ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΤο Aids στη ζωή των νέων ανθρώπων.

Το Aids στη ζωή των νέων ανθρώπων.

"Το Aids είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο στις γυναίκες και στους άνδρες ηλικία 15 έως 29 ετών. Έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο πισωγύρισμα στην ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης"

Το Aids στη ζωή μας, έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια από την αναφορά του πρώτου κρούσματος, το Aids έχει αλλάξει τον κόσμο μας. Για να καταλάβουμε την έκταση του προβλήματος διαβάστε σε αριθμούς τι έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει. Προς το παρόν, έχει σκοτώσει πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει 40 εκατομμύρια και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει.  

Το Aids είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο στις γυναίκες και στους άνδρες στην ηλικία 15 έως 29 ετών. Έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο πισωγύρισμα στην ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, έχει καταστεί η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν θα δούμε πως ο κόσμος αρνούνταν να δει την απειλή του Aids. Τα τελευταία όμως δεκαπέντε χρόνια, η στάση του ανθρώπου (ευτυχώς κυρίως για τους νέους) έχει αλλάξει. Ο κόσμος έχει αρχίσει να λαμβάνει τη μάχη κατά του Aids τόσο σοβαρά όσο της αξίζει. Ίσως με κάποια κενά χρονικών διαστημάτων με επικίνδυνα αποτελέσματα, γιατί ο εφησυχασμός είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να υπάρχει.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι εισβολής στον ανθρώπινο οργανισμό

Η μόλυνση από τον HIV δεν οδηγεί αμέσως στην ανάπτυξη του Aids που μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και οκτώ χρόνια αργότερα

Ο Πιο συνηθισμένος τρόπος εισβολής της μόλυνσης στον οργανισμό είναι η σεξουαλική επαφή, γιατί ο ιός βρίσκεται εν αφθονία στο σπέρμα του μολυσμένου ατόμου. Μπορεί, λοιπόν, να μεταδοθεί είτε με την κολπική είτε με την πρωκτική συνουσία.

Ο ιός είναι παρών και στο αίμα των θυμάτων της νόσου και γι’ αυτό είναι δυνατόν να μεταδοθεί από ένα χρήστη -ενδοφλεβίως- τοξικών ουσιών στο φίλο του, επειδή μοιράζονται μαζί την ίδια βελόνα.

Ο HIV μεταφέρεται επίσης στους αιμοφιλικούς, όταν το αίμα που μεταγγίζεται είναι μολυσμένο, όπως και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στη μήτρα ή κατά τον τοκετό από μολυσμένο αίμα της μητέρας. Θεωρητικά, η μετάδοση του ιού από το ένα άτομο στο άλλο κατά τη διάρκεια της συνουσίας μπορεί να αποτραπεί από οποιαδήποτε μέσο εμποδίζει την ανάμειξη αίματος, σπέρματος και κολπικών υγρών.

Η Χρήση του προφυλακτικού

Ξέρουμε πλέον ότι το προφυλακτικό εξασφαλίζει ασφαλές σεξ, αφού οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ιός δεν μπορεί να διαπεράσει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Αν χρησιμοποιούσαν όλοι προφυλακτικό η εξάπλωση του Aids θα είχε σίγουρα περιοριστεί.

Το Aids προσβάλλει τόσο τους ομοφυλόφιλους όσο και τους ετεροφυλόφιλους. Αρχικά, η ασθένεια είχε περιοριστεί στους ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ζήλο στο κάλεσμα για ασφαλές σεξ. Τώρα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης από το HIV προέρχεται από τους χρήστες -ενδοφλεβίως- τοξικών ουσιών και τους ετεροφυλόφιλους.

Πολλές τραγικές περιπτώσεις γυναικών που προσβλήθηκαν από Aids επιβεβαιώνουν τη θεωρεία ότι και μόνο μια σεξουαλική επαφή με φορέα της αρρώστιας αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Πάρα πολλές γυναίκες, τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, κόλλησαν Aids ύστερα από μια και μοναδική σεξουαλική συνάντηση με άγνωστο άνδρα, που ήταν τοξικομανής και μοιράζονταν σύριγγες με άλλους. Επίσης, μια γυναίκα είναι δυνατόν να μολυνθεί από τον άνδρα της, αν έχει προσβληθεί από τον ιό από άλλες εξωσυζυγικές σχέσεις, ομοφυλοφιλικές και μη.

Πως επιτίθεται στο οργανισμό, πότε εμφανίζεται

Προς το παρόν, έχει σκοτώσει πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει 40 εκατομμύρια και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει

Το Aids, το σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας, προκαλείται από τον ανθρώπινο ιό ανοσοανεπάρκειας HIV, που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας τον οργανισμό επιρρεπή στις αρρώστιες. Όταν εισβάλει στο σώμα, ο HIV διεισδύει στα βοηθητικά λεμφοκύτταρα Τ, που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη άμυνα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις και καρκίνους.

Ο ιός του Aids προκαλεί τη διάρρηξη των λεμφοκυττάρων Τ, που απελευθερώνουν μόρια του HIV στο αίμα, με αποτέλεσμα να μολυνθούν και άλλα λεμφοκύτταρα Τ. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα γίνεται ευάλωτο σε ορισμένες “ευκαιριακές” ασθένειες όπως η πνευμονία και οι καρκίνοι, που επωφελούνται από την εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού και προκαλούν τις πιο πολλές φορές το θάνατο.

Η Μόλυνση

Η μόλυνση από τον HIV δεν οδηγεί αμέσως στην ανάπτυξη του Aids που μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και οκτώ χρόνια αργότερα. Έτσι, όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, μπορεί να μην το γνωρίζουν και να τον μεταδίδουν άθελά τους σε άλλους. Το τεστ για να εξακριβωθεί αν υπάρχει μόλυνση ή όχι από Aids, γίνετε με μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων του HIV.

Τα αντισώματα είναι ουσίες που δημιουργούνται από τον οργανισμό ως αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο ιό. Η Παρουσία των αντισωμάτων του HIV αποδεικνύει ότι το άτομο έχει προσβληθεί από τον ιό. Ο άνθρωπος που το αίμα περιέχει αντισώματα του HIV, λέμε ότι είναι “φορέας του Aids”.

Αν φοβάστε πως έχετε εκτεθεί στον ιό του HIV, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και κανονίστε ένα ραντεβού για εξέταση αίματος. Ωστόσο, επειδή μεσολαβεί μια περίοδος επώασης μερικών μηνών από τη στιγμή της έκθεσης στον ιό έως τη στιγμή που το θύμα γίνεται φορέας του Aids, τo τεστ μπορεί να είναι ακόμα αρνητικό ακόμα και αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον HIV.

Tι συμβαίνει στη χώρα μας!

Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί γιατροί για την εξάπλωση του Aids στη χώρα μας καθώς αντί να μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν στάσιμοι. Και αυτό τη στιγμή που το Aids αποτελεί μια προβλέψιμη νόσο. “Τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις μεγάλες μονάδες λοιμώξεων της χώρας μας είναι απογοητευτικά, αφού φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιστατικά μολύνσεων από Aids”.

Κάποια ενδεικτικά νούμερα! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, η “μαύρη χρονιά” για την πορεία της λοίμωξης όπως χαρακτηρίστηκε ήταν το 2005 αφού εκείνη τη χρονιά είχαμε αύξηση 25%. Έτσι άλλοτε όταν ξεχνιέται το θέμα έχουμε αύξηση και όταν γίνεται γνωστό παραμένει στάσιμο, όμως τα ποσοστά παραμένουν πάντα ανησυχητικά.

Το Aids προσβάλει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, αφού η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων, αφορούν άνδρες ηλικίας 26 έως 34 και γυναίκες 23 έως 29 ετών. “Εφησυχάσαμε! Τα μέτρα χαλάρωσαν”, είπαν χαρακτηριστικά οι γιατροί, τονίζοντας ότι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά του Aids πρέπει αν είναι η πρόληψη Με βασικό στοιχείο αυτής, τη χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή.

Βίντεο Ντοκιμαντέρ με θέμα το Aids

Μηχανή του Χρόνου: AIDS (part 1)
Το AIDS στην Ελλάδα το 1993

Σημείωση: Το άρθρο με τίτλο “Το Aids στη ζωή των νέων ανθρώπων” είναι μια εργασία από τη ομάδα έκφρασης και υλοποίησης του site. Το άρθρο θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή χρήσιμων πληροφοριών.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

To SUGAR ενώνει τις δυνάμεις του με το Humanity Greece για την Ημέρα της Γυναίκας.

Το περιοδικό SUGAR και η ΑΜΚΕ Humanity Greece τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας μέσα από...

Οπαδική βία: Όταν το πάθος γίνεται έγκλημα.

Οπαδική βία ονομάζουμε μια μορφή βίας που χρησιμοποιεί τα...

Η Μουσική στην Ιστορία: Η περίπτωση του Ρεμπέτικου.

Τα τραγούδια, οι ύμνοι, η ποίηση και τα παρεμφερή...

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες,...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Amy Winehouse, η φωνή που συνδυάζει Soul, Jazz αλλά και r&b.

Μια από τις νεαρότερες φωνές που κατάφεραν να αφήσουν εποχή είναι αυτή της Amy Winehouse. Το ταλέντο της ήταν εμφανές από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, όπως...

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν...

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές...

- New Post & Article Archive