημων πρακτικών δίκης ο δικηγόρος κερδίζει πολύτιμο χρόνο καθώς θα βρίσκει συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία που χρειάζεται. Ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από εικοσιτέσσερις αξιότατους συμβούλους που όλοι προέρχονται από την πράξη χωρίς να έχουν συνδικαλιστικό παρελθόν και επιθυμούν να αντικαταστήσουν την παλιά συνδικαλιστική νοοτροπία με την νέα σύγχρονη του δικηγόρου που θέλει να παρέχει έργο στον πολίτη και να αναβαθμίσει τον ρόλο του δικηγορικού ΄λειτουργήματος στην ελληνική κοινωνία.

Είναι απόφοιτος του τμήματος της νομικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στο τμήμα ποινικών επιστημών του Πανεπιστημίου Βόννης στη Γερμανία

Αναφερθήκατε προηγουμένως στους νέους δικηγόρους.Οι εργατικοί έχουν μεριμνήσει προκειμένου να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά που πήραν τώρα πτυχίο στα πρώτα τους βήματα;

Ξεκινώντας, ο επίκουρος έδρας θεωρούμε πως θα δώσει δουλειά σε πολλούς νέους ανθρώπους. Τα έσοδα τα οποία προσδοκούμε ότι θα έχουμε θα βοηθήσουν τους νέους δικηγόρους στην ασφαλιστική και φορολογική επιδρομή που έχουν δεχτεί. Εάν καταφέρουμε και διανείμουμε σωστά, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και με προτεραιότητα στους νέους δικηγόρους το μέρισμα που δίνει ο δικηγορικός σύλλογος και που τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά χαμηλό σίγουρα θα ελαφρύνει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν.

Επίσης έχουμε το πρόγραμμα της “επιμόρφωσης πολιτών” στο οποίο και θα συμμετάσχουν οι νέοι δικηγόροι για την εξειδίκευση τους καθώς είναι αυτοί που θα πρέπει αν εξοικειωθούν με την δικηγορική πράξη. Με άλλα λόγια ,να μπουν στα βαθιά. Είναι σημαντικό να αναμορφωθεί ο τρόπος κατανομής των δικηγόρων που αναλαμβάνουν κατηγορουμένους οι οποίοι δεν έχουν κάποιο συνήγορο και να δοθεί η ευκαιρία και στα νέα παιδιά.

Τέλος, με την σύσταση του θεσμού του βοηθού εισαγγελέα, δικαστή ή ανακριτή ο νέος δικηγόρος θα βοηθήσει την πολιτεία αλλά και ο ίδιος θα αποκτήσει εμπειρία και στο μέλλον θα γίνει ένας συνειδητοποιημένος δικαστής σε περίπτωση που θα θελήσει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο.

Πώς προέκυψε η ονομασία “Εργατικοί”;

Από την ιδιοσυγκρασία μας. ‘Έχουμε μια καθημερινότητα δουλειάς, σκληρού μόχθου και επιθυμίας για παραγωγή αποτελεσμάτων .Έχει καθαρά προσωπικό χαρακτήρα. Δεν αποτελεί μια πολιτική φιλοσοφία αλλά μια στάση ζωής.

Σας φοβίζει ο ανταγωνισμός;

Καθόλου. Ο ανταγωνισμός πρέπει να υπάρχει. Αν δεν έχεις ανταγωνισμό έχεις κάνει κάποιο λάθος,έχεις πάει μάλλον σε λάθος δρόμο.

Πέρα από δικηγόρος όμως είστε παντρεμένος και με μια πολύ όμορφη και γνωστή παρουσιάστρια την κυρία Τσιμτσιλή. Πώς είναι να είστε παντρεμένος με μια προσωπικότητα που την γνωρίζει ο κόσμος και κατά πόσο είναι εύκολο να συνδυάσει κανείς επαγγελματική επιτυχία και οικογενειακή ηρεμία;

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την προσωπική μου ζωή. Η οικογενειακή ευτυχία και ηρεμία μπορεί να συνδυαστεί με τη επαγγελματική καθημερινότητα παρά το γεγονός ότι οι αντιξοότητες είναι μεγάλες. Δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι με το επαγγελματικό φορτίο που μπορεί να έχουν δύο εργαζόμενοι γονείς όλα είναι ρόδινα. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει αγάπη, κατανόηση και ψυχική σύνδεση τότε τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Δεν με γοητεύει καθόλου η ιδέα του βουλευτή. Δεν μου αρέσει να κάνω μελλοντολογία αλλά μπορώ να σας πω ότι για εμένα καλύτερο κοινοβούλιο είναι το ακροατήριο, η δικαστική αίθουσα. Εκεί νιώθω καλά με τον εαυτό μου.

Λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κρίση που δεσπόζει στις μέρες μας τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους νέους που θα διαβάσουν την συνέντευξη;

Οι νέοι που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη, αν είναι δικηγόροι θα τους πω: “προχωρείτε, κάντε δυναμικό “μπάσιμο” στην ζωή και μην απογοητεύεστε από τις αρνητικές πανθομολογουμένως καταστάσεις”. Η μαχόμενη δικηγορία είναι πάρα πολύ γοητευτική και ελκυστική αρκεί να είσαι εργατικός. Από την άλλη, στους νέους ανθρώπους που δεν είναι δικηγόροι τους προτρέπω να προσπαθήσουν να παράγουν όσα περισσότερα μπορούν,να γεμίσουν την ημέρα τους με όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα καθώς όσο περισσότερο γεμίζεις την ημέρα σου τόσο περισσότερος χρόνος σου μένει για ακόμη περισσότερα.

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Δικηγόρου Θέμη Σοφού συνεργάστηκαν οι ομάδες της Έκφρασης και Υλοποίησης και η ομάδα των συνεντεύξεων, υπεύθυνη συνέντευξης Τέτη Μαδιά.

Σχετική Αρθρογραφία

Προτεινόμενα

Γεωργία Νταγάκη: “Με τρομοκρατεί η ιδέα να χάνεται κάθε ίχνος ανθρώπινου παράγοντα, ψυχή και σώμα”

Η Γεωργία Νταγάκη αντλεί ενέργεια και πάθος από το δημιουργικό κομμάτι της μουσικής. Αρχικά...

Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Μπουνάτσα, ερμηνεύτρια με ιδιαίτερες και άρτιες προσεγγίσεις τραγουδιών.

Αλεξάνδρα Μπουνάτσα, μια ερμηνεύτρια με αγάπη και πάθος για τη μουσική. Συστήνεται σαν ένα...

Κωνσταντίνος Ελματζίογλου: “Το δημιουργικό άγχος, υπάρχει και είναι πολύ γλυκό αίσθημα!”

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ελματζίογλου μας μιλάει για τη υποκριτική και το θέατρο αλλά και...

Skye Holland: “Anxiety, is something that a lot of people, including myself, struggle with some times”

Skye Holland is a rising star, who has done a lot of collaborations with...

“Fast fashion”, τρόπος ζωής.

Με τον όρο "fast fashion", ή αλλιώς γρήγορη μόδα, εννοούμε το σύστημα στο οποίο...

Nea, the successful composer and singer with almost 2 billions streams on Spotify.

Nea is a Swedish singer and songwriter with almost 2 billion streams on Spotify....

Μαρία Βακάλη: “Tο ρεμπέτικο ενέχει έναν ρομαντισμό και μια αμεσότητα”

Με καταγωγή από τη Λέσβο και γεννημένη σε ένα σπίτι που η μουσική ήταν...

Η συνέντευξη της Νόρας Δράκου, αθλήτριας κολύμβησης 50, 100 μέτρων στο ελεύθερο, ύπτιο και πρόσθιο.

Η Νόρα Δράκου είναι αθλήτρια κολύμβησης με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά...