Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022
2 C
Athens
ΑρθρογραφίαΆρθραΜια ακόμα χρονιά στις στείρες γνώσεις;

Μια ακόμα χρονιά στις στείρες γνώσεις;

"Ήδη διαβάζουμε από διάφορές έρευνες που γίνονται κατά καιρούς για το τι καταστάσεις επικρατούν στα σχολεία. Καταστάσεις όπως, μαθητές με επιθετική και επικίνδυνη στάση..."

Τι θα λέγατε να ασχοληθούμε στις επόμενες γραμμές με τη νεολαία, κάτι σας είπα τώρα. Και όταν εννοώ νεολαία για να το συγκεκριμενοποιήσω εννοώ τη μαθητιούσα νεολαία. Πως εσείς πιστεύετε ότι είναι μια σχολική χρόνια; Και ρωτώ όλους σας, και εσάς που είστε μαθητές και εμάς που εδώ και κάποιο καιρό ξεφύγαμε από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση με κουσούρια (όπως εφιάλτες, αϋπνίες), αλλά και ταυτόχρονα με ένα χαμόγελο έως τα αυτιά για αυτά που περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Η νεολαία των σχολείων 

Μέχρι να φτάσεις στην τελική ευθεία έχεις δώσει του κόσμου τις εξετάσεις

Ήδη διαβάζουμε από διάφορές έρευνες που γίνονται κατά καιρούς για το τι καταστάσεις επικρατούν στα σχολεία. Καταστάσεις όπως, μαθητές με επιθετική και επικίνδυνη στάση. Στάση όπως ξυλοδαρμοί και συμπλοκές μεταξύ των μαθητών, καταστροφές επίπλων και αντικειμένων του σχολείου, κλοπές, εκφοβισμοί, χρήση επικίνδυνων ουσιών, απουσίες και τελικά εγκατάλειψη του σχολείου.

Μη μου πείτε ότι πέσατε από τα σύννεφα και ότι δεν γνωρίζατε ή δεν είχατε αντιληφθεί τίποτα γιατί τότε θα πέσω εγώ από τα σύννεφα και επειδή είμαι και λίγα παραπάνω κιλά από ότι πρέπει, θα έχουμε καταστροφικές συνέπειες για το άτομο μου.

Τώρα ίσως μου πείτε, δώσε εσύ λύσεις που τα έχεις πάρει όλα αυτά είδηση και τα έχεις και τετρακόσια και εγώ θα σας απαντήσω – σιγά μην ασχοληθώ με την πάρτη σας. Τόσοι επιστήμονες, τόσοι ερευνητές ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα. Τι θέλετε δηλαδή να απολυθούν όλοι αυτοί εξαιτίας μου και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην επιστημονική κοινότητα; Στο κάτω κάτω εγώ τα βλέπω και από την άλλη σκοπιά, την σκοπιά των παιδιών με τα χαμόγελα έως τα αυτιά…!!!

Μετά την έναρξη

Και αρχίζω με την παρέλαση της 28 Οκτωβρίου. Ελπίζω να απολαμβάνετε την παρέλαση στις 28, αλλά και στις 25 Μαρτίου. Τι υπέροχες εικόνες! Εικόνες γεμάτες πειθαρχεία, νιάτα, ξανθά, μελαχρινά, κοντά, ψηλά κορίτσια, τους λεβέντες μας, τι κορμοστασιά θεέ μου!!! Και εκείνο το χέρι και το κεφάλι ψηλά του δίνουν και καταλαβαίνει. Παρελάσεις που πραγματικά τις χαίρομαι γιατί βλέπω φίλους που με κάνουν να γελώ. Κατά τα αλλά αφήστε τα!!!

Μαθητές δημιουργούν στην αίθουσα τους, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο

Εκεί που πας να ξεπεράσεις το οποιοδήποτε σοκ από την παρέλαση, τσουκ, να και η 17 Νοέμβρη. Όχι όχι η τρομοκρατική οργάνωση που έκανε του Αμερικάνους να νιώθουν μη ασφαλής στη χώρα μας, αλλά ακόμα μια επέτειος που πιστεύω πως ένα μεγάλο ποσοστό νέων δεν έχουν καταλάβει την ουσία της θυσίας κάποιων άλλων νέων κάποιες δεκαετίες πίσω για τα ιδανικά της ελευθερίας που γευόμαστε εμείς αυτά τα χρόνια.

Αφήστε και εκείνους τους μαύρους καθηγητές που εκεί προσπαθούν να μας βάλουν σε μια αίθουσα και να μας δώσουν να καταλάβουμε. Τι να καταλάβουμε;;; Όταν δεν υπάρχει θέληση αφήστε τα… Ακόμα μια βαρετή ημέρα που ευτυχώς μας χάριζε κάποιες ώρες λιγότερες μαθήματος και συνεπώς περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ελεύθερος χρόνος που λείπει όπως και να το κάνουμε από τη σημερινή νεολαία.

Εκτός σχολικού περιβάλλοντος

Σήμερα οι μαθητές είναι φορτωμένοι με βιβλία που θα πρέπει να τα διαβάσουν έτσι ώστε να γίνουν μορφωμένοι πολίτες και συνεπώς η χώρα μας να βαδίσει στο μέλλον σε σίγουρα χέρια. Έλα όμως που για να τα καταφέρει ένας μαθητής θα πρέπει να αγωνιστούν και άλλοι μαζί του να δουλέψουν σκληρά, και ξέρετε γιατί το λέω; Έχετε δει φαντάζομαι τα χρηματικά πόσα που δίνουν οι γονείς για κάθε κεφάλι κυρίως στα φροντιστήρια, εκτός εάν είναι κάποιοι τυχεροί και έχουν πάρει κανα καλό πακέτο, γιατί όπως και να το κάνουμε τα φροντιστήρια προσπαθούν να βοηθήσουν την παιδεία… Εεεε!!! μην μας πάρουν και το κεφάλι. Κατά τα αλλά δωρεάν παιδεία λένε όλοι οι υπουργοί παιδείας. Ευτυχώς και ευχαριστώ να λέτε!!!

Ελεύθερος χρόνος. Τι είναι αυτό; Πρωί πρωί σχολείο, μεσημέρι μαθηματικά, χημεία, φυσική. Το απόγευμα αρχαία, νέα ελληνικά, γλώσσα και το βράδυ χαλαρά ξένες γλώσσες. Ευτυχώς που στο τελείωμα του εικοσιτετραώρου υπάρχει και το διάβασμα για την άλλη ημέρα, δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παιδιά σήμερα κοιμούνται με ένα βιβλίο στο χέρι εκεί κοντά στα μεσάνυχτα. Κατά τα άλλα βγαίνουν επιστήμονες και λένε πως τα παιδιά σήμερα είναι φορτωμένα και δεν έχουν τον ελεύθερο χρόνο για να χαρούν στην πιο όμορφη ηλικία τους… Τη ΖΩΗ!!! Βεβαίως προσπαθούν να βρουν τα αίτια αλλά και τις λύσεις.

Οι λύσεις, οι διακοπές και οι εξετάσεις

Ελεύθερος χρόνος που λείπει όπως και να το κάνουμε από τη σημερινή νεολαία

Βρε τι λέτε που θα βρουν τις λύσεις, το πολύ πολύ να πάνε σε κανα μαγαζί και να αγοράσουν γλάστρες για να βάλουν τα φυτά που θα δημιουργηθούν. Δεν το είπα εγώ, επιστήμονας άνθρωπος της εκπαιδευτικής κοινότητας το είπε. Ναι το είπε και μάλιστα είπε πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές γλαστρών γιατί το κάθε φυτό θέλει και την ανάλογη γλάστρα του.

Και εκεί που περιμέναμε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα μήπως και καταφέρουμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο, να οι επαναλήψεις και αυτοί οι υπέροχοι καθηγητές που μας έβαζαν του κόσμου τις ασκήσεις, γιατί μας έλεγαν πως μέσα στις διακοπές θα έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο και εμείς τους κοιτάζαμε απορημένοι γιατί και τα του φροντιστηρίου τα ίδια μας έλεγαν και μάλιστα μας αύξαναν και τις ώρες έτσι για να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών.

Αλλά το αποκορύφωμα είναι στην Τρίτη λυκείου, όποιος έχει περάσει από εκεί έχει καταλάβει. Πίεση από τους πάντες: Από καθηγητές, από τους γονείς, από τον οικογενειακό κύκλο… Μέχρι να φτάσεις στην τελική ευθεία έχεις δώσει του κόσμου τις εξετάσεις. Λοιπόν φυτά μου, ουπς μαθητιούσα νεολαία ήθελα να πω, όσοι περάσατε από το συγκεκριμένο χωρίς κουσούρια,,, συγχαρητήρια μέσα από τα βάθη της καρδίας μου, όσοι έχετε υπόλοιπα μην μασάτε δεν είστε οι μοναδικοί είστε και εσείς από τους κερδισμένους. Τώρα για όσους δίνετε τη μάχη ή θα την δώσετε, κουράγιο και θυμηθείτε έχουν καταφέρει να περάσουν και άλλοι από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σημείωση: Ο συντάκτης του άρθρου θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Young People Team
Ο τομέας διαχείρισης, έκφρασης και υλοποίησης ιδεών, είναι η ομάδα που οργανώνει, προγραμματίζει, βάζει προτερεότητες και ελέγχει από την αρχή έως το τελευταίο στάδιο την δημοσίευση των άρθρων. Επεξεργάζεται και υλοποιεί όλες τις δικές σας ιδέες, και παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.

Message

Διαβάστε το μήνυμα που μας στέλνουν όσοι έδωσαν συνέντευξη στο Young People.gr Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλητές, απλοί άνθρωποι μας δίνουν την ευκαιρία μέσα από το μήνυμά τους να δούμε τη ζωή πιο αισιόδοξα.

"Ονειρέψου… ύστερα επέμεινε, επέμεινε, επέμεινε και εκεί που θα νιώσεις σίγουρος… επέμεινε λίγο ακόμη"

Ορφέας Παπαδόπουλος

Ηθοποιός

"Να μην εμπιστεύονται όλα τα κλισέ γνωμικά που βλέπουν στα social media γιατί δεν έχουν τον παραμικρό αντίκτυπο στην..."

Γιώργος Λάγιος

ψυχοθεραπευτής

Σχετική Αρθρογραφία

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Η ιδεολογία του αντι – εμβολιασμού στην κρίση της Ιστορίας.

Σκεφτόμουν, τις προάλλες, το πρόσφορο έδαφος έρευνας για μελλοντικές μελέτες, εργασίες και διατριβές, σε...

Η σημασία της ανακύκλωσης στη ζωή του ανθρώπου.

Με τον όρο "ανακύκλωση" εννοούμε την διαδικασία επαναχρησιμοποίησης πρώτων υλών, δηλαδή την επεξεργασία συγκεκριμένων...

“Fast fashion”, τρόπος ζωής.

Με τον όρο "fast fashion", ή αλλιώς γρήγορη μόδα, εννοούμε το σύστημα στο οποίο...

COVID-19 και SOCIAL DISTANCING: Μια σύντομη αποτίμηση…

Καθώς άλλη μια χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της και η κοινωνία ταυτόχρονα επιστρέφει...

Η δυναμική της θεραπευτικής σχέσης.

Σύμφωνα με το γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο (ΓΣΜ), θεραπευτική σχέση ορίζουμε: "Τα προσωπικά χαρακτηριστικά και...

“Κι αν αποτύχω;”

Η λέξη αποτυχία ίσως να είναι και η πιο παρεξηγημένη λέξη κοινωνικά. Οι περισσότεροι...

Από το τοξικό, να διαλέγεις το καθόλου.

Τοξικούς ανθρώπους θα συναντάς συνεχώς στον περίγυρό σου. Σε πλαίσιο φιλικό, οικογενειακό, εργασιακό, θα...

Όλοι μας έχουμε θέση στην ζωή.

Σίγουρα από τους πιο μεγάλους ανθρώπους, αυτό που μας έκανε εντυπώσει και μας άφηναν με...