ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγκροτήματαΗ συνέντευξη της μπάντας Ānemi, με ήχο ElectroPop, Electronica, Soul, Alternative & Dream Pop.

Η συνέντευξη της μπάντας Ānemi, με ήχο ElectroPop, Electronica, Soul, Alternative & Dream Pop.

"Ānemi, μια μπάντα που προσπαθεί να περάσει μέσα από την μουσική της μια φιλοσοφία του να αντιλαμβάνεται κανείς και να αξιολογεί τα πράγματα με κριτική σκέψη χωρίς να εγκλωβίζεται σε αυτό που θεωρείται φυσιολογικό"

Η Μπάντα Ānemi αποτελείται από μια ομάδα τριών ταλαντούχων μουσικών. Το όνομά τους σημαίνει “Άνεμοι” και πειραματίζονται πάντα με νέους ήχους. Ο ήχος τους είναι επηρεασμένος από Electronica, Soul, Alternative & Dream Pop. Στην συνέντευξή τους μας μιλάνε για το πως προέκυψε η δημιουργία και το πως βοήθησαν σε αυτό τα social media. Μας εξηγούν την επιλογή του ονόματος λέγοντάς μας ” Θέλαμε το όνομα μας να έχει συμβολική σημασία, να αντικατοπτρίζει τη μουσική μας…” Μας συστήνονται, παρουσιάζοντας μας το ρόλο του καθενός στην μπάντα. Μας αποκαλύπτουν τα μηνύματα που θέλουν να μας περάσουν μέσα από τα τραγούδια “Near” και το “Monkeys in a Cage”. Κλείνοντας στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους αναγνώστες αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια όπως η ολοκλήρωση του πρώτο EP.

Διαβάστε την Συνέντευξη της μπάντας Ānemi

Ποια είναι η μουσική φιλοσοφία του συγκροτήματός σας, και σε ποιο μουσικό κοινό προσπαθείτε να απευθυνθείτε.

Σαν γενική γραμμή τα τραγούδια μας μιλάνε για “προβλήματα” της κοινωνίας που μας απασχολούν όπως mental health και προσπαθούμε να περάσουμε μια φιλοσοφία του να αντιλαμβάνεται κανείς και να αξιολογεί τα πράγματα με κριτική σκέψη χωρίς να εγκλωβίζεται σε αυτό που θεωρείται φυσιολογικό. Σχολιάζουμε την εξάρτηση που έχουμε από εξωτερικούς παράγοντες και την ανάγκη για προσωπική πνευματική εξέλιξη. Απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ κοινό μας με στόχο να δημιουργήσουμε αντίστοιχες ανησυχίες και ο ήχος μας θυμίζει ονειρικό διαγαλαξιακό ποπ.   

The three main members are: JLogo, Amaria, Chop Juggler

Πώς προέκυψε το συγκρότημα και πότε ιδρύθηκε;

Ο Λευτέρης (παραγωγή) με τον Γιάννη (κιθάρα) είναι χρόνια κοινωνικά και μουσικά φίλοι και το καλοκαίρι του 2019 βρήκαν την Αμάρια στα social από covers που ανέβαζε. Τελικά τα κοινωνικά δίκτυα κάτι κάνουν! 

Το όνομα “Ānemi” από που προέρχεται, τι ήταν αυτό που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης;

Θέλαμε το όνομα μας να έχει συμβολική σημασία, να αντικατοπτρίζει τη μουσική μας και παράλληλα να είναι κάτι ελληνικό που να μπορούν να διαβάσουν όλοι. Ο άνεμος μπορεί να είναι απαλός και να φέρνει μαζί του ήχους και αισθήσεις και μετά από λίγο να σε ξεσηκώσει και να σε παρασύρει. Έχει πολύ μεγάλη σχέση με το είδος της μουσικής που παράγουμε… μια είναι δυναμική και μια σε ταξιδεύει. 

Θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε όλα τα μέλη του συγκροτήματος και να μας πείτε ποιο είναι το κύριο προσόν, προσωπικό αλλά και μουσικό του καθενός σας.

Η Αμάρια θα λέγαμε πως είναι η ψυχή των Ānemi, διότι πέρα από το ταλέντο της στις μελωδικές γραμμές, είναι υπεύθυνη και για την θεματολογία των στίχων μας, που είναι εξίσου σημαντικό για εμάς.

Ο Λευτέρης, γνωστός με το όνομα Chop Juggler, είναι ο μουσικός παραγωγός μας και πολυεργαλείο αφού ασχολείται από την αρχή του τραγουδιού μέχρι και την τελική μίξη. Παίζει βασικό ρόλο στο vibe που βγάζουμε σαν σχήμα.

Ο Γιάννης είναι η ήρεμη δύναμη του συγκροτήματος που μας κρατάει σε ισορροπία. Όταν δεν γράφει κιθάρα και σόλο βγάζει τα πορτρέτα της μπάντας και ασχολείται με το φωτογραφικό υλικό μας. 

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές, (συγκροτήματα, καλλιτέχνες κ.α) που έχουν παίξει ρόλο στην δημιουργία αλλά και το μουσικό ύφος του συγκροτήματος.

Οι Ānemi κινούνται στην electroPop electronica και Alternative σκηνή, επομένως όλα αυτά τα είδη μας επηρεάζουν. Συνήθως όταν γράφουμε ένα κομμάτι δεν έχουμε συγκεκριμένα references σχετικά με το τι θέλουμε να πετύχουμε… μας βγαίνει επιτόπου αρκετά φλού! Έχουμε φτιάξει μια playlist στο Spotify με τις επιρροές μας που μπορεί κανείς να ανακαλύψει παρόμοια αισθητική με τη δική μας όπως TheXX, London Grammar, Flume, Jorja Smith και άλλους. 

Πιστεύεται πως το μουσικό κοινό στην Ελλάδα σήμερα είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα των εγχώριων συγκροτημάτων;

Η επιτυχία -κάτι πολύ υποκειμενικό αλλά στην προκειμένη περίπτωση εννοούμε την απήχηση- του κάθε καλλιτέχνη σε μια μουσική “αγορά” μεταφράζεται στο πόσο μεγάλο είναι το κοινό του. Θα λέγαμε μάλλον πως δεν υπάρχει αρκετά μεγάλο κοινό που να αγκαλιάζει και να υποστηρίζει περισσότερο εναλλακτικές προσπάθειες. Γι αυτό βλέπεις ελληνικές μπάντες να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία και κοινό στο εξωτερικό. 

Πως κρίνετε το ίντερνετ, τα social media στο χώρο της μουσικής; Έχουν βοηθήσει;

Τα social media, οι digital distributors και τα streaming platforms έχουν σχηματίζει ένα περισσότερο “δημοκρατικό” πλαίσιο για τους ανεξάρτητους μουσικούς που μπορούν να μοιράζονται πλέον τη μουσική τους με τον κόσμο με σχεδόν κανέναν ενδιάμεσο. Έχουν διαμορφώσει κοινότητες και νέους τρόπους επικοινωνίας που σε σχέση με άλλους τρόπους προώθησης είναι πιο οργανικό και άμεσο. Η επικοινωνία έχει γίνει διμερής και, θα μπορούσαμε να πούμε πως το κοινό συνδέεται με τη δημιουργική διαδικασία πιο πολύ από ποτέ. 

Their most unique characteristic is the groove and “flow” of their songs that give a chilled and dreamy vibe.

Μέχρι στιγμής έχετε κυκλοφορήσει 2 τραγούδια το “Near” και το “Monkeys in a Cage” το αποτέλεσμα για εμάς είναι πολύ καλό. Ηχητικά ξεχωρίζουν και τα 2. Θα θέλαμε να μας πείτε 2 λόγια, πως καταφέρατε να υλοποιήσετε την ιδέα, φοβηθήκατε ότι δεν θα είχατε το αποτέλεσμα που θα θέλατε; Είστε ικανοποιημένοι από το μουσικό αποτέλεσμα;

Όπως είπαμε και πριν, τα κομμάτια μας γεννιούνται με μια πολύ ελεύθερη δημιουργική διαδικασία και με πολύ πειραματισμό. Μέχρι να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα που λέμε και οι 3 “Ναι, γουστάρω που το ακούω” έχουν περάσει άλλες 10 εκδοχές. Δεν είχαμε κάτι στο μυαλό μας που θέλαμε να προσεγγίσουμε και έτσι δεν υπάρχει ο αντίστοιχος “φόβος”. Προσπαθούμε ο τι βγάζουμε να μας αρέσει πιο πολύ από το προηγούμενο.

Φανταζόμαστε πως Θέλετε να περάσετε κάποια μηνύματα με το “Near” και το “Monkeys in a Cage” ποια είναι αυτά;

Θα φανεί σαν κλισέ… δεν είναι ότι είμαστε αντίθετοι αλλά δεν μας εκφράζουν σε αυτή τη φάση κομμάτια που μιλάνε για ανεκπλήρωτες αγάπες. Προς το παρόν μας εκφράζουν έννοιες όπως mental health ή κοινωνικές συμπεριφορές συνόλων. Το Near μιλάει για ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος και προσποιείται πως δεν είναι εκεί. Το Monkeys in a Cage μιλάει για την ρουτίνα την οποία είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε -ή μάλλον που θέτουμε στον εαυτό μας- και μας αποβλακώνει.

Τελικά υπάρχει καινοτομία και πρωτοτυπία στη μουσική;

Όλοι μεγαλώνουμε με πολλά μουσικά ακούσματα τα οποία “εμπιστευόμαστε” και κρατάμε ως αναφορά σε όλη μας τη ζωή. Από αυτή την άποψη η δική μας τέχνη είναι ένας ανοιχτός διάλογος με τη μουσική κοινότητα που εξελίσσεται με τον χρόνο. Ο κάθε μουσικός βάζει το δικό του ξεχωριστό λιθαράκι σε αυτή τη δημιουργική συζήτηση. Σίγουρα δεν ανακαλύψαμε την Αμερική… αλλά ίσως μπορούμε να τη διαμορφώσουμε!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον του συγκροτήματος; Τι να περιμένουμε από εσάς;

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε το πρώτο μας EP οπότε μπορείτε να περιμένετε πολύ μουσική από εμάς μέχρι το καλοκαίρι! Επειδή είμαστε σε μια σχέση εξ αποστάσεων (η Αμάρια είναι στην Αγγλία λόγω σπουδών) είναι λίγο δύσκολο το να κάνουμε λαιβ!

Ποιο μήνυμά θα θέλατε να στείλετε στους φίλους αναγνώστες του Young People.

Fasten your seatbelt. It’s time to travel! Ο τι και να έχετε ως στόχο να το κυνηγάτε μέχρι τέλους και να μην αφήνετε τις απαιτήσεις των άλλων να σας απομακρύνουν από αυτούς. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η επανάληψη να τολμάτε να δημιουργείτε.

Video Ānemi

Ānemi - Monkeys in a Cage (Official Music Video)
MEDUZA - Piece Of Your Heart (Ānemi Cover)

Οι Ānemi είναι οι:

  • Chop Juggler — Production
  • JLogo — Guitar
  • Amaria — vocalist

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του συγκροτήματος Ānemi συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης. Ευχαριστούμε το συγκρότημα Ānemi για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Νίκος Παπάζογλου, ο τραγουδοποιός, ο “εργάτης”, Ο “Ινδιάνος” της Ελληνικής μουσικής.

Ο Μουσικός, ο ερμηνευτής, αλλά και δισκογραφικός παραγωγός. Με ένα κόκκινο φουλάρι πάντα στις εμφανίσεις του επί σκηνής έδωσε την ευκαιρία να τον χαρακτηρίσουν ως τον "Ινδιάνο" Της...

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Ανθρώπινες σχέσεις... Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και...

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν...

- New Post & Article Archive