Πως είναι να είσαι γυναίκα τη σημερινή εποχή. Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα πιο πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στα δυο φύλα σε σχέση με το εργασιακό τους περιβάλλον παρόλα αυτά έχουν κάποιες ειδοποιοί διάφορες σε σχέση με μερικά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια πολλές λέξεις τείνουν να χάσουν την αξία και το νόημα τους. Η φιλία η αγάπη ο έρωτας ο λόγος η τιμή η αξιοπρέπεια η λέξη μητέρα. Ναι η μητέρα. Η αρχή της ζωής. Για καθετί που φεύγει έρχεται κάτι καινούριο να το αναπληρώσει και αυτό το οφείλουμε στη μητρότητα που χωρίς την γυναίκα δεν υφίσταται.
Διαβάζω διάφορες έρευνες και διαφορά στατιστικά για το ζήτημα και είναι εμφανές πως η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί προτεραιότητα για τα σύγχρονα ζευγάρια και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούμε να αναπτύξουμε. Ένας όμως από τους κυρίους λόγους, θεωρώ είναι το εργασιακό μέλλον και η επαγγελματική καταξίωση, μιας και το δίπτυχο καριέρα οικογένεια δεν δείχνουν να συμβαδίζουν εύκολα για μια γυναίκα στη σημερινή εποχή που όλα κυλάνε γρήγορα και δεν υπάρχει η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο θέμα της εργασίας αλλά υπερισχύει το κέρδος που στο τέλος της μέρας είναι και το αποτέλεσμα που μετράει.
Διαδικασία συνέντευξης & ισχύουσες νομοθεσίες
Λόγος γίνεται για το πρώτο στάδιο μιας εργασιακής θέσης, την συνέντευξη, που οι εργοδότες ενδιαφέρονται υπέρμετρα για το πότε και αν μια γυναίκα θέλει να κάνει οικογένεια η αν είναι στα άμεσα σχέδια της, πράγμα που σημαίνει πως αυτή η αδιάκριτη κατά τα άλλα ερώτηση παγίδα μπορεί να στοιχήσει την θέση για την οποία μπορεί η ενδιαφερόμενη να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα.
Παρόλες τις ισχύουσες νομοθεσίες που υπάρχουν στην Ευρώπη για την θωράκιση της οικογένειας στο ζήτημα αυτό, η Ελλάδα φαίνεται να είναι ουραγός και να υπάρχουν έντονες διακρίσεις ενάντια σε γυναίκες που είτε θέλουν να κάνουν οικογένεια είτε έχουν μείνει έγκυος κατά την διάρκεια της επαγγελματικής τους καριέρας. Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν οι μισές έγκυες ανέφεραν κάποιας μορφή διάκρισης λόγω του ζητήματος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.
Εγκυμοσύνη και ο κίνδυνος απόλυσης
Ένας ακόμα τομέας ανησυχίας είναι απόλυση έγκυών γυναικών σε συνδυασμό με την αδιαφορία της νομοθεσίας από του εργοδότες. Η ύπαρξη περιστατικών που γυναίκες απολύονται από την εργασία τους μόλις η εργοδοσία ανακαλύψει την εγκυμοσύνη τους, καθώς και η προτίμηση προσλήψεως ανδρών η και γυναικών που δεν είναι σε αναπαραγωγική ηλικία είναι σύνηθες.
Οι αναλύσεις των εργοδοτών δείχνουν ότι θεωρούν τις έγκυες γυναίκες ως αυξημένη πίεση ευθύνη και κόστος για το μισθολόγιο και οικονομικό πλαίσιο της εταιρίας και αυτό τους προκαλεί υπερβολική πίεση δικαιολογώντας τις παραπάνω ενέργειες. Αυτό γιατί στην Ελλάδα η νομική προστασία του θύματος και η πολιτεία απουσιάζουν. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η απόλυση μιας εγκύου μόλις αυτό υποπέσει στην αντίληψη του εργοδότη και πολλές φορές με αθέμιτα τεχνάσματα μπορεί να καλυφθεί αυτή με την υποβίβαση στην ιεραρχία η μετάβαση σε θέσεις που δεν την αφήνουν ικανοποιημένη με σκοπό να παραιτηθεί μόνη της.
Ανθρωπιά και νομοθεσία
Εν κατακλείδι εκτός από την ανθρωπιά και η νομοθεσία πρέπει να μεριμνήσει και να συγκεκριμενοποιήσει στο τι πρέπει να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις κατά το δοκούν και αλά καρτ. Γονική άδεια και στήριξη και στους δυο γονείς καθώς και πλήρη διασφάλιση ενός από τους πιο σημαντικούς δεσμούς της κοινωνίας μας την οικογένεια και την τεκνοποίηση.
Έχουμε μόνο μια ζωή και όχι δέκα και κάθε ημέρα που περνάει δε ξαναγυρίζει πίσω. Ας είμαστε άνθρωποι και ανθρώπινοι όχι απάνθρωποι και ρομπότ…

Γράφει η Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη τελειόφοιτος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.