ΑρχικήΤέχνεςΚριτικέςΕίδαμε την παράσταση "Ραφτης Κυριών" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου στο θέατρο Προσκήνιο.

Είδαμε την παράσταση “Ραφτης Κυριών” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου στο θέατρο Προσκήνιο.

"Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία, η οποία απογειώνεται περισσότερο από τους ταλαντούχους ηθοποιούς... αλλά κυρίως από την ευφυή σκηνοθετική ματιά του κ. Γιάννη Μπέζου"

Παρακολουθήσαμε την παράσταση “Ράφτης Κυριών” του Γάλλου συγγραφέα  Ζώρζ Φεντώ στο θέατρο Προσκήνιο, σε σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Μπέζου. Ο συγγραφέας Ζώρζ Φεντώ ανανεώνει μέσα από τα έργα του το βοντβίλ σατιρίζοντας τους  χαρακτήρες του έργου, τα παραδοσιακά πλαίσια και ήθη. Ο κανόνας επιβεβαιώνεται στην εξαιρετικά απολαυστική κωμωδία “Ράφτης Κυριών” που ξεγυμνώνει τον καθωσπρεπισμό της αστικής τάξης. Το διασημότερο  από τα έργα του Φεντώ, γεμάτο απρόοπτα παρουσιάζει την συζυγική απιστία καθιστώντας την το εργαλείο για να σατιριστούν η υποκρισία, η σεμνοτυφία και τα μικροαστικά ήθη.


Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία, η οποία απογειώνεται περισσότερο από τους ταλαντούχους ηθοποιούς, την διττά διαμορφωμένη σκηνή, τα χρονολογικά προσαρμοσμένα κουστούμια, αλλά κυρίως από την ευφυή σκηνοθετική ματιά του κ. Γιάννη Μπέζου”


Οι ηθοποιοί της παράστασης “Ράφτης Κυριών” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου

Επί της σκηνής

Το πηδάλιο αυτού του “ταξιδιού” κρατά ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μπέζος, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε σκηνοθετικά άρτιες παραγωγές, χωρίς τον “Ράφτη κυριών” να αποτελεί εξαίρεση. Με αριστοτεχνική μαεστρία παρουσιάζεται το σατυρικό ύφος του έργου προσδίδοντας παράλληλα το χαρακτηριστικό και μοναδικό κωμικό ύφος του ηθοποιού – σκηνοθέτη, τόσο χαρακτηριστικό που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να μιμηθεί με επιτυχία.

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία του Ζώρζ Φεντώ

Πέραν όμως από την σπιρτόζα σκηνοθετική ματιά, σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της παράστασης έχει όλη η ομάδα των ερμηνευτών που στελεχώνουν το έργο. Οι ρόλοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν “κομμένοι και ραμμένοι” πάνω στον κάθε ηθοποιό ξεχωριστά, εξού θα μπορούσαμε να πούμε, ότι θα φαινόταν δύσκολο κάποιος άλλος να ενσαρκώσει με τόση πιστότητα τον “άτακτο” γιατρό Μουλινό (Γιάννης Μπέζος), τον αφελή Μπασσινέ (Τάσος Γιαννόπουλος) φίλο του γιατρού, την έντονη προσωπικότητα της κ. Αιγκρεβίλ (Ελένη Ουζουνίδου) υποψιασμένη για τις πονηρές προθέσεις του γαμπρού της, αλλά και την σεμνότυφη Σουζά, (Άννα Κουτσαφτίκη) με την εκρηκτική φωνή της.

Καθόλου εύκολοι εξίσου ερμηνευτικά ρόλοι δεν θεωρούνται, η γοητευτική αλλά συνάμα αθώα Υβόν (Γιάννα Παπαγεωργίου) που πλαισιώνει το δίπολο δύναμης και αδυναμίας απαιτώντας πείρα και σκληρή δουλεία από την ερμηνεύτρια, ο ζωηρός Ωμπέν (Λεωνίδας Μαράκης) σύζυγος της Σουζάν, ο ανακατωσούρης μπάτλερ Ετιέν (Θανάση Ισιδώρου) με την “ακριβή” εμπιστοσύνη, η χιουμοριστική πελάτισσα (Κωνσταντίνα Νταντάμη) ακόμη και η πονηρή σύζυγος του Μποσσινέ, (Ντένια Στασινοπούλου) που τον εγκατέλειψε για τα “λεπτά” αισθήματα άλλου άντρα.

Κλείνοντας, αξίζει να αποδοθεί ιδιαίτερη μνεία και στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης: στην μουσική και την πρωτότυπη σύνθεση του Φοίβου Δεληβοριά σε συνδυασμό με τους φωτισμούς του Χρήστου Τζιόγκα, χρωματίζοντας οπτικοακουστικά την σκηνή, αλλά και στα απόλυτα συμβατά με την εποχή σκηνικά-κοστούμια του Αντώνη Χαλκιά.


Δελτίο τύπου παράστασης “Ράφτης Κυριών”

Η παράσταση «Ράφτης Κυριών», του Ζωρζ Φεντώ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου έρχεται στις 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Προσκήνιο. Για πρώτη φορά ο ανατρεπτικός λόγος και το εκρηκτικό χιούμορ του Ζωρζ Φεντώ συναντούν τη μουσική, σε πρωτότυπη σύνθεση του Φοίβου Δεληβοριά. Ο «Ράφτης Κυριών», το διασημότερο έργο του Φεντώ, είναι κλασική, εξαιρετικά απολαυστική κωμωδία,γεμάτη απρόοπτα, έξυπνο χιούμορ και καταιγιστική δράση. Η συζυγική απιστία γίνεται το εργαλείο για να σατιριστούν η υποκρισία, η σεμνοτυφία και τα μικροαστικά ήθη δημιουγώντας την εικόνα της απόλυτης φάρσας.

Διανομή:

 • Γιάννης Μπέζος
 • Τάσος Γιαννόπουλος 
 • Ελένη Ουζουνίδου 
 • Άννα Κουτσαφτίκη 
 • Γιάννα Παπαγεωργίου 
 • Λεωνίδας Μαράκης 
 • Θανάσης Ισιδώρου 
 • Κωνσταντίνα Νταντάμη 
 • Ντένια Στασινοπούλου 
 • Μετάφραση- σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος 
 • Μουσική-τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς 
 • Σκηνικά-κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς 
 • Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου 
 • Οργάνωση Παραγωγής Ντόρα Βαλσαμάκη

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου…

- They Told us Through Their Interviews

Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους. Όταν θέλουμε μόνο ή κυρίως να είμαστε αρεστοί στους άλλους, χάνουμε την ακεραιότητά μας και τη δυνατότητα...

Γιώργος Καραμίχος

Ηθοποιός

Δεν μπορώ να διανοηθώ την ζωή μου χωρίς φαντασία, θα είναι πάντα η δύναμη και το στήριγμά μου...

Ιζαμπέλλα Φουλόπ

Ηθοποιός

- You Mey Also Like

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

Από το 1972 έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα, (5 Ιουνίου), από τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη. Πρέπει ο...

- New Post & Article Archive