Έχω χάσει τον έλεγχο! Ήμουν ένα κορίτσι ήρεμο, απλό, καλή μαθήτρια… Ξαφνικά το τελευταίο διάστημα μεταμορφώθηκα σε κάτι άλλο… Νευρική, σπαστικιά, χωρίς υπομονή, πολύ άγχος… Αναρωτιέμαι είναι άραγε αυτός ο χαρακτήρας μου; Η περνάω απλώς μια φάση που θα μου περάσει; Μου κάνει εντύπωση αυτή η αλλαγή χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Προαιρετικό: Γράψε τη γνώμη σου στον ανοιχτό προβληματισμό, η γνώμη σου θα δημοσιευτεί χωρίς το όνομά σου. Να υπογραμμίσουμε εδώ πως δεν προσπαθούμε να δώσουμε λύση στους προβληματισμούς, απλά συμπαραστεκόμαστε με τη γνώμη μας όσο αυτό είναι εφικτό. Όλοι οι φίλοι μαζί σαν μια παρέα. Επισημαίνουμε ότι δεν είμαστε επιστήμονες, ψυχολόγοι ή ειδήμονες, αλλά απλά μια παρέα νέων που εάν θέλεις μπορείς να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου.
Κατά πάσα πιθανότητα είναι φυσιολογικό, λόγω της εφηβείας. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις τουλάχιστον τον έλεγχο και να μη το αφήσεις να κυριαρχήσει πάνω σου… Και περισσότερο πρόσεχε τη συμπεριφορά σου απέναντι στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου. Από καθηγητές, γονείς, συμμαθητές και άλλους… Το κακό σε όλη την υπόθεση είναι ότι μάλλον όλοι σε έχουν συνηθίσει αλλιώς και τώρα μπορεί να τους φανεί κάπως.
Η Μεταμόρφωσή σου είναι κάτι προσωρινό, αν δεις όμως ότι συνεχίζεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα καλό θα είναι να το συζητήσεις με τους γονείς σου!!! Ας κάνεις όμως πρώτα μια προσπάθεια μόνη σου η και με την βοήθεια των πολύ κολλητών σου φίλων. Επίσης καλό θα ήταν όταν μας συμβαίνουν τέτοιου είδους θέματα, να κάνουμε πολύ σε χρόνο μετά την αυτογνωσία ή την κριτική μας. Το λέω αυτό γιατί πέρα από την εφηβεία, ως δικαιολογία, μπορεί να υπάρχουν και άλλα βαθύτερα αίτια για την αλλαγή της συμπεριφοράς μας.
Μην αναρωτιέσαι αν αυτός είναι ο χαρακτήρα σου, σίγουρα δεν είναι. Βρισκόμαστε σε μια ηλικία που συνέχεια ψαχνόμαστε. Αυτό που περνάς είναι μια μικρή φάση, η οποία θα περάσει, απλά να έχεις υπομονή. Αυτό θα συμβεί βέβαια μόνο αν το περιγράφεις σωστά (Ήμουν ένα κορίτσι ήρεμο, απλό, καλή μαθήτρια). Η πίεση ίσως που δέχτηκες ήταν λίγο παραπάνω από τα όριά σου (διάβασμα κ.α) και μάλλον δεν το κατάλαβες. Υπομονή λοιπόν, ηρεμία και παρέα με φίλους που σε εκτιμούν και σε σέβονται. Μια μικρή μπόρα είναι και θα περάσει.
Φύγε αν μπορείς κάποιες μέρες κάποιο, σαββατοκύριακο, δραπέτευσε από τη καθημερινότητα. Ίσως να είναι αυτό που σε οδήγησε στο να νιώθεις έτσι αυτή τη περίοδο. Εγώ το βλέπω περαστικό πάντως, μην ανησυχείς αυτό συμβαίνει σε πολλούς μέσα στην εφηβεία μας.
Ο χαρακτήρα σου σίγουρα δεν είναι αυτός, απλά προσπάθησε να βρεις τρόπους εκτόνωσης. Γυμναστήριο, βόλτες με τους φίλους σου ΌΧΙ σε κλειστούς χώρους όπως σινεμά, θέατρο. Τέλος αν επιχειρήσεις τώρα να μάθεις το γιατί, ίσως να χειροτερέψει τη κατάσταση. Αφησέ το για πολύ πιο μετά, τώρα μην κουράζεις την σκέψη σου, θέλεις ξεκούραση.
Κοπέλα μου μην αγχώνεσαι, όλοι περνάμε από αυτή τη φάση. Βρίσκεσαι από ότι καταλαβαίνω στην περίοδο της εφηβείας… Την περίοδο αυτή, άλλοι την περνάνε ήρεμα και άλλοι την περνάνε πολύ άσχημα. Στη δεύτερη περίπτωση φερόμαστε πολύ άσχημα στους γύρω μας, εκνευριζόμαστε με το παραμικρό, υπάρχει περίπτωση κατάθλιψης και κάποια αλλά συμπτώματα… Είναι μια φάση που περνάει… Be Cool…!!!
Πιστεύω ότι είναι η ιδέα σου. Απλώς βλέπεις τα πράγματα με άλλο μάτι από ότι πριν. Πρέπει να σκεφτείς τι σε έχει κάνει να αλλάξεις και να το διορθώσεις. Πρέπει να τα βρεις με τον εαυτό σου. Αρκεί να το πιστέψεις…
«Χωρίς ουσιαστικό λόγο». Δηλαδή κάποιος λόγος υπάρχει που όμως δεν πιστεύεις πως φέρει την ευθύνη για ότι σου συμβαίνει. Για ψάξε μήπως ο μη ουσιαστικός λόγος είναι τελικά Ο υπεύθυνος. Γιατί εάν δεν ξέρεις εσύ τότε ποιος ξέρει; Εγώ, ένας άγνωστος που απλά προσπαθεί να σε βοηθήσει μέσα από ένα e-mail; Εάν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε ίσως είναι απλά μια φάση στη ζωή σου η οποία λογικά θα περάσει. Γιατί εάν ήσουν έτσι θα το είχες καταλάβει εδώ και καιρό.
Είσαι σίγουρη ότι αυτή η αλλαγή δεν οφείλεται κάπου; Σκέψου. Δεν νομίζω ότι αυτό που βγήκε τώρα στην επιφάνεια είναι ο χαρακτήρας σου. Πιστεύω ότι είναι κάτι άλλο που οφείλεται σε κάτι που μεσολάβησε. Προσπάθησε να γυρίσεις στις παλιές συνήθειες. Ζήτα και την βοήθεια φίλων. Ίσως μπορούν να βοηθήσουν. Καλή τύχη.
Κοίτα βασικά νομίζω ότι αυτή η απότομη αλλαγή οφείλεται σε κάτι που σου συνέβη αυτό το τελευταίο διάστημα. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς λόγο… Μήπως σε επηρέασε κάτι; Γιατί αν σκεφτείς, δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα διάστημα να αλλάξει η συμπεριφορά σου… Μάλλον έχεις άγχος για κάτι και όλο αυτό σου βγαίνει σε νεύρα… Καλύτερα να χαλαρώσεις.
Αυτή η ξαφνική αλλαγή δεν είναι τυχαία, μπορεί απλά να έχεις κουραστεί η κάτι που δεν έχεις καταλάβει να σε ενοχλεί και να σου έχει προκαλέσει αυτή τη μεταμόρφωση… Πάντως σου συνιστώ να προσπαθήσεις να το ελέγξεις για να μην γίνει κάτι κακό ας πούμε να τσακωθείς με κάποιο φίλο, μέχρι να βρεις τι είναι αυτό που σε έχει επηρεάσει να το διορθώσεις και να ξαναβρείς τον εαυτό σου…
Όλοι αλλάζουμε είναι φυσικό. Ίσως αυτή σου η ριζική όπως λες αλλαγή να είναι μια αντίδραση στην καθημερινότητά σου, ίσως ψάχνεις κάτι νέο. Είμαι πάντως σίγουρη ότι μέσα σε αυτή την αλλαγή υπάρχει και κάτι θετικό απλά μείνει να χαλαρώσεις – να το ανακαλύψεις;
Δεν γνωρίζω την ηλικία σου η τις υποχρεώσεις που έχεις. Πάντως πρέπει να συζητήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από τη δική σου ηρεμία. Ίσως να ερευνούσες καλύτερα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζεις και ίσως να βρεις τι φταίει. Κοίτα η εφηβεία, το σχολείο, τα προσωπικά, αλλάζουμε γενικότερα.
Γράψε τη γνώμη σου: Συμμετείχε στον ανοιχτό προβληματισμό, γράψε την γνώμη σου η οποία θα δημοσιευτεί χωρίς το όνομά σου. Να υπογραμμίσουμε εδώ πως δεν προσπαθούμε να δώσουμε λύση στους προβληματισμούς, απλά συμπαραστεκόμαστε με τη γνώμη μας όσο αυτό είναι εφικτό. Όλοι οι φίλοι μαζί σαν μια παρέα. Επισημαίνουμε ότι δεν είμαστε επιστήμονες, ψυχολόγοι ή ειδήμονες, αλλά απλά μια παρέα νέων που εάν θέλεις μπορείς να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου.
Οδηγίες Συμμετοχής: Είστε στους Προβληματισμούς εφήβων του Young People.gr όπου μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς γράφοντας την γνώμη σας ή στέλνοντας τον δικό σας προβληματισμό. Πως συμμετέχετε: Μέσα από την διαδικασία των ανοιχτών προβληματισμών της γραμμής επικοινωνίας και έκφρασης του Young People, (διαβάστε τη διαδικασία) βγάζουμε τους συμπερασματικούς προβληματισμούς των σημερινών εφήβων.