Η Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Μπουένος Άιρες είναι μερικές από τις σημαντικές στάσεις της μεγάλης ντίβας της όπερας, όπου μέσα από τις δυσκολίες της εποχής εκείνης κατάφερε να αναδείξει το ταλέντο της. Η Μαρία Κάλλας Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου το 1923 από Έλληνες μετανάστες. Η επιστροφή της στην Ελλάδα έγινε το 1937 και σε ηλικία 14 χρονών μετά το χωρισμό των γονιών της ακολουθώντας την μητέρα της. Το σπίτι όπου έμεινε η Κάλλας είναι στη οδό Πατησίων με αριθμό 61 στην Αθήνα και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Όμως τη συμβαίνει μέχρι και σήμερα στο κτίριο όπου μεγάλωσε στα εφηβικά της χρόνια, είναι μια άλλη ιστορία.
Η Μαρία Κάλλας στο εξωτερικό
Η συνέχεια της ζωής της Καλλιτεχνικά είναι μακριά από την Ελλάδα και ειδικότερα μετά την υποβάθμισή της, η Μαρία Κάλλας φεύγει από την Αθήνα δίνοντας αποχαιρετιστήρια παράσταση για να εξασφαλίσει τα εισιτήρια της για το ταξίδι προς την Αμερική. Έτσι τον Σεπτέμβριο του 1945 είναι ήδη στην Νέα Υόρκη και αρχίζει να ψάχνει τις πόρτες που θα αναδείκνυαν το ταλέντο της.
Όμως τα πράγματα είναι δύσκολα, οι πρώτες προτάσεις που τις γίνονται δεν την ικανοποιούν. Εκείνη τη περίοδο γνωρίζει τον Τζοβάννι Τζενατέλλο (καλλιτεχνικό διευθυντή της Βερόνα αρένας) με αποτέλεσμα να την οδηγήσει το καλοκαίρι του 1947 στην Ιταλία. Έτσι προσωρινά κλείνει το κεφάλαιο Αμερική για την Κάλλας.
Η Ιταλία και οι γνωριμίες που είχε της έδωσαν την ευκαιρία να καταξιωθεί στον κόσμο της μουσικής. Εκεί γνώρισε και τον Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι όπου αργότερα έγινε και ο σύζυγος της. Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στην Μαρία Κάλλας την ώθηση που χρειαζόταν για να την γνωρίσει όλος ο κόσμος. Έτσι αρχίζουν τα μεγάλα ταξίδια όπως σε Αργεντινή, Μεξικό αλλά κυρίως για περίπου 7 χρόνια από τον Δεκέμβριο του 1951 η Σκάλα του Μιλάνου γίνεται ο χώρος όπου οι εμφανίσεις της την αναδεικνύουν. Στο διάστημα αυτό εμφανίζεται στην μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης αλλά και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα καθώς και στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Διαβάστε κάποιες από τις Μεγάλες Παραστάσεις που έδωσε η Μαρία Κάλλας
- 1947 – Αρένα της Βερόναμε με τη «Τζοκόντα» του Αμιλκάρε Πονκιέλι.
- 1947 – Βενετία «Τριστάνος και Ιζόλδη» με την καθοδήγηση του Τούλιο Σεραφίν.
- 1951 – Σκάλα του Μιλάνου «Σικελικούς Εσπερινούς».
- 1955 – Σκάλα του Μιλάνου «Τραβιάτα» σε σκηνοθεσία του Λουκίνο Βισκόντι.
- 1956 – Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης «Νόρμα» στο έργο του Μπελλίνι.
- 1960 – Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου «Νόρμα».
- 1961 – Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.
- 1964 – Όπερα των Παρισίων «Νόρμα».
- 1974 – Σαππόρο Ιαπωνίας, τελευταία εμφάνιση επί σκηνής για την Μαρία Κάλλας.
Η Μαρία Κάλλας κατακτά και τη Γαλλία. Κλείνοντας τις μεγάλες εμφανίσεις η πιο ίσως που την καθιέρωσε ήταν αυτή της Γαλλίας. Συγκεκριμένα το 1964 με την εμφάνιση της στην Όπερα Των Παρισίων με τη “Νόρμα”. Οι κριτικές της παράστασης ήταν θριαμβευτικές, η Ντίβα της όπερας πλέον είναι γνωστή παγκοσμίως και βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της.
Κάποια πράγματα για την προσωπική ζωή της Κάλλας
Η Μαρία Κάλλας είχε γονείς την Ευαγγελία Δημητριάδη από την Κωνσταντινούπολη και τον Γιώργο Καλογερόπουλο από τη Μεσσηνία όπου ήταν φαρμακοποιός στη Νέα Υόρκη. Αυτό τον έκανε και άλλαξε το επώνυμο σε Κάλλας. Εκεί στην Αμερική της δίνεται η ευκαιρία να κάνει τα πρώτα μαθήματα πιάνου και φωνητικών, το αποτέλεσμα ήταν στα 11 χρόνια της να πάρει το βραβείο σε διαγωνισμό παιδικών φωνών.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα γράφτηκε στο εθνικό ωδείο Αθηνών όπου εκεί είχε δασκάλα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο την Elvira De Hidalgo. Έτσι πολύ γρήγορα βελτιώνεται σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα δεν μπορείς να μην την παρατηρήσεις.
Μία ακόμα σημαντική πτυχή της ζωής της όπως γράψαμε παραπάνω ήταν ο γάμος με τον Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, όπου την βοήθησε σημαντικά στην διεθνή σκηνή. Όμως ίσως ο μεγαλύτερος έρωτας να ήταν ο Έλληνας Αριστοτέλης Ωνάσης, όπου για χάρη του εγκατέλειψε την Αμερικάνικη υπηκοότητα και έγινε Ελληνίδα υλοποιώντας ίσως τον όρο του. Αυτό που έγινε στην συνέχεια και αυτό που γραφόταν εκείνη την εποχή στο τύπο και κόστισε πολύ στην Κάλλας ήταν πως ο μεγάλος “έρωτας της” διάλεξε τελικά την Τζάκυ Κέννεντυ (πρώην σύζυγο του δολοφονημένου προέδρου της Αμερικής Κέννεντυ) και όχι αυτήν. Όλα αυτά επιβάρυναν όπως φάνηκε στο τέλος την ψυχολογία της με άσχημες επιπτώσεις για την υγεία της.
Τα προβλήματα υγείας & το τέλος

Το τέλος της ντίβας είναι πλέον κοντά. Το 1970 μεταφέρεται στο νοσοκομείο αφού όπως πάντα έγραφε ο τύπος της εποχής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Άλλοι όπως ανακοινώθηκε τα τελευταία χρόνια γράφουν πως τότε διαπιστώθηκε μια σοβαρή ασθένεια όπου επηρέαζε τις φωνητικές ικανότητες φθείροντας τους μυς αλλά και τους ιστούς τόσο ώστε να κινδυνεύει και η ζωή της. Η αντίστροφη μέτρηση είχε μόλις αρχίσει…
Το 1973 η Μαρία Κάλλας αρχίζει την τελευταία περιοδεία της ζωής της. Η συγκλονιστικότερη εμφάνιση ήταν στην όπερα των Παρισίων, όταν το κοινό μετά την παράσταση την ζήτησε να εμφανιστεί στην σκηνή 10 φορές, για να την χειροκροτήσει, πρωτόγνωρο σκηνικό μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η τελευταία εμφάνιση επί της σκηνής ήταν στην Ιαπωνία στο Σαππόρο στις 11 Δεκεμβρίου του 1974.
Η Μαρία Κάλλας, η ντίβα της όπερας έφυγε από την ζωή. Στις 16 Σεπτεμβρίου το 1977 και σε ηλικία 46 χρόνων στο Παρίσι η Κάλλας φεύγει από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία γίνετε τέσσερις μέρες μετά και την άνοιξη του 1979 η στάχτη της σκορπίζεται στο Αιγαίο υλοποιώντας την επιθυμία της. Η Ντίβα της Όπερας περνάει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες φωνές που ανέδειξε ο αιώνας που πέρασε.
Σημείωση: Το άρθρο, αφιέρωμα για την Μαρία Κάλλας, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν το συγκεκριμένο πρόσωπο! Οι συντάκτες απλώς επιμελούνται τις πληροφορίες. Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα.