Παρασκευή, Μάρτιος 22, 2019

Archive

About us

Cookie

Contact

Radio

  • Αρχική
  • Συνεντεύξεις
  • Radio

Ηλίας Αλεξάνδρου: “Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτές ψυχές, ανοιχτοί δρόμοι”.

Radio Young People.gr

Ακούστε Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο, την καλύτερη ξένη μουσική μέσα από το Young People Radio. Μερικά...

Ηλίας Αλεξάνδρου: “Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτές ψυχές, ανοιχτοί δρόμοι”.

Ο Ηλίας Αλεξάνδρου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Η υποκριτική μπήκε στην ζωή του λόγω μιας τυχαίας συγκυρίας. Από τότε την υπηρετεί πιστά. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στα οικονομικά, φοιτά στην δραματική σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου και μαθητεύει δίπλα σε μεγάλους θεατράνθρωπους. Έχει, σαν ηθοποιός, στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες στο θέατρο και στην τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται, δοκιμάζοντας τις ικανότητες του, ποιο ενεργά και επιτυχημένα με την σκηνοθεσία θεατρικών παραστάσεων.

Διαβάστε τη συνέντευξη του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ηλία Αλεξάνδρου. 

Έχεις κάνει όλα αυτά τα χρόνια έντονη την παρουσία σου σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία. Ποια από όλες τις δουλειές σου θεωρείς σταθμό για την καριέρα σου;

Σκεπτόμενος αναδρομικά την καλλιτεχνική μου πορεία, στέκομαι σε αρκετές απ’ αυτές. Η αλήθεια είναι ότι στάθηκα κατά κάποιον τρόπο τυχερός και επιλεγόμουν ή επέλεγα, με όποιο κόστος, δουλειές που αφορούσαν την εξέλιξή μου τόσο σαν ηθοποιός όσο και σαν προσωπικότητα. Είμαι ευγνώμων συνολικά για ότι μου έχουν προσφέρει.

Ο Ηλίας Αλεξάνδρου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα

Από όσο γνωρίζεις τον εαυτό σου τί πιστεύεις σου ταιριάζει περισσότερο; Η υποκριτική ή η σκηνοθεσία;

Η σκηνοθεσία για μένα ήταν και είναι μια εσωτερική ανάγκη μετεξέλιξης, μια αίσθηση πρόκλησης. Πάντα με γοήτευε η σχέση δάσκαλου-δημιουργού με το μέσο-εκφραστή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ηθοποιός. Ήθελα να γνωρίσω και την άλλη πλευρά του νομίσματος, αυτή του καθοδηγητή. Σκηνοθετώντας, λοιπόν καταθέτω απόψεις, σκέψεις και προβληματισμούς, πάντα όμως υπό την ιδιότητα του ηθοποιού.

Πώς μπορεί ένας σκηνοθέτης να περάσει τη σκέψη του, τις ιδέες του στους ηθοποιούς μιας παράστασης ώστε να καταφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Πόσο δύσκολο είναι;

Όλα είναι θέμα εργασίας και  συνεργασίας. Εννοώ ότι σαφώς και υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που βοηθούν σ’ αυτό. Καθοριστικό ρόλο παίζει, ωστόσο, το ένστικτο, οι γνώσεις και η εμβάθυνση στο εκάστοτε κείμενο. Το θέατρο είναι συμμετοχικό, σκηνοθέτης και ηθοποιοί αλληλεπιδρούν κι έτσι αμβλύνονται οι όποιες δυσκολίες.

Πώς βλέπεις το κοινό σήμερα; Τής τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ποιες οι διαφορές του;

Το κοινό το διαμορφώνουν οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνιστώσες κάθε εποχής. Σε μία δύσκολη περίοδο, όπως η παρούσα, το κοινό τείνει να γίνει πιο απαιτητικό και συνειδητοποιημένο. Ελπίζω ότι διανύουμε, επιτέλους, μία περίοδο καλλιτεχνικής, και όχι μόνο, αφύπνισης και σ’ αυτό, χωρίς να υποτιμώ το κοινό της τηλεόρασης, νομίζω ότι πρωτοστατεί το κοινό του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ποιά θεατρική παράσταση θα ήθελες κάποια στιγμή να σκηνοθετήσεις;

“Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση” του B.M. Koltes. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερης γραφής μονόλογο-χείμαρρο ενός νεαρού περιπλανώμενου άνδρα, απαλλαγμένο από περιττά  σκηνοθετικά φτιασίδια. Είναι μία αναμέτρηση του σκηνοθέτη και του ηθοποιού με το κείμενο. Μία πραγματική δοκιμασία ψυχής κι ένα στοίχημα.

Η υποκριτική μπήκε στην ζωή του λόγω μιας τυχαίας συγκυρίας, από τότε την υπηρετεί πιστά.

Πρόσφατα τελείωσε η σειρά παραστάσεων στο El Convento Del Arte για το bar theatre ‘’Showwhat???’’, το οποίο έφερε τη σκηνοθετική σου σφραγίδα. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια γι’ αυτό;

Μετά το ψυχολογικό θρίλερ Anna Weiss που σκηνοθέτησα το χειμώνα στο θέατρο “Παραμυθίας” θέλησα να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό και στράφηκα στο καμπαρέ. Το “Show… what?” ήταν μία παράσταση βασισμένη στη δομή της επιθεώρησης – βαριετέ εμπλουτισμένο με στοιχεία καμπαρέ του Μεσοπολέμου. Είναι ένα συνδυαστικό είδος έκφρασης που μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ. Συνοδοιπόρους  σ΄αυτό το εγχείρημα είχα αγαπημένους φίλους και συνεργάτες που με τίμησαν με τη συμμετοχή τους. Τους ευχαριστώ πολύ.

Ποιά είναι τα σχέδια σου για το καλοκαίρι και για την ερχόμενη σεζόν σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

Λειτουργώντας κάτω από το μόνιμο “στερητικό σύνδρομο” του δημιουργού, βρίσκομαι πάντα σε εγρήγορση. Ήδη, λοιπόν, συζητώ και σχεδιάζω τα επόμενα βήματά μου. Πρόκειται για δύο θεατρικά έργα που θα ανέβουν μέσα στην επόμενη θεατρική σεζόν, μετά την ξεκούραση του καλοκαιριού.

Ποιοί άνθρωποι είναι δίπλα σου και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σου;

Οι ακριβοί μου φίλοι και συνεργάτες. Θεωρώ και ας μου επιτραπεί, ότι είμαι από τους τυχερούς που η ζωή με ευλόγησε να έχω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπούν και με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα. Αυτό για μένα είναι πραγματικός πλούτος.

Ποιό μήνυμα θέλεις να δώσεις μέσα από το Young People στους νέους ανθρώπους σε μια εποχή δύσκολη για τη νέα γενιά;

Στη μιζέρια που μας επιβάλλουν ας απαντήσουν με γενναιοψυχία, γενναιοδωρία και προσήλωση στα ιδανικά και τους στόχους τους. Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτές ψυχές, ανοιχτοί δρόμοι.

Φωτογραφικό αφιέρωμα Ηλία Αλεξάνδρου

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Ηλία Αλεξάνδρου στο Young People, συνεργάστηκαν οι ομάδες της Έκφρασης και Υλοποίησης και η ομάδα συνεντεύξεων. Υπεύθυνος συνέντευξης, Γιάννης Μπιτζούνης.

Γιάννης Μπιτζούνηςhttps://www.youngpeople.gr
Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα, είναι Υπεύθυνος και Συντονιστής στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Ζαχάρως.

Σπουδαιότερα

Ντένια Ψυλλιά: “Στον έρωτα κυριαρχεί το “εγώ”, ενώ στην αγάπη, ο άλλος!”.

Η Ντένια Ψυλλιά μιλά στο Young People.gr για την απόφασή της να ασχοληθεί με την υποκριτική...

Βαγγέλης Γερμανός: “Το τραγούδι παρηγορεί, ψυχαγωγεί, εκφράζει και ενώνει τους ανθρώπους σε κάθε εποχή και τόπο…”

Ο Βαγγέλης Γερμανός, μιλάει στο Young People.gr για το πως βλέπει την ελληνική μουσική σκηνή σήμερα. Τους ανθρώπους της μουσικής που...

Η συνέντευξη της Νόρας Δράκου, αθλήτριας κολύμβησης 50, 100 μέτρων στο ελεύθερο, ύπτιο και πρόσθιο.

Η Νόρα Δράκου είναι αθλήτρια κολύμβησης με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και σε 2 Ολυμπιακούς (Λονδίνο και Ρίο),...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο New Jersey. Η Elizabeth Whitney Houston όπως είναι ολόκληρο το όνομά...

Charts Singles, Μάρτιος 2019.

Μάρτιος 2019 και ήδη η άνοιξη κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα, μουσικά τώρα ο Sam Smith η Ariana Grande ο...

Folow Us

3,177ΥποστηρικτέςΚάντε Like
192ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

“Ελέφαντας” από την Θεατρική Ομάδα Παπαλάνγκι στο Θέατρο 104.

«Ο ελέφαντας θυμάται. Ο ελέφαντας ξέρει πότε ήρθε η ώρα να πεθάνει και γι’ αυτό πηγαίνει αυτός να συναντήσει το θάνατο, πριν...

“Βλέπε και φεύγα” της Ιωάννας Μαστοράκη σε σκηνοθεσία Θανάση Σάλτα στο θέατρο της Ημέρας.

Βλέπε και Φεύγα, το επιτυχημένο έργο της Ιωάννας Μαστοράκη παρουσιάζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά επί σκηνής, ανανεωμένο υπό την σκηνοθετική ματιά...

Charts Singles, Μάρτιος 2019.

Μάρτιος 2019 και ήδη η άνοιξη κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα, μουσικά τώρα ο Sam Smith η Ariana Grande ο...

“Η καημένη, η άδεια μου Εδέμ” (Είκοσι Αστικά Μονόπρακτα) της Δώρας Τσόγια στο Επί Κολωνώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όλα πήγαν στραβά. Τα ώριμα φρούτα πέφτουν αφάγωτα στο έδαφος κι οι άνθρωποι περιπλανώνται στην έρημο ψάχνοντας απεγνωσμένα...

Στέλνουν το δικό τους Μήνυμα

Διαβάστε το μήνυμα που στέλνουν σε όλους μας όλοι όσοι έδωσαν συνέντευξη στο Young People.gr

Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους. Όταν θέλουμε μόνο ή κυρίως να είμαστε αρεστοί στους άλλους, χάνουμε την ακεραιότητά μας και τη δυνατότητα να συνδεθούμε πλήρως με το εν δυνάμει μας.

Καραμίχος

Ηθοποιός

Θα ήθελα να πω σε όλους να μην παρατάνε ποτέ τα όνειρά τους & ότι έρχεται να το αντιμετωπίζουν με χαμόγελο και θετική ενέργεια.

Κιάφα

Αθλήτρια

Να μην σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να επιμένουν!

Ναούμ

Καλλιτέχνης