Παρευρεθήκαμε στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Η Θυσία του Αβραάμ», που ανέβηκε για μια και μοναδική φορά την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, υπό το σκηνοθετικό τιμόνι του Ηλία Μαλανδρή και σε μουσική Χρήστου Λεοντή και Αντώνη Παπαγγελή.
Πρόκειται για ένα έργο της Αναγέννησης, που μας έχει διασωθεί από τον 16ο αιώνα και αποτελεί γέφυρα μεταξύ του αρχαίου δράματος και του αναγεννησιακού. Είναι γραμμένο σε κρητικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο, άμεσο, συγκινητικό και παρουσιάζει ένα θρησκευτικό δράμα που θυμίζει αρκετά αρχαία τραγωδία. Το έργο ανέβηκε με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και την συνεργασία του The Greek Institute που εδρεύει στο Harvard στη Βοστόνη. Τα καθαρά κέρδη που προέκυψαν από την παράσταση, θα διατεθούν στον σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
Το συγκεκριμένο έργο δραματοποιεί το γνωστό επεισόδιο της Παλαιάς Διαθήκης, όπου ο Αβραάμ λαμβάνει εντολή από τον Θεό να θυσιάσει τον μοναχογιό του Ισαάκ, δοκιμάζοντας την πίστη του. Οι τρεις αυτοί χαρακτήρες, με την έντονη εσωτερική διαμάχη, την οδύνη της απώλειας, την παράλογη αποδοχή της δοκιμασίας για την θυσία που μέλλεται να βιώσουν, καλούνται να αποδεχτούν το θέλημα του Θεού. Καθ’όλη την διάρκεια του έργου, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερό τους φόβο και προετοιμάζουν τον εαυτό τους να αποδεχτεί την επικείμενη απώλεια. Μολονότι στο τέλος, ο Θεός αποτρέπει την θυσία δείχνοντας την μεγαλοκαρδία του, οι τρεις αυτοί χαρακτήρες δεν πρόκειται να είναι ποτέ οι ίδιοι.

Την αυλαία ανοίγει ο αφηγητής, ταξιδεύοντάς μας ως την Ιουδαία, όπου θα γίνουμε μάρτυρες ενός συγκλονιστικού δράματος. Στην συνέχεια ο Αβραάμ (Νικήτας Τσακίρογλου) καλείται να μεταβιβάσει στην γυναίκα του Σάρρα (Δέσποινα Μπεμπεδέλη) το θέλημα του Θεού, να θυσιάσουν το μοναχοπαίδι τους. Σε αυτόν τον δρόμο, προς την ύστατη θυσία καλούνται να υποβιβάσουν τα θέλω τους προς την ανώτερη δύναμη. Η Σάρρα, μη θέλοντας να αποδεχτεί το μοιραίο, κατευνάζει την ανθρωπινή της φύση και παραδίνεται στο θέλημα του Θεού. Ο Ισαάκ (Γρηγόρης Φρέσκος), που σπάνια παίζεται από παιδί της ηλικίας του, κι αυτός με την σειρά του αποδέχεται την απόφαση της θυσίας του.
Η παράσταση πλαισιώνεται εξαιρετικά από αυτούσια αφήγηση του κειμένου από τους πρωταγωνιστές, με παράλληλη έντονη εσωτερική δράση, κρητική λαϊκή μουσική, παραδοσιακό χορό και σπαρακτικά μοιρολόγια. Αξιοσημείωτη ήταν η ερμηνεία του Λευτέρη Ελευθερίου στα Ιταλικά κείμενα του Luigi Grotto, που μέσα από την κίνηση και την ερμηνεία του μας μετέδωσε την θλίψη που Αβραάμ όταν του ανακοινώθηκε το μοιραίο γεγονός. Με περίσσιο πάθος και ανατριχιαστική ερμηνεία ο Ψαραντώνης, για ακόμα μια φορά, καθήλωσε με την λύρα και την φωνή του όλο το κοινό. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε, την ακολουθία της βυζαντινής χορωδίας «Τέττιξ», υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ.
Συντελεστές:
- Σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένου: Ηλίας Μαλανδρής
- Σκηνικά-Κουστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
- Μετάφραση Ιταλικού κειμένου: Σωτήρης Τσιμπίδας
- Λυρική μετάφραση προλόγου και χορικών: Δρ Φώτιος Αποστολός
- Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Χαραλάμπους (Azad)
- Διδασκαλία χορών: Γιώργος Φραγκάκης
- Κινησιολογία: Βάσια Αγγελίδου
- Ιταλικές Mάσκες: Κούλα Γαλιώνη
- Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου
- Ηχοληψία: Δημήτρης Μπουρμπούλης
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαvτζουράνη
- Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
- Παραγωγή: Entertain.gr
Ερμηνεύουν:
- Ο Νικήτας Τσακίρογλου (Αβραάμ)
- Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Σάρρα)
- Χρυσάνθη Γεωργαντίδου (Άντα)
- Χριστιάννα Μαντζουράνη (Ταμάρ)
- Νίκος Τσεργάς (Σιμπάν)
- Κωνσταντίνος Φερεντούρος (Σώφερ)
- Γρηγόρης Φρέσκος (Ισαάκ)
- Σόλο Λύρα ο Ηλίας Τουσούνης
- Ο Λευτέρης Ελευθερίου (σε κείμενα Luigi Grotto)
Στον ρόλο του Αφηγητή ο Γρηγόρης Βαλτινός
Μουσικοί:
- Βιολί: Βασίλης Ραψανιώτης
- Τσέλο: Μιχάλης Πορφύρης
- Τυμπάνια: Στράτος Σαμιώτης
- Μουσική Ορατορίου:
- Χρήστος Λεοντής
- Αντώνης Παπαγγελής
Παραδοσιακή Μουσική:
- Ψαραντώνης
- Νίκη Ξυλούρη στο ρόλο του Άγγελου
- Συμμετέχει η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Τέττιξ», υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ.