Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
22.2 C
Athens

|Interesting |People |News

Αλλαγές και νέα ξεκινήματα.

"Όλες οι αλλαγές, ακόμη και οι πιο επιθυμητές, έχουν τη μελαγχολία τους- Ανατόλ Φρανς"

Δημοσίευση:

Έρχεται κάποια στιγμή ή πολλές στιγμές στην ζωή σου που νιώθεις όλα να ανατρέπονται, όλα να αλλάζουν είτε εκουσίως είτε ακούσια. Η αλλαγή επαγγελματικού χώρου ή τομέα, η απώλεια ενός αγαπημένου σου προσώπου, το τέλος μιας φιλίας, ένας χωρισμός, μια μετακόμιση και αλλαγή περιβάλλοντος, η μετάβαση από μια κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα  σε μια τελείως πρωτόγνωρη συνθήκη συνιστούν μερικές μόνο περιπτώσεις με τις οποίες θα βρεθείς αντιμέτωπος και δεν θα ξέρεις πώς να νιώσεις και πώς να τις διαχειριστείς. 

Οι αλλαγές και το άγνωστο

Ένα νέο ξεκίνημα σημαίνει ότι το κάνεις ενσυνείδητα, είναι επιλογή σου

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολες οι αλλαγές; Αλλαγή σημαίνει μεταβολή και μεταβολή σημαίνει “ξεβόλεμα”. Ξυπνάς ένα πρωί και κάποιες καταστάσεις ή πρόσωπα είναι διαφορετικά. Έχεις “ξεφύγει” από όσα ήξερες και συνήθιζες να κάνεις τόσο καιρό, έχεις ξεφύγει από την ασφάλεια της ρουτίνας σου και τώρα καλείσαι να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα.

Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τις σταθερές που είχες και να “δουλέψεις” ώστε να φέρεις εις πέρας αυτήν την νέα αλλά παράλληλα άγνωστη “δοκιμασία”. Και αυτό το “άγνωστο” είναι που σε φοβίζει, αυτή η αστάθεια είναι που σε αγχώνει. Την ίδια στιγμή όμως, αυτό το “άγνωστο” είναι και ο λόγος εκείνος που σου κινεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια για το τί έπεται στην συνέχεια. Αυτό το “άγνωστο” είναι που συμβάλλει στην ανέλιξη σου ως άτομο, στην διαμόρφωση μιας ισχυρής προσωπικότητας.

Ίσως θα έλεγε κανείς πως όταν επιλέγεις εσύ την αλλαγή, όλα είναι εύκολα και ο δρόμος ομαλά στρωμένος. Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να έχει δίκιο. Αν έχεις αποφασίσει εσύ ο ίδιος\α να κάνεις  ένα νέο ξεκίνημα σημαίνει ότι το κάνεις ενσυνείδητα, είναι επιλογή σου. Και εφόσον το επέλεξες σημαίνει ότι το σκέφτηκες, ζύγισες τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νέας αυτής κατάστασης, έκανες κάποια έρευνα και κατόπιν αποφάσισες ότι αυτό είναι που πραγματικά νιώθεις πως θέλεις να κάνεις. Και έτσι πράττεις. Ωστόσο αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα θα συνειδητοποιήσεις πως δεν είναι όλα τόσο απλά. Ακόμα και αυτή η αλλαγή κρύβει φόβο. Έναν φόβο για αυτό το “άγνωστο” που αναφέρθηκε παραπάνω, έναν εσωτερικό φόβο για το αν τελικά αυτή η επιλογή σου ήταν σωστή για τα όνειρα και την ζωή που θέλεις να ζήσεις, για τους ανθρώπους που θα αφήσεις πίσω σου, για τους ανθρώπους που θα σε ακολουθήσουν και θα σε συντροφεύσουν σε αυτό το νέο σου ταξίδι.

Αλλαγές που δεν προγραμμάτισες

Από την άλλη πλευρά όμως, βρίσκεται η αλλαγή εκείνη που απλά προέκυψε. Δεν την προγραμμάτισες, δεν την σχεδίασες, δεν την επιθυμούσες και παρόλα αυτά βρέθηκε μπροστά σου. Και αυτό είναι και το πιο δύσκολο, αν με ρωτάς. Εκεί που όλα πιστεύεις πως είναι ρυθμισμένα στην ζωή σου, έχεις τις συνήθειες σου, τους ανθρώπους που αγαπάς και επέλεξες ή έτυχε να έχεις δίπλα σου, ξαφνικά συμβαίνει κάτι και επέρχεται αναταραχή στα ήσυχα νερά της δικής σου θάλασσας.

Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι. Το πώς θα τιθασεύσεις τα διάφορα συναισθήματα (φόβος, αγωνία, αβεβαιότητα, στενοχώρια) που σε κυριεύουν και πώς θα καταφέρεις με ψυχραιμία να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα που δεν επέλεξες. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται μέσα σου. Μέσα σου οφείλεις να βρεις την δύναμη εκείνη που θα σε στηρίξει και θα σου δώσει ώθηση να ανταπεξέλθεις στην κάθε είδους αλλαγή που προέκυψε ή ενδέχεται να προκύψει και να προχωρήσεις παρακάτω.

ΑρχικήΑρθρογραφίαΑλλαγές και νέα ξεκινήματα.

Περιοδικό

Τελευταία Άρθρα

“Cock” του Mike Bartlett στο θέατρο Broadway.

Ένα βραβευμένο βρετανικό έργο. Ένας πρόστυχος τίτλος («cock» σημαίνει «αντρικό μόριο»...

“Σοφία” η μουσικοθεατρική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η Ελληνική Συμφωνιέτα (Sinfonietta Hellenica) παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη...

“Ημέρα Κυρίου” νέος κύκλος παραστάσεων στο θέατρο Σταθμός.

Όταν δεν τα ’χει κάποιος, μπορεί να εξοργίζεται μ’ αυτούς που τα...

“Η Δίκη των έξι” της Δήμητρας Μπάσιου στο θέατρο Αλκμήνη.

Λίγα λογια για το έργο: "Η  Δίκη των έξι", μια ιστορία...

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Νέα Σεζόν, Νέοι στόχοι.

Δε θα πω καλό χειμώνα, αν και τον περιμένω πως και...

Η καθημερινή ζωή στα χρόνια του Κορονοϊού.

Ημέρα 1η Ημέρα 2η Ημέρα 3η Ημέρα 4ηΗμέρα 5η...

Οδηγός αισιοδοξίας μέσα από τoν κινηματογράφο: 5 ταινίες που την εμπνέουν.

Μια ταινία πέρα από μία ιστορία δομημένη μέσα από τεχνικά μέσα, έχει...

Editorial: “Ode to Faux”.

Το ψέμα υπάρχει παντού γύρω μας. Σίγουρα όχι στους ανθρώπους, αλλά...

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Κατερίνα Παναγιωτοπούλου: “Αγάπα την ζωή, τους ανθρώπους σου, ονειρέψου και κάνε τα όνειρά σου πράξη”

Η Κατερίνα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου του 1989 και μεγάλωσε στην ιστορική Καισαριανή. Το 2011 αποφοίτησε από την Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή...

- Read Interesting Site Topics -

Διαβάζω το τελευταίο καιρό σε πολλά block – Site, την αγανάκτηση πολλών νέων ανθρώπων και κυρίως ηλικίας 16 χρονών. Είμαστε μια γενιά που όπως δείχνουν...

Μια ακόμα χρονιά στις στείρες γνώσεις;

Τι θα λέγατε να ασχοληθούμε στις επόμενες γραμμές με τη νεολαία, κάτι σας είπα τώρα. Και όταν...

Ποιοι κάνουν Bullying στα σχολεία;

Όλο και συχνότερα ακούμε τον όρο "bullying" και όχι αδίκως καθώς τα τελευταία χρόνια παίρνει ανησυχητικές...

Είμαι 17 χρονών και η ζωή μου δεν είναι οι πανελλήνιες.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μπήκα σε έναν προβληματισμό σχετικά με τις πανελλήνιες...