Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
11.8 C
Athens

|Interesting |People |News

Και τώρα που πήρα το πτυχίο, τι κάνω;

"Η φοιτητική σου ζωή μόλις τελείωσε και η στιγμή για να σκεφτείς το επόμενο σου βήμα έφτασε"

Δημοσίευση:

Ήρθε και το εαρινό εξάμηνο, το τελευταίο επίσημο εξάμηνο της φοιτητικής σου ζωής. Και μαζί με το εξάμηνο ήρθαν στο μυαλό σου διάφορες σκέψεις να σε αναστατώσουν ξανά. Να σε βγάλουν για λίγο από την ξεγνοιασιά και την ηρεμία των φοιτητικών σου χρόνων και να σε βάλουν σε σκέψεις για το μέλλον σου. Έρχεται η στιγμή που θα πάρεις το πτυχίο σου, το χαρτί αυτό για το οποίο «πάλευες» τα τελευταία τέσσερα, ίσως και παραπάνω, χρόνια, το χαρτί αυτό που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πολύ όμορφου κύκλου και την αρχή μιας νέας ζωής και καθημερινότητας αρκετά απρόβλεπτης αλλά ενδιαφέρουσας, θα έλεγα εγώ. Οι σκέψεις πολλές, η αγωνία μεγάλη και μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα να κατακλύζουν το μυαλό σου «Και τώρα που πήρα το πτυχίο τι θα κάνω; Μήπως δεν είμαι κατάλληλος/η για αυτό το επάγγελμα; Πού θα βρω δουλειά; Να κάνω μεταπτυχιακό; Μήπως να τελειώσω πρώτα με τον στρατό; Τους φίλους μου από την σχολή θα τους χάσω;» Αυτά και άλλα πολλά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Τα πρώτα συναισθήματα όταν μαθαίνεις ότι θα πάρεις πτυχίο είναι πολλά και τις περισσότερες φορές αντιφατικά μεταξύ τους. Νιώθεις χαρά, υπερηφάνεια για τον εαυτό σου αλλά παράλληλα νιώθεις ανακούφιση που επιτέλους τελειώνεις την σχολή σου, που δεν θα χρειαστεί να διαβάσεις πάλι για την εξεταστική. Και εκεί που θες να φωνάξεις σε όλο τον κόσμο ότι παίρνεις πτυχίο, την ίδια στιγμή σε πιάνει μια νοσταλγία. Αναπολείς όλη την φοιτητική σου ζωή, τους φίλους που έκανες στην πόλη όπου σπούδαζες, το σπίτι στο οποίο έμεινες τα τελευταία χρόνια. Αρχίζεις να συνειδητοποιείς πόσο γρήγορα πέρασαν αυτά τα χρόνια, πόσο ωραία και στενοχωριέσαι που αυτός ο κύκλος μόλις έκλεισε. Όμως εκείνη την στιγμή είναι που χρειάζεται να χαμογελάσεις, να κρατήσεις στο μυαλό σου όλες τις όμορφες στιγμές και σημαντικές εμπειρίες που αποκόμισες από την φοιτητική σου ζωή και να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για το επόμενο βήμα, για τον επόμενο ακόμα πιο συναρπαστικό κύκλο που μόλις ανοίγεται μπροστά σου.

Αν η φιλία που αναπτύχθηκε είναι πραγματική, τότε παρόλο που θα σας χωρίζουν αρκετά χιλιόμετρα, θα αντέξει και στην απόσταση και στον χρόνο

Οι φίλοι δεν χάνονται επειδή απλά αλλάζεις πόλη και σπίτι. Αν η φιλία που αναπτύχθηκε είναι πραγματική, τότε παρόλο που θα σας χωρίζουν αρκετά χιλιόμετρα, θα αντέξει και στην απόσταση και στον χρόνο. Σίγουρα θα είναι δύσκολο να βλέπεστε κάθε μέρα και να κάνετε όσα συνηθίζατε να κάνετε κατά την διάρκεια της φοιτητικής σας ζωής, όμως η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων μπορεί να είναι καθημερινή. Έτσι και τα νέα σας θα λέτε και τα πιο προσωπικά σας θα μοιράζεστε και δεν θα χάνει στιγμή ο ένας από την ζωή του άλλου. Και με το «κοντά» τι γίνεται; Για αυτό υπάρχουν τα ταξίδια και οι άδειες. Με την πρώτη ευκαιρία μπορείτε να κανονίζετε να βρίσκεστε ή να πάτε κάποιο ταξίδι όλοι μαζί. Και τότε θα έχετε κάθε ευκαιρία να κάνετε όσα θέλετε, να περάσετε ξανά όσο χρόνο επιθυμείτε μαζί και να επαναλάβετε τις ωραίες μέχρι πρωίας νυχτερινές φοιτητικές σας εξόδους.

Το ζήτημα του μεταπτυχιακού είναι ένα ακόμα θέμα που απασχολεί πολλούς από τους αποφοίτους. Για πολλούς αποτελεί ένα κλειδί για λίγη παραπάνω εξέλιξη, ένα κλειδί που ενδεχομένως να σου ανοίξει περισσότερες πόρτες και θέσεις εργασίας. Για άλλους πάλι αποτελεί ένα ακόμα «υποχρεωτικό» χαρτί το οποίο πρέπει να κατέχουν γιατί αυτό τους «επιβάλλει» κατά κάποιον τρόπο η κοινωνία και οι σύγχρονες συνθήκες ζωής και εργασίας. Και στις δυο περιπτώσεις πάντως, είναι ένα ακόμα κομμάτι που αγχώνει τους περισσότερους νέους. Αναζητούν πανεπιστήμια στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, συγκρίνουν τις τιμές που τις περισσότερες φορές είναι αποτρεπτικές ενώ παράλληλα προβληματίζονται για την θεματολογία του μεταπτυχιακού καθώς συχνά συγκρούονται τα «θέλω» τους με την ζήτηση και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Και τι τελικά γίνεται; Ψυχραιμία, υπομονή και πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ώστε να καταφέρεις να βρεις το μεταπτυχιακό που ταιριάζει ακριβώς τόσο στην προσωπικότητα και τις επιθυμίες σου όσο και στον τομέα που σπούδασες τόσα χρόνια.

Και αν είσαι αγόρι; Δυστυχώς θα έρθει στην επιφάνεια και το ζήτημα του στρατού. Ένα ζήτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των ανδρών καθώς τους υποχρεώνει να αναβάλουν τις επιδιώξεις και επιθυμίες τους, την εργασία, τις σπουδές τους και την ζωή τους γενικότερα ώστε να τελέσουν την υποχρεωτική τους θητεία στον στρατό. Δύσκολο κομμάτι ο στρατός ειδικότερα για εκείνους που έχουν όνειρα, που αμέσως μετά την αποφοίτηση τους νιώθουν έτοιμοι να κάνουν πράξη όσα έμαθαν και να μάθουν ακόμα περισσότερα. Μια μικρή παύση λοιπόν σε όσα είχες μέχρι στιγμής κατά νου. Και για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και πιο ευχάριστα όλο αυτό, απλώς άλλαξε οπτική γωνία και δες την κατάσταση από μια πιο θετική πλευρά. Αποδέξου ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αντιμετώπισε αυτή την νέα εμπειρία και καθημερινότητα όσο πιο χαλαρά γίνεται και θεώρησε ότι είναι μια ευκαιρία να αποφορτιστείς από το διάβασμα, να περάσεις πολύ χρόνο με τις σκέψεις και τον εαυτό σου και να σχεδιάσεις το επόμενο σου βήμα είτε αυτό είναι επαγγελματικό είτε αφορά την ακαδημαϊκή σου πορεία .

Η αναζήτηση και η εύρεση εργασίας στο αντικείμενο που σπούδασες και εξειδικεύτηκες και δη με έναν αξιοπρεπή μισθό είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους της μετά πτυχίου ζωής σου

Και για το τέλος, ο φάκελος εργασία. Η μεγαλύτερη ίσως ανησυχία όσων νέων παίρνουν το πτυχίο τους. Η συμπλήρωση του βιογραφικού σου, η αποστολή του σε οποιαδήποτε αγγελία βρίσκεις στο διαδίκτυο ή στην εφημερίδα, οι κλήσεις για συνέντευξη και η απόρριψη μόλις ξεκίνησαν. Η αναζήτηση και η εύρεση εργασίας στο αντικείμενο που σπούδασες και εξειδικεύτηκες και δη με έναν αξιοπρεπή μισθό είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους της μετά πτυχίου ζωής σου. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει ούτε να απογοητεύεσαι ούτε να σταματήσεις να προσπαθείς να βρεις το καλύτερο για εσένα. Μόλις βγήκες στην αγορά εργασίας και όλες οι ευκαιρίες είναι μπροστά σου. Δυσκολίες θα συναντήσεις πολλές, όπως και σε κάθε τομέα της ζωής σου. Κάθε φορά όμως θα είναι καλό να τις ξεπερνάς και να τις αντιμετωπίζεις ως μια νέα εμπειρία από την οποία αποκόμισες σημαντικά «μαθήματα» που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να γίνεις ένας δυνατός χαρακτήρας.

Ολοκληρώνοντας, αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι καθετί που τελειώνει, όσο στενάχωρο και αν είναι, θα φέρει κάτι καινούργιο, μια νέα κατάσταση που θα σε γεμίσει με νέες εμπειρίες και όμορφες στιγμές. Τώρα λοιπόν που παίρνεις πτυχίο νιώσε υπερηφάνεια για τον εαυτό σου, γέμισε αισιοδοξία, εφοδιάσου με πολλή όρεξη και ετοιμάσου για τον νέο κύκλο που ανοίγεται μπροστά σου, έναν κύκλο πολύ διαφορετικό από όσα έχεις ζήσει μέχρι τώρα άλλα τόσο μα τόσο πλούσιο σε εμπειρίες, στιγμές και περιστάσεις που θα σε διαμορφώσουν στην προσωπικότητα εκείνη που θα είσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου!

ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΚαι τώρα που πήρα το πτυχίο, τι κάνω;

Περιοδικό

Τελευταία Άρθρα

Η συνέντευξη της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Πολυξένης Καζάκου.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Πολυξένη Καζάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Όπως μας...

Γιάννης Γρόσης: “Η μουσική μιας κοινωνίας είναι και ο καθρέφτης της”

Ο Γιάννης Γρόσης αποτελεί έναν ανερχόμενο, λαϊκό καλλιτέχνη, ο οποίος μας...

Daphne Lawrence. Το νέο της βίντεο κλιπ “Σιγουριά”

Η Daphne είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τα κορυφαία hits «Αμαρτίες» & «Λίγο Λίγο» της Αναστασίας (σε συνεργασία...

Ο Iam Nothe παρουσιάζει το video clip “The Grand Design”

Το βίντεο αυτό είναι ένα edit του φιλμ από το γάμο...

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

- Read Interesting Site Topics -

Η κακοποίηση και η βία, δεν είναι μόδα της εποχής. Δεν έχουν φύλο, ηλικία, μήτε χρώμα. Δεν έχουν σωστό timing, ούτε βγαίνουν στο φως...

Ο “Αρχάγγελος” της Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης (ο ψαρονίκος).

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης από μουσική οικογένεια με κυρίως ρίζες στην...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο New Jersey. Η Elizabeth Whitney Houston...

Χάλασε η φάση.

Η αγάπη ήξερα πως δεν σκοτώνει, δεν οπλίζει κανένα χέρι, δεν χτυπάει, δεν πονάει, δεν δολοφονεί....