Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020
14.3 C
Athens
More
  Αρχική Αρθρογραφία Υγεία & Ομορφιά Άσκηση στην ινοκυστική νόσο.

  Άσκηση στην ινοκυστική νόσο.

  Η παρούσα εργασία αποτελεί ανασκόπηση μιας ενδεικτικής αρθρογραφίας σχετικής με τις επιδράσεις και τα οφέλη της άσκησης στην ινοκυστική νόσο. Περιγράφεται, επίσης, η ινοκυστική νόσος ως ένα χρόνιο νόσημα με μεγάλες επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

  Πρόλογος

  Η κυστική ίνωση είναι η πιο κοινή αυτοσωμική υπολειπόμενη κληρονομική νόσος στη λευκή φυλή. Η καθιστική ζωή συμβάλλει στην εξέλιξη της σωματικής και λειτουργικής ανεπάρκειας στην κυστική ίνωση, με συνέπεια ένα μειωμένο προσδόκιμο ζωής για τον ασθενή. Απ’ την άλλη, η άσκηση έχει λάβει αυξανόμενη αναγνώριση από τους ερευνητές και τους κλινικούς ιατρούς ως θεραπεία για την χρόνια νόσο, συμπεριλαμβανομένων και των πνευμονοπαθειών της κυστικής ίνωσης. Στην ινοκυστική νόσο, η άσκηση έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τον καθαρισμό των αεραγωγών μέσω ενός συνδυασμού υπεραερισμού, μηχανικής δόνησης και βελτιωμένης ιξωδοελαστικότητας των πτυέλων, οδηγώντας έτσι στη διευκόλυνση της απόχρεμψής τους. Η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση και επιβραδύνει την προοδευτική πνευμονική δυσλειτουργία, κάτι που σχετίζεται με την επιβίωση του ατόμου.

  Ένα μεγάλο μέρος των γνώσεων σχετικά με τα οφελη της σωματικής άσκησης σε άτομα με κυστική ίνωση προέρχονται κυρίως από μικρές μη τ