Δυο εθνικά θέατρα, το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος και ο θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ένωσαν τις δυνάμεις τους και απέδειξαν για μια ακόμη φορά την επιτυχή συνεργασία τους στο θεατρικό σανίδι με το ανέβασμα του έργου “Ικέτιδες” του Ευριπίδη σε μια νέα μετάφραση Γιώργου Κοροπούλη και σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού και ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών που ερμήνευσαν και ενσάρκωσαν επάξια τους ήρωες της τραγωδίας. Η πρεμιέρα έγινε την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Το αξιοσημείωτο της παράστασης ήταν η μουσική υπόκρουση που συνόδευε τον χορό από την πρώτη κιόλας σκηνή αλλά και σε όλη την διάρκεια της παράστασης ήταν έντονη η ρυθμικότητα των ερμηνειών του χορού αλλά και των τραγικών ηρώων όπου μαζί με την ζωντανή μουσική δημιουργούσαν μια τελετουργική ατμόσφαιρα, όπως αρμόζει άλλωστε στο θρήνο των μανάδων των Αργείων στρατηγών. H μελωδική εκφορά του λόγου διατηρούσε την ποιητικότητα του σε όλη την διάρκεια του έργου προκαλώντας συγκίνηση και συναίσθημα στο κοινό.
Οι ερμηνείες των Ηθοποιών
Όσον αφορά τις ερμηνείες των ηθοποιών, η Κάτια Δανδουλάκη στον ρόλο της Αίθρας, της μητέρας του Θησέα, μας χάρισε μια εξαιρετική ερμηνεία με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και την επιβλητική παρουσία της, απέδωσε κύρος και δυναμικότητα στην ερμηνεία του ρόλου. Αξιοσημείωτη ήταν και η ερμηνεία του Άκη Σακελλαρίου, στον ρόλο του Θησέα, αποδίδοντας την ηγεμονική φυσιογνωμία, την ειρωνεία, την δυναμική αλλά και την ανθρώπινη πλευρά του Θησέα με εξαιρετικό τρόπο, όπως ακριβώς σκιαγραφείται στο αρχαίο δράμα η ταυτότητα του τραγικού ήρωα.
Σπουδαίες ερμηνείες, δίνοντας την δική τους σφραγίδα, μας χάρισαν τόσο ο Χάρης Χαραλάμπους στον ρόλο του Κήρυκα, όπου η ροή του λόγου του απέδιδε ξεκάθαρα τα μηνύματα της τραγωδίας, όσο και ο Θοδωρής Κατσαφάδος στον ρόλο του Ίφι, όπου στο τέλος της τραγωδίας κορύφωσε την συναισθηματική φόρτιση και το λυγμό της απώλειας μαζί με τον Χορό. Ακόμα, η ερμηνεία του Χρήστου Σουγάρη στον ρόλο του Άδραστου, βασιλιά του Άργους, διαθέτει όλο το συγκινησιακό φορτίο που απαιτεί η τραγωδία.
Ο Χορός και η Σκηνοθετική Προσέγγιση

Ο Χορός είναι εμφανές ότι βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και ο λόγος του μαζί με τις ερμηνείες των υπολοίπων πρωταγωνιστών συνδέεται αρμονικά δημιουργώντας στάδια κορύφωσης του δράματος, κρατώντας το κοινό σε διαρκή εγρήγορση για την εξέλιξη του έργου χωρίς να κουράζει. Μεγάλη έκπληξη, επίσης, ήταν ο παιδικός χορός που συμμετείχε μελωδικά, δίνοντας μια νότα συγκίνησης προς το τέλος της παράστασης.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Στάθη Λιβαθινού ήταν για μια ακόμη φορά συγκλονιστική. Δημιούργησε μια αρμονική συνοχή στο έργο με μια σύγχρονη οπτική και η επαφή μεταξύ των ηθοποιών διακατέχεται από μια εξαιρετική χημεία, κάτι που είναι εμφανές επί σκηνής. Ο θίασος θα συνεχίσει να περιοδεύει σε Ελλάδα και Κύπρο. Μια παράσταση που τιμά το αρχαίο δράμα, δεν αλλοιώνει τις βαθύτερες έννοιες του έργου και τις περνά στο κοινό μέσα από έντονα συναισθήματα. Αξίζει να την δεις!
Συντελεστές Παράστασης
- Σκηνοθεσία : Στάθης Λιβαθινός
- Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης
- Σκηνικά-Κουστούμια : Γιώργος Σουγλίδης
- Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
- Moυσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
- Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
- Mουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Ανδρέου
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη
- Βοηθός σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Μαρία Καλαμαρά
- Δραματολόγος : Ειρήνη Μουντράκη
Διανομή
Άννα Γκαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους (μητέρες Αργείων στρατηγών), Κάτια Δανδουλάκη (Αίθρα), Θοδωρής Κατσαφάδος ( Ίφις), Κατερίνα Λούρα (Ευάδνη), Αγλαία Παππά (Αθηνά), Άκης Σακελλαρίου (Θησέας), Χρήστος Σουγάρης (Άδραστος), Ανδρέας Τσέλεπος (Άγγελος), Χάρης Χαραλάμπους (Κήρυκας).