Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
21.4 C
Athens
ΑφιερώματαΆνθρωποι της τέχνηςΟ Δημήτρης Χορν, "Ο Ηθοποιός σημαίνει Φως".

Ο Δημήτρης Χορν, “Ο Ηθοποιός σημαίνει Φως”.

"Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του θεάτρου, με έργο που θα το θυμούνται αλλά και θα τον μιμούνται χρόνια, αυτός είναι ο Δημήτρης Χορν, ένας θεατράνθρωπος"

Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του θεάτρου, με έργο που θα το θυμούνται αλλά και θα τον μιμούνται χρόνια, αυτός είναι ο Δημήτρης Χορν. Μια στιγμή που έχει στιγματίσει πολλούς ανθρώπους του θεάτρου, είναι η χαρακτηριστική ερμηνεία του στην “Οδό Ονείρων” το 1963 το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο “Ηθοποιός σημαίνει φως”. Από οικογένεια με θεατρική νοοτροπία αφού ο πατέρας του πέρα από στρατιωτικός ήταν και θεατρικός συγγραφέας, ο Παντελής Χορν, ενώ η νονά του ήταν η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού. Ήταν φυσιολογικό από πολύ νωρίς ο Δημήτρης Χορν αφού είχε το έμφυτο ταλέντο να ανέβει στο σανίδι με πρωταγωνιστικούς ρόλους. Να περάσει από μεγάλα θέατρα όπως της Μαρίκας Κοτοπούλη δίνοντας παραστάσεις με πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Δημήτρης Χορν Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1921. Η δεκαετία του ’40 ήταν αυτή που έκανε τον Δημήτρη Χορν γνωστό σε όλο τον θεατρικό κόσμο. Κατάφερε μέχρι και το δικό του θίασο το 1944 να δημιουργήσει όπου στη συνέχεια συνεργάστηκε και με άλλους όπως της Μελίνας Μερκούρη.

Το Εθνικό Θέατρο και η Έλλη Λαμπέτη

Μαζί πρωταγωνίστησαν σε κινηματογραφικές ταινίες αλλά το σημαντικότερο ήταν η δημιουργία του θεάτρου, “Λαμπέτη, Παππά, Χορν”

Η παρουσία του στο Εθνικό θέατρο ήταν δεδομένη αφού στην ουσία αποφοίτησε από τη δραματική σχολή της. Το ταξίδι σε Αμερική και Αγγλία ήρθε με υποτροφία από το εθνικό θέατρο το 1951, όπου κράτησε σχεδόν 2 χρόνια αναζητώντας την εξέλιξη της ηθοποιίας αλλά και του θεάτρου γενικότερα. Ήταν ένα ταξίδι όπου πήρε πάρα πολλά πράγματα τα οποία τον βοήθησαν στη συνέχεια στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο.

Η γνωριμία με την Έλλη Λαμπέτη ήταν μια από τις καθοριστικότερες όπου και τον στιγμάτισαν. Όπως δήλωσε πολύ αργότερα “Η Έλλη ήταν η γυναίκα της ζωής μου”. Η γνωριμία τους έγινε όταν η Έλλη Λαμπέτη ήταν φοιτήτρια στη δραματική σχολή, η μαχητικότητα και η αγάπη για το θέατρο τους ένωσε αλλά ίσως και να τους χώρισε. Οι δύο τους δυναμικοί χαρακτήρες κράτησαν μια σχέση 6 χρόνια μέχρι τι στιγμή του χωρισμού τους. Μαζί πρωταγωνίστησαν σε κινηματογραφικές ταινίες αλλά το σημαντικότερο ήταν η δημιουργία του θεάτρου, “Λαμπέτη, Παππά, Χορν”. Εκεί κάθε βράδυ γινόταν χαμός αφού  τα εισιτήρια γινόταν ανάρπαστα για να δουν το ζευγάρι επί σκηνής. Ο Χορν και η Λαμπέτη ήταν από τα πιο αγαπητά ζευγάρια της δεκαετίας του ’50 για όλους τους Έλληνες και ο χωρισμός τους στεναχώρησε πολλούς. Μετά τον χωρισμό οι δύο τους δεν συναντήθηκαν ποτέ σε καμία θεατρική παράσταση ή σε ταινία και σχεδόν δεν είχαν καμία επαφή.

Η Θεατρική πορεία και η κινηματογραφική του παρουσία

Ο Δημήτρης Χορν Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1921

Η θεατρική του Πορεία, ήταν μεγάλη, με το καλημέρα εμφανίστηκε στο εθνικό θέατρο, αρχές δεκαετίας του ’40. Μερικά έργα του ήταν, “Βοκκάκιος”, “Ερρίκος ο ‘Ε”, “Πολύ Κακό για το τίποτα”, “Δωδέκατη Νύχτα”. Συνέχισε δημιουργώντας το δικό του θίασο και αργότερα συνεργάστηκε και με άλλους. Μετά το ταξίδι του στο εξωτερικό (Αγγλία – Αμερική) γνωρίζει την Έλλη Λαμπέτη όπου μαζί με τον Παππά στήνουν το δικό τους θέατρο “Το θίασο των άστρων”. Το αποτέλεσμα μεγάλες θεατρικές παραστάσεις που έχουν τεράστια απήχηση και επιτυχία. Έργα που ανέβασαν μαζί ήταν, “Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα”, “Αγαπούλα”, “Πρόκληση στο Πύργο”, “Νυφικό κρεβάτι” κ.α Η συνέχεια μετά το τέλος της σχέσης του με τη Έλλη δεν το πτόησε τουλάχιστον στο σανίδι αρνητικά. Έως και το 1983 “Ο Αρχιμάστορας Σόλνες” που ήταν η τελευταία παράσταση του ο Δημήτρης Χορν κατάφερε να μεγαλουργήσει και να αφήσει ένα σημαντικό έργο ερμηνειών που δύσκολα θα ξαναδούμε. Κάποια από τα έργα του ήταν, “Κοζάκος”, “Ριχάρδος ο Γ”, “Αυγό” κ.α

Κινηματογράφος

Η παρουσία του στον Κινηματογράφο, δεν ήταν πολύ μεγάλη καθώς ο ηθοποιός θα πρέπει να είναι πρώτα από όλα θεατράνθρωπος. Μόλις 10 ταινίες με πρωταγωνιστικούς ρόλους δείχνοντας πάντα το αξεπέραστο ταλέντο του.

 • Η φωνή της καρδιάς – 1942.
 • Χειροκρότημα – 1944.
 • Ο μεθύστακας – 1950.
 • Κυριακάτικο ξύπνημα – 1954.
 • Η κάλπικη λίρα – 1954.
 • Το κορίτσι με τα μαύρα – 1956.
 • Μια ζωή την έχουμε – 1958.
 • Μια του κλέφτη – 1960.
 • Αλίμονο στους νέους – 1961.
 • Η Αθήνα τη νύχτα – 1962.

Βραβεία

Κάποια βραβεία του, αν και δεν έχει ίσως καμία σημασία αφού η αναγνώριση του κόσμου ίσως να είναι για κάθε ηθοποιό το καλύτερο βραβείο και αυτό ο Δημήτρης Χορν το είχε, και το έχει.

 • Τιμήθηκε με το Χρυσό σταυρό του Γεωργίου του Α.
 • Η ταινία με τίτλο “Μια του κλέφτη” του έδωσε το βραβείο του Α Ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1960.
 • Η ταινία με τίτλο “Αλίμονο στους νέους” του έδωσε επίσης το Α Ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1961.
 • Το θέατρο “Διονυσία” μετονομάστηκε προς τιμή του σε θέατρο “Δημήτρης Χορν” και λειτουργεί έως και σήμερα.
 • Από τα πιο αξιοσημείωτα είναι ότι κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί το βραβείο “Δημήτρης Χορν” όπου δίνεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου. Το έπαθλο είναι ο Σταυρός του Χορν όπου ο προηγούμενος νικητής το παραδίδει στο επόμενο.

Το ραδιόφωνο και η προσωπική ζωή του

Γνωστή σε όλους η ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο “Ο ταχυδρόμος έφτασε”, όπου ο Χορν διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών

Το Ραδιόφωνο στη ζωή του. Ο Δημήτρης Χορν όμως είχε και μια άλλη πτυχή στη ζωή του, αυτή του ραδιοφώνου. Γνωστή σε όλους η ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο “Ο ταχυδρόμος έφτασε”, όπου ο Χορν διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών. Η φωνή του και ο τρόπος που αφηγούταν αυτές τις ιστορίες κέντρισε το ενδιαφέρον όλων. Κλείνοντας με τη παρουσία του στο ραδιόφωνο να πούμε ότι μέχρι και σήμερα ακούμε πολλά μαγνητοφωνημένα θεατρικά έργα. Τέλος το 1973 και 74 άσκησε και τα καθήκοντα του Γενικού διευθυντή της ΕΡΤ.

Η οικογένεια και το τέλος. Ο Δημήτρης Χορν έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιανουαρίου του 1998 σε κλινική της Αθήνας. Πέρα από τη σχέση που ήταν γνωστή, αυτή με την Έλλη Λαμπέτη, εδώ να πούμε πως δεν είχαν παντρευτεί. Ο πρώτος γάμος του Χορν ήταν το με τη Ρίτα Φιλίππου το 1942. Ο Χορν παντρεύεται το 1967 την Άννα Γουλανδρή και μαζί ιδρύουν το ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν. Το 1988 η Άννα Γουλανδρή πεθαίνει αφήνοντας το Χορν μόνο του. Το αποτέλεσμα μετά το θάνατο της γυναίκας του είναι να αποσυρθεί από όλα τα δρώμενα αλλά και από την κοινωνική ζωή. Εδώ να σημειώσουμε πως ο Χορν δεν έκανε παιδιά σε κανέναν γάμο του.

Σημείωση: Το άρθρο, αφιέρωμα για τον Δημήτρη Χόρν, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν το συγκεκριμένο ηθοποιό!!! Οι συντάκτες απλώς επιμελούνται τις πληροφορίες. Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση του αφιερώματος.

Zaxarias Krespishttps://youngpeople.gr/
Οι απόψεις του, οι συμβουλές του είναι σεβαστές και συνήθως αποτελούν τη βάση κάθε νέας δημιουργίας στο χώρο του Young People. Είναι στον τομέα διαχείρισης, έκφρασης και υλοποίησης ιδεών, είναι η ομάδα που οργανώνει, προγραμματίζει, βάζει προτερεότητες και ελέγχει από την αρχή έως το τελευταίο στάδιο την δημοσίευση των άρθρων. Είναι αυτός που έβαλε πρώτος το λιθαράκι στο να δημιουργηθεί αυτός ο ιστότοπος. Αρχικά ως «Ρυθμός της νεολαίας» Και από την άνοιξη του 2013 ως Young People.

Message

Διαβάστε το μήνυμα που μας στέλνουν όσοι έδωσαν συνέντευξη στο Young People.gr Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλητές, απλοί άνθρωποι μας δίνουν την ευκαιρία μέσα από το μήνυμά τους να δούμε τη ζωή πιο αισιόδοξα.

"Ονειρέψου… ύστερα επέμεινε, επέμεινε, επέμεινε και εκεί που θα νιώσεις σίγουρος… επέμεινε λίγο ακόμη"

Ορφέας Παπαδόπουλος

Ηθοποιός

"Να μην εμπιστεύονται όλα τα κλισέ γνωμικά που βλέπουν στα social media γιατί δεν έχουν τον παραμικρό αντίκτυπο στην..."

Γιώργος Λάγιος

ψυχοθεραπευτής

Σχετική Αρθρογραφία

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Σταύρος Τσιώλης: Ο cult σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου.

Δίπλα στην λέξη cult/καλτ στο λεξικό, αν ψάξεις προσεκτικά, θα δεις να αναγράφεται ένα...

Frida Kahlo, η μούσα του εαυτού της!

Το πραγματικό της όνομα είναι Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, φεμινίστρια, ελεύθερο πνεύμα, ονειροπόλος...

Αλέκος Σακελλάριος, ο χαρισματικός σκηνοθέτης του Ελληνικού κινηματογράφου.

Ο κορυφαίος για τους περισσότερους, Έλληνας σκηνοθέτης του Ελληνικού κινηματογράφου Ο Αλέκος Σακελλάριος. Ο άνθρωπος...

Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της “Ρωμιοσύνης” και του “Επιταφίου”.

Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και αγαπημένους Έλληνες ποιητές, με διεθνή...

Ο “Αρχάγγελος” της Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης (ο ψαρονίκος).

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης από μουσική οικογένεια με κυρίως...

Κατίνα Παξινού, βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, & τραγωδός παγκοσμίου βεληνεκούς.

Η Κατίνα Παξινού (Κωνσταντοπούλου), γεννήθηκες στις 15 Δεκεμβρίου 1900 στο Πειραιά. Από μικρή έδειξε τον...

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, Έλληνας μουσικοσυνθέτης διεθνούς φήμης.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες παγκοσμίως. Είναι ο άνθρωπος που επηρέασε τη ανάπτυξη...

Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, οι λέξεις πολλές φορές δεν φτάνουν για να αποτυπώσουν ένα τέτοιου βεληνεκούς...