Η θεατρική ομάδα “Lorem Ipsum” μας αποκαλύπτει πως προέκυψε το όνομά της, ενώ γνωρίζουμε το κάθε μέλος της μέσα από τις απαντήσεις τους στη συνέντευξη που ακολουθεί. Μας εξηγούν το πόσο δύσκολο είναι να είσαι ηθοποιός σήμερα και μας μιλούν για την κωμική παράσταση “Η Μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου” η οποία παίζεται στον πολυχώρο Vault . Μας τονίζουν πως “όποιος δει το έργο καταλαβαίνει αμέσως πόσο σχετικό είναι όχι μόνο με την επικαιρότητα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και γενικότερα την ιστορία της σχέσης μεταξύ εξουσίας και λάου διαχρονικά σε όλες τις χώρες”. Μας λένε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δούμε την παράστασή τους και στέλνουν με την σειρά τους κλείνοντας την συνέντευξη το δικό τους μήνυμα.
Η ομάδα “Lorem Ipsum” αποτελείται από τους:
- Σκηνοθέτης – Κείμενα: Γιάννης Κεντρώτας.
- Ηθοποιοί: τον Αντώνη Αντωνίου, Φίλιππο Λούβαρη, Φανή Παλιούρα.
- Σημείωση: Για την παράσταση συνεργάζονται για πρώτη φορά με τον Μάνο Κανναβό και τον Πωλ Ζαχαριάδη.
Διαβάστε τη συνέντευξη της θεατρικής ομάδας Lorem Ipsum στο Young People.gr
Το όνομά σας “Lorem Ipsum” τι σημαίνει ακριβώς και πώς προέκυψε;
Γιάννης Κεντρωτάς: “Lorem Ipsum” ονομάζονται τα ακατάληπτα κείμενα, αυτά που κάποιος δεν μπορεί να βγάλει κάποιο νόημα. Έτσι η ομάδα για να τιμήσει το όνομά της πάντα φροντίζει να παίζει κείμενα δικά της, γραμμένα και δουλεμένα σύμφωνα με την ιδιαίτερη άποψη που έχουν τα μέλη της για την κωμωδία.
Πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα της κρίσης να είσαι ηθοποιός;
Μάνος Κανναβός: Ως ηθοποιός αντλώ ερεθίσματα και επηρεάζομαι από το περιβάλλον που ζω. Σε μια περίοδο οικονομικής και κατά συνέπεια κοινωνικής κρίσης υπάρχει εύφορο έδαφος για αναθεώρηση, επαναπροσδιορισμό και δημιουργία. Σίγουρα υπάρχει η πρακτική – οικονομική αδυναμία που επηρεάζει όλα τα επαγγέλματα και κατά συνέπεια κι αυτό του ηθοποιού.
Ύστερα από μία επιτυχημένη παράσταση επιστρέφεται με ένα μεσαιωνικό κωμικό μιούζικαλ. Τι είναι αυτό που το καθιστά ξεχωριστό;
Φανή Παλιούρα: Νομίζω ότι και μόνο που μιλάμε για ένα Μεσαιωνικό μιούζικαλ στην Σκωτία του 1400 μ.χ. που γράφτηκε πριν 6 χρόνια μιλάμε για μια ιδιάζουσα περίπτωση κειμένου. Ο Γιάννης καταφέρνει να δείξει την καθολικότητα της ανθρώπινης τάσης ανά τους αιώνες, χρησιμοποιώντας έναν τόπο και έναν χρόνο που ενώ σαν σύγχρονους Έλληνες δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα, το αντικείμενο και ο τρόπος που το διαπραγματεύεται χτυπάει κατευθείαν στο κέντρο. Οι ήρωες βυθισμένοι στον μικρόκοσμο τους θα έκαναν τα πάντα προκειμένου να καλύψουν τα οπίσθιά τους.

Θα θέλαμε να μας αναφέρετε όλη την ομάδα και λίγα λόγια για το ρόλο του καθενός.
Γιάννης Κεντρωτάς: Η ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από τον Γιάννη Κεντρωτά (κείμενα, σκηνοθεσία), τον Αντώνη Αντωνίου (ηθοποιός), τον Φίλιππο Λούβαρη (ηθοποιός) και τη Φανή Παλιούρα (ηθοποιός). Όμως στη “Μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου” έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά με τον Μάνο Κανναβό και τον Πωλ Ζαχαριάδη. Θέλω όμως να πιστεύω ότι την ομάδα μας δεν την χαρακτηρίζει τόσο πολύ ποιος παίζει αλλά το ξεχωριστό ύφος των παραστάσεών μας.
Τι γεύση αφήνει το έργο αυτό στους θεατές και γιατί πιστεύεται ότι αξίζει να έρθουν να το δουν.
Πωλ Ζαχαριάδης: Η «Μπαλάντα ενός ευαίσθητου Δήμιου» είναι ένα έργο που παντρεύει το θρίλερ, την φρίκη και την παράνοια της εξουσίας με το χιούμορ και το ακυρωτικό γέλιο της πηγαίας μαύρης κωμωδίας! Αφήνει στον θεατή την πικρή γεύση του αίματος και λίγο πόνο στην κοιλιά από το πολύ γέλιο! Ένας πολύ καλός λόγος δε να το δείτε, είναι, εκτός άλλων πολλών και η φωνητική δεινότητα της απερίγραπτης Φανής Παλιούρα…
Αντώνης Αντωνίου: Πιστεύω ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να γελάσει με ένα άλλου είδους χιούμορ, λίγο διαφορετικό από το mainstream, όπως αυτό των Lorem Ipsum. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που δεν μας έχουν πει, είναι τι γεύση τους αφήνει.
Το έργο αυτό θεωρείται διαχρονικό; και αν ναι πώς συνδέεται με την σημερινή εποχή;
Φίλιππος Λούβαρης: Όποιος δει το έργο καταλαβαίνει αμέσως πόσο σχετικό είναι όχι μόνο με την επικαιρότητα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και γενικότερα την ιστορία της σχέσης μεταξύ εξουσίας και λάου διαχρονικά σε όλες τις χώρες. Είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου. Λογικά μετά από το έργο μας όλα θα αλλάξουν…
Η ευαισθησία κατά τη γνώμη σας θεωρείται προτέρημα ή αδυναμία;
Φανή Παλιούρα: Υποθέτω ότι όλα είναι σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται. Σε ακραίες συνθήκες επιβίωσης η ευαισθησία είναι το πρώτο που θα πρέπει να θάψεις μέσα σου. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον μπορεί να σου αποκαλύψει άπειρες φωτεινές συνιστώσες. Προσωπικά θα μείνω στο παν μέτρον άριστον.
Πόσο εύκολο είναι να κάνεις ένα σκληρό επάγγελμα σαν αυτό του “δήμιου” και παρόλα αυτά να παραμένεις ευαίσθητος;
Μάνος Κανναβός: Ευτυχώς το σκληρό επάγγελμα του “δήμιου” έχει εκλείψει ας επιμείνουμε λοιπόν στο “ευαίσθητος” μήπως επηρεάσουμε κι άλλους να μας ακολουθήσουν.
Πείτε μας 2 λόγια για την συνεργασία σας με το πολυχώρο Vault.
Πωλ Ζαχαριάδης: Το Vault είναι για εμένα κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που λέμε «καλλιτεχνικό σπίτι», η στενή φιλία που με συνδέει με τους δημιουργούς του, Δημήτρη Καρατζιά και Μάνο Αντωνιάδη, αλλά και η επιλογή και προσπάθεια τους να επανδρώνουν το δυναμικό του χώρου με καλλιτέχνες που έχουν κοινό όραμα την συντροφικότητα και την δημιουργία, μου έχει προσφέρει φίλους αγαπημένους και καλλιτεχνική ασφάλεια! Στο Vault είμαι ο ευτυχισμένος εαυτός μου και καλλιτεχνικά και προσωπικά.

Έχετε στο ενεργητικό σας 4 παραστάσεις σε 6 χρόνια. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το μέλλον;
Αντώνης Αντωνίου: Όλα εξαρτώνται από την έμπνευση του Γιάννη. Οι υπόλοιποι είμαστε εκεί για να την μεταφέρουμε από το χαρτί στη σκηνή. Δεν ξέρουμε αν τα έχουμε καταφέρει αλλά έτσι φαίνεται…
Όπως γνωρίζουμε είστε λάτρεις της κωμωδίας. Γιατί επιλέγετε ως είδος την κωμωδία στα έργα σας, και αν στο μέλλον σκέφτεστε να ασχοληθείτε με άλλα είδη, όπως για παράδειγμα, δράμα.
Φίλιππος Λούβαρης: Πάντοτε λάτρευα την κωμωδία. Το είδος και το ύφος του έργου καθορίζεται κυρίως από το έργο που θα γράψει ο Γιάννης, αλλά υπάρχει σε όλη την ομάδα μία αγάπη για την κωμωδία που μοιραζόμαστε όλοι μας. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να θεωρούν πιο φτηνή και εύκολη, αλλά θεωρώ ότι κάνουν λάθος. Η κωμωδία, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να αγγίξει τα πιο σοβαρά θέματα με έναν τρόπο που ένα δράμα π.χ. δε θα τολμούσε. Μέσω της υπερβολής της κωμωδίας μπορείς να πεις πράγματα που σε άλλα είδη δε θα σου επιτρεπόταν. Τέλος, για εμένα προσωπικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από το να βλέπω τον κόσμο γύρω μου να γελά.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Young People.gr
Να έρθουν να δουν την παράστασή μας. Τους υποσχόμαστε ότι θα περάσουν μια πολύ ευχάριστη ώρα.
Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης με την θεατρική ομάδα «Lorem Ipsum» συνεργάστηκαν, στην επιμέλεια η Ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης και στην σύνταξη των ερωτήσεων η Αλεξία Δεληγιάννη. Ευχαριστούμε την θεατρική ομάδα «Lorem Ipsum», και τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Δημήτρη Καρατζιά για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.