Η Μαρίτσα Μαυροπούλου, είναι μία από τις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου που άνοιξαν την αγκαλιά τους στα προσφυγόπουλα που έφταναν στο νησί της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στα παράλια της Σκάλας. Η γιαγιά Μαρίτσα θα αποτελεί πάντοτε σύμβολο αλληλεγγύης και αγάπης. Η γιαγιά Μαρίτσα έγινε παγκοσμίως γνωστή, ύστερα από τη δημοσίευση της φωτογραφίας που την δείχνει μαζί με άλλες δυο γιαγιάδες να φροντίζουν ένα προσφυγόπουλο, την ώρα που η μητέρα του αλλάζει τα ρούχα της, καθώς μόλις έχουν φτάσει με μια λέμβο από τα τουρκικά παράλια στην προσπάθειά τους να εισέλθουν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η φωτογραφία με την γιαγιά Μαρίτσα και τις άλλες δυο γιαγιάδες έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα κυρίως από τους τηλεοπτικούς δέκτες αλλά και τα Social media τον Οκτώβριο του 2015 και οι τρεις ηλικιωμένες γυναίκες έγιναν άμεσα το σύμβολο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης για όλους τους Έλληνες.
Η ιστορία είναι στους περισσότερους γνωστή

Τρεις γιαγιάδες, η κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα η κυρία Μηλίτσα και ένας φωτογράφος ο κύριος Λευτέρης Παρτσάλης. Η ιστορία αρχίζει όταν για ακόμα μια φορά εμφανίζονται βάρκες με πρόσφυγες στα ανοιχτά της Μυτιλήνης τότε για ακόμα μια φορά οι ψαράδες κινητοποιούνται ώστε να φτάσουν σώοι όλοι αυτοί που επεμβαίνουν στις βάρκες. Μέσα σε λίγα λεπτά η πλατεία του χωριού γεμίζει από πρόσφυγες αλλά και από ανθρώπους που τους βοηθούν.
Η γιαγιά Μαρίτσα είχε πει γι αυτή τη σκηνή: “Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα” Ενώ οι άλλες 2 συμπλήρωσαν: “του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι”
Η στιγμή της φωτογραφίας
Στην ιστορία εμφανίζεται και ο φωτογράφος όπου απαθανατίζει την στιγμή. Μια στιγμή που άμεσα μεταφέρεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος είπε για αυτή την στιγμή: “Κατά τη στιγμή της λήψης της εικόνας εκτός από το αίσθημα συγκίνησης και χαράς για την έμπρακτη αλληλεγγύη που λάμβανε μέρος μπροστά μου – όχι μόνο σε εκείνο το σημείο αλλά και σε κάθε σημείο που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή – δεν μπορούσα να φανταστώ την απήχηση που θα είχε η συγκεκριμένη εικόνα.
Το παράδειγμα
Η Μαρίτσα Μαυραπίδου έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιανουαρίου 2018 στην ηλικία των 90, ήταν παιδί προσφύγων από τα Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας. Η Μαρίτσα μαζί με τις άλλες 2 γιαγιάδες θα μείνει σε πολλούς από εμάς βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. Θα είναι για πολλούς το παράδειγμα της ανθρωπιάς, της φιλοξενίας, του σεβασμού προς τον συνάνθρωπό μας λέξεις που λείπουν ίσως σε πολλούς από εμάς τη σημερινή εποχή. Ένα φωτεινό παράδειγμα και έμπνευση για όλους… Η αυθόρμητη και ανιδιοτελής προσφορά της έδωσε και δίνει κουράγιο και δύναμη σε πολλούς, ενώ ταυτόχρονα θύμισε στους λαούς της Ευρώπης αλλά και σε εμάς τους Έλληνες τι σημαίνει να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!