ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗθοποιοίΜάρα Δαρμουσλή: "Όσο πιο δύσκολη η εποχή, τόσο περισσότερη ανάγκη έχουμε...

Μάρα Δαρμουσλή: “Όσο πιο δύσκολη η εποχή, τόσο περισσότερη ανάγκη έχουμε τους καλλιτέχνες”.

"Η λαμπρή καριέρα στο Modeling, η τηλεόραση, η μητρότητα, το θέατρο, η μεγάλη αγάπη για το 12χρονο γιο της είναι κάποια από εκείνα που συζητήσαμε"

Η Μάρα Δαρμουσλή μιλά στο Young People.gr για τους σταθμούς εξέλιξης στη ζωή της, του επόμενους στόχους της και όλα όσα δεν ξέραμε για εκείνη. Ένα άτομο ευθύ, καλλιεργημένο και ταλαντούχο καλλιτέχνη που δύσκολα αποτυγχάνει και δε σταματά ποτέ να κυνηγά τα όνειρά του. Η λαμπρή καριέρα στο Modeling, η τηλεόραση, οι διατροφικές διαταραχές, η μητρότητα, το θέατρο, η μεγάλη αγάπη για το 12χρονο γιο της και οι δύο “Μάρες”, όπως εκείνη χαρακτήρισε, είναι κάποια από εκείνα που συζητήσαμε.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Μάρας Δαρμουσλή

Η Δαρμουσλή με λαμπρή καριέρα στο Modeling, την τηλεόραση και το θέατρο

Έχεις εργαστεί ως μοντέλο σε μεγάλους οίκους μόδας παγκοσμίως, ήσουν παρουσιάστρια σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΤ1, συμμετείχες σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και τα τελευταία χρόνια έως και σήμερα βρίσκεσαι στο χώρο του θεάτρου. Τι από όλα αυτά σου ταιριάζει περισσότερο; Τι θα ξαναέκανες αν σου δινόταν ή ευκαιρία και τι όχι;

Όλα τα παραπάνω που ανέφερες είναι για μένα σταθμοί εξέλιξης και όχι προορισμού. Από μικρή όταν με ρωτούσαν: “τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;”, τους απαντούσα: “χρήσιμη”. Ήθελα να αποκτήσω σοφία για να μπορώ να βοηθήσω έναν άνθρωπο. Ως μοντέλο γνώρισα τον κόσμο, ως παρουσιάστρια έμαθα να συνδιαλέγομαι με τους ανθρώπους και ως ηθοποιός σταμάτησα να αναλύω τους ανθρώπους αλλά τους καταλάβαινα. Είχα πάντα μια “απληστία” απέναντι στη ζωή, το οποίο είναι ένα προσωπικό φορτίο που κουβαλώ από πάντα. Αν θα έκανα κάτι διαφορετικό αυτό θα ήταν είτε ωκεανολόγος στην Κόστα Ρίκα, είτε κτηνίατρος στις Αφρικανικές Σαβάνες.

Ποιο είναι το πρόγραμμα μιας καθημερινής ημέρας σου;

Ξεκινάει και τελειώνει με το 12χρονο γιο μου. Είτε τον ξυπνάω, είτε τον καληνυχτίζω. Ιδανικά και τα δύο. Μέσα στη μέρα εκτός από εργασίες βιοπορισμού, κάνω μία δραστηριότητα για την ψυχή, μία για το πνεύμα και μία προπόνηση για το σώμα.

Τι δε μπορεί να πιστέψει κανένας για τη Μάρα;

Είναι πολύ περίεργο ότι η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας συμπίπτει σε απειροελάχιστα σημεία με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι όταν άνθρωποι που δε με γνωρίζουν, μου αποκαλύπτουν την έκπληξή τους για την τρέλα που κουβαλάω σε πλήρη αντίφαση με την προκαταβολική εντύπωση παγωμένης βιτρίνας που λαμβάνουν. Τι ωραίο πράγμα να είσαι ζωντανός.

“Προσωπικά κάνω επιλογές και παίρνω την ευθύνη των πράξεων μου. Εκτίθεμαι και αν θέλω να υπάρχει μια αποδοχή, θα υπάρχει και κάποια απόρριψη”. Ήταν τα λόγια σου όταν έκανες πριν μερικά χρόνια τα πρώτα σου βήματα στο θεατρικό σανίδι, ύστερα από μια λαμπρή πορεία στο modeling. Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να ξέρουν για σένα, καλύτερα από σένα για να σε κρίνουν; Μετρά η γνώμη όλων γύρω σου το ίδιο και πόσο σε επηρεάζει στα θέλω και στους στόχους σου;

Εύχομαι να έχω την τύχη να συναντώ ανθρώπους με εμπειρία και οξυδέρκεια, οι οποίοι να έχουν τη διάθεση να μου εκφράσουν παρατήρηση ως προς το έργο μου, την πορεία μου ή ο,τιδήποτε. Με όση εμπειρία μπορώ να έχω αναλογικά με την ηλικία μου, μπορώ να καταλάβω μια παρατήρηση από που πηγάζει και τι σκοπό έχει. Το πιο συνηθισμένο είναι η αντανάκλαση απωθημένων ή η αναγνώριση στοιχείων οικείων. Τα λαμβάνω όλα υπόψιν αλλά δεν είναι η γνώμη η οποία θα με πάει ένα βήμα παραπάνω. Για αυτή τη γνώμη διψάω περισσότερο, που θα δείξει το δύσκολο μονοπάτι σε μια άλλη πρόκληση.

Πως χαλαρώνεις και καταφέρνεις να σταματήσεις το θόρυβο της show biz και να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου;

Υπάρχουν δύο “Μάρες”, η δημόσια και η προσωπική. Η δημόσια χωρίζεται σε άλλες δύο κατηγορίες: στον επαγγελματία/συνεργάτη και στην άλλη που λέμε στην Ελλάδα: δημόσιο πρόσωπο – celebrity. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν και τις δύο, διασκεδάζουν δίχως τέλος για το πως συνδιάζονται αυτές οι δύο. Όπως όλοι μας νομίζω, έχω διαφορετικούς ρόλους στη ζωή και στην καθημερινότητά μου, απλά λόγω των προβολέων σκιαγράφονται λίγο πιο έντονα οι διαφορές.

Μένοντας σε νεαρή ηλικία έγκυος, κινδύνευσες να βρεθείς εκτός από τον “αναλώσιμο” χώρο του θεάματος. Σήμερα, που ο γιος σου βρίσκεται στην εφηβεία πως συνδυάζεις τη μητρότητα με την καριέρα;

Αυτό το δίλημμα το έζησα και το ξαναζώ τώρα με την παράσταση “Άστρα να πάνε”, καριέρα ή μητρότητα. Προφανώς στα 23 δεν ήταν εντός προγραμματισμού ο ερχομός του παιδιού μου, αλλά χαίρομαι διότι ιδιοσυγκρασιακά έχω την ευελιξία να εντάσω τα απρόβλεπτα της ζωής μέσα στον αυστηρό μου προγραμματισμό. Για τα επόμενα 12 χρόνια λοιπόν, ο συνδυασμός μητρότητα – καριέρα είναι μια διελκυστίνδα. Συνεχώς ρισκάρεις, κάπου κερδίζεις, κάπου χάνεις και στο τέλος κάνεις το λογαριασμό.


Εύχομαι να έχω την τύχη να συναντώ ανθρώπους με εμπειρία και οξυδέρκεια, οι οποίοι να έχουν τη διάθεση να μου εκφράσουν παρατήρηση ως προς το έργο μου, την πορεία μου ή ο,τιδήποτε

Μάρα Δαρμουσλή

Παλιότερα βρέθηκες αντιμέτωπη με το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας αλλά και της βουλιμίας, όπως παραδέχτηκες στην κάμερα. Για πέντε χρόνια προσπαθούσες να ξεπεράσεις το πρόβλημά, έχοντας στο πλευρό σου δικούς σου ανθρώπους και τελικά με τη βοήθεια ειδικών τα κατάφερες. Πλέον είσαι μια από τις πιο ελκυστικές και όμορφες Ελληνίδες. Τι έχεις να πεις σε όλες εκείνες τις νέες κοπέλες που στην προσπάθεια τους να μοιάσουν σε ένα λανθασμένο πρότυπο, βρίσκονται σήμερα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια ψυχογενής πάθηση, εντελώς ξεχωριστή για τον καθένα. Στη δική μου περίπτωση βρήκε χώρο “έκφρασης” λόγω της τεχνικής φύσεως του επαγγέλματος μου. Θεωρώ λανθασμένο ακόμα και τον όρο πρότυπο. Όσον αφορά τον τομέα της μόδας – ομορφιάς δυστυχώς υπάρχουν ακόμα περισσότερα περιθώρια παρερμήνευσης. Παρασύρθηκα από το πάθος μου να κάνω όσο καλύτερα μπορώ αυτό που κάνω εις βάρος της υγείας μου. Αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ήταν ο ερχομός του γιου μου και όχι η βοήθεια ειδικών. Αυτό που λέω σε νέα κορίτσια, τα οποία “βιάζονται” να γίνουν γυναίκες, θα ακουστεί απλό, είναι να αγαπήσουν τον εαυτό τους γιατί έτσι θα μπορέσουν να αγαπήσουν και να απολαύσουν τη ζωή και να είναι ευτυχισμένες.

Η Μάρα ένα ευθύ άτομο, καλλιεργημένο και ταλαντούχος καλλιτέχνης

Τι θα ήθελες να πεις σε όλους εκείνους τους νέους καλλιτέχνες που σήμερα παλεύουν για τα όνειρα τους κάνοντας τα πρώτα τους βήματα σε μια εποχή δύσκολη για το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα; 

Δυστυχώς οι καλλιτέχνες λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο. Θα τους έλεγα να μη σταματήσουν να ονειρεύονται. Ούτως ή άλλως, η ανάγκη για τέχνη μέσα τους ισοδυναμεί με την ανάγκη για αναπνοή. Να μη σταματήσουν να παλεύουν με πίστη σχεδόν θρησκευτική, με προσύλωση και αφοσίωση ταπεινού εργάτη, με δύναμη και όραμα βασιλιά. Όσο πιο δύσκολη η εποχή, τόσο περισσότερη ανάγκη τους έχουμε.

Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση “Άστρα να πάνε” που συμμετέχεις αυτό το διάστημα στο Θέατρο Κάππα.

Το “Άστρα να πάνε” είναι μια κωμωδία σύγχρονων σχέσεων. Ένα νεαρό ζευγάρι θα αποκτήσει παιδί. Ο άντρας αναζητά τις ρίζες του. Μια άλλη γυναίκα την επιβεβαίωση και ένας τρίτος άνδρας την επιβίωση. Με άλλα λόγια, εμείς υποφέρουμε και εσείς γελάτε. Εγώ υποδύομαι την Όλγα, μια γυναίκα φιλόδοξη, αυτοδημιούργιτη, πιο ευέξαπτη, πιο θηλυκή, πιο τυχερή από μένα. Έμαθα πολλά από την Όλγα. Ελπίζω να τη συμπαθήσετε.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

14 Νοέμβρη ανεβαίνουμε στο θέατρο “Αργώ”. “Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης” του Μαριβώ, μια ρομαντική κομεντί. Ευελπιστώ να έχω περισσότερο χρόνο έπειτα, ώστε να μη χάνω ούτε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα του γιου μου, να δω φίλους, να βγω και κανένα ραντεβού, να ξαναπιάσω τα μαθήματα τραγουδιού και να καταφέρω επιτέλους να βγάλω ροντάτ φλικ σάλτο. Αυτοί είναι οι στόχοι μου οι άμεσοι. Πιο μακριά δεν κάνω σχέδια.

Τα δελτία τύπου των παραστάσεων

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της ηθοποιού Μάρας Δαρμουσλή συνεργάστηκαν στην επιμέλεια η ομάδα έκφρασης και υλοποίησης, ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων ο Γιάννης Μπιτζούνης. Ευχαριστούμε την ηθοποιό Μάρα Δαρμουσλή για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Σχετική Αρθρογραφία

Προτεινόμενα

Η Συνέντευξη της ερμηνεύτριας Αγγελικής Βλαχάκη στο Young People.GR

Η Αγγελική Βλαχάκη γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά μεγάλωσε Ελλάδα και Βέλγιο. Με την μουσική...

Η Ήρα Κατσούδα αποδεικνύει πως το χιούμορ δεν είναι αποκλειστικά ανδρικό προνόμιο.

Με αφορμή την χιουμοριστική, αλλά και γεμάτη προκαταλήψεις φράση "Για γυναίκα, καλή είναι", η...

Έλενα Παπαπαναγιώτου: “Ο κόσμος αγαπά και στηρίζει πάντα το αληθινό”

Η Έλενα Παπαπαναγιώτου είναι μια καλλιτέχνης που διανύει ήδη μια σημαντική μουσική διαδρομή που...

Πολυξένη Καράκογλου: “Η μουσική είναι ο τρόπος ανά τους αιώνες να μαλακώνουν τα βάσανα και να εξυμνείται η ζωή”

Η Πολυξένη Καράκογλου μεγάλωσε στη Νίκαια, τελείωσε το Μουσικό σχολείο Πειραιά και αποφοίτησε από...

Κώστας Ορφανίδης: “Η μουσική έχει γίνει το πιο σύνηθες και δυνατό μέσο για να εκφράσεις τα συναισθήματα σου”

Ο Κώστας Ορφανίδης είναι ένας νέος ανερχόμενος λαϊκός τραγουδιστής και δημιουργός. Ξεκίνησε τη μουσική...

Marmota: “Κάνουμε αυτό που μας γεμίζει και μας εκφράζει”

Η αφοσίωση τους στην jazz - ηλεκτρονική μουσική είναι τεράστια καθώς όπως δηλώνουν και...

Κωνσταντίνος Ελματζίογλου: “Το δημιουργικό άγχος, υπάρχει και είναι πολύ γλυκό αίσθημα!”

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ελματζίογλου μας μιλάει για τη υποκριτική και το θέατρο αλλά και...

Γεωργία Νταγάκη: “Με τρομοκρατεί η ιδέα να χάνεται κάθε ίχνος ανθρώπινου παράγοντα, ψυχή και σώμα”

Η Γεωργία Νταγάκη αντλεί ενέργεια και πάθος από το δημιουργικό κομμάτι της μουσικής. Αρχικά...