Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
19.3 C
Athens

|Interesting |People |News

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

"Σχέσεις φτωχές από συναίσθημα και αγάπη, σχέσεις επιφανειακές, σχέσεις συμφέροντος δημιουργούν οι άνθρωποι της σημερινής εποχής"

Δημοσίευση:

Ανθρώπινες σχέσεις… Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και ακόμη περισσότερος προβληματισμός. Ο άνθρωπος από την πρώτη του εμφάνιση σε αυτόν τον κόσμο αρχίζει να συναναστρέφεται με άλλα άτομα και να διαμορφώνει διαφόρων ειδών σχέσεις. Οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές είναι μερικές μόνο κατηγορίες ανθρωπίνων σχέσεων που συντροφεύουν το άτομο καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, στην διάρκεια των χρόνων, πολλές από αυτές διαμορφώνονται διαφορετικά, παύουν να υπάρχουν ή εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες.

Που οφείλονται όμως αυτές οι αλλαγές; Πως θα χαρακτήριζε κανείς τις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα;

Περίπλοκες οι φιλικές αλλά και οι ερωτικές σχέσεις σήμερα

Παρατηρώντας γενικά τους ανθρώπους γύρω μας μπορούμε να αντιληφθούμε την κρίση που περνάνε οι μεταξύ τους σχέσεις. Παρόλο που μπορούμε να επικοινωνούμε γρηγορότερα και ευκολότερα με τους άλλους, παρόλο που από την μια στιγμή στην άλλη μπορούμε να βρεθούμε στην άλλη άκρη της γης, είμαστε πιο μακριά από κάθε άλλοτε με τους συνανθρώπους μας. Έχουμε πάψει να ενδιαφερόμαστε  πραγματικά για τους γύρω μας, έχουμε πάψει να αναπτύσσουμε αληθινές και ουσιαστικές σχέσεις(φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές). Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στον μικρόκοσμο τους αδιαφορώντας για τους υπολοίπους.

Πιο συγκεκριμένα, οι φιλικές σχέσεις  έχουν γίνει τελείως επιφανειακές. Λόγω της  πολύ μεγάλης  απήχησης που έχουν τα social media, οι περισσότεροι αναζητάνε ακολούθους και φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στην πραγματική τους ζωή. Επιδιώκουν να κάνουν παρέα με αναγνωρίσιμα και αγαπητά στο ευρύ κοινό άτομα, όχι όμως γιατί  τους αρέσει πραγματικά η παρέα αυτών των ατόμων αλλά για να “κλέψουν” και εκείνοι λίγη από την “λάμψη” και την αναγνωρισιμότητα τους. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η αληθινή φιλία, να χαθεί αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα που δένει τους φίλους και οι άνθρωποι να μένουν τελικά μόνοι τους, χωρίς το στήριγμα και το αίσθημα της πραγματικής φιλίας.

Έρωτας, Φλέρτ και Ζευγάρια

Έρωτας, φλέρτ, λέξεις το νόημα των οποίων είναι άγνωστο στους ανθρώπους  του σήμερα. Παρατηρώντας ένα ζευγάρι που κάθεται σε ένα μαγαζί θα εντοπίσεις  ότι περισσότερες φορές κοιτάνε την οθόνη του κινητού τους παρά ο ένας τον άλλον, περισσότερες φορές θα πληκτρολογήσουν και θα στείλουν κάποιο μήνυμα στο κινητό παρά θα μιλήσουν μεταξύ τους. Αν, μάλιστα, τους πλησιάσεις και τους ρωτήσεις πώς γνωρίστηκαν και πώς φλέρταραν η πρώτης τους αντίδραση θα είναι ένα μικρό γέλιο στο άκουσμα της λέξης “φλερτ” ενώ στην συνέχεια θα σου απαντήσουν ότι ξεκίνησαν να μιλάνε και να γνωρίζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πατώντας “like” ο ένα στον άλλον και στέλνοντας απλώς μηνύματα. Άλλο ένα παράδειγμα δηλαδή της κρίσης την οποία υφίστανται οι ανθρώπινες  σχέσεις σήμερα.

Ίσως ήρθε η ώρα να ξανά κοιτάξουμε τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας;

“Αναστασία Κολτσακλή”

Οι άνθρωποι διστάζουν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και τις αληθινές τους προθέσεις στον άλλον, διστάζουν να πλησιάσουν κάποιον και να τον προσεγγίσουν ερωτικά. Οι άνθρωποι σήμερα φοβούνται την απόρριψη, φοβούνται να νιώσουν ότι δεν είναι τελικά και τόσο αρεστοί όσο πίστευαν και προτιμούν να κρυφτούν πίσω από την οθόνη του κινητού και πίσω από ένα προφίλ στα social media. Επιπλέον, τα ζευγάρια “ξεχνάνε” να ζήσουν την σχέση τους, “ξεχνάνε” να απορροφηθούν στον σύντροφο που έχουν απέναντι τους, αντ΄αυτού απορροφούνται πλήρως στις συσκευές του κινητού τους.

Εργασιακός τομέας, Οικογενειακές σχέσεις

Ερωτικές σχέσεις μέσω social media

Περνώντας τώρα στον εργασιακό τομέα, θα παρατηρήσουμε ότι και εκεί τα πράγματα και οι σχέσεις έχουν αλλάξει. Ο ανταγωνισμός και το κέρδος κυριαρχούν στον ύψιστο βαθμό. Σχεδόν όλοι επιδιώκουν να εξελιχθούν στον επαγγελματικό τομέα και να φτάσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα γίνεται μη υπολογίζοντας τους υπολοίπους. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αποτύχει ή θα απολυθεί κάποιος συνάδελφος τους. Συχνά μάλιστα παρατηρείται οι εργαζόμενοι να δείχνουν μια ψεύτικη καλή  πλευρά τους στους συναδέλφους ή στους εργοδότες τους, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουν περισσότερα στον εργασιακό τους  χώρο.

Αναφορικά με τις οικογενειακές σχέσεις, εντοπίζεται μια μεγάλη κρίση αξιών. Αναλυτικότερα, εκλείπει ο σεβασμός των παιδιών απέναντι στους γονείς τους και οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παιδιών έχουν αυξηθεί. Επίσης, η επικοινωνία είναι ένα κομμάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια από την οικογένεια. Οι περισσότεροι γονείς δεν συζητάνε με τα παιδιά τους  για όσα τα απασχολούν με αποτέλεσμα οι σχέση τους να φθείρεται και να απομακρύνονται μεταξύ τους.

Το Αποτέλεσμα όλων Αυτών

Ολοκληρώνοντας, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς  ότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, η κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του κέρδους έχουν φθείρει τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι άνθρωποι έχουν πάψει να ενδιαφέρονται και να βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Έχουν πάψει να επικοινωνούν ουσιαστικά μεταξύ τους. Αντιθέτως, δημιουργούν επιφανειακές και χωρίς συναίσθημα σχέσεις, σχέσεις συμφέροντος. Παρόλο που δείχνουν κοινωνικοί και φιλικοί, στην πραγματικότητα είναι μόνοι τους στον μικρόκοσμο τους χωρίς να έχουν διάθεση να χαρίσουν λίγο από τον χώρο τους και σε κάποιον άλλον άνθρωπο.

Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε κάποιες αξίες μας και να αναλογιστούμε αν είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν αυτού του είδους οι ανθρώπινες σχέσεις; Ίσως ήρθε η ώρα να ξανακοιτάξουμε τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας;

ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΟι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Περιοδικό

Τελευταία Άρθρα

“Χαρίκλεια Καβάφη” με την Ασπασία Κράλλη στον πολυχώρο Vault.

Ο μονόλογος του Κοραή Δαμάτη «Χαρίκλεια Καβάφη», που αγαπήθηκε από κοινό...

“Δε θα σ’ αφήσω πίσω…” Ένα τραγούδι για τα ζώα – πρόσφυγες.

Το «Δε θα σ' αφήσω πίσω» είναι ένα τραγούδι - καταγγελία...

“Το Χρονικό των δέκα ημερών” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο «Το χρονικό των 10 ημερών», ένα ημερολόγιο...

Arctic Monkeys – “The Car”, το νέο τους άλμπουμ.

Οι Arctic Monkeys επιστρέφουν με τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με...

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Η Μουσική στην Ιστορία: Η περίπτωση του Ρεμπέτικου.

Τα τραγούδια, οι ύμνοι, η ποίηση και τα παρεμφερή μουσικά είδη...

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες, γι’αυτό και...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια στον δρόμο;...

Η γυναίκα ενώπιον της Ιστορίας και του αύριο.

Δύο συνήθη ερωτήματα, τα οποία προβληματίζουν αρκετούς: «Γιατί χρειάζεται η ύπαρξη...

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Ορφέας Παπαδόπουλος: “Αργά η γρήγορα η τέχνη θα αναγεννηθεί”

Την αγάπη του για την τέχνη, την διαφορά ανάμεσα στο θέατρο και την τηλεόραση, αλλά και την ανάγκη του για δημιουργία, μας εξηγεί στην...

- Read Interesting Site Topics -

Θυμίσου εσύ, ναι εσύ, που διαβάζεις αυτό το άρθρο πώς ήσουν στα 6 και στα 8 σου. Καλά, πριν βιαστείς να πεις "δε μας...

Είμαι 17 χρονών και η ζωή μου δεν είναι οι πανελλήνιες.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μπήκα σε έναν προβληματισμό σχετικά με τις πανελλήνιες...

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, Έλληνας μουσικοσυνθέτης διεθνούς φήμης.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες παγκοσμίως. Είναι ο άνθρωπος που επηρέασε τη ανάπτυξη πολλών μουσικών...

Οι ανησυχίες ενός 18χρονου.

Διαβάζω το τελευταίο καιρό σε πολλά block – Site, την αγανάκτηση πολλών νέων ανθρώπων και κυρίως ηλικίας...