Πλήθος κόσμου παρερευθηκε στο «θέατρο Αθηνών» το βράδυ της 21ης Απριλίου για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της συγκινητικής παράστασης «Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Ελευθερίου. Μια παράσταση που παρουσιάστηκε θα λέγαμε “την σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος” και τοποθετείται στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60, ξεμπλέκοντας το κουβάρι της ιστορίας ενός μετανάστη, αποτελώντας αναφορά στην Ελληνική κοινωνία και στην ξενιτιά, στις σχέσεις των λαών, στην ίδια την ζωή!
Η επιλογή του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γιώργου Σουξέ να “ανεβάσει στη σκηνή” το κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου, με τις συγκινητικές διακυμάνσεις και τις απαραίτητες στιγμές γέλιου, τον δικαίωσε με το αποτέλεσμα και το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού. Η ιστορία του Στάμου είναι η ιστορία ενός νέου, που κατατρεγμένος από το καθεστώς του κράτους που τον πιέζει να υπογράψει δήλωση μετάνοιας, καθώς ο πατέρας του ήταν πολιτικός κρατούμενος, αρνείται και αποφασίζει να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Φεύγει στη Γερμανία, εργάτης σε ορυχείο. Δουλεύει, τρώει, κοιμάται. Η μόνη προτεραιότητα του η δουλειά και η αποταμίευση χρημάτων για να βοηθήσει την οικογένεια του στην Ελλάδα. Η επικοινωνία με την μάνα του και την αδελφή του δύσκολη. Η μόνη άμεση επαφή με την πατρίδα είναι το ραδιόφωνο κι η εκπομπή για τους μετανάστες, με αφιερώσεις και τραγούδια, κυρίως του Καζαντζίδη.
“Βασικό στοιχείο σε όλη την παράσταση αποτελεί το ραδιόφωνο που αντηχεί τις μελωδίες και τους στίχους των τραγουδιών του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Στέλιου Καζαντζίδη”

Ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου υποδύεται τον νεαρό Στάμο καταφέρνοντας να δημιουργήσει το συναίσθημα του ξεριζωμού, ακόμα και σε άτομα που δεν τον έχουν βιώσει στο επίπεδο που ο Ελληνικός λαός βίωσε εκείνη την εποχή. Ο Στάμος, παρά τον ξεριζωμό κατάφερε να νιώσει τον ξένο τόπο σαν δική του πατρίδα, ενώ στην Ελλάδα του, στην πατρίδα του, που τον ανάγκασε να φύγει, ένιωθε πιο ξένος από ποτέ. Το κοινό νιώθει βαθύτατη συγκίνηση έντονα επηρεασμένος και από την συγκεκριμένη μέρα καθώς στις 21 Απριλίου το 1967 εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο με τους πραξικοπηματίες να ορίζουν πρωθυπουργό τον Αεροπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.
Βασικό στοιχείο σε όλη την παράσταση αποτελεί το ραδιόφωνο που αντηχεί τις μελωδίες και τους στίχους των τραγουδιών του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Στέλιου Καζαντζίδη. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως τα σκηνικά και τα κουστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη “φέρνουν ολοκληρωτικά τον αέρα” της δεκαετίας του ’60 στη σκηνή σε συνδυασμό με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του Γιώργου Χαραλάμπους και τα ηχητικά εφέ του Γιώργου Ζιώτα.
Εν κατακλείδι η παράσταση «Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της φετινής σεζόν.