ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗθοποιοίΟ σκηνοθέτης και ηθοποιός Στέλιος Καλαϊτζής μας μιλά για το θέατρο και...

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Στέλιος Καλαϊτζής μας μιλά για το θέατρο και για την παράσταση “94 ΜΙΛΙΑ”.

Ο ηθοποιός Στέλιος Καλαϊτζής σε μια ειλικρινή συνέντευξη για το θέατρο την υποκριτική αλλά και την σκηνοθεσία...

Ο Στέλιος Καλαϊτζής είναι απόφοιτος της ανωτέρας δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Το ευρύτερο κοινό τον έχει γνωρίσει ως ηθοποιό και τα τελευταία χρόνια και ως σκηνοθέτη. Έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις σε ρόλους πρωταγωνιστικούς, σας αναφέρουμε ενδεικτικά, οι “Βάκχες” 2004, “Californis Dreamin” 2011 κ.α Επίσης τον θυμόμαστε σε τηλεοπτικές σειρές όπως, “Κλεμμένα όνειρα”, “Steps”, “Εκδρομή” κ.α Ο Στέλιος Καλαϊτζής έχει παρουσία και στον κινηματογράφο. Συμμετοχή σε ρόλους σε ταινίες μικρού αλλά και μεγάλου μήκους όπως, “Νύφη” 2006, “Παραμύθι αληθινό” 2008, “Το κόλπο” 2010 κ.α Εδώ να αναφέρουμε πως το 2014 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Alone”.

Αυτή την περίοδο σκηνοθετεί αλλά και παίζει το ρόλο του Χάρη στο έργο της Ελένης Γιασσά με τίτλο “94 ΜΙΛΙΑ”. Να σημειώσουμε πως το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση κάτι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Διαβάζοντας το σενάριο βλέπουμε την καταστροφή μιας γυναίκας από τον παιδικό της έρωτα ψυχολογικά, σωματικά και πνευματικά. Ένα νοητικό παιχνίδι που θα ακολουθεί ασυνείδητα μέχρι να πάρει την απόφαση να ξεφύγει από την σκληρότητα που βιώνει. Τα υπόλοιπα επί σκηνής. Διαβάστε το δελτίο τύπου. Ο Στέλιος Καλαϊτζής μας μιλά για το θέατρο αλλά και για την παράσταση “94 ΜΙΛΙΑ”.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Στέλιου Καλαϊτζή στο Young People.

Είναι η πρώτη σκηνοθετική σας απόπειρα, μέχρι στιγμής πως βλέπετε την επικοινωνία με τους ηθοποιούς;  

Είναι η πρώτη μου σκηνοθεσία σε θεατρική σκηνή. Γενικότερα με το κομμάτι της σκηνοθεσίας είτε κινηματογραφικά είτε σε μορφή performing έχω εμπλακεί και σκηνοθετήσει. Σαν ηθοποιός που αυτή είναι η βάση μου και οι σπουδές μου η επικοινωνία με τους ηθοποιούς είναι το βασικότερο εργαλείο με το οποίο δουλεύω για το ανέβασμα μιας παράστασης. Οι ηθοποιοί θα δημιουργήσουν, θα προτείνουν, θα παλέψουν με κάθε κείμενο. Η επικοινωνία έρχεται με την ελευθερία του ηθοποιού να εκφραστεί χωρίς να τον περιορίζεις αλλά σίγουρα να τον καθοδηγείς ώστε να μην χάνεται μέσα σε αυτό. Είναι διαφορετικές προσωπικότητες ο καθένας και πρέπει να τις διαχειριστείς διαφορετικά ώστε να υπάρχει κοινός στόχος συνολικά. 

Ο Στέλιος Καλαϊτζής είναι απόφοιτος της ανωτέρας δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Ποια είναι για εσάς η πρόκληση της παράστασης; 

Οι προκλήσεις δεν έχουν να κάνουν με την παράσταση. Όταν αυτή ανέβει έχεις ήδη αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του πριν. Με την πρώτη ανάγνωση του έργου, με την επιλογή των ηθοποιών, με τις πρόβες και πως θα αντιμετωπίσεις το κείμενο με σεβασμό βάζοντας τον σκηνοθετικό χαρακτήρα σου, με την διαχείριση των συντελεστών και του χρόνου. Αυτές είναι οι προκλήσεις για μένα. Η πρόκληση της παράστασης από την στιγμή που κάνεις την πρεμιέρα αφήνεται μετά στο κοινό. Αν θα είναι το θέμα του έργου, η γραφή του, η σκηνοθετική ματιά, η υποκριτική των ηθοποιών κ.α Το τι προκαλεί κάθε φορά τον καθένα από το κοινό είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα.

Πόσο διάστημα χρειάστηκε για να ανέβει το έργο; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στις πρόβες; Ζήσατε κάποια δύσκολη στιγμή την ώρα της παράστασης; Και αν ναι πως την αντιμετωπίσατε;  

Ο χρόνος δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς. Ή έστω οι ώρες που δουλεύεις για μία παράσταση. Δεν είναι μόνο η διάρκεια προβών. Είναι και όλη η ετοιμασία που κάνω και πριν από αυτές για αυτές. Οι πρόβες μας πάντως κράτησαν ενάμιση μήνα περίπου. Δύσκολες στιγμές υπάρχουν πάντα. Είτε έχει να κάνει με τους χρόνους, είτε έχει να κάνει με την διαχείριση των καταστάσεων. Σαν άνθρωποι όλοι μας θα έχουμε και τις καλές και τις κακές μέρες. Η αντιμετώπιση έρχεται πάντα με την προσπάθεια της ισορροπίας. ‘Οτι και να συμβαίνει θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και να το ξεπερνάς. Χωρίς να το κουβαλάς στις επόμενες στιγμές. Τα ξεσπάσματα χρειάζονται για να υπάρχει εκτόνωση. Αλλά πρέπει να υπάρχει και αυτή η γρήγορη επανεκκίνηση στην ομαδικότητα.

Ποιο ρόλο υποδύεστε στο έργο; Παρουσιάστε μας και τους άλλους ηθοποιούς, μαζί με λίγα λόγια για το ρόλο που ενσαρκώνουν;

Υποδύομαι τον ρόλο του Χάρη. Είναι ο χαρακτήρας που θα κινήσει τα πνευματικά και ψυχολογικά νήματα της βασικής ηρωίδας του έργου. Το σκοτεινό μέρος του έργου. Η Λία Τσάνα υποδύεται την Μελίνα. Τον χαρακτήρα που ουσιαστικά ακολουθούμε στην πλοκή του έργου. Το φωτεινό μέρος. Ο χαρακτήρας που θα ταυτιστείς περισσότερο μαζί του κατά την γνώμη μου. Ο Πάνος Τοψίδης υποδύεται τον ρόλο του Νίκου. φίλος, ο χαρακτήρας που αγαπάει πραγματικά, το στήριγμά της. Η Μυριέλα Κουρεντη υποδύεται την Αγγελική. Το μη πραγματικό. Την συνείδηση και το καθρέφτισμα της Μελίνας. Μη ρεαλιστικό πρόσωπο που θα κοντραριστεί με τον εαυτό της. Και οι τρεις αυτοί ηθοποιοί με την ποιότητα τους ο καθένας και με την εργατικότητα σε συνδυασμό με το έργο της Ελένης Γιασσά κερδίζουν το στοίχημα που βάλαμε από  την αρχή όλοι μαζί .Και η εκτίμηση μου προς αυτούς μεγάλη.

Το ευρύτερο κοινό τον έχει γνωρίσει ως ηθοποιό και τα τελευταία χρόνια και ως σκηνοθέτη

Είστε ικανοποιημένος μέχρι στιγμής με τις παραστάσεις;

Νιώθω πολύ όμορφα γι’αυτην την δουλειά. Όπως όλοι θέλω να πιστεύω που δουλέψανε γι’αυτην. Κάθε βήμα που κάνουμε πρέπει να μας πηγαίνει μπροστά. Και αυτή η παράσταση για μένα προσωπικά το κάνει. Είναι δύσκολη περίοδος για το θέατρο. Ανεβαίνουν τόσες πολλές παραστάσεις. Το κοινό έχει επιλογές πολλές. Το γεγονός ότι ένα έργο νεοελληνικό, πρώτο έργο της Ελένης Γιασσά, σε ένα μικρο χώρο σε σχέση με τα μεγάλα εμπορικά όπως είναι το Vault και με νέους ανθρώπους στέκεται ενεργά μέσα σε όλο αυτό, νομίζω πως μόνο χαρούμενους μπορεί να μας κάνει.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός, πως μπορεί κάποιος να αντεπεξέλθει και στα 2 ειδικά στο θέατρο; 

Δεν έχω απάντηση σε αυτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος, τεχνική ή κάποια ”φόρμα” στον συνδυασμό αυτόν. Δύσκολο πράγμα. Επιβαρυντικό. Τώρα το αν αντεπεξήλθα ή όχι, σίγουρα είμαι ο μόνος που δεν μπορεί να το απαντήσει. Η απάντηση έρχεται από τους συνεργάτες μου και από τον κόσμο που είδε και θα δει την παράσταση.

Πείτε μας ένα λόγο για να έρθει κάποιος να δει τη παράσταση “94 ΜΙΛΙΑ”;

Λόγους θα μπορούσα να βρω πολλούς. Αφού λοιπόν πρέπει να επιλέξω έναν θα μείνω στο γεγονός του νεοελληνικού έργου. Θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχουν παραστάσεις με νεοελληνικά έργα. Να τα στηρίζουμε. Και να προσπαθούμε ο καθένας από τον τομέα του να βοηθάμε στην εξέλιξη της ελληνικής δραματουργίας. Κι αυτό θα συμβεί κυρίως αν ανεβαίνουν παραστάσεις και ο κόσμος της στηρίζει.

Έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις σε ρόλους πρωταγωνιστικούς, σας αναφέρουμε ενδεικτικά, οι “Βάκχες” 2004, “Californis Dreamin” 2011

Πως βλέπετε το μέλλον του θεάτρου;

Αν δεν το βλέπω αισιόδοξο θα πρέπει να σταματήσω να ασχολούμαι με αυτήν την τέχνη. Εμείς είμαστε το θέατρο. Εμείς το δημιουργούμε. Εμείς το οδηγούμε. Κι όταν  λέω εμείς εννοώ όλους μας. Από τον άνθρωπο στο ταμείο του θεάτρου μέχρι τον μεγαλοπαραγωγό. Όλοι μας έχουμε την ευθύνη μας. Ο καθένας από το το πόστο του. Άλλος πολύ, άλλος λιγότερο. Γι’αυτο θα είναι συνετό όλοι εμείς να το πάμε μπροστά. Κι αν δεν σκεφτόμαστε και πράττουμε αισιόδοξα αυτό δεν θα συμβεί.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους νέους μέσα από το Young People.

Να βάζετε στόχους, να δουλεύετε σκληρά για να τους πετύχετε και να είστε σε ετοιμότητα πάντα, να βρείτε ανθρώπους που θα σας κάνουν να είστε καλά και να ζείτε όμορφα σε αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε.Μην αφήνετε κανέναν να σας χαλάει το κουράγιο, την διάθεση και την δύναμη που έχετε. Όλα είναι επιλογές μας.

Σημείωση: Ευχαριστούμε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Στέλιο Καλαϊτζή για την πραγματοποίηση της συνέντευξης στο Young People.gr

Σχετική Αρθρογραφία

Προτεινόμενα

Σοφία Μανουσάκη: “Το ταλέντο είναι σαν μια ακατέργαστη πέτρα, η παιδεία είναι αυτή, που το μετατραπεί σε πολύτιμο λίθο”

Σοφία Μανουσάκη, στα 15 της ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής χωρίς να έχει στο μυαλό της...

Ιζαμπέλλα Φουλόπ: “Εξυμνώ την φαντασία και την σημασία του να μπορείς να ονειρεύεσαι”

Η Ιζαμπέλλα Φουλόπ είναι μια νέα πολυτάλαντη ηθοποιός όπου το μέλλον της ανήκει. Αποφοίτησε...

Συνέντευξη με την μουσικοσυνθέτρια Ελεονόρα Μανόνα.

Η συνέντευξη με την Ελεονόρα Μανόνα, μια καλλιτέχνιδα με ένα "διαφορετικό" σίγουρα αποτύπωμα μουσικής...

Η Συνέντευξη της ερμηνεύτριας Αγγελικής Βλαχάκη στο Young People.GR

Η Αγγελική Βλαχάκη γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά μεγάλωσε Ελλάδα και Βέλγιο. Με την μουσική...

Marmota: “Κάνουμε αυτό που μας γεμίζει και μας εκφράζει”

Η αφοσίωση τους στην jazz - ηλεκτρονική μουσική είναι τεράστια καθώς όπως δηλώνουν και...

Joanne: “Είμαι άνθρωπος με πολλές ανησυχίες για τη ζωή, για την ύπαρξη και ποτέ δεν ηρεμώ”

Η Joanne προέρχεται από μια καλλιτεχνική οικογένεια και πιστεύει ότι γεννήθηκε με το "μικρόβιο"...

Η Ανδριάνα Φέρρα, αθλήτρια στίβου, πρωταθλήτρια στα 200 μέτρα.

Η Ανδριάνα Φέρρα γεννήθηκε στον Πειραιά στις 11 Φεβρουαρίου το 1988, έχει σπουδάσει στο...

Η συνέντευξη του ταλαντούχου και ανερχόμενου τραγουδιστή Παναγιώτη Τσαφαρά.

Στην μουσική σκηνή ο Παναγιώτης Τσαφαράς εμφανίστηκε το 2014 με το ντεμπούτο άλμπουμ "Πρώτη...