News

21.3 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

|Interesting |People |News

ΑρχικήΑρθρογραφίαΑλλαγές και νέα ξεκινήματα.

Αλλαγές και νέα ξεκινήματα.

"Όλες οι αλλαγές, ακόμη και οι πιο επιθυμητές, έχουν τη μελαγχολία τους- Ανατόλ Φρανς"

Έρχεται κάποια στιγμή ή πολλές στιγμές στην ζωή σου που νιώθεις όλα να ανατρέπονται, όλα να αλλάζουν είτε εκουσίως είτε ακούσια. Η αλλαγή επαγγελματικού χώρου ή τομέα, η απώλεια ενός αγαπημένου σου προσώπου, το τέλος μιας φιλίας, ένας χωρισμός, μια μετακόμιση και αλλαγή περιβάλλοντος, η μετάβαση από μια κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα  σε μια τελείως πρωτόγνωρη συνθήκη συνιστούν μερικές μόνο περιπτώσεις με τις οποίες θα βρεθείς αντιμέτωπος και δεν θα ξέρεις πώς να νιώσεις και πώς να τις διαχειριστείς. 

Οι αλλαγές και το άγνωστο

Ένα νέο ξεκίνημα σημαίνει ότι το κάνεις ενσυνείδητα, είναι επιλογή σου

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολες οι αλλαγές; Αλλαγή σημαίνει μεταβολή και μεταβολή σημαίνει “ξεβόλεμα”. Ξυπνάς ένα πρωί και κάποιες καταστάσεις ή πρόσωπα είναι διαφορετικά. Έχεις “ξεφύγει” από όσα ήξερες και συνήθιζες να κάνεις τόσο καιρό, έχεις ξεφύγει από την ασφάλεια της ρουτίνας σου και τώρα καλείσαι να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα.

Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τις σταθερές που είχες και να “δουλέψεις” ώστε να φέρεις εις πέρας αυτήν την νέα αλλά παράλληλα άγνωστη “δοκιμασία”. Και αυτό το “άγνωστο” είναι που σε φοβίζει, αυτή η αστάθεια είναι που σε αγχώνει. Την ίδια στιγμή όμως, αυτό το “άγνωστο” είναι και ο λόγος εκείνος που σου κινεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια για το τί έπεται στην συνέχεια. Αυτό το “άγνωστο” είναι που συμβάλλει στην ανέλιξη σου ως άτομο, στην διαμόρφωση μιας ισχυρής προσωπικότητας.

Ίσως θα έλεγε κανείς πως όταν επιλέγεις εσύ την αλλαγή, όλα είναι εύκολα και ο δρόμος ομαλά στρωμένος. Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να έχει δίκιο. Αν έχεις αποφασίσει εσύ ο ίδιος\α να κάνεις  ένα νέο ξεκίνημα σημαίνει ότι το κάνεις ενσυνείδητα, είναι επιλογή σου. Και εφόσον το επέλεξες σημαίνει ότι το σκέφτηκες, ζύγισες τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νέας αυτής κατάστασης, έκανες κάποια έρευνα και κατόπιν αποφάσισες ότι αυτό είναι που πραγματικά νιώθεις πως θέλεις να κάνεις. Και έτσι πράττεις. Ωστόσο αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα θα συνειδητοποιήσεις πως δεν είναι όλα τόσο απλά. Ακόμα και αυτή η αλλαγή κρύβει φόβο. Έναν φόβο για αυτό το “άγνωστο” που αναφέρθηκε παραπάνω, έναν εσωτερικό φόβο για το αν τελικά αυτή η επιλογή σου ήταν σωστή για τα όνειρα και την ζωή που θέλεις να ζήσεις, για τους ανθρώπους που θα αφήσεις πίσω σου, για τους ανθρώπους που θα σε ακολουθήσουν και θα σε συντροφεύσουν σε αυτό το νέο σου ταξίδι.

Αλλαγές που δεν προγραμμάτισες

Από την άλλη πλευρά όμως, βρίσκεται η αλλαγή εκείνη που απλά προέκυψε. Δεν την προγραμμάτισες, δεν την σχεδίασες, δεν την επιθυμούσες και παρόλα αυτά βρέθηκε μπροστά σου. Και αυτό είναι και το πιο δύσκολο, αν με ρωτάς. Εκεί που όλα πιστεύεις πως είναι ρυθμισμένα στην ζωή σου, έχεις τις συνήθειες σου, τους ανθρώπους που αγαπάς και επέλεξες ή έτυχε να έχεις δίπλα σου, ξαφνικά συμβαίνει κάτι και επέρχεται αναταραχή στα ήσυχα νερά της δικής σου θάλασσας.

Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι. Το πώς θα τιθασεύσεις τα διάφορα συναισθήματα (φόβος, αγωνία, αβεβαιότητα, στενοχώρια) που σε κυριεύουν και πώς θα καταφέρεις με ψυχραιμία να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα που δεν επέλεξες. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται μέσα σου. Μέσα σου οφείλεις να βρεις την δύναμη εκείνη που θα σε στηρίξει και θα σου δώσει ώθηση να ανταπεξέλθεις στην κάθε είδους αλλαγή που προέκυψε ή ενδέχεται να προκύψει και να προχωρήσεις παρακάτω.

Σχετικά Άρθρα

The Theme Of The Week

Mariah Carey, η “σταχτοπούτα” της μουσικής σκηνής.

Mariah Carey, μια από τις καλύτερες γυναικείες φωνές των τελευταίων 30 χρόνων. Σύμφωνα...

Featured