Στο άρθρο “Vitamin D and Exercise Performance in Professional Soccer Players” των Nikolaos E. Kounourakis, Nikolaos E. Androulakis, Niki Malliaraki και Andrew N. Margioris γίνεται αναφορά στη βιταμίνη D, στον τρόπο σύνθεσής της, στην επίδραση της και στη χρησιμότητα της στη φυσιολογία, στη φυσική κατάσταση και στην απόδοση των αθλητικών πληθυσμών και μη. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D παίζουν ρόλο πρωταρχικής σημασίας σε ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο όπου συνδυάζεται η αερόβια ικανότητα, η μυϊκή δύναμη και η ταχύτητα του αθλητή.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξεταστεί η σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό του αίματος και την εργομετρική αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης, της αερόβιας ικανότητας και της ταχύτητας σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ενώ σε δεύτερη φάση να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της αγωνιστικής και της προαγωνιστικής περιόδου στα επίπεδα της βιταμίνης D.
Από εβδομήντα επτά επαγγελματίες παίκτες, μέλη τριών ποδοσφαιρικών ομάδων που αξιολογήθηκαν για πιθανή συμμετοχή στη μελέτη με κριτήρια αποκλεισμού: α) ιατρικές διαταραχές που επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D, β) τυχόν λήξη συμβολαίου πριν την ολοκλήρωση της μελέτης και γ) κατανάλωση συμπληρωμάτων που περιέχουν τη βιταμίνη D. Οι συμμετέχοντες ήταν εξήντα επτά από δύο ελληνικές ομάδες του πρωταθλήματος με μέση ηλικία τα 25 έτη και μέσο ύψος το 1,81m. Οι δοκιμές για τον προσδιορισμό της απόδοσης των ημικαθισμάτων, του άλματος, των σπριντ 10 και 20m., της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου, της ανθρωπομετρίας και της αιμοληψίας πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 6 εβδομάδων εκτός αγωνιστικής περιόδου.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε: α) μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό του αίματος και των παραμέτρων της απόδοσης πριν και μετά από τις πειραματικές συνεδρίες, και β) η συγκέντρωση της βιταμίνης D αυξήθηκε σημαντικά μετά την περίοδο των 6 εβδομάδων εκτός αγωνιστικής περιόδου σε σχέση με την αρχική τιμή, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι μετρούμενες παράμετροι απόδοσης μειώθηκαν.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με την εργομετρική αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης (ημικάθισμα και άλμα), την ικανότητα για σπριντ 10 και 20m. και τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ανεξάρτητα από τα επίπεδα εκτέλεσής της. Συνεπώς υφίσταται μια αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ των δεικτών ποδοσφαιρικής απόδοσης και των επιπέδων της βιταμίνης D.