Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022
10.2 C
Athens
ΑρθρογραφίαΆρθραΟι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

"Σχέσεις φτωχές από συναίσθημα και αγάπη, σχέσεις επιφανειακές, σχέσεις συμφέροντος δημιουργούν οι άνθρωποι της σημερινής εποχής"

Ανθρώπινες σχέσεις… Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και ακόμη περισσότερος προβληματισμός. Ο άνθρωπος από την πρώτη του εμφάνιση σε αυτόν τον κόσμο αρχίζει να συναναστρέφεται με άλλα άτομα και να διαμορφώνει διαφόρων ειδών σχέσεις. Οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές είναι μερικές μόνο κατηγορίες ανθρωπίνων σχέσεων που συντροφεύουν το άτομο καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, στην διάρκεια των χρόνων, πολλές από αυτές διαμορφώνονται διαφορετικά, παύουν να υπάρχουν ή εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες.

Που οφείλονται όμως αυτές οι αλλαγές; Πως θα χαρακτήριζε κανείς τις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα;

Περίπλοκες οι φιλικές αλλά και οι ερωτικές σχέσεις σήμερα

Παρατηρώντας γενικά τους ανθρώπους γύρω μας μπορούμε να αντιληφθούμε την κρίση που περνάνε οι μεταξύ τους σχέσεις. Παρόλο που μπορούμε να επικοινωνούμε γρηγορότερα και ευκολότερα με τους άλλους, παρόλο που από την μια στιγμή στην άλλη μπορούμε να βρεθούμε στην άλλη άκρη της γης, είμαστε πιο μακριά από κάθε άλλοτε με τους συνανθρώπους μας. Έχουμε πάψει να ενδιαφερόμαστε  πραγματικά για τους γύρω μας, έχουμε πάψει να αναπτύσσουμε αληθινές και ουσιαστικές σχέσεις(φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές). Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στον μικρόκοσμο τους αδιαφορώντας για τους υπολοίπους.

Πιο συγκεκριμένα, οι φιλικές σχέσεις  έχουν γίνει τελείως επιφανειακές. Λόγω της  πολύ μεγάλης  απήχησης που έχουν τα social media, οι περισσότεροι αναζητάνε ακολούθους και φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στην πραγματική τους ζωή. Επιδιώκουν να κάνουν παρέα με αναγνωρίσιμα και αγαπητά στο ευρύ κοινό άτομα, όχι όμως γιατί  τους αρέσει πραγματικά η παρέα αυτών των ατόμων αλλά για να “κλέψουν” και εκείνοι λίγη από την “λάμψη” και την αναγνωρισιμότητα τους. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η αληθινή φιλία, να χαθεί αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα που δένει τους φίλους και οι άνθρωποι να μένουν τελικά μόνοι τους, χωρίς το στήριγμα και το αίσθημα της πραγματικής φιλίας.

Έρωτας, Φλέρτ και Ζευγάρια

Έρωτας, φλέρτ, λέξεις το νόημα των οποίων είναι άγνωστο στους ανθρώπους  του σήμερα. Παρατηρώντας ένα ζευγάρι που κάθεται σε ένα μαγαζί θα εντοπίσεις  ότι περισσότερες φορές κοιτάνε την οθόνη του κινητού τους παρά ο ένας τον άλλον, περισσότερες φορές θα πληκτρολογήσουν και θα στείλουν κάποιο μήνυμα στο κινητό παρά θα μιλήσουν μεταξύ τους. Αν, μάλιστα, τους πλησιάσεις και τους ρωτήσεις πώς γνωρίστηκαν και πώς φλέρταραν η πρώτης τους αντίδραση θα είναι ένα μικρό γέλιο στο άκουσμα της λέξης “φλερτ” ενώ στην συνέχεια θα σου απαντήσουν ότι ξεκίνησαν να μιλάνε και να γνωρίζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πατώντας “like” ο ένα στον άλλον και στέλνοντας απλώς μηνύματα. Άλλο ένα παράδειγμα δηλαδή της κρίσης την οποία υφίστανται οι ανθρώπινες  σχέσεις σήμερα.

Ίσως ήρθε η ώρα να ξανά κοιτάξουμε τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας;

“Αναστασία Κολτσακλή”

Οι άνθρωποι διστάζουν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και τις αληθινές τους προθέσεις στον άλλον, διστάζουν να πλησιάσουν κάποιον και να τον προσεγγίσουν ερωτικά. Οι άνθρωποι σήμερα φοβούνται την απόρριψη, φοβούνται να νιώσουν ότι δεν είναι τελικά και τόσο αρεστοί όσο πίστευαν και προτιμούν να κρυφτούν πίσω από την οθόνη του κινητού και πίσω από ένα προφίλ στα social media. Επιπλέον, τα ζευγάρια “ξεχνάνε” να ζήσουν την σχέση τους, “ξεχνάνε” να απορροφηθούν στον σύντροφο που έχουν απέναντι τους, αντ΄αυτού απορροφούνται πλήρως στις συσκευές του κινητού τους.

Εργασιακός τομέας, Οικογενειακές σχέσεις

Ερωτικές σχέσεις μέσω social media

Περνώντας τώρα στον εργασιακό τομέα, θα παρατηρήσουμε ότι και εκεί τα πράγματα και οι σχέσεις έχουν αλλάξει. Ο ανταγωνισμός και το κέρδος κυριαρχούν στον ύψιστο βαθμό. Σχεδόν όλοι επιδιώκουν να εξελιχθούν στον επαγγελματικό τομέα και να φτάσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα γίνεται μη υπολογίζοντας τους υπολοίπους. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αποτύχει ή θα απολυθεί κάποιος συνάδελφος τους. Συχνά μάλιστα παρατηρείται οι εργαζόμενοι να δείχνουν μια ψεύτικη καλή  πλευρά τους στους συναδέλφους ή στους εργοδότες τους, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουν περισσότερα στον εργασιακό τους  χώρο.

Αναφορικά με τις οικογενειακές σχέσεις, εντοπίζεται μια μεγάλη κρίση αξιών. Αναλυτικότερα, εκλείπει ο σεβασμός των παιδιών απέναντι στους γονείς τους και οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παιδιών έχουν αυξηθεί. Επίσης, η επικοινωνία είναι ένα κομμάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια από την οικογένεια. Οι περισσότεροι γονείς δεν συζητάνε με τα παιδιά τους  για όσα τα απασχολούν με αποτέλεσμα οι σχέση τους να φθείρεται και να απομακρύνονται μεταξύ τους.

Το Αποτέλεσμα όλων Αυτών

Ολοκληρώνοντας, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς  ότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, η κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του κέρδους έχουν φθείρει τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι άνθρωποι έχουν πάψει να ενδιαφέρονται και να βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Έχουν πάψει να επικοινωνούν ουσιαστικά μεταξύ τους. Αντιθέτως, δημιουργούν επιφανειακές και χωρίς συναίσθημα σχέσεις, σχέσεις συμφέροντος. Παρόλο που δείχνουν κοινωνικοί και φιλικοί, στην πραγματικότητα είναι μόνοι τους στον μικρόκοσμο τους χωρίς να έχουν διάθεση να χαρίσουν λίγο από τον χώρο τους και σε κάποιον άλλον άνθρωπο.

Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε κάποιες αξίες μας και να αναλογιστούμε αν είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν αυτού του είδους οι ανθρώπινες σχέσεις; Ίσως ήρθε η ώρα να ξανακοιτάξουμε τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας;

Αναστασία Κολτσακλήhttps://youngpeople.gr/
Η Αναστασία, φοιτήτρια νομικής στην Κομοτηνή( ΔΠΘ), κοινωνική και φιλική, οργανωτική, αρκετά ανεξάρτητη, υπομονετική και συνεργάσιμη. Ίσως λίγο αγχώδης αλλά και τελειομανής. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση. Εθελοντική αρθρογραφία σε άλλα site μεγάλη αγάπη για τα βιβλία, την γραφή και το σχέδιο, ερωτευμένη με τα ταξίδια σε Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Message

Διαβάστε το μήνυμα που μας στέλνουν όσοι έδωσαν συνέντευξη στο Young People.gr Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλητές, απλοί άνθρωποι μας δίνουν την ευκαιρία μέσα από το μήνυμά τους να δούμε τη ζωή πιο αισιόδοξα.

"Ονειρέψου… ύστερα επέμεινε, επέμεινε, επέμεινε και εκεί που θα νιώσεις σίγουρος… επέμεινε λίγο ακόμη"

Ορφέας Παπαδόπουλος

Ηθοποιός

"Να μην εμπιστεύονται όλα τα κλισέ γνωμικά που βλέπουν στα social media γιατί δεν έχουν τον παραμικρό αντίκτυπο στην..."

Γιώργος Λάγιος

ψυχοθεραπευτής

Σχετική Αρθρογραφία

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Η ιδεολογία του αντι – εμβολιασμού στην κρίση της Ιστορίας.

Σκεφτόμουν, τις προάλλες, το πρόσφορο έδαφος έρευνας για μελλοντικές μελέτες, εργασίες και διατριβές, σε...

Η σημασία της ανακύκλωσης στη ζωή του ανθρώπου.

Με τον όρο "ανακύκλωση" εννοούμε την διαδικασία επαναχρησιμοποίησης πρώτων υλών, δηλαδή την επεξεργασία συγκεκριμένων...

“Fast fashion”, τρόπος ζωής.

Με τον όρο "fast fashion", ή αλλιώς γρήγορη μόδα, εννοούμε το σύστημα στο οποίο...

COVID-19 και SOCIAL DISTANCING: Μια σύντομη αποτίμηση…

Καθώς άλλη μια χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της και η κοινωνία ταυτόχρονα επιστρέφει...

Η δυναμική της θεραπευτικής σχέσης.

Σύμφωνα με το γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο (ΓΣΜ), θεραπευτική σχέση ορίζουμε: "Τα προσωπικά χαρακτηριστικά και...

“Κι αν αποτύχω;”

Η λέξη αποτυχία ίσως να είναι και η πιο παρεξηγημένη λέξη κοινωνικά. Οι περισσότεροι...

Από το τοξικό, να διαλέγεις το καθόλου.

Τοξικούς ανθρώπους θα συναντάς συνεχώς στον περίγυρό σου. Σε πλαίσιο φιλικό, οικογενειακό, εργασιακό, θα...

Όλοι μας έχουμε θέση στην ζωή.

Σίγουρα από τους πιο μεγάλους ανθρώπους, αυτό που μας έκανε εντυπώσει και μας άφηναν με...