Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022
12.9 C
Athens
ΑρχικήΡεπορτάζΓεγονόταΗ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

"Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνονται στον πλανήτη χιλιάδες εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης του κόσμο"

Από το 1972 έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα, (5 Ιουνίου), από τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη. Πρέπει ο κόσμος να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση, η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα, γι αυτό επιβάλλεται η άμεση αλλαγή πλεύσης, βέβαια όλοι γνωρίζουμε ειδικά μετά τις αποτυχημένες συνόδους που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι το περιβάλλον οδεύει προς την καταστροφή του και με τη δική μας σφραγίδα μας (απάθεια κ.α.)

Το νομικό πλαίσιο της σημερινής βιομηχανίας παγκοσμίως δεν δίνει και πολλές ελπίδες στην επιβίωση του περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρα περιβάλλοντος, ευτυχώς, διοργανώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη χιλιάδες εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης του κόσμου. Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης, επιβάλλεται η αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε. 

Περιβάλλον και ποιότητα ζωής

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει βασική σημασία για τη σημερινή ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων αλλά και του μέλλοντος. Φανταστείτε πως σήμερα το υπάρχον φυσικό περιβάλλον φροντίζει για τη διαβίωσή των 6500000 περίπου δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ήδη έχουμε αρχίσει πως αν δεν προσέξουμε σε λίγο καιρό απλά δεν θα υπάρχουν άλλα αποθέματα του πλανήτη μας για εμάς. Η ανορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η υποβάθμιση της γεωργικής γης με την κακή χρήση γεωργικών χημικών φαρμάκων, η αλόγιστη κατανάλωση αγαθών και ενέργειας είναι σημάδια ανησυχητικά.

Σας αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Οι πλαστικές σακούλες οι οποίες προκαλούν σημαντικές βλάβες στον υδροφόρο ορίζοντα, στις θάλασσες, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο μέσω των τροφών, το νερό και τον αέρα. Ενδεικτικά σας λέμε πως πεθαίνουν περισσότερα από 100 χιλιάδες θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο. Ενώ στην ξηρά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και μέσα στην τροφική αλυσίδα βρίσκεται και ο άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή έχουν υπολογιστεί πως 300 χιλιάδες τόνοι δηλαδή πάνω από πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικά να βρίσκονται στις θάλασσες συν οι τόνοι που υπολογίζονται για κάθε χρονιά που έρχεται. Από αυτό το νούμερο μόνο το 1% ανακυκλώνεται.

Ήδη πολύ έχουν καταλάβει το πρόβλημα, η ευρωπαϊκή ένωση έχει πάρει ήδη κάποια μέτρα, τα οποία όμως δείχνουν ότι δεν είναι αποτελεσματικά

Ήδη πολύ έχουν καταλάβει το πρόβλημα, από τοπικές κοινωνίες έως και κέντρα εξουσίας όπως η ευρωπαϊκή ένωση όπου αρχίζουν και παίρνουν μέτρα. Όμως και πάλι τα νούμερα δείχνουν ότι χρειάζονται ακόμα πιο αποτελεσματικά μέτρα και ότι είμαστε ακόμα στην αρχή αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος. Φανταστείτε ότι μια πλαστική σακούλα χρειάζεται περίπου 1 με 2 δευτερόλεπτα να δημιουργηθεί και 450 χρόνια να αποσυντεθεί πλήρως και όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πολλών ειδών μόλυνση.

Ελλάδα και Περιβάλλον

Τι γίνεται στην Ελλάδα!!! Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας βλέπουμε τουλάχιστον έμπρακτες εκδηλώσεις σε όλη την χώρα, από καθαρισμοί παραλιών με την συμμετοχή μαθητών αλλά και πολιτών, ενημερώσεις σε απλούς ανθρώπους, καθαρισμοί χώρων όπως αρχαιολογικών, ρεμάτων, δασών κ.α. Με την ευχή όλα αυτά να μην γίνονται μόνο μια φορά το χρόνο. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει… Έστω μέσα από την καθημερινότητα μας με τις μικρές μας πράξεις.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, θα πρέπει γρήγορα να συνειδητοποιήσουμε πέρα από τους ηγέτες, πως η αλόγιστη εκμετάλλευση από μεριά μας των φυσικών πόρων δεν θα έχει καλά αποτελέσματα για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές. Το μήνυμα είναι ένα, όλοι μας θα πρέπει να συμμετέχουμε σε όσες δράσεις μπορούμε, γιατί είναι σημαντικό για την ίδια τη ζωή μας, αλλά και για το μέλλον της ανθρωπότητας και όλου του πλανήτη.

Βίντεο με θέμα το περιβάλλον.

Θεατρικό Δρώμενο της Ε' Τάξης του 4ου Δημ. Σχολείου Καστοριάς για το περιβάλλον
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου 2013

Σημείωση: Στην ενότητα, “Γεγονότα” του YoungPeople.gr γίνεται μια απλή καταγραφή των (μεγάλων) στιγμών, αλλά και καθημερινών θεμάτων όπως, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, Μουσικής, Aids κ.α Στιγμές, γεγονότα που διαμορφώνουν θετικά η αρνητικά την πορεία του ανθρώπου στο πλανήτη μας.

Young People Team
Ο τομέας διαχείρισης, έκφρασης και υλοποίησης ιδεών, είναι η ομάδα που οργανώνει, προγραμματίζει, βάζει προτερεότητες και ελέγχει από την αρχή έως το τελευταίο στάδιο την δημοσίευση των άρθρων. Επεξεργάζεται και υλοποιεί όλες τις δικές σας ιδέες, και παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.

Message

Διαβάστε το μήνυμα που μας στέλνουν όσοι έδωσαν συνέντευξη στο Young People.gr Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλητές, απλοί άνθρωποι μας δίνουν την ευκαιρία μέσα από το μήνυμά τους να δούμε τη ζωή πιο αισιόδοξα.

"Να μην σταματάτε να κάνετε όνειρα! Όλα μπορούν να επιτευχθούν, αρκεί να υπάρχει τεράστια πίστη, αγάπη και θέληση"

Ντένια Ψυλλιά

Ηθοποιός

"Θα ήθελα να πω σε όλους να μην παρατάνε ποτέ τα όνειρά τους & ότι έρχεται να το αντιμετωπίζουν με χαμόγελο και θετική ενέργεια"

Άννα Κιάφα

Αθλήτρια

Follow us on social media

Σχετική Αρθρογραφία

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Make A Wish. Η συμβολική βράβευση των σχολείων για το διαγωνισμό Αστέρι της Ευχής 2016-2017.

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στα νέα γραφεία του Μake – A – Wish Greece (Κάνε – Μια – Ευχή Ελλάδος) στη Δάφνη, πραγματοποιήθηκε η συμβολική βράβευση των σχολείων για το διαγωνισμό...

17 Νοεμβρίου 1973, ημέρες πολυτεχνείου.

Η μέρα Πολυτεχνείου, 17 Νοεμβρίου 1973, μια από τις κορυφαίες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις κατά της χούντας των συνταγματαρχών στη χώρα μας. Εκείνη την χρονιά ήδη...