Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
14.9 C
Athens

|Interesting |People |News

Η Ελπίδα Αμίτση: “Η αληθινή ενασχόληση με την τέχνη διαπαιδαγωγεί την ψυχή του ανθρώπου”.

Μας αποκαλύπτει τι είναι αυτό που την χαρακτηρίζει, μας μιλά για την παράσταση "Κάποτε ένας πυροβολισμός", παρουσιάζοντας όλους τους ηθοποιούς που είναι στην σκηνή του θεάτρου Ε-ΝΑ.

Δημοσίευση:

Μέσα από την συνέντευξη της Ελπίδας Αμίτση έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε κατά πόσο κάποιος μπορεί να αλλοιωθεί μέσα από την ενασχόληση του με την υποκριτική. Μας αποκαλύπτει τι είναι αυτό που την χαρακτηρίζει, μας μιλά για την παράσταση “Κάποτε ένας πυροβολισμός” (διαβάστε το δελτίο τύπου), παρουσιάζοντας όλους τους ηθοποιούς που είναι στην σκηνή του θεάτρου ΕΝ-Α. Ποια είναι η πρόκληση αλλά και ποια συναισθήματα θα ήθελε να περάσει η παράσταση σε όσους θα τη δουν. Κλείνοντας στέλνει το δικό της μήνυμα στους αναγνώστες του Young People.gr “Οι νέοι είναι ανάγκη να έρχονται σε επαφή με την τέχνη (λογοτεχνία – θέατρο – εικαστικά και μουσική) έτσι ώστε να αποκτήσουν αντισώματα στην βαρβαρότητα που μας περιβάλλει. Να κινητοποιηθούν, να μην μένουν αμέτοχοι”.

Κάποια βιογραφικά στοιχεία για της Ελπίδα Αμίτση. Γεννήθηκε στην Πάτρα και ξεκίνησε τις σπουδές της σε μικρή ηλικία μαθαίνοντας πιάνο. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο, από την τάξη μονωδίας της Γ. Ντι Τάσσο με βαθμό διπλώματος “Άριστα Παμψηφεί”. Παρακολούθησε σεμινάρια με την Κ. Λούντβιχ και συνέχισε την σπουδή της με τον Τζ. Μοδινό. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς κ.λπ. Έχει πτυχίο Ελαφρού τραγουδιού. Έχει συμμετάσχει σε μουσικό – θεατρικά δρώμενα. Είναι μέλος της θεατρικής Ομάδας ΕΝ-Α που έχει παρουσιάσει για 3 συνεχείς χρονιές το θεατρικό έργο “HOMO NORMALIS”, το πρότυπο της “ομαλότητας” και το έργο “Ο Σιμιγδαλένιος” σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Διαβάστε την Συνέντευξη της Ελπίδας Αμίτση στο Young People.gr

Ποιός είναι ο κυριότερος λόγος που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο του θεάτρου;

Η δημιουργία.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την Ελπίδα Αμίτση;

Φαντασία, θέληση, λόγος.

Θεωρείτε πως ο χαρακτήρας του ανθρώπου αλλοιώνεται μέσα από την ενασχόληση του με την υποκριτική και την γενικότερη ενασχόληση με τον χώρο του θεάτρου;

Αλλοίωση είναι η μεταβολή της μορφής συνήθως προς το χειρότερο. Όμως η αληθινή ενασχόληση με την τέχνη διαπαιδαγωγεί την ψυχή του ανθρώπου.

Έχουμε λοιπόν δύο επιλογές: α) η υποκριτική ως μέσον καλυτέρευσης του εαυτού και β) η υποκριτική ως μέσον προβολής του εαυτού.

Στην πρώτη επιλογή ο άνθρωπος ενδιαφέρεται για την εργασία στο θέατρο όπου μέσα από την μελέτη και ερμηνεία των κειμένων και τις τεχνικές γνώσεις που αποκτά τού δίνεται η δυνατότητα αναπτύσσοντας ανώτερες αισθήσεις να διεισδύσει στο εσώτερο είναι του, να ακούσει την αληθινή φωνή του και μέσα από την αυτοπαρατήρηση να αναγνωρίσει αλήθειες και ψέμματα της προσωπικότητας και με θέληση, αποδοχή και αγάπη να αποδεσμευτεί από πεποιθήσεις, προσκολλήσεις και εξαρτήσεις που τον κρατούσαν δέσμιο μιας μίζερης και θλιβερής εικονικής πραγματικότητας. Η υποκριτική λοιπόν ως μέσον καλυτέρευσης του εαυτού.

Στην δεύτερη επιλογή ο στόχος είναι η προβολή του εαυτού οπότε ο εγωπαθής και ματαιόδοξος ενισχύεται. Στην συνέχεια η δημοσιότητα στον κίτρινο τύπο δημιουργεί μια τραγική προσωπικότητα ψεύδους και απελπισίας με την εξωτερική εικόνα της πλαστής ευτυχίας κι ευημερίας. Το αποτέλεσμα όμως είναι η εθελοντική τύφλωση του ανθρώπου από τον εγωισμό.

Πώς νιώθετε κάθε φορά που αρχίζει μια νέα συνεργασία και μπαίνετε στην διαδικασία της προετοιμασίας μιας παράστασης, αλλά και μετά το πέρας αυτής;

Χαρά και ενθουσιασμό.

Σκηνοθετείτε την παράσταση “Κάποτε ένας πυροβολισμός”, μιλήστε μου λίγο για αυτή. 

Χαρακτηρίζοντας ο συγγραφέας το έργο του ψυχολογικό θρίλερ με κινηματογραφική δομή που ανιχνεύει την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης μου δόθηκε η αφορμή να βρω κώδικες του σινεμά (βίντεο – ηχογραφήσεις – φωτογραφίες) για να συνομιλήσουν με τους κώδικες του θεάτρου, κι έτσι το έργο ταίριαξε με την δική μου θεώρηση για την ύπαρξη στοιχείων σινεμά μέσα σε μια θεατρική παράσταση.

Ποιο ρόλο υποδύεστε στο έργο; Παρουσιάστε μας και τους άλλους ηθοποιούς, μαζί με λίγα λόγια για το ρόλο που ενσαρκώνετε;

Έχει σύγχρονη θεματολογία. Πυρήνας του έργου η θέση της γυναίκας σε μια ανδρόκρατούμενη κοινωνία. Πατέρας, σύζυγος, εραστής και γιος λειτουργούν εξουσιαστικά και την συνθλίβουν.

Το έργο διαπραγματεύεται επίσης τα θέματα της μοίρας, του φόνου και της εκδίκησης με αναφορές στην τραγωδία και το δημοτικό τραγούδι. Χρησιμοποιεί κινηματογραφική δομή ενός υπαρξιακού θρίλερ και δίνει την δυνατότητα στην παράσταση να συνομιλήσει υφολογικά με τους κώδικες του σινεμά.

Οι ηθοποιοί της παράστασης “Κάποτε ένας πυροβολισμός” στο θέατρο Ε-ΝΑ

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στις πρόβες; Και πως τις ξεπεράσατε;

Η μόνη δυσκολία βρίσκεται στην επικοινωνία των ανθρώπων. Όταν αυτή ξεπεραστεί όλα γίνονται αρμονικά.

Ποια είναι για εσάς η πρόκληση της παράστασης;

Η ελπίδα ότι και μέσα στο σκοτάδι υπάρχει πάντα φως αρκεί να το επιλέξεις.

Με τι συναισθήματα θα θέλατε να φεύγει ο θεατής από την παράσταση;

Τα συναισθήματα βιώνονται κατά την διάρκεια της παράστασης. Ο στόχος είναι να δοθεί τροφή για σκέψη στον θεατή που θέλει να συνομιλήσει με το κείμενο και τους συντελεστές και να δημιουργηθούν ερεθίσματα για να προβληματιστεί στα θέματα του έργου.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους μέσα από το Young People;

Οι νέοι είναι ανάγκη να έρχονται σε επαφή με την τέχνη (λογοτεχνία – θέατρο – εικαστικά και μουσική) έτσι ώστε να αποκτήσουν αντισώματα στην βαρβαρότητα που μας περιβάλλει. Να κινητοποιηθούν, να μην μένουν αμέτοχοι.

Διότι η τέχνη εξημερώνει.

Ευχαριστώ!!! Ελπίδα Αμίτση.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της παράστασης “Κάποτε ένας πυροβολισμός”

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Ελπίδας Αμίτση συνεργάστηκαν. Στην Επιμέλεια η ομάδα έκφρασης και υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Εύη Γαλάνη. Ευχαριστούμε την Ηθοποιό και σκηνοθέτρια Ελπίδα Αμίτση και τον υπεύθυνο επικοινωνίας Κωνσταντίνο Πλατή για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗθοποιοίΗ Ελπίδα Αμίτση: "Η αληθινή ενασχόληση με την τέχνη διαπαιδαγωγεί την ψυχή...

Περιοδικό

Τελευταία Άρθρα

“Χάπι” σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη στο Θέατρο Σταθμός.

Μετά τις «Φυλές» και το «Όπως πάει το ποτάμι», το Θέατρο...

“Έξοδος” Mία μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα στο Θέατρο ΕΛΕΡ.

Η Φένια Παπαδόδημα γράφει μουσική και τραγούδια που συνομιλούν με τους...

Η συνέντευξη της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Πολυξένης Καζάκου.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Πολυξένη Καζάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Όπως μας...

Γιάννης Γρόσης: “Η μουσική μιας κοινωνίας είναι και ο καθρέφτης της”

Ο Γιάννης Γρόσης αποτελεί έναν ανερχόμενο, λαϊκό καλλιτέχνη, ο οποίος μας...

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Νίκος Κοσμάς: “Ο δρόμος του πρωταθλητισμού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα”

Ο Νίκος Κοσμάς αποκαλύπτει στη συνέντευξή του για το Youngpeople.gr, τα πρώτα του βήματα στο χώρο του αθλητισμού, και συγκεκριμένα στο Καράτε, την επίδραση...

- Read Interesting Site Topics -

Η κακοποίηση και η βία, δεν είναι μόδα της εποχής. Δεν έχουν φύλο, ηλικία, μήτε χρώμα. Δεν έχουν σωστό timing, ούτε βγαίνουν στο φως...

Ο “Αρχάγγελος” της Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης (ο ψαρονίκος).

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης από μουσική οικογένεια με κυρίως ρίζες στην...

Giannis Antetokounmpo, MVP Made In Sepolia.

Σίγουρα αυτό δεν είναι το πρώτο άρθρο που συναντάει κανείς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ούτε και...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο New Jersey. Η Elizabeth Whitney Houston...