Είμαι ανάμεσα σε δυο παρέες όπου και με τις δυο περνώ καλά. Το πρόβλημα είναι ότι οι συμμαθητές μου, η μια από τις δυο παρέες δείχνουν να έχουν πρόβλημα, και δεν ξέρω ποια θα είναι η συμπεριφορά τους στο σχολείο καθώς μαζί τους θα περνώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Έτσι όπως διαβάζω τον προβληματισμό σου το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι μάλλον έχουν δίκιο οι συμμαθητές σου. Και το αιτιολογώ λεγοντάς σου πως για να κάνουμε παρέα με κάποιους θα πρέπει να έχουμε κοινά (με τους συμμαθητές σου ας πούμε το σχολείο).
Τώρα για να είσαι μέλος μιας άλλης παρέας και εξωσχολικής από ότι καταλαβαίνω, θα πρέπει να έχετε κοινά, ελπίζω να είναι ας πούμε ποδόσφαιρο, μηχανές η κάτι (καλό). Μόνο τότε θα συμφωνήσω με τον περισσότερο κόσμο εδώ που λένε πως ένα κριτήριο επιλογής σου θα πρέπει να είναι όπου είσαι ευτυχισμένος. Καμιά φορά κάποιοι ίσως μας στεναχωρούν επειδή μας αγαπούν.
[/vc_cta_button2]
Θα πρέπει να διαπιστώσεις αν η αντίδραση της σχολική σου παρέας είναι θέμα εγωισμού. Μου κάνει εντύπωση που αντιδρά με αυτόν το τρόπο, ίσως υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζεις. Καλό θα είναι να μιλήσεις μαζί τους με τον καθένα ξεχωριστά και να σου εξηγήσουν για ποιό λόγο δεν θέλουν να κάνεις παρέα με τους άλλους. Απλά εμένα με βάζει η συμπεριφορά τους σε κάποιες κακές σκέψεις.
[/vc_cta_button2]
Νομίζω ότι είναι καλύτερα να ρωτήσεις τον εαυτό σου τι σε κάνει πιο χαρούμενο? Και οι δυο παρέες? Αν ναι τότε αυτό να κάνεις και η άλλη παρέα που έχει πρόβλημα αν είναι πραγματικοί σου φίλοι θα πρέπει να σεβαστούν την άποψη σου και να μην τους πειράζει. Δεν χρειάζεται να έχεις μια παρέα μόνο ή να αφήσεις κάποια άλλη εξαιτίας κάποιων μόνο αν είναι δική σου απόφαση και αυτό σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Οι φίλοι μας είναι φίλοι μας όταν θέλουν πραγματικά να μας βλέπουν χαρούμενους και όταν θέλουν να μας διευκολύνουν και όχι να μας δημιουργούν προβλήματα χωρίς λόγο.
[/vc_cta_button2]
Αν πραγματικά είναι φίλοι σου οι συμμαθητές σου, δεν θα επιδιώκουν την αποκλειστικότητα στη φιλία. Όμως εάν εσύ τους «γράφεις» έστω και ασυναίσθητα είναι λάθος σου. Δυο παρέες σημαίνουν και διπλές ευθύνες. Αυτό δεν σημαίνει να ξεκόψεις με κάποια από τις δυο απλά ίσως νιώθουν ανασφάλεια να σε μοιράζονται. Εξήγησε τους τι σημαίνουν αυτοί για σένα.
[/vc_cta_button2]
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ξεκόψεις με καμία από τις δυο παρέες… Και οι συμμαθητές σου πρέπει να καταλάβουν τη θέση σου… Αφού τα πηγαίνεις καλά και με τις δυο και νιώθεις εσύ καλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Αφού όμως έχεις αμφιβολίες για τους συμμαθητές σου και την συμπεριφορά τους, δηλαδή μήπως σε απομακρύνουν, εξήγησε τους ότι τους θεωρείς εξίσου σημαντικούς και ότι αν έχεις και άλλη παρέα εκτός από αυτούς δε σημαίνει ότι έτσι σε χάνουν.
Συμβαίνει συχνά αυτό στις παρέες, νιώθουν ότι τους παραμερίζεις και αντιδρούν αναλόγως… Αυτό είναι το πρόβλημα τους… Φρόντισε όσες ώρες περνάς με τους μεν να περνάς και με τους άλλους… Καλά μη γίνεις και κομμάτια… Κράτα ισορροπίες.
[/vc_cta_button2]
Αν έχουν πρόβλημα μην σε απασχολεί. Εσύ συνέχισε και με τις δυο παρέες και αν τα παιδιά του σχολείου σου πουν κάτι εξήγησέ τους ότι εσύ δεν έχεις πρόβλημα με κανέναν και ότι στην τελική δεν τους έγραψες… Το καθένα άτομο έχει δικαίωμα να κάνει παρέα όποιους θέλει. Αφού περνάς καλά να συνεχίσεις να κάνεις παρέα και με τις δυο.
[/vc_cta_button2]
Αν δείχνουν ότι έχουν πρόβλημα το μόνο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να το συζητήσεις μαζί τους. Αν πραγματικά τους πειράζει πες τους να σου εξηγήσουν τους λόγους αλλά παράλληλα να τους πεις ότι και με την άλλη παρέα περνάς εξίσου καλά και ούτε αυτούς θα ήθελες να χάσεις. Αν τώρα σου πουν να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτούς και στην άλλη παρέα, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα σχετικά με αυτούς, γιατί φίλος είναι αυτός που θέλει να περνάς καλά εσύ και να κάνεις παρέα με όποιον εσύ θέλεις και όχι όλα τα πράγματα να τα βλέπει εγωιστικά.
[/vc_cta_button2]
Στη ζωή μας επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας προσφέρουν θετικά συναισθήματα, νιώθουμε ελεύθεροι να εκφράζουμε τη λύπη μας, τη χαρά μας, τη γνώμη μας. Μπορούμε να εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας χωρίς δισταγμό. Οι άνθρωποι αυτοί είναι που αποτελούν τις παρέες μας. Όμως επειδή ο καθένας είναι μια πολύπλευρη οντότητα, ξεχωριστή προσωπικότητα, δεν είναι εφικτό να ταιριάζουν όλοι με όλους.
Οι παρέες συνήθως διακρίνονται ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα. Κάποιοι μπορούν να συναναστρέφονται με διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, οι οποίοι οι ίδιοι δε θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Αυτό δε σημαίνει πως θα επιβληθεί στο άτομο που κάνει μια τέτοια επιλογή, με οποιοδήποτε τρόπο, να μην συναναστρέφεται με ανθρώπους που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Κανένας δεν πρέπει να δίνει το δικαίωμα να εισχωρούν στην προσωπική του ζωή και να διαμορφώνουν τις επιλογές του.
Είναι πρέπον να σεβόμαστε τα θέλω του συνανθρώπου μας αρκεί να μην μας επηρεάζουν αρνητικά. Αν μας επηρεάζουν έχουμε την επιλογή να απομακρυνθούμε. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε στη διαδικασία επιλογής δύο διαφορετικών καταστάσεων που μας προσφέρουν θετική ενέργεια. Τα άτομα που έχουν πρόβλημα με την ευτυχία, την ευχαρίστησή μας σίγουρα δεν αξίζει να είναι δίπλα μας με οποιονδήποτε τρόπο. Ο χρόνος, η υπομονή και το να είμαστε πάντα ο εαυτός μας ξεδιαλύνει κάθε σκιά σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.
[/vc_cta_button2]
Συμμετείχε στον ανοιχτό προβληματισμό. Η γνώμη σου θα δημοσιευτεί χωρίς το όνομά σου. Να υπογραμμίσουμε εδώ πως δεν προσπαθούμε να δώσουμε λύση στους προβληματισμούς, απλά συμπαραστεκόμαστε με τη γνώμη μας όσο αυτό είναι εφικτό. Όλοι οι φίλοι μαζί σαν μια παρέα. Επισημαίνουμε ότι δεν είμαστε επιστήμονες, ψυχολόγοι ή ειδήμονες, αλλά απλά μια παρέα νέων που εάν θέλεις μπορείς να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου. Γράψε τη γνώμη σου συμπληρώνοντας τη φόρμα σχολίων παρακάτω.
[/vc_cta_button2]