ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΤοξικοί άνθρωποι και καταστάσεις που μας εγκλωβίζουν επηρεάζοντας αρνητικά τη ζωή μας.

Τοξικοί άνθρωποι και καταστάσεις που μας εγκλωβίζουν επηρεάζοντας αρνητικά τη ζωή μας.

"Φίλοι, εργασιακές σχέσεις αλλά και το άλλο μισό παίζουν σημαντικό ρόλο για το αν θα έχουμε ένα καλό επίπεδο ζωής"

Η Ζωή μας περιβάλλεται από ανθρώπους οι οποίοι είναι σημαντικοί για την δική μας πορεία. Φίλοι, εργασιακές σχέσεις αλλά και το άλλο μισό παίζουν σημαντικό ρόλο για το αν θα έχουμε ένα καλό επίπεδο ζωής. Πέρα από τους ανθρώπους υπάρχουν και οι καταστάσεις που τις περισσότερες φορές βέβαια τις οδηγούν και πάλι άνθρωποι. Καταστάσεις όπως το εργασιακό, οικογενειακό, μας κάνουν καλύτερους η χειρότερους ανθρώπους. Πολλοί πλέον προσπαθούμε να εντοπίσουμε αυτό που λέμε τοξικό (αν και καταβάθος το γνωρίζουμε) και να το απομακρύνουμε από τη ζωή μας ή να το περιορίσουμε. Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι (συγγενικό περιβάλλον) ή καταστάσεις (εργασία) που δεν μπορούμε τις περισσότερες φορές να αντιδράσουμε και τότε αρχίζουν οι δυσκολίες.

Αρχίζουμε οι περισσότεροι να ψάχνουμε πληροφορίες για το πώς μπορούμε να εντοπίσουμε αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις που βρίσκονται δίπλα μας. Άνθρωποι που με κάποιο τρόπο μας αφαιρούν την αισιοδοξία, την χαρά, γενικά την θετική μας ενέργεια. Νιώθουμε να μας δημιουργούν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και κάνουν τα πάντα για να μας μαυρίσουν την ψυχολογία μας μέσα από τα δικά τους θέματα. 

Η αναγνώριση των τοξικών ανθρώπων – παραγόντων

Ας δούμε τη ζημιά μπορούν να κάνουν στην ψυχική μας υγεία οι τοξικοί άνθρωποι αλλά και καταστάσεις

Δυστυχώς η αναγνώριση αυτών των ατόμων είναι δύσκολη γιατί ως συνήθως κρύβονται πίσω από την εικόνα του αθώου και του πονεμένου αφού όλα του πηγαίνουν, όπως λέει ο ίδιος, όλα στραβά. Μιλάει συνέχεια ώρες ατελείωτες για τον εαυτό του, για τη δουλειά του, για τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους μη δίνοντας την ευκαιρία να μιλήσεις για τα δικά σου. Μην νομίζεται ότι είναι φίλο σας, απλά θέλουν κοινό να τους ακούει να τους θαυμάζει…

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι γκρινιάζουν πάντα μεμψιμοιρώντας και κλαίγοντας ότι όλα είναι μαύρα, απλή βροχή μπορούν να την κάνουν πλημμύρες και καταστροφές. Αφού εντοπίσουμε τους τοξικούς ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται για το πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε ή να τους απομακρύνουμε από κοντά μας.

Εδώ να σημειώσουμε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο αυτοί οι άνθρωποι για πολλούς λόγους να μην μπορούν εύκολα να βγουν από τη ζωή μας. Ο βασικός λόγος είναι ότι ίσως να βρίσκονται στο οικογενειακό μας ή εργασιακό περιβάλλον. Όλα όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια είναι το αποτέλεσμα μιας μικρής έρευνας στο διαδίκτυο και κυρίως απόψεις ειδικών επιστημόνων για το θέμα της τοξικότητας των ανθρώπων. Για να μην κουραστούμε δεν θα σας παρουσιάσουμε ακριβή και με λεπτομέρεια όλες αυτές τις πληροφορίες αλλά γενικές πληροφορίες για να πάρουμε μια κάποια εικόνα. 

Τη ζημιά μπορούν να μας κάνουν οι τοξικοί άνθρωποι στην καθημερινότητά μας

Αν ψαχτούμε λίγο θα βρούμε πληροφορίες που θα μας εντυπωσιάσουν για το τι προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσει ένας τοξικός φίλος. Από τις χειρότερες παρενέργειες είναι η υγεία μας αφού η κατάθλιψη μέχρι και οι καρδιοπάθειες μπορεί να οφείλονται σε αυτού του είδους των σχέσεων. Ως συνήθως τέτοιες σχέσεις μας προκαλούν θλίψη, νεύρα, αίσθημα κόπωσης αφού τις περισσότερες φορές γίνονται απίστευτα κουραστικοί αφού μιλούν ακατάπαυστα και αυτό για τον οργανισμό μας δεν είναι καθόλου καλό. Η συναισθηματική πίεση που νιώθουμε από κάποια στιγμή και μετά είναι σίγουρα βλαβερή και ανασταλτικός παράγοντας για την ποιότητα ζωής που θα θέλαμε.

Κάποια ίσως σημεία για το πως μπορούμε να εντοπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους 

  • Επηρεαζόμαστε από την συμπεριφορά τους.  
  • Νιώθουμε κάποιο άγχος λίγο πριν τις προγραμματισμένες συναντήσεις μαζί τους. 
  • Ξεχνάμε τις δικές μας αρχές και αξίες μετά από κουβέντα μαζί τους για το προφανές λόγο ότι δεν διαφωνούμε σχεδόν ποτέ για να μην τους στεναχωρήσουμε και άλλο. 
  • Ώρες ώρες νιώθουμε ότι τελικά, μας ελέγχουν τα συναισθήματά μας κυρίως για άλλους ανθρώπους. 
  • Βλέπουν συνεχώς την κακή πλευρά της ζωής και ποτέ θετικά. 
  • Περιγράφουν τα πάντα έχοντας την υπερβολή, πάντα προς το χειρότερο, ζουν ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα. 
  • Είναι νάρκισσοι και ενδιαφέρονται μόνο γι΄αυτούς, αφού επικεντρώνονται μόνο στις δικές τους ανάγκες. 

Ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε ώστε να τους αντιμετωπίσουμε     

θα πρέπει καθημερινά να ζητάμε από τον εαυτό μας να διεκδικεί κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε, μιλώντας πάντα για την ποιότητα ζωής
  • Καλό είναι όταν αρχίζουν να μοιρόλατρούν ή να γκρινιάζουν να βρίσκουμε μια δικαιολογία και να αποχωρούμε ευγενικά.  
  • Όταν η κουβέντα πηγαίνει σε άλλους και αρχίζουν να μιλάνε για τα μειονεκτήματά τους η τα παράπονα που έχουν για αυτούς, καλό θα είναι να μην τους δίνουμε τροφή. 
  • Καλό θα είναι να μην μοιραζόμαστε με αυτά τα άτομα τα πολύ προσωπικά μας πράγματα. 
  • Μιλήστε με τρόπο, όσο τον δυνατόν ανοιχτά μαζί τους, δώστε τους να καταλάβουν ότι θέλετε μια υγιή σχέση μαζί τους. 

Πότε ίσως πρέπει να δώσουμε ένα τέλος

Αν μετά από δικές σας προσπάθειες βλέπετε ότι συνεχίζεται η διοχέτευση αρνητικής ενέργειας, τότε μάλλον πρέπει να δώσετε ένα τέλος σε αυτή τη σχέση όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να αναλογιστούμε και την δική μας ευθύνη, αφού σε μια σχέση τοξική για να δημιουργηθεί χρειάζονται και οι δύο. Τέλος, σίγουρα αυτό το χρονικό διάστημα όλοι έχουμε δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει καθημερινά να ζητάμε τουλάχιστον από τον εαυτό μας να διεκδικεί κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε, μιλώντας πάντα για την ποιότητα ζωής.

Σημείωση: Ο συντάκτης του άρθρου δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Οπαδική βία: Όταν το πάθος γίνεται έγκλημα.

Οπαδική βία ονομάζουμε μια μορφή βίας που χρησιμοποιεί τα...

Η Μουσική στην Ιστορία: Η περίπτωση του Ρεμπέτικου.

Τα τραγούδια, οι ύμνοι, η ποίηση και τα παρεμφερή...

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες,...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Νίκος Παπάζογλου, ο τραγουδοποιός, ο “εργάτης”, Ο “Ινδιάνος” της Ελληνικής μουσικής.

Ο Μουσικός, ο ερμηνευτής, αλλά και δισκογραφικός παραγωγός. Με ένα κόκκινο φουλάρι πάντα στις εμφανίσεις του επί σκηνής έδωσε την ευκαιρία να τον χαρακτηρίσουν ως τον "Ινδιάνο" Της...

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές...

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Ανθρώπινες σχέσεις... Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και...

- New Post & Article Archive