O Barry White, Τραγουδοποιός αλλά και συνθέτης της Soul Disco μουσικής.

Posted on Νοεμβρίου 26, 2016, 1:20 πμ
2 mins

Ο Barry White, Αμερικάνος τραγουδιστής – Τραγουδοποιός αλλά και συνθέτης της Soul Disco μουσικής. Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά του η μπάσο βαρύτονη χροιά της φωνής του.  Στους μουσικόφιλους γνωστός με τις επιτυχίες, “You re The First, The Last, My Everything”, Can t Get Enough Of Your Love, Babe”, “Let The Music Play” και “Just The Way You Are”. Στη μουσική έκανε την εμφάνισή του περίπου τη δεκαετία του 70 με το εντυπωσιακό μέχρι και σήμερα “Love Unlimited Orchestra” σε ρυθμούς Soul, Funk & Disco. Φανταστείτε ότι το πρώτο άλμπουμ “I ve Got So Much To Give” που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 70 έχει χαρακτηριστεί από τη ανταπόκριση του κόσμου ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών.

Ο Barry White γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1944 στο Calveston του Τέξας σε μια περιοχή με μεγάλη εγκληματικότητα. Το πραγματικό του όνομα είναι, Barrence Eugene Carter. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φυλακιστεί για κλοπή στα 17 αλλά και να χάσει τη ζωή του ο αδερφός από αντίπαλη συμμορία.

Πέθανε αρκετά νέος στην ηλικία των 58 χρόνων στις 4 Ιουλίου 2003. Η Μουσική στη ζωή του ήρθε από μικρή ηλικία έχοντας την ευκαιρία να μεγαλώσει ακούγοντας κλασική μουσική από τη συλλογή της μητέρας του όπως δήλωσε αργότερα. Το πιάνο ήταν το πρώτο όργανο αλλά και αυτό που αγάπησε περισσότερο από τα άλλα γιαυτο και το ακούμε περισσότερο σε μεγάλες επιτυχίες του.

Επίσημα θα λέγαμε πως από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και μετά την αποφυλάκισή του και αποχωρώντας από τη συμμορία που ήταν μέλος άρχισε να καταπιάνεται με τη μουσική έχοντας άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα. Συνεργασίες με ανθρώπους της μουσικής σε όλα τα σκαλοπάτια (τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής αλλά και δεύτερες φωνές) οδηγούν τον Barry White σε ένα μόνο δρόμο, αυτό της μουσικής!!!

Εδώ να συμπληρώσουμε πως στα τέλη του 60 δημιουργεί το συγκρότημα με το όνομα «Love Unlimited».Το γκρουπ αποτελείται από τρείς γυναίκες,  την Diane Taylor, τη Glodean James. Ο σκοπός δημιουργίας του συγκροτήματος είναι κυρίως για να συμπληρώνουν τον ίδιο τον Barry White.

Η δεκαετία του 70 ήταν του Barry White αφού εκεί έγραψε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπου μέχρι και σήμερα τα βλέπουμε κάποια από αυτά στο μουσικό προσκήνιο (τηλεόραση, ραδιόφωνο, charts). Νούμερο ένα για πολλές εβδομάδες στο Bilboard αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο τραγούδια όπως το, “Let The Music Play” και “Just The Way You Are”. Με κύριο πάντα χαρακτηριστικό τη μπάσο βαρύτονη φωνή του αλλά και ενός νέου ήχου που είναι συνδυασμός θα λέγαμε της r&b με την κλασική μουσική με αποτέλεσμα τη ντίσκο Soul.

Η Δεκαετία του 70 ήταν η καλύτερη βλέποντας το παρελθόν του Barry White, προσπάθησε τα επόμενα χρόνια κυκλοφορώντας πολλά άλμπουμ που σίγουρα ήταν πετυχημένα όχι τόσο όμως όσο η δημιουργίες της δεκαετίας εκείνης. Ίσως αναμενόμενο αφού είχε ανεβάσει το πήχη πολύ ψηλά με κάτι καινούργιο γενικότερα στη μουσική.

Ο Barry White είχε μια αδυναμία, ήταν υπέρβαρος με αποτέλεσμα τα προβλήματα υγείας (αρτηριακή πίεση, νεφρική ανεπάρκεια) να το οδηγήσουν στο θάνατο στις 4 Ιουλίου 2003 σε ηλικία 58 χρονών. Τα σπουδαιότερα βραβεία μετά θάνατον ήταν, το Σεπτέμβριο του 2003 όπου εγκαταστάθηκε στο Music Hall Of Fame στη Νέα Υόρκη. Το Σεπτέμβριο του 2013 του απονεμήθηκε το 2506 αστέρι στο Hollywood Walk Of Fame στο Χόλυγουντ. Διαβάστε στη συνέχεια επιγραμματικά τις σπουδαιότερες στιγμές του.

Κάποιες σημαντικές σημειώσεις για τον Barry White. 

  • Τα τραγούδια του ήταν άκρως ερωτικά τόσο που στην αρχή της μουσικής του πορεία είχε τη λογοκρισία των συντηρητικών εκείνης της εποχής.
  • Έχει κάνει 2 γάμους και έχει 8 παιδιά και όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του άρεσε να κλείνεται στο σπίτι του και να παίζει με τα παιδιά του.
  • Τη δεκαετία του 90 έγραψε την αυτοβιογραφία του τονίζοντας πως η ζωή του έμαθε πολλά καταφέρνοντας να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στέλνοντας το μήνυμα πως ο κάθε άνθρωπος έχει τη μοίρα στα χέρια του.
  • Αν και το τέλος της soul αλλά και γενικότερα της χορευτικής μουσικής όπως τη γνώριζαν οι μουσικόφιλοι της δεκαετίας του 70 και 80 ο Barry White συνέχιζε να ήταν από τους κορυφαίους.

Η Δισκογραφία του Barry White:

  • I ve Got So Much To Give – 1973.
  • Stone Gon – 1973.
  • Can t Get Enough – 1974.
  • Just Another Way To Say – 1975.
  • Let The Music Play – 1976.
  • Is This Whatcha Wont? – 1976.
  • Barry White Sings For Someone You Love – 1977.
  • The Man – 1978.
  • I Love To Sing The Songs I Sing – 1979.
  • The Message Is Love – 1979.
  • Sheet Music – 1980.
  • Barry & Glodean – 1981.
  • Beware – 1981.
  • Change – 1982.
  • Dedicated – 1983
  • The Right Night & Barry White – 1987.
  • The Man Is Back – 1989.
  • Put Me In Your Mix – 1991.
  • The Icon Is Love – 1994.
  • Staying Power – 1999.

Βίντεο Barry White

O Barry White, ο τραγουδοποιός που έγινε γνωστός για τη βαθιά βελούδινη μπάσα ρομαντική φωνή του. Οι φίλοι του τον αποκαλούσαν ως «Μαέστρο» ή «Βελούδινη φωνή». Δημιούργησε ένα μουσικό ύφος από στοιχεία κλασικών αλλά και ορχηστρικών μελωδιών με αποτέλεσμα μοναδικές επιτυχίες.

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για τον Barry White, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν τον συγκεκριμένο τραγουδιστή!!! Από την ομάδα διαχείρισης του Young People.

Programmer | Radio Producer | Author

Ο Ζαχαρίας Κρέσπης, οι απόψεις του, οι συμβουλές του είναι σεβαστές και συνήθως αποτελούν τη βάση κάθε νέας δημιουργίας στο χώρο του Young People. Είναι στον τομέα διαχείρισης, έκφρασης και υλοποίησης ιδεών, είναι η ομάδα που οργανώνει, προγραμματίζει, βάζει προτερεότητες και ελέγχει από την αρχή έως το τελευταίο στάδιο την δημοσίευση των άρθρων. Επεξεργάζεται και υλοποιεί όλες τις δικές σας ιδέες, και παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται. Είναι αυτός που έβαλε πρώτος το λιθαράκι στο να δημιουργηθεί αυτός ο ιστότοπος. Αρχικά ως «Ρυθμός της νεολαίας» Και από την άνοιξη του 2013 πλέον ως Young People. Αυτή τη χρονική περίοδο ο Ζαχαρίας βρίσκεται πίσω και από τη μουσική επιμέλεια του δικού μας ραδιοφώνου, του Young People Radio.

Leave a Reply

  • (not be published)