Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
30.8 C
Athens
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑθλητέςΗ συνέντευξη του αθλητή στίβου 110μ & Δεκάθλου Μιχάλη Κιάφα.

Η συνέντευξη του αθλητή στίβου 110μ & Δεκάθλου Μιχάλη Κιάφα.

"Ο πρωταθλητής στίβου Μιχάλης Κιάφας με πολλές διακρίσεις, μετάλλια τόσο σε ατομικό επίπεδο αλλά και με την εθνική Ελλάδα"

Ο Μιχάλης Κιάφας είναι ένας αφοσιωμένος και πειθαρχειμένος αθλητής. Πρωταθλητής στίβου στα 110μ με εμπόδια, τον τελευταίο χρόνο έχει περάσει στο δέκαθλο. Είναι Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ στο αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόσφατα τελείωσε το μεταπτυχιακό του στο Sport Management. Στη συνέντευξη του μας μιλά για το πως προέκυψε ο πρωταθλητισμός στη ζωή του, τις δυσκολίες του αθλήματος, και για το απαιτητικό πρόγραμμα του περιγράφοντάς μας μια ημέρα προπόνησή του. Μοιράζετε μαζί μας τις σημαντικές στιγμές από τους αγώνες που θυμάται ακόμα και σήμερα. Κλείνοντας μας αποκαλύπτει τους επόμενους στόχους του και στέλνει και αυτός με τη σειρά του το δικό του μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Μιχάλη Κιάφα

Πως μπήκε ο αθλητισμός στη ζωή σου και πως επέλεξες να ασχοληθείς με τα εμπόδια;

Ο αθλητισμός μπήκε από πολύ μικρή ηλικία στη ζωή μου καθώς προέρχομαι από αθλητική οικογένεια. Πριν τον στίβο ασχολήθηκα με Ταεκβοντο όπου έφτασα μέχρι τη μαύρη ζώνη και το ποδόσφαιρο. Με τα εμπόδια ασχολήθηκα εξαιτίας του πρώτου μου προπονητή του Γρηγόρη Ζαγόρα που με έκανε να τα αγαπήσω από την πρώτη στιγμή.

Μιχάλης Κιάφας: Ατομικά Ρεκόρ: – 110μ Εμπόδια 14.25 – Δέκαθλο 6819 – 6ομ Εμπόδια 8.09 – Έπταθλο 5089

Ο πρωταθλητισμός απαιτεί και αρκετές θυσίες. Εσύ θεωρείς ότι έχεις στερηθεί πράγματα από τη ζωή σου;

Σίγουρα όλοι οι αθλητές στερούμαστε πράγματα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας μας για τον πρωταθλητισμό όπως εκδρομές, βόλτες κλπ όμως πιστεύω ότι όταν κάτι το αγαπάς και έχεις στόχους δε το θεωρείς θυσία και το κάνεις με ευχαρίστηση.

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει; πως σου αρέσει να τον περνάς;

Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο εξαιτίας του δύσκολου προγράμματος μου, όμως όταν βρω λίγο φροντίζω να τον περάσω όμορφα χαλαρώνοντας με κάποια βόλτα ή κάποια ωραία ταινία.

Έχεις αναδειχθεί αρκετές φορές 1ος πανελληνιονίκης αλλά και βαλκανιονίκης. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου; που θα ήθελες να φτάσεις;

Από πέρσι έκανα αλλαγή στο αγώνισμα μου αφήνοντας τα εμπόδια για το δύσκολο και απαιτητικό προπονητικά αγώνισμα του Δεκάθλου. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να βελτιώνομαι συνεχώς και να εξελίσσομαι. Όνειρο κάθε αθλητή που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό πιστεύω πως είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ελπίζω κι εγώ με σκληρή  δουλειά να φτάσω σε αυτό το επίπεδο.

Ποια είναι τα συναισθήματα σου πριν από έναν μεγάλο αγώνα. Υπάρχει άγχος και πως το διαχειρίζεσαι;

Πάντα υπάρχει άγχος πριν τους αγώνες το οποίο φροντίζω να διαχειρίζομαι σωστά και να το μετατρέπω σε ενέργεια που θα με βοηθάει να μπαίνω πιο ενεργοποιημένος στους αγώνες μου.

Προέρχεσαι από μια αθλητική οικογένεια. Σε βοήθησε αυτό στην αθλητική σου πορεία πιστεύεις;

Ναι πάρα πολύ. Αν δεν ήταν οι γονείς μου να με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια δε θα είχα καταφέρει τίποτα από όλα αυτά και θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνετε να τους ευχαριστήσω για άλλη μια φορά δημόσια για όλα!

Ο Μιχάλης Κιάφας ασχολήθηκε από πολύ μικρός με το αθλητισμό με πολλές διακρίσεις

Μπορείς να μας αναφέρεις κάποιες σημαντικές στιγμές σου από τους αγώνες που σε έκαναν να τους θυμάσαι ακόμα και σήμερα;

Υπάρχουν πολλές σημαντικές στιγμές. Αυτές που ξεχωρίζω και δε θα ξεχάσω ποτέ είναι το μετάλλιο στο Βαλκανικό το 2016 αλλά και η συμμετοχή μου με την εθνική στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ το 2019 όπου η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη.

Ελπίζω βέβαια να ζήσω ανάλογες και μεγαλύτερες στιγμές στο μέλλον.

Έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα σου μέσα από την πορεία της ζωής σου;

Πιστεύω ο αθλητισμός δεν έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα μου αλλά αντίθετα έχει βοηθήσει πολύ στη διαμόρφωση του. Είμαι πειθαρχημένος και μου αρέσει να θέτω στόχους και να δουλεύω για να τους πετύχω.

Τι περιλαμβάνει μια προπόνηση σου; Μπορείς να μας περιγράψεις μια τυπική σου μέρα.

Το Δέκαθλο έχει πολλές απαιτήσεις στην προπόνηση και το πρόγραμμα είναι διαφορετικό από μέρα σε μέρα γιατί πρέπει να δουλέψεις όλα τα αγωνίσματα αλλά και διαφορετικά πράγματα σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Το σίγουρο είναι πως προπονούμαι δύο φορές τη μέρα και κάποιες φορές μπορεί και περισσότερες για να τα προλάβω όλα και δουλεύω τα πάντα. Το πρόγραμμα μπορεί να έχει βάρη, τρέξιμο, άλματα, ρίψεις και διάφορες άλλες ασκήσεις τεχνικής ή με εμπόδια.

Όταν στη προπόνηση σου ή στον αγώνα φτάνεις τα όρια σου ποιο είναι το κίνητρο να συνεχίσεις;

Δε μου αρέσει να βάζω όρια γιατί έτσι περιορίζεσαι στο τι μπορείς να πετύχεις. Προτιμώ να θέτω στόχους και όταν βελτιωθώ αρκετά ώστε να τους πετύχω θέτω τους επόμενους και συνεχίζω να δουλεύω.

“Πιστεύω ο αθλητισμός δεν έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα μου αλλά αντίθετα έχει βοηθήσει πολύ στη διαμόρφωση του” Μιχάλης Κιάφας

Για σένα τι είναι αυτό που καθορίζει την αθλητική επιτυχία;

Απαραίτητο για κάθε αθλητή είναι η πίστη στον εαυτό του και τις δυνατότητες του και να ακούει τον προπονητή του. Επίσης πρέπει να δίνει αρκετή σημασία όχι μόνο στην προπόνηση αλλά και στην αποκατάσταση και να φροντίζει το σώμα του ώστε να είναι έτοιμο να αποδώσει όταν χρειάζεται.

Ως αθλητής πως βλέπεις τον αθλητισμό στην Ελλάδα σήμερα;

Μετά από μια περίοδο κρίσης πιστεύω πως ο αθλητισμός έχει πλέον ανοδική πορεία και όλο και περισσότερα παιδιά έρχονται στον αθλητισμό. Ακόμη και σε επίπεδο επιτυχιών πιστεύω πως τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο οι αθλητές έχουμε περισσότερη στήριξη.

Τι θα έλεγες σε έναν νέο άνθρωπο ο οποίος έχει ξεκινήσει τώρα να ασχολείται με τον αθλητισμό;

Να βρει να κάνει κάτι που του αρέσει και τον γεμίζει έτσι ώστε να μπορεί να ξεπερνά πιο εύκολα τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Είναι σημαντικό να αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να μεταφέρεις στη σημερινή νεολαία μέσα από το young people.

Να κυνηγάνε τα όνειρα τους και να πιστέψουν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Τα όρια είναι μόνο στο μυαλό μας!

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του αθλητή στίβου Μιχάλη Κιάφα συνεργάστηκαν: στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Κασσιανή Ζήκα. Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Κιάφα για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

- The author -

Κασσιανή Ζήκα
Κασσιανή Ζήκαhttps://youngpeople.gr/
Η Κασσιανή, από τα πιο δραστήρια νέα πρόσωπα, απόφοιτος του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ - Αθηνών. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τον εθελοντισμό (εθελόντρια στη GLOVO), τη ζωγραφική και διαβάζει βιβλία για σύγχρονες τεχνικές της αισθητικής. Επίσης είναι αθλήτρια ενόργανης ακροβατικής γυμναστικής από 9 ετών έως και σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Νίκος Κοσμάς: “Ο δρόμος του πρωταθλητισμού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα”

Ο Νίκος Κοσμάς αποκαλύπτει στη συνέντευξή του για το Youngpeople.gr, τα...

Συνέντευξη με την πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος για το 2019, Τατιάνα Γκουσίν.

Η Τατιάνα Γκουσίν, με καταγωγή από την Μολδαβία, είναι αθλήτρια στο...

Γιώργος Πετρέας: “Το βόλεϊ είναι άθλημα που απαιτεί συγκέντρωση, αντίληψη και γρήγορες αποφάσεις”

Ο Γιώργος Πετρέας είναι διεθνής αθλητής της ομάδας του Ολυμπιακού στο...

Η συνέντευξη της Βαρβάρας Φίλιου, προπονήτριας και αθλήτριας ρυθμικής γυμναστικής.

Βαρβάρα Φίλιου πρόκειται για μια πρωταθλήτρια με πείσμα όνειρα και στόχους...

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Imany΄s life based on faith, sincerity, love…

Imany is a well – known singer all over the world. Her tone of voice is very distinctive, sensitive and emotional. When she was a...

- Read Interesting Site Topics -

Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις δίπλα σου όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί για εμάς τους ανθρώπους αλλά και τόσο λυπηρό να βλέπεις να καταστρέφεται όλη...

Η Ανδριάνα Φέρρα, αθλήτρια στίβου, πρωταθλήτρια στα 200 μέτρα.

Η Ανδριάνα Φέρρα γεννήθηκε στον Πειραιά στις 11 Φεβρουαρίου το 1988, έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης...

Η διασκέδαση της σημερινής νεολαίας και το αλκοόλ.

Η νυχτερινή διασκέδαση είναι μια από τις ανάγκες της σημερινής νεολαίας. Όλοι διαφόρων ηλικιών νιώθουμε την ανάγκη...

Ένα Περιβάλλον που αντιδρά.

Ήταν βράδυ και διάβαζα όταν χτύπησε το κινητό μου και ξεκίνησε μια ατέλειωτη συζήτηση γεμάτη σκέψεις,...