ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑθλητέςΗ συνέντευξη της Γαβριέλλας Χαραλαμπίδη, αθλήτρια του τένις στο Young People.gr

Η συνέντευξη της Γαβριέλλας Χαραλαμπίδη, αθλήτρια του τένις στο Young People.gr

"...Αυτοί οι άνθρωποι, μου έχουν μάθει αφενός να παλεύω για τα όνειρά μου και να πιστεύω στις δυνατότητες μου ώστε να πετυχαίνω τους στόχους μου, αφετέρου να αγωνίζομαι με ήθος και σεβασμό..."

Μια ενδιαφέρον συνέντευξη θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε στη συνέχεια από μια ανερχόμενη αθλήτρια του τένις την Γαβριέλλα Χαραλαμπίδη. Η Γαβριέλλα μας μιλά για το πως προέκυψε το τένις στη ζωή της, όλα όσα στερήθηκε για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και αν άξιζε τον κόπο. Μας αποκαλύπτει το πρόγραμμα προπονήσεων αλλά και τι της αρέσεις να κάνει τον ελεύθερο χρόνο. Μοιράζετε μαζί μας τις σημαντικές στιγμές που θυμάται ακόμα και σήμερα. Απαντά στις ερωτήσεις μας αν πράττει με την λογική η το συναίσθημα, πως βλέπει τον αθλητισμό στην Ελλάδα σήμερα αλλά και τα σχέδιά της για το μέλλον. Τέλος κλείνει η συνέντευξη στέλνοντας το δικό της μήνυμα στους αναγνώστες του Young People.gr παροτρύνοντας όλους και κυρίως τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό χωρίς να εγκαταλείπουν την μόρφωσή τους.

Διαβάστε την συνέντευξη της Γαβριέλλας Χαραλαμπίδη

Πως προέκυψε η σχέση σου με το Τένις; Από ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι;

Η ενασχόληση μου με το τένις προέκυψε από πολύ μικρή ηλικία, περίπου 5 ετών, όταν ο παιδικός σταθμός που πήγαινα έκανε κάποιες επισκέψεις-προπονήσεις σε γήπεδα τένις.

Η Γαβριέλλα Χαραλαμπίδη σε στιγμιότυπο από προπόνησή της

Από μικρή στα γήπεδα, σε προπονήσεις, αγώνες. Στερήθηκες σίγουρα πράγματα από τη ζωή σου για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο που είσαι τώρα. Αλήθεια, ποιο πιστεύεις είναι το νόημα όλων αυτών των θυσιών; Άξιζε ή καλύτερα αξίζει τον κόπο;

Σίγουρα ο κάθε αθλητής για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο κάνει τις δικές του προσωπικές θυσίες, τις οποίες ο περισσότερος κόσμος δεν κατανοεί, αλλά θα ήθελα να σταθώ περισσότερο σε όλα αυτά που έχω κερδίσει παρά σε αυτά που έχω στερηθεί. Αρχικά, οι εμπειρίες που αποκομίζει ένας αθλητής μέσα από τα ταξίδια και τους αγώνες είναι μοναδικές. Έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικές νοοτροπίες και φυσικά μέσα από αυτό αντιλαμβάνεσαι πως λειτουργούν τα πράγματα εκτός των συνόρων, σε χώρες με υψηλά αθλητικά standards.

Παράλληλα, γνωρίζεις άλλους αθλητές που κάνουν την ίδια προσπάθεια με σένα και δημιουργείς νέες φιλίες με άτομα που καταλαβαίνουν αυτό το κομμάτι της ζωής σου. Επιπλέον, δεν γίνεται να παραλείψω τις επιτυχίες και τη χαρά που αυτές προσφέρουν, αλλά κοιτώντας πίσω, αυτό που μένει είναι ένα γλυκό συνονθύλευμα συναισθημάτων-χαράς, κούρασης, αγωνίας, ικανοποίησης, άγχους…- το οποίο δε θα άλλαζα με τίποτα. Δεν ξέρω αν όλοι οι αθλητές συμφωνούν μαζί μου για το αν αξίζουν όλες οι θυσίες αλλά στην τελική αν γύριζα πίσω τον χρόνο δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα.

Ποια είναι τα συναισθήματα σου πριν από έναν αγώνα και πως τα διαχειρίζεσαι;

Γενικά πριν τους αγώνες δε διακατέχομαι από πολλά συναισθήματα, αλλά μιας και το τένις είναι ένα στρατηγικό άθλημα με πολλές τακτικές, προσπαθώ να φέρνω στο μυαλό μου τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσω την αντίπαλο. Ουσιαστικά, στο μυαλό μου κάνω visualization του παιχνιδιού, με φαντάζομαι δηλαδή μέσα στο γήπεδο αντιμετωπίζοντας το παιχνίδι με τον σωστότερο τρόπο. Τέλος, πριν το ματς με βοηθάει ιδιαίτερα ένα δεκάλεπτο ‘ανεβαστικής’ μουσικής κατά τη διάρκεια του ζεστάματος.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σε στηρίζουν σε αυτή την πορεία σου; Ποιες είναι οι πολυτιμότερες συμβουλές που έχεις ακούσει και τις κρατάς μέχρι σήμερα;

Οι βασικότεροι άνθρωποι που έχουν σταθεί αρωγοί στη προσπάθεια μου είναι οι γονείς μου, καθώς βρίσκονται πάντα δίπλα μου όταν τους χρειαστώ και ο προπονητής μου, Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης με τον οποίο μοιράζομαι το γήπεδο από τα πρώτα μου βήματα. Αυτοί οι άνθρωποι, μου έχουν μάθει αφενός να παλεύω για τα όνειρά μου και να πιστεύω στις δυνατότητες μου ώστε να πετυχαίνω τους στόχους μου, αφετέρου να αγωνίζομαι με ήθος και σεβασμό.

Ποιο είναι το πρόγραμμα προπονήσεων; Πως αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Μέχρι τις πανελλήνιες του 2019, δεν είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο διότι το πρόγραμμα μου περιλάμβανε σχολείο, καθημερινές προπονήσεις, γυμναστήριο, αγώνες κυρίως στο εξωτερικό και διάβασμα. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, διανύω μία ιδιαίτερη περίοδο καθώς σε έναν αγώνα τραυματίστηκα και χειρουργήθηκα τον Μάρτιο, οπότε ασχολούμαι ξεκάθαρα με την αποκατάσταση μου. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 2,5-3 ώρες γυμναστήριο καθημερινά, 2 φορές τη βδομάδα προπόνηση στο Παμπελοποννησιακό στάδιο και τον τελευταίο μήνα προστέθηκε 4-5 φορές τη βδομάδα τένις σε χαμηλούς ρυθμούς. Παράλληλα, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι που θα φύγω για Αμερική, σπουδάζω στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στον ελεύθερο μου χρόνο, αν και είναι περιορισμένος, μου αρέσει να ασχολούμαι με τη φωτογραφία, με το σκυλάκι μου και να πηγαίνω βόλτες με φίλους.

Είδωλό της είναι ο Roger Federer αλλά θαυμάζει και τη Serena Williams

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας κάποιες σημαντικές στιγμές σου από τους αγώνες που σε έκαναν να τους θυμάσαι ακόμα και σήμερα;

Ξεκάθαρα η σημαντικότερη στιγμή μου ήταν το καλοκαίρι του 2016 όταν με την Εθνική ομάδα προκριθήκαμε στους Ευρωπαϊκούς τελικούς των Summer Cups (G16) στην Ουγγαρία, καθώς ήταν ένα πολύ δύσκολο επίτευγμα, που είχε να συμβεί πάρα πολλά χρόνια. Επιπλέον αξιόλογες στιγμές ήταν η κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος (Κ18) και των διεθνών τίτλων σε μονά και διπλά της itf (παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις) που έχω κατακτήσει.

Όταν σε έναν αγώνα φτάνεις στα όριά σου, ποια είναι τα κίνητρα για να συνεχίσεις;

Γενικότερα στη ζωή μου, σε όλους τους τομείς, θέτω στόχους τους οποίους θέλω να πετυχαίνω. Πάντοτε έχω στο μυαλό μου τον στόχο μου και σε συνδυασμό με την έντονη ανταγωνιστικότητα που έχω σε ό,τι και αν κάνω, μου δίνει κίνητρο να συνεχίζω.

Θα μας αναφέρεις 2 – 3 τενίστες που είναι για εσένα πρότυπο;

Το είδωλο μου είναι ο Roger Federer αλλά θαυμάζω και τη Serena Williams.

Πιστεύεις πως αλλοιώνεται ο χαρακτήρας σου, η προσωπικότητά σου μέσα από αυτή την πορεία της ζωής σου; Πιστεύεις πως ο άνθρωπος μεγαλώνοντας οδεύει προς την ωριμότητα;

Κατά την άποψη μου ο χαρακτήρας μου έχει διαμορφωθεί μέσα από αυτό το κομμάτι της ζωής μου καθώς το έκανα από τότε που με θυμάμαι. Σε πολύ μικρότερη ηλικία από άλλα παιδιά, καλούμουν να επιδείξω σοβαρότητα και πειθαρχεία και να ανταπεξέλθω μόνη μου σε δύσκολες καταστάσεις τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Παράλληλα, έμαθα να διαχειρίζομαι τον χρόνο μου και τα συναισθήματα μου και να προσαρμόζομαι σε μία καθημερινότητα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Κατ’ εμέ, σε συνδυασμό με τη πάροδο του χρόνου και καθώς γνωρίζεις νέους ανθρώπους και παραστάσεις, μέσω του πρωταθλητισμού ωριμάζεις πολύ πιο γρήγορα.

Μια από τις πιο σημαντικότερες στιγμές ήταν το καλοκαίρι του 2016 όταν με την Εθνική ομάδα συμμετείχε στους Ευρωπαϊκούς τελικούς των Summer Cups (G16)

Στις επιλογές στη ζωή σου κυριαρχεί περισσότερο το συναίσθημα ή η λογική;

Εντός γηπέδου είμαι αρκετές φορές αυθόρμητη και δεν μου αρέσει να ακολουθώ πάντα το πλάνο ‘κατά γράμμα’. Ωστόσο στη ζωή μου οι πράξεις μου διέπονται περισσότερο από τη λογική, καθώς προτιμώ να σκέφτομαι τι θα κάνω και τι αποτελέσματα θα φέρει αυτό, παρά να δρω τυχαία.

Ως αθλήτρια πως βλέπεις από τη δική σου οπτική γωνία τον αθλητισμό στην Ελλάδα σήμερα;

Θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια ο αθλητισμός στην Ελλάδα διανύει μία πολύ καλή περίοδο. Υπάρχουν πολλοί αθλητές σε διάφορα αθλήματα που φέρνουν διακρίσεις στο εξωτερικό και κάνουν περήφανη όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα στο τένις με τον Τσιτσιπά και τη Σάκκαρη ο χώρος γνωρίζει τεράστιες επιτυχίες. Όμως,  υπάρχουν και πολλοί νέοι αθλητές  που δυστυχώς δεν έχουν την κατάλληλη υποστήριξη που χρειάζονται από το κράτος και σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό σύστημα που ουσιαστικά ‘απωθεί’ τους νέους από τον πρωταθλητισμό, δεν καταφέρνουν να κάνουν το παραπάνω βήμα.

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Πως φαντάζεσαι το επόμενο βήμα της καριέρας σου; Εκτός από το χώρο του αθλητισμού έχεις θέσει στόχους σε κάποιο άλλο τομέα;

Αρχικά ο στόχος μου είναι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση μου και να επανέλθω σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Στη συνέχεια, όπως προανέφερα θα φύγω του χρόνου στην Αμερική στο University of Tulsa από το οποίο έχω λάβει πλήρη υποτροφία, όπου θα σπουδάζω και παράλληλα θα αγωνίζομαι στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου δεν γνωρίζω ακριβώς τι θα ακολουθήσει, γιατί αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα επιλέξω να ακολουθήσω το επαγγελματικό τένις για κάποια χρόνια, ανάλογα με τη κατάσταση που θα βρίσκομαι.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσα από το Young People.gr

Θα ήθελα να πω στα νέα παιδιά να κυνηγάνε τα όνειρα τους, να προσπαθούν και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τα πετύχουν. Παράλληλα, τόσο ως προς τα παιδιά όσο και προς τους γονείς θα ήθελα να παροτρύνω τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό αλλά να μη παραλείπουν ποτέ τη μόρφωση τους καθώς μέσα από αυτή ολοκληρώνεται η προσωπικότητά τους.


Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της αθλήτριας Γαβριέλλας Χαραλαμπίδη συνεργάστηκαν: στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Ιωάννα Καριώρη. Ευχαριστούμε την Γαβριέλλα Χαραλαμπίδη για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Νίκος Παπάζογλου, ο τραγουδοποιός, ο “εργάτης”, Ο “Ινδιάνος” της Ελληνικής μουσικής.

Ο Μουσικός, ο ερμηνευτής, αλλά και δισκογραφικός παραγωγός. Με ένα κόκκινο φουλάρι πάντα στις εμφανίσεις του επί σκηνής έδωσε την ευκαιρία να τον χαρακτηρίσουν ως τον "Ινδιάνο" Της...

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Ανθρώπινες σχέσεις... Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και...

- New Post & Article Archive