ΑρχικήΑρθρογραφία17 Νοεμβρίου 1973, ημέρες πολυτεχνείου.

17 Νοεμβρίου 1973, ημέρες πολυτεχνείου.

"Εκείνη την χρονιά ήδη ο φοιτητόκοσμος είχε αρχίσει να αντιδρά με αφορμή νόμους της χούντας που επηρέαζαν τις σπουδές τους. Το όλο σκηνικό είχε αρχίσει έντονα από τις 14 Νοεμβρίου"

Η μέρα Πολυτεχνείου, 17 Νοεμβρίου 1973, μια από τις κορυφαίες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις κατά της χούντας των συνταγματαρχών στη χώρα μας. Εκείνη την χρονιά ήδη ο φοιτητόκοσμος είχε αρχίσει να αντιδρά με αφορμή νόμους της χούντας που επηρέαζαν τις σπουδές τους. Το αποκορύφωμα όλων αυτών των εκδηλώσεων, (καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα) ήταν η 17 Νοεμβρίου με τα αποτελέσματα που όλοι μας γνωρίζουμε.

Τα σπουδαιότερα γεγονότα της 17 Νοεμβρίου

Στο πολυτεχνείο οργανώθηκαν ομάδες, συνεργεία φοιτητών όπου έβγαιναν έξω και μοίραζαν πλακάτ, έγραφαν στους τοίχους, σε λεωφορεία κ.α

Το όλο σκηνικό είχε αρχίσει έντονα από τις 14 Νοεμβρίου, όταν οι φοιτητές μαζεύτηκαν στο προαύλιο και αποφάσισαν την αποχή από τα μαθήματα. Η συνέχεια μεταφέρθηκε και σε άλλες σχολές, (Νομική, Ιατρική κ.α) Όσο περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότεροι φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο πολυτεχνείο. 

Έτσι το απόγευμα της ίδιας ημέρας δημιουργήθηκε η συντονιστική επιτροπή του πολυτεχνείου αλλά και σε άλλες σχολές έχοντας καθήκον τη καθοδήγηση της εξέγερσης. Οι φοιτητές είναι πλέον έτοιμοι για όλα έτοιμοι να δώσουν τα πάντα ακόμα και την ζωή τους. Η απόφαση ήταν πλέον μία, ΚΑΤΑΛΗΨΗ του πολυτεχνείου.

Οι κινήσεις των φοιτητών

Αμέσως ομάδες προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους πολίτες της Αθήνας ενημερώνοντάς τους για το λόγο της κατάληψης αλλά και ζητώντας την βοήθειά τους στο αγώνα, που μόλις είχε αρχίσει. Επίσης στήθηκε γρήγορα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός όπου ενημέρωνε για το τι γίνεται μέσα στο πολυτεχνείο αλλά και όλες τις κινήσεις έξω από αυτό.

Στο πολυτεχνείο οργανώθηκαν ομάδες περιφρούρησης, ομάδες, συνεργεία φοιτητών όπου έβγαιναν έξω και μοίραζαν πλακάτ, έγραφαν στους τοίχους, σε λεωφορεία κ.α συνθήματα όπως, “Ζήτω η ελευθερία”, “Κάτω η χούντα”, “Δημοκρατία” κ.α Ένα ακόμα αξιοσημείωτο ήταν η δημιουργία και ενός μικρού νοσοκομείου στο χώρο.

Η Αντίδραση της χούντας

Η θυσία και ο αγώνας των φοιτητών ήταν η αρχή του τέλους για τη επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Ελλάδα

Ήταν φυσικό η χούντα να απαντήσει άμεσα, άλλωστε είχε άμεση ενημέρωση και από την αρχή της χρονιάς η επεμβάσεις της ήταν πάντα πολύ γρήγορες. Οι μυστικοί πράκτορες κατέκλυσαν αμέσως τους χώρους γύρω από το πολυτεχνείο ώστε να εμποδίσει τη προσέλευση του κόσμου που ήταν συγκλονιστική στα καλέσματα των φοιτητών.  

Στις 16 Νοεμβρίου η χούντα αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση ξεφεύγει και περνάει στη βία. Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις με γκλόπ, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος που βρίσκεται έξω από το πολυτεχνείο. Η κατάσταση γίνεται ακόμα δύσκολη για τους δικτάτορες καθώς η επέμβαση της αστυνομίας δεν έχει το αποτέλεσμα που θέλουν.

Αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού

Ο στρατός περικυκλώνει τους γύρω χώρους του πολυτεχνείου, με άρματα μάχης, πεζοναύτες, και άντρες της περιβόητης ΕΣΑ. Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι ετοιμάζεται αλλά κανείς δεν περίμενε όλο αυτό που θα ακολουθούσε. Οι φοιτητές ζητούν διαπραγματεύσεις, το αίτημά τους απορρίπτεται.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17 Νοεμβρίου το άρμα που βρίσκεται απέναντι από τη πύλη του πολυτεχνείου παίρνει εντολή να εισβάλει. Η στιγμή της εισβολής του τανκ, είναι χαραγμένοι στη μνήμη σε όλους μας. Οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες είναι πλέον γεγονός.


“Η θυσία και ο αγώνας των φοιτητών το Νοέμβριο του 1973 ήταν η αρχή του τέλους για τη επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Ελλάδα”


Η Αντίστροφη μέτρηση

Ένα ανελέητο κυνηγητό έχει μόλις αρχίσει, μέσα στου χώρους αλλά και έξω από το πολυτεχνείο. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 37 ενώ οι τραυματίες εκατοντάδες. Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της χούντας ήδη είχε αρχίσει.

Η θυσία και ο αγώνας των φοιτητών το Νοέμβριο του 1973 ήταν η αρχή του τέλους για τη επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Ελλάδα. Μια στιγμή μνήμης για όλους όσους χάθηκαν αλλά και για όλους όσους έδωσαν τον αγώνα τους τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

Βίντεο Αφιέρωμα

ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ - 17 Νοεμβρίου 1973 Η απριλιανή χούντα καταστέλλει την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ

*Σημείωση: Στην ενότητα, “Γεγονότα: του Young People.gr γίνεται μια απλή καταγραφή των (μεγάλων) στιγμών, αλλά και καθημερινών θεμάτων όπως, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, Aids κ.α

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

“Από τη Μεσόγειο στον Ατλαντικό και από την Αναγέννηση στον Διαφωτισμό”

Αναντίρρητα, η Μεσόγειος θάλασσα, κατά την εκάστοτε ιστορική περίοδο,...

Η Μεγάλη Εβδομάδα Της Ορθοδοξίας.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε χωρίς να είμαστε...

Αλλαγές και νέα ξεκινήματα.

Έρχεται κάποια στιγμή ή πολλές στιγμές στην ζωή σου...

Νέα Σεζόν, Νέοι στόχοι.

Δε θα πω καλό χειμώνα, αν και τον περιμένω...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Νίκος Παπάζογλου, ο τραγουδοποιός, ο “εργάτης”, Ο “Ινδιάνος” της Ελληνικής μουσικής.

Ο Μουσικός, ο ερμηνευτής, αλλά και δισκογραφικός παραγωγός. Με ένα κόκκινο φουλάρι πάντα στις εμφανίσεις του επί σκηνής έδωσε την ευκαιρία να τον χαρακτηρίσουν ως τον "Ινδιάνο" Της...

Υπόθεση: Γυναικεία έξοδος στην κοινωνία του σήμερα.

Η έξοδος από ουσιαστικό γένους θηλυκού στην καθημερινή της...

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν...

- New Post & Article Archive