Σε μία εξαιρετικά δημιουργική και πρωτότυπη μεταφορά συναντάμε για φέτος στο θεατρικό σανίδι, το διαχρονικό έργο του Σοφοκλή “Οιδίπους Τύραννος” σε σκηνοθεσία κ. Μαρκουλάκη. Σε ένα έργο με τόσο δυνατό κείμενο που ξεχειλίζει από συναίσθημα και ένταση, σαφώς το εγχείρημα της ενσάρκωσης του ρόλου του Οιδίποδα αποτελεί πρόκληση, ωστόσο ο Δημήτρης Λιγνάδης στάθηκε επάξια στις απαιτήσεις του ρόλου συγκλονίζοντας το κοινό με την ερμηνεία του!
Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών
Στον ρόλο του Οιδίποδα ο Δημήτρης Λυγνάδης προσέδωσε την δραματικότητα που χρειαζόταν, παρουσιάζοντας μπροστά στα μάτια μας ένα πραγματικά τραγικό και φρικτό ήρωα αντιμέτωπο με την καταραμένη μοίρα του! Η κινησιολογική σκηνική του παρουσία ήταν επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα με μετρημένες κινήσεις όταν ήταν απαραίτητο και με έντονες και σπασμωδικές κινήσεις όταν η εξέλιξη της δράσης κορυφωνόταν.
Η Αμαλία Μουτούση ενσάρκωσε ιδανικά τον ρόλο της Ιοκάστης πάνω στην σκηνή παρουσιάζοντας τη δυναμική παρουσία της σε όλη την διάρκεια της πλοκής αλλά και την έντονη δραματουργική οδύνη του τέλους. Ο Νίκος Χατζόπουλος στον ρόλο του Κρέοντα έδωσε την δυναμική που χρειαζόταν στο ρόλο, ενώ ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης ως μάντης Τειρεσίας σκιαγράφησε ιδανικά τη φιγούρα ενός σκοτεινού και απόμακρου μάντη που μιλάει αινιγματικά χωρίς να αποκαλύπτει όλη την αλήθεια.
Σκηνοθετική Προσέγγιση
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Όσον αφορά την επιλογή του σκηνικού χώρου ήταν λιτή, όπως αρμόζει στο μεγαλείο και το δυνατό λόγο που έχει ένα έργο όπως ο “Οιδίπους Τύραννος”. Η παρουσία των κεραμικών βρεφών στην σκηνή που πλαισίωναν τους πρωταγωνιστές από την αρχή μέχρι και το τέλος της παράστασης ήταν μια εξαιρετική επιλογή για τον συμβολισμό της καταστροφής της πόλης και τον λιμό που έχει καταπνίξει τα πάντα, δημιουργεί τη θλιβερή ατμόσφαιρα πένθους.
Ωστόσο ο συμβολισμός του βρέφους που αποκτά και άλλη σημασία ιδιαίτερα προς το τέλος της παράστασης, ως το βρέφος που αφέθηκε στον Κυθαιρώνα, ο Οιδίπους δηλαδή, αποτελεί μια συγκλονιστική στιγμή η ώρα της αποκάλυψης της τραγικής αλήθειας κάνοντας το βρέφος χίλια κομμάτια, δηλώνοντας έτσι ότι όλα ήρθαν στο φως, όμως εκείνος πλέον θα ζει στο απόλυτο σκοτάδι!
Ο Χορός των γερόντων και νέων της Θήβας
Ο χορός των γερόντων και νέων της Θήβας και η μουσική που τον συνόδευε, πλαισίωνε ιδανικά τους πρωταγωνιστές στην διάρκεια της παράστασης. Η χρήση μουσικών οργάνων όπως ακορντεόν, κλαρίνο, τύμπανα και νταούλι προσδίδαν μια εξαιρετική τελετουργική ατμόσφαιρα με μια σύγχρονη μουσική νότα μέχρι και την κορύφωση του έργου, όπου σε συνδυασμό με την ρυθμικότητα του χορού στην ερμηνεία του οδήγησαν στην τραγική έκβαση του έργου αφήνοντας το κοινό καθηλωμένο!
Ταυτότητα Παράστασης
- Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
- Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
- Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
- Μουσική: Μίνως Μάτσας
- Κίνηση: Κική ΜπάκαΦωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
- Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Έλενα Σκουλά
- Φιλολογικός Σύμβουλος: Νίκος Μανουσάκης
- Βοηθός Μουσικού: Δήμητρα Αγραφιώτη
- Φωνητική Διδασκαλία: Κατερίνα Κοζαδίνου
- Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
- Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα
Πρωταγωνιστούν:
- Δημήτρης Λιγνάδης: Οιδίποδας
- Αμαλία Μουτούση: Ιοκάστη
- Νίκος Χατζόπουλος: Κρέων
- Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης: Τειρεσίας
- Γιώργος Ζιόβας: Άγγελος
- Γιώργος Ψυχογιός: Θεράπων
- Νικόλας Χανακούλας: Εξάγγελος
Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς.