Τρίτη, Απρίλιος 23, 2019
  • Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Radio

Γιάννης Πετρίδης, ο δάσκαλος της ξένης μουσικής.

Αυτός «ο θρύλος» του μουσικού χώρου έχει βγάλει 20 cd για την ιστορία της μουσικής και έξι βιβλία. Και σίγουρα αναρωτιέται κανείς, θα μπορέσει η Ελλάδα να διαφυλάξει αυτή τη μουσική περιουσία;

Radio Young People.gr

Ακούστε Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο, την καλύτερη ξένη μουσική μέσα από...

Γιάννης Πετρίδης, ο δάσκαλος της ξένης μουσικής.

Ο άνθρωπος που μας έμαθε να ακούμε ξένη μουσική, ο Γιάννης Πετρίδης. Κατοικεί «στο σπίτι της μουσικής». Ένα σπίτι που διαθέτει δωμάτιο με τη δισκογραφική παραγωγή των τελευταίων 50 χρόνων. Τα πρώτα 40 της Αμερικής και τα 10 πρώτα της Αγγλίας από το 1940 έως το 2000 !!! Μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές του κόσμου. Τα άπαντα της δυτικής μουσικής του περασμένου αιώνα σε ένα υπόγειο.

Στα πρώτα του βήματα, το 1975, του έδωσε την ευκαιρία ο Χατζιδάκις να κάνει την πρωινή του εκπομπή των 10 στις 4 το απόγευμα, την ώρα που θα γυρίζουν οι νέοι από το σχολείο. Γκαζωμένος όπως χαρακτηριστικά είπε έπαιζε Αμερικάνικα κομμάτια με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από κάποιους «Αμερικανάκι». Έκτοτε και περίπου για 32 ολόκληρα χρόνια έκανε την ίδια εκπομπή 4 – 5 το απόγευμα στο δεύτερο πρόγραμμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δίπλα του αυτά τα χρόνια ήταν και είναι είναι ο Κώστας Ζουγρής.

Πετρίδης
Αυτός «ο θρύλος» του μουσικού χώρου έχει βγάλει 20 cd για την ιστορία της μουσικής και έξι βιβλία

Σε μια δύσκολη εποχή (χούντα – σκοτεινά χρόνια), από οικογένεια χωρίς χρήματα (ο πατέρας κουρέας), βρήκε τρόπους να βρει τα τραγούδια που άκουγε στους διάφορους σταθμούς (ράδιο Λουξεμβούργο, BBC κτλ) στο Μοναστηράκι. Ποιος έφερνε τους δίσκους στο Μοναστηράκι; Οι Αμερικάνοι που έκαναν τη θητεία τους στον αμερικάνικο σταθμό του ελληνικού… που όταν ερχόταν η ώρα να φύγουν… υπήρχαν συνέχεια αγγελίες: «οικογένεια αναχωρεί και πουλά τους δίσκους». Είχε μάθει κάθε στενό της Γλυφάδας και μάζευε ό,τι πετούσαν ή κάποιους τους αγόραζε πάμφθηνα.

Παρόλο που του άρεσε περισσότερο το ραδιόφωνο και τα περιοδικά, διετέλεσε διευθυντής 22 χρόνια της Virgin. Για ένα και μοναδικό λόγο. Είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολύ κόσμο (Έλτον Τζον, Ρομπέρτα Φλάκ, Λεντ Ζέπελιν, Τζωρτζ Μαϊκλ… κ.α). Δυο μέρες στις Μπαχάμες στο σπίτι του Λένι Κράβιτς ή εκδρομή (όλοι μαζί οι διευθυντές) με τη Τζάνετ Τζάκσον.

Γιάννης Πετρίδης
Παρόλο που του άρεσε περισσότερο το ραδιόφωνο και τα περιοδικά, διετέλεσε διευθυντής 22 χρόνια της Virgin

Από τους μουσικούς θα ήθελε να έχει γνωρίσει καλύτερα τον Μακάρτνεϊ και τον Λένον. Μάλλον οι πιο σπουδαίοι που έχει γνωρίσει είναι ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης. Η πρώτη συναυλία που παρακολούθησε ήταν το 1963 στο θέατρο Καλουτά «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού». Μαθητής ακόμα στο Νυχτερινό, έκανε σκασιαρχείο με ένα φίλο του να δουν τον Μπιθικώτση, τον Μάνο Κατράκη. Παρακολουθούσαν από τον εξώστη για να μη τους δουν. Στο διάλειμμα όμως έπεσαν στο μαθηματικό τους που… απλά τους γέλασε συγκαταβατικά… Κρυβόταν και αυτός!!!

Από όλες τις συναυλίες που έχει παρακολουθήσει αυτή που θα ήθελε να ξαναζήσει είναι των Λεντ Ζέπελιν στο Ερλ Κορτ το 1975. Μια συναυλία τριών ημερών. Από τα τόσα ταξίδια, η πιο εντυπωσιακή διαδρομή που έκανε είναι μεταξύ Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο, στο Μπιγκ Σαρ, όπου έζησαν ο Κέρουακ, ο Γκινσμπεργκ… και κάθε φορά που την περπατά έχει την εντύπωση, όπως χαρακτηριστικά είπε: «θα βγει ο Κέρουακ από καμιά γωνιά με το Ευαγγέλιο του, το «Ontheroad».

Γιάννης Πετρίδης
Στα πρώτα του βήματα, το 1975, του έδωσε την ευκαιρία ο Χατζιδάκις να κάνει την πρωινή του εκπομπή των 10 στις 4 το απόγευμα, την ώρα που θα γυρίζουν οι νέοι από το σχολείο

Η άποψη του Γιάννη Πετρίδη για τα σημερινά μουσικά δρώμενα είναι ότι η μουσική παραγωγή βρίσκεται σε κρίση. Αυτό γιατί λέει από το 1955 που βγήκε ο Έλβις με τα πρώτα ροκ έχουν περάσει 50 χρόνια. Μάλλον ήταν αρκετά!… Όσο για τις «επαναλήψεις», συγκινείται με τα παιδιά που είναι 18 χρονών. Έστω και έτσι πιστεύει πως βγαίνουν πράγματα που σε συναρπάζουν. Μόνο στην Ελλάδα, λέει χαρακτηριστικά, η κατάσταση είναι άθλια και για αυτό ευθυνόμαστε όλοι, ΜΜΕ, εταιρείες δίσκων, ραδιόφωνα, τηλεόραση.

Αυτός «ο θρύλος» του μουσικού χώρου έχει βγάλει 20 cd για την ιστορία της μουσικής και έξι βιβλία. Και σίγουρα αναρωτιέται κανείς, θα μπορέσει η Ελλάδα να διαφυλάξει αυτή τη μουσική περιουσία; Ο ίδιος λέει ότι αν ήταν στην Αμερική θα την άφηνε στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Όσο αφορά όμως την Ελλάδα σκέφτεται το Μέγαρο Μουσικής, αλλά δεν είναι σίγουρος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει να το παραλάβει κάποιος, ενώ θα είναι εν ζωή, να τακτοποιηθούν όπως είναι σήμερα, να μπορεί ο κόσμος να δει τα εξώφυλλα, να ακούσει μουσική.

  • Σημαντικότερα του Γιάννη Πετρίδη. Το 1975 ξεκίνησε η εκπομπή στο ραδιόφωνο με τίτλο “Ποπ Club” αργότερα μετανομάστηκε στη γνωστή, 4 στις 5.
  • Τριάντα εννέα, (39) χρόνια, η μακροβιότερη εκπομπή στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
  • Το 1978 δημιούργησε μαζί με το Κώστα Σγουρή το γνωστό περιοδικό μουσικής “Ποπ και Ροκ”. Το 1998 αποχώρησε.
  • Διετέλεσε διευθυντής για 22 χρόνια στη δισκογραφική εταιρία “Virgin”.
  • Έχει πάρει από μεγάλους Έλληνες αλλά και ξένους συνεντεύξεις.
  • Το 2009 η Νικολ Αλεξανδροπούλου γύρισε το ντοκιμαντέρ Once In A Lifetime όπου ο Γιάννης Πετρίδης είναι ο πρωταγωνιστής.
  • Αυτή τη χρονική περίοδο είναι ο δημιουργός του site: apotis4stis5.

Πιστεύουμε πως μέσα από αυτά που διαβάσατε να καταλάβατε γιατί έχουμε χαρακτηρίσει τον Γιάννη Πετρίδη ως το δάσκαλο όχι μόνο της ξένης μουσικής αλλά και του YoungPeople, μετά την δημιουργία και του δικού μας web radio.

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για τον Γιάννη Πετρίδη, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν το συγκεκριμένο πρόσωπο!!! Από την ομάδα διαχείρισης του Young People.
Young People Team
Ο τομέας διαχείρισης, έκφρασης και υλοποίησης ιδεών, είναι η ομάδα που οργανώνει, προγραμματίζει, βάζει προτερεότητες και ελέγχει από την αρχή έως το τελευταίο στάδιο την δημοσίευση των άρθρων. Επεξεργάζεται και υλοποιεί όλες τις δικές σας ιδέες, και παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.

Σπουδαιότερα

Μία ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πάζλ. Και οι συντελεστές της παραγωγής...
Παρευρεθήκαμε στο θέατρο Faust για να παρακολουθήσουμε την παράσταση "Έλα να Παίξουμε", σε κείμενο...
There’s nothing more exciting than spring surrounding you! The flowers, the grass, the sun…...

Folow Us

3,196FansLike
193FollowersFollow
411FollowersFollow

Στέλνουν το δικό τους Μήνυμα

Διαβάστε το μήνυμα που στέλνουν σε όλους μας όλοι όσοι έδωσαν συνέντευξη στο Young People.gr

Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους. Όταν θέλουμε μόνο ή κυρίως να είμαστε αρεστοί στους άλλους, χάνουμε την ακεραιότητά μας και τη δυνατότητα να συνδεθούμε πλήρως με το εν δυνάμει μας.

Καραμίχος

Ηθοποιός

Θα ήθελα να πω σε όλους να μην παρατάνε ποτέ τα όνειρά τους & ότι έρχεται να το αντιμετωπίζουν με χαμόγελο και θετική ενέργεια.

Κιάφα

Αθλήτρια

Να μην σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να επιμένουν!

Ναούμ

Καλλιτέχνης