Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
21 C
Athens
Αρχική Αρθρογραφία Αλλαγές και νέα ξεκινήματα.

Αλλαγές και νέα ξεκινήματα.

"Όλες οι αλλαγές, ακόμη και οι πιο επιθυμητές, έχουν τη μελαγχολία τους- Ανατόλ Φρανς"

Podcast

Make your own Podcasts

Write

Write your own article

Έρχεται κάποια στιγμή ή πολλές στιγμές στην ζωή σου που νιώθεις όλα να ανατρέπονται, όλα να αλλάζουν είτε εκουσίως είτε ακούσια. Η αλλαγή επαγγελματικού χώρου ή τομέα, η απώλεια ενός αγαπημένου σου προσώπου, το τέλος μιας φιλίας, ένας χωρισμός, μια μετακόμιση και αλλαγή περιβάλλοντος, η μετάβαση από μια κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα  σε μια τελείως πρωτόγνωρη συνθήκη συνιστούν μερικές μόνο περιπτώσεις με τις οποίες θα βρεθείς αντιμέτωπος και δεν θα ξέρεις πώς να νιώσεις και πώς να τις διαχειριστείς. 

Οι αλλαγές και το άγνωστο

Ένα νέο ξεκίνημα σημαίνει ότι το κάνεις ενσυνείδητα, είναι επιλογή σου

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολες οι αλλαγές; Αλλαγή σημαίνει μεταβολή και μεταβολή σημαίνει “ξεβόλεμα”. Ξυπνάς ένα πρωί και κάποιες καταστάσεις ή πρόσωπα είναι διαφορετικά. Έχεις “ξεφύγει” από όσα ήξερες και συνήθιζες να κάνεις τόσο καιρό, έχεις ξεφύγει από την ασφάλεια της ρουτίνας σου και τώρα καλείσαι να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα.

Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τις σταθερές που είχες και να “δουλέψεις” ώστε να φέρεις εις πέρας αυτήν την νέα αλλά παράλληλα άγνωστη “δοκιμασία”. Και αυτό το “άγνωστο” είναι που σε φοβίζει, αυτή η αστάθεια είναι που σε αγχώνει. Την ίδια στιγμή όμως, αυτό το “άγνωστο” είναι και ο λόγος εκείνος που σου κινεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια για το τί έπεται στην συνέχεια. Αυτό το “άγνωστο” είναι που συμβάλλει στην ανέλιξη σου ως άτομο, στην διαμόρφωση μιας ισχυρής προσωπικότητας.

Ίσως θα έλεγε κανείς πως όταν επιλέγεις εσύ την αλλαγή, όλα είναι εύκολα και ο δρόμος ομαλά στρωμένος. Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να έχει δίκιο. Αν έχεις αποφασίσει εσύ ο ίδιος\α να κάνεις  ένα νέο ξεκίνημα σημαίνει ότι το κάνεις ενσυνείδητα, είναι επιλογή σου. Και εφόσον το επέλεξες σημαίνει ότι το σκέφτηκες, ζύγισες τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νέας αυτής κατάστασης, έκανες κάποια έρευνα και κατόπιν αποφάσισες ότι αυτό είναι που πραγματικά νιώθεις πως θέλεις να κάνεις. Και έτσι πράττεις. Ωστόσο αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα θα συνειδητοποιήσεις πως δεν είναι όλα τόσο απλά. Ακόμα και αυτή η αλλαγή κρύβει φόβο. Έναν φόβο για αυτό το “άγνωστο” που αναφέρθηκε παραπάνω, έναν εσωτερικό φόβο για το αν τελικά αυτή η επιλογή σου ήταν σωστή για τα όνειρα και την ζωή που θέλεις να ζήσεις, για τους ανθρώπους που θα αφήσεις πίσω σου, για τους ανθρώπους που θα σε ακολουθήσουν και θα σε συντροφεύσουν σε αυτό το νέο σου ταξίδι.

Αλλαγές που δεν προγραμμάτισες

Από την άλλη πλευρά όμως, βρίσκεται η αλλαγή εκείνη που απλά προέκυψε. Δεν την προγραμμάτισες, δεν την σχεδίασες, δεν την επιθυμούσες και παρόλα αυτά βρέθηκε μπροστά σου. Και αυτό είναι και το πιο δύσκολο, αν με ρωτάς. Εκεί που όλα πιστεύεις πως είναι ρυθμισμένα στην ζωή σου, έχεις τις συνήθειες σου, τους ανθρώπους που αγαπάς και επέλεξες ή έτυχε να έχεις δίπλα σου, ξαφνικά συμβαίνει κάτι και επέρχεται αναταραχή στα ήσυχα νερά της δικής σου θάλασσας.

Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι. Το πώς θα τιθασεύσεις τα διάφορα συναισθήματα (φόβος, αγωνία, αβεβαιότητα, στενοχώρια) που σε κυριεύουν και πώς θα καταφέρεις με ψυχραιμία να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα που δεν επέλεξες. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται μέσα σου. Μέσα σου οφείλεις να βρεις την δύναμη εκείνη που θα σε στηρίξει και θα σου δώσει ώθηση να ανταπεξέλθεις στην κάθε είδους αλλαγή που προέκυψε ή ενδέχεται να προκύψει και να προχωρήσεις παρακάτω.

Avatar
Αναστασία Κολτσακλήhttps://youngpeople.gr/
Η Αναστασία, φοιτήτρια νομικής στην Κομοτηνή( ΔΠΘ), κοινωνική και φιλική, οργανωτική, αρκετά ανεξάρτητη, υπομονετική και συνεργάσιμη. Ίσως λίγο αγχώδης αλλά και τελειομανής. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση. Εθελοντική αρθρογραφία σε άλλα site μεγάλη αγάπη για τα βιβλία, την γραφή και το σχέδιο, ερωτευμένη με τα ταξίδια σε Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Follow us on social media

Message

"Όταν θέλουμε μόνο ή κυρίως να είμαστε αρεστοί στους άλλους, χάνουμε την ακεραιότητά μας και τη δυνατότητα να συνδεθούμε πλήρως με το εν δυνάμει μας"

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Το ζήτημα είναι να μάθουμε να νιώθουμε καλά με αυτό που είμαστε, γεμάτοι ατέλειες αλλά και με μια απίστευτη δύναμη να υλοποιούμε, αν πραγματικά το θελήσουμε..."

Μυριέλλα

Ηθοποιός

The Theme Of The Week

Θέμα Εβδομάδας

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Ανθρώπινες σχέσεις... Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και ακόμη περισσότερος προβληματισμός. Ο άνθρωπος από την πρώτη του εμφάνιση σε αυτόν τον κόσμο αρχίζει να συναναστρέφεται με άλλα άτομα και να διαμορφώνει διαφόρων ειδών σχέσεις. Οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές είναι μερικές μόνο κατηγορίες ανθρωπίνων σχέσεων που συντροφεύουν το άτομο καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, στην διάρκεια των χρόνων, πολλές από αυτές...

Σχετική Αρθρογραφία

Αρθρογραφία | Συνεντεύξεις | Τέχνες | Ραδιόφωνο