Πέμπτη, Νοέμβριος 15, 2018

Ο John Lennon, ένας από τους Beatles, γνωστός ως ο ειρηνοποιός του 20ου αιώνα.

Ο John Lennon ήταν και είναι γνωστός και ως ειρηνοποιός του 20ου αιώνα, αφού η δράση του υπέρ της Ειρήνης αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου τον έκαναν αγαπητό.

O John Lennon, (John Winston Ono Lennon), Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1940 στο Λίβερπουλ. Έφυγε από τη ζωή δολοφονημένος στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 στην ηλικία των 40, από κάποιον που όπως λέγεται ήταν θαυμαστής του. Άγγλος μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους ιδρυτές του ιστορικότερου ίσως συγκροτήματος των Beatles (σκαθάρια). Πέρα από τις μεγάλες επιτυχίες με το συγκρότημα των Beatles έχει και τη δική του σόλο πορεία ειδικότερα μετά το τέλος του συγκροτήματος. Εμείς θα σας αναφέρουμε το «Imagine» το «Give Peace A Chance»και το «Power To The People».  Οι πωλήσεις των άλμπουμ της μέχρι στιγμής, προσωπικής του καριέρας ανέρχεται στον αριθμό των 15 εκατομμυρίων αντιτύπων.

Ο John Lennon ήταν και είναι γνωστός και ως ειρηνοποιός του 20ου αιώνα, αφού η δράση του υπέρ της Ειρήνης αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου τον έκαναν αγαπητό αλλά και ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο κομμάτι της εξουσίας τον έβαλε στο κάδρο ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. Πολλοί είπαν πως αν ο  John Lennon ήταν ακόμα εν ζωή, πολλοί πόλεμοι, όπως αυτός της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν θα γίνονταν ποτέ.

John Lennon

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή (Ως συνήθως) με προσπάθεια να μην σας κουράσουμε. Ο John Lennon τα παιδικά του χρόνια τα έζησε σχεδόν χωρίς τους γονείς του αφού τον μεγάλωσε ο αδερφός της μητέρας του. Ως μαθητής δεν ήταν και από τους καλύτερους. Παρόλο αυτά κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή καλών τεχνών του Λίβερπουλ που όμως το αντικείμενο των σπουδών του δεν τον ενθουσίαζε καθόλου (εφαρμογές γραφικών τεχνών).

Στο διάστημα αυτό δημιούργησε τη δική του ορχήστρα με τίτλο «The Quarrymen». Σε κάποια συναυλία του δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστεί με τον άλλον μεγάλο όπως αποδείχτηκε στο μέλλον, Πωλ Μακ Κάρτνεϋ. Ο Πωλ Μακάρτνευ έφερε τον Τζωρτζ Χάρισον και από Φόλκ μουσικές επιρροές πλέον έχουμε Rock And Roll, έτσι η δημιουργία των Beatles είναι γεγονός.

Για την πορεία με το συγκρότημα των Beatles δεν θα αναφέρουμε πολλά αφού όλο και κάποιο αφιέρωμα θα ετοιμάσουμε στο μέλλον. Αυτό που μπορούμε να πούμε επιγραμματικά είναι ότι τη δεκαετία του 1960 – 1970 το συγκρότημα κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά όσο άλλο κανένα συγκρότημα μέχρι και σήμερα. Περισσότερο θα ασχοληθούμε με την σόλο καριέρα του και τη προσωπική του ζωή.

Ο John Lennon ανήσυχο πνεύμα πάντα είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται τη προσωπική καριέρα πριν τη διάλυση του συγκροτήματος. Αυτό φαίνεται κυρίως για εμάς από κάποια τραγούδια όπως το «Give Peace A Chance» σε συνεργασία με τη μέλλουσα γυναίκα, Γιόκο Όνο και κάποια ημιτελή άλμπουμ. Βέβαια Το πρώτο του επίσημο άλμπουμ ήταν μετά τη διάλυση των Beatles και είχε τίτλο «John Lennon/ Plastic Ono Band». Αλλά το πιο ίσως πετυχημένο του, άλμπουμ ήταν το «Imagine» όπου το ομώνυμο τραγούδι χαρακτηρίστηκε και ως το τραγούδι της «ειρήνης». Το τελευταίο του άλμπουμ ήταν το «Double Fantasy» το 1980, λίγο πριν τη δολοφονία του όπου το 1981 κατέκτησε και το βραβείο Grammy. Ενώ το «Milk And Honey» είχε καταφέρει να ηχογράφηση μόνο ένα τμήμα του. Τέσσερα χρόνια αργότερα το ολοκλήρωσε Γιόκο Όνο, το (1984).

John Lennon

Η επίσημη δισκογραφία του John Lennon.

 • Unfinished Music No. 1 – Two Virgins – (1968).
 • Unfinished Music No. 2 – Life With The Lions – (1969).
 • The Wedding Album – (1969).
 • John Lennon/ Plastic Ono Band – (1970).
 • Imagine – (1971).
 • Sometime In York City – (1972).
 • Mind Games – (1973).
 • Walls And Bridges – (1974).
 • Rock And Roll – (1975).
 • Double Fantasy – (1980).
 • Milk And Honey – (1984).

Βιβλιογραφία (Κάποια γνωστά βιβλία που μπορείτε να βρείτε για τον John Lennon).

 • In His Own Write – (1964).
 • A Spaniard In The Works – (1965).
 • Skywriting By Word Of Mouth – (1986).

Ο Επαναστάτης της ειρήνης – Η Γιόκο Όνο στη ζωή του και η δολοφονία του.  Όταν ο John Lennon μετακόμισε στη Αμερική στη Νέα Υόρκη αμέσως η παρουσία του εκεί δημιούργησε πολλά προβλήματα στη Αμερικάνικη κυβέρνηση και όπως μάθαμε αργότερα το FBI του είχε ανοίξει φάκελο. Η δραστηριοποίησή του στα αντιπολεμικές διαδηλώσεις, στην οργάνωση συναυλιών με σκοπό την ανάδειξη των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων των ανθρώπων κ.α. τον έκαναν κόκκινο πανί για τον Πρόεδρο της Αμερικής Ρίτσαρτ Νίξον. Το αποτέλεσμα ήταν ένας μακρύς δικαστικός αγώνας καθώς είχε να αντιμετωπίσει την αφαίρεση άδεις παραμονής στην Αμερική. Στο τέλος τελικά του δόθηκε η οριστική άδεια παραμονής το 1975.

Οι 2 γάμοι του και τα παιδιά του. Ο πρώτος γάμος του έγινε τον Αύγουστο του 1962 όπου παντρεύτηκε την συμφοιτήτριά του Σύνθια Πάουελ. Τον Απρίλιο του 1963 ήρθε στη ζωή το πρώτο του παιδί, η Τζούλιαν Λένον. Η Γυναίκα όμως που ίσως του ταίριαζε ή είχαν παράλληλη πορεία στη ζωή όπως αποδείχτηκε ήταν η Γιόκο Όνο, Παντρεύτηκαν στις 20 Μαρτίου του 1969 στο Γιβραλτάρ. Στις 9 Οκτωβρίου του 1975 γεννήθηκε ο Σων Λέννον το δεύτερο παιδί του Lennon και το πρώτο μαζί με τη Γιόκο Όνο.

John Lennon

Το βράδυ στις 8 Δεκεμβρίου 1980 ο John Lennon δολοφονείται έξω από τη πόρτα του σπιτιού του επιστρέφοντας από το στούντιο όπου βρισκόταν για την ηχογράφηση του δίσκου «Milk And Honey». Ο John Lennon μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ρούσβελτ όπου πιστοποιείται ο θάνατός του από αιμορραγία από τις 4 στον αριθμό σφαίρες που είχε δεχτεί.

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για τον John Lennon, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη!!! Από την ομάδα διαχείρισης του Young People.

Zaxarias Krespishttps://youngpeople.gr/
Ο Ζαχαρίας Κρέσπης, οι απόψεις του, οι συμβουλές του είναι σεβαστές και συνήθως αποτελούν τη βάση κάθε νέας δημιουργίας στο χώρο του Young People. Είναι στον τομέα διαχείρισης, έκφρασης και υλοποίησης ιδεών, είναι η ομάδα που οργανώνει, προγραμματίζει, βάζει προτερεότητες και ελέγχει από την αρχή έως το τελευταίο στάδιο την δημοσίευση των άρθρων. Επεξεργάζεται και υλοποιεί όλες τις δικές σας ιδέες, και παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται. Είναι αυτός που έβαλε πρώτος το λιθαράκι στο να δημιουργηθεί αυτός ο ιστότοπος. Αρχικά ως «Ρυθμός της νεολαίας» Και από την άνοιξη του 2013 πλέον ως Young People. Αυτή τη χρονική περίοδο ο Ζαχαρίας βρίσκεται πίσω και από τη μουσική επιμέλεια του δικού μας ραδιοφώνου, του Young People Radio.

Radio Young People.gr

Ακούστε Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο, την καλύτερη ξένη μουσική μέσα από το Young People Radio. Μερικά από τα πολλά είδη μουσικής που θα...

Follow Us

3,103ΥποστηρικτέςΚάντε Like
194ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

New Posts

“LA BELLE HÉLÈNE THE RETURN OF THE QUEEN” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η Μουσική Κωμωδία "Ωραία Ελένη " του Ζακ Όφενμπαχ επιστρέφει πιο όμορφη και πιο ανανεωμένη από ποτέ και γιορτάζει τον 5ο χρόνο επιτυχίας της...

“Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης” του Πιέρ ντε Μαριβώ στο Θέατρο “Αργώ”.

Η AbyssΟn Productions παρουσιάζει το πιο ανατρεπτικό παιχνίδι μεταμφιέσεων -από τις 14 Νοεμβρίου, και κάθε Τετάρτη και Κυριακή- στο «Θέατρο Αργώ - Αιμιλία Υψηλάντη»....

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν ευκαιρία να γράψω τι μου συνέβη και εμένα στη σχέση που με στιγμάτισε περισσότερο από...

Είδαμε την παράσταση “Ύποπτη για τον φόνο μου” στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής.

Παρευρεθήκαμε στο θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής, για να παρακολουθήσουμε την παράσταση "Ύποπτη για τον φόνο μου", σε κείμενο - σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια...

“F*cking Men” του Joe Di Pietro στον πολυχώρο Vault.

Μετά το Σικάγο, την Αυστραλία και τέσσερα χρόνια sold-out παραστάσεων στο Λονδίνο έρχεται και στην Αθήνα το καυστικό, προκλητικό και γεμάτο χιούμορ Fucking Men....

Ο Young People.gr Χορηγός Επικοινωνίας

Ο Young People.gr Χορηγός Επικοινωνίας με Επίκεντρο τον Πολιτισμό σε θεατρικά & Μουσικά δρώμενα αλλά & Θέατρα