ΑρχικήΣυζητήσειςΑπόψειςΜητρότητα ή καριέρα; Το αγκάθι του 2021.

Μητρότητα ή καριέρα; Το αγκάθι του 2021.

Γράφει η Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη τελειόφοιτος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.

Πως είναι να είσαι γυναίκα τη σημερινή εποχή. Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα πιο πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στα δυο φύλα σε σχέση με το εργασιακό τους περιβάλλον παρόλα αυτά έχουν κάποιες ειδοποιοί διάφορες σε σχέση με μερικά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια πολλές λέξεις τείνουν να χάσουν την αξία και το νόημα τους. Η φιλία η αγάπη ο έρωτας ο λόγος η τιμή η αξιοπρέπεια η λέξη μητέρα. Ναι η μητέρα. Η αρχή της ζωής. Για καθετί που φεύγει έρχεται κάτι καινούριο να το αναπληρώσει και αυτό το οφείλουμε στη μητρότητα που χωρίς την γυναίκα δεν υφίσταται.

Διαβάζω διάφορες έρευνες και διαφορά στατιστικά για το ζήτημα και είναι εμφανές πως η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί προτεραιότητα για τα σύγχρονα ζευγάρια και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούμε να αναπτύξουμε. Ένας όμως από τους κυρίους λόγους, θεωρώ είναι το εργασιακό μέλλον και η επαγγελματική καταξίωση, μιας και το δίπτυχο καριέρα οικογένεια δεν δείχνουν να συμβαδίζουν εύκολα για μια γυναίκα στη σημερινή εποχή που όλα κυλάνε γρήγορα και δεν υπάρχει η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο θέμα της εργασίας αλλά υπερισχύει το κέρδος που στο τέλος της μέρας είναι και το αποτέλεσμα που μετράει.

Διαδικασία συνέντευξης & ισχύουσες νομοθεσίες

Λόγος γίνεται για το πρώτο στάδιο μιας εργασιακής θέσης, την συνέντευξη, που οι εργοδότες ενδιαφέρονται υπέρμετρα για το πότε και αν μια γυναίκα θέλει να κάνει οικογένεια η αν είναι στα άμεσα σχέδια της, πράγμα που σημαίνει πως αυτή η αδιάκριτη κατά τα άλλα ερώτηση παγίδα μπορεί να στοιχήσει την θέση για την οποία μπορεί η ενδιαφερόμενη να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα.

Παρόλες τις ισχύουσες νομοθεσίες που υπάρχουν στην Ευρώπη για την θωράκιση της οικογένειας στο ζήτημα αυτό, η Ελλάδα φαίνεται να είναι ουραγός και να υπάρχουν έντονες διακρίσεις ενάντια σε γυναίκες που είτε θέλουν να κάνουν οικογένεια είτε έχουν μείνει έγκυος κατά την διάρκεια της επαγγελματικής τους καριέρας. Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν οι μισές έγκυες ανέφεραν κάποιας μορφή διάκρισης λόγω του ζητήματος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Εγκυμοσύνη και ο κίνδυνος απόλυσης

Ένας ακόμα τομέας ανησυχίας είναι απόλυση έγκυών γυναικών σε συνδυασμό με την αδιαφορία της νομοθεσίας από του εργοδότες. Η ύπαρξη περιστατικών που γυναίκες απολύονται από την εργασία τους μόλις η εργοδοσία ανακαλύψει την εγκυμοσύνη τους, καθώς και η προτίμηση προσλήψεως ανδρών η και γυναικών που δεν είναι σε αναπαραγωγική ηλικία είναι σύνηθες.

Οι αναλύσεις των εργοδοτών δείχνουν ότι θεωρούν τις έγκυες γυναίκες ως αυξημένη πίεση ευθύνη και κόστος για το μισθολόγιο και οικονομικό πλαίσιο της εταιρίας και αυτό τους προκαλεί υπερβολική πίεση δικαιολογώντας τις παραπάνω ενέργειες. Αυτό γιατί στην Ελλάδα η νομική προστασία του θύματος και η πολιτεία απουσιάζουν. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η απόλυση μιας εγκύου μόλις αυτό υποπέσει στην αντίληψη του εργοδότη και πολλές φορές με αθέμιτα τεχνάσματα μπορεί να καλυφθεί αυτή με την υποβίβαση στην ιεραρχία η μετάβαση σε θέσεις που δεν την αφήνουν ικανοποιημένη με σκοπό να παραιτηθεί μόνη της.

Ανθρωπιά και νομοθεσία

Εν κατακλείδι εκτός από την ανθρωπιά και η νομοθεσία πρέπει να μεριμνήσει και να συγκεκριμενοποιήσει στο τι πρέπει να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις κατά το δοκούν και αλά καρτ. Γονική άδεια και στήριξη και στους δυο γονείς καθώς και πλήρη διασφάλιση ενός από τους πιο σημαντικούς δεσμούς της κοινωνίας μας την οικογένεια και την τεκνοποίηση.

Έχουμε μόνο μια ζωή και όχι δέκα και κάθε ημέρα που περνάει δε ξαναγυρίζει πίσω. Ας είμαστε άνθρωποι και ανθρώπινοι όχι απάνθρωποι και ρομπότ…


Γράφει η Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη τελειόφοιτος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.

Σχετική Αρθρογραφία

Οπαδική βία: Όταν το πάθος γίνεται έγκλημα.

Οπαδική βία ονομάζουμε μια μορφή...

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Είναι ευρέως γνωστό πως μια...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι...

Η γυναίκα ενώπιον της Ιστορίας και του αύριο.

Δύο συνήθη ερωτήματα, τα οποία...

Η επιρροή της τεχνολογίας στα σημερινά πρότυπα.

Στη σημερινή εποχή, είναι αδιαμφησβήτητο...

Προτεινόμενα

Συνέντευξη με την μουσικοσυνθέτρια Ελεονόρα Μανόνα.

Η συνέντευξη με την Ελεονόρα Μανόνα, μια καλλιτέχνιδα με ένα "διαφορετικό" σίγουρα αποτύπωμα μουσικής...

Γιάννα Βασιλείου: “Η εξέλιξη είναι ένδειξη ζωής”

Η Γιάννα Βασιλείου είναι ερμηνεύτρια, μουσικός, συνθέτης και στιχουργός. Από μικρή ηλικία άρχισε να...

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες, γι’αυτό και χαρακτηρίζεται ως “η...

Η συνέντευξη της Νόρας Δράκου, αθλήτριας κολύμβησης 50, 100 μέτρων στο ελεύθερο, ύπτιο και πρόσθιο.

Η Νόρα Δράκου είναι αθλήτρια κολύμβησης με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά...

Η συνέντευξη του συγκροτήματος Seven Of Hearts.

Οι Seven Of Hearts, ένα νέο συγκρότημα που έρχεται να προστεθεί στη μουσική σκήνη...

Νίκος Κοσμάς: “Ο δρόμος του πρωταθλητισμού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα”

Ο Νίκος Κοσμάς αποκαλύπτει στη συνέντευξή του για το Youngpeople.gr, τα πρώτα του βήματα...

Ορφέας Παπαδόπουλος: “Αργά η γρήγορα η τέχνη θα αναγεννηθεί”

Την αγάπη του για την τέχνη, την διαφορά ανάμεσα στο θέατρο και την τηλεόραση,...

Η συνέντευξη του ταλαντούχου και ανερχόμενου τραγουδιστή Παναγιώτη Τσαφαρά.

Στην μουσική σκηνή ο Παναγιώτης Τσαφαράς εμφανίστηκε το 2014 με το ντεμπούτο άλμπουμ "Πρώτη...