Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
25.5 C
Athens
ΑρχικήΑφιερώματαΜουσική σκηνήΟ John Lennon, ένας από τους Beatles, γνωστός ως ο ειρηνοποιός του 20ου αιώνα.

Ο John Lennon, ένας από τους Beatles, γνωστός ως ο ειρηνοποιός του 20ου αιώνα.

"Ο John Lennon ήταν και είναι γνωστός και ως ειρηνοποιός του 20ου αιώνα, αφού η δράση του υπέρ της Ειρήνης αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου τον έκαναν αγαπητό"

O John Lennon, (John Winston Ono Lennon), Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1940 στο Λίβερπουλ. Έφυγε από τη ζωή δολοφονημένος στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 στην ηλικία των 40, από κάποιον που όπως λέγεται ήταν θαυμαστής του. Άγγλος μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους ιδρυτές του ιστορικότερου ίσως συγκροτήματος των Beatles (σκαθάρια). Πέρα από τις μεγάλες επιτυχίες με το συγκρότημα των Beatles έχει και τη δική του σόλο πορεία ειδικότερα μετά το τέλος του συγκροτήματος. Εμείς θα σας αναφέρουμε το “Imagine” το “Give Peace A Chance” και το “Power To The People”.  Οι πωλήσεις των άλμπουμ της μέχρι στιγμής, προσωπικής του καριέρας ανέρχεται στον αριθμό των 15 εκατομμυρίων αντιτύπων.

Ο John Lennon ήταν και είναι γνωστός και ως ειρηνοποιός του 20ου αιώνα, αφού η δράση του υπέρ της Ειρήνης αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου τον έκαναν αγαπητό αλλά και ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο κομμάτι της εξουσίας τον έβαλε στο κάδρο ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. Πολλοί είπαν πως αν ο  John Lennon ήταν ακόμα εν ζωή, πολλοί πόλεμοι, όπως αυτός της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν θα γίνονταν ποτέ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

John Lennon, (John Winston Ono Lennon), Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1940 στο Λίβερπουλ

Ο John Lennon τα παιδικά του χρόνια τα έζησε σχεδόν χωρίς τους γονείς του αφού τον μεγάλωσε ο αδερφός της μητέρας του. Ως μαθητής δεν ήταν και από τους καλύτερους. Παρόλο αυτά κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή καλών τεχνών του Λίβερπουλ που όμως το αντικείμενο των σπουδών του δεν τον ενθουσίαζε καθόλου (εφαρμογές γραφικών τεχνών).

Στο διάστημα αυτό δημιούργησε τη δική του ορχήστρα με τίτλο “The Quarrymen”. Σε κάποια συναυλία του δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστεί με τον άλλον μεγάλο όπως αποδείχτηκε στο μέλλον, Πωλ Μακ Κάρτνεϋ. Ο Πωλ Μακάρτνευ έφερε τον Τζωρτζ Χάρισον και από Φόλκ μουσικές επιρροές πλέον έχουμε Rock And Roll, έτσι η δημιουργία των Beatles είναι γεγονός.

Για την πορεία με το συγκρότημα των Beatles δεν θα αναφέρουμε πολλά αφού όλο και κάποιο αφιέρωμα θα ετοιμάσουμε στο μέλλον. Αυτό που μπορούμε να πούμε επιγραμματικά είναι ότι τη δεκαετία του ’60 και ’70 το συγκρότημα κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά όσο άλλο κανένα συγκρότημα μέχρι και σήμερα. Περισσότερο θα ασχοληθούμε με την σόλο καριέρα του και τη προσωπική του ζωή.

Το ανήσυχο πνεύμα του Lennon

Η δραστηριοποίησή του στα αντιπολεμικές διαδηλώσεις τον έκαναν κόκκινο πανί για τον Πρόεδρο της Αμερικής

Ο John Lennon ανήσυχο πνεύμα πάντα είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται τη προσωπική καριέρα πριν τη διάλυση του συγκροτήματος. Αυτό φαίνεται κυρίως για εμάς από κάποια τραγούδια όπως το “Give Peace A Chance” σε συνεργασία με τη μέλλουσα γυναίκα, Γιόκο Όνο και κάποια ημιτελή άλμπουμ. Βέβαια Το πρώτο του επίσημο άλμπουμ ήταν μετά τη διάλυση των Beatles και είχε τίτλο “John Lennon – Plastic Ono Band”.

Αλλά το πιο ίσως πετυχημένο του, άλμπουμ ήταν το “Imagine” όπου το ομώνυμο τραγούδι χαρακτηρίστηκε και ως το τραγούδι της “Ειρήνης”. Το τελευταίο του άλμπουμ ήταν το “Double Fantasy” το 1980, λίγο πριν τη δολοφονία του όπου το 1981 κατέκτησε και το βραβείο Grammy. Ενώ το ‘Milk And Honey” είχε καταφέρει να ηχογράφηση μόνο ένα τμήμα του. Τέσσερα χρόνια αργότερα το ολοκλήρωσε Γιόκο Όνο, το (1984).

Η επίσημη δισκογραφία του John Lennon

 • Unfinished Music No. 1 – Two Virgins – (1968).
 • Unfinished Music No. 2 – Life With The Lions – (1969).
 • The Wedding Album – (1969).
 • John Lennon/ Plastic Ono Band – (1970).
 • Imagine – (1971).
 • Sometime In York City – (1972).
 • Mind Games – (1973).
 • Walls And Bridges – (1974).
 • Rock And Roll – (1975).
 • Double Fantasy – (1980).
 • Milk And Honey – (1984).

Βιβλιογραφία (Κάποια γνωστά βιβλία που μπορείτε να βρείτε)

 • In His Own Write – (1964).
 • A Spaniard In The Works – (1965).
 • Skywriting By Word Of Mouth – (1986).

Ο Επαναστάτης της ειρήνης Η Γιόκο Όνο & η δολοφονία του  

Το βράδυ στις 8 Δεκεμβρίου 1980 ο John Lennon δολοφονείται έξω από τη πόρτα του σπιτιού του

Όταν ο John Lennon μετακόμισε στη Αμερική στη Νέα Υόρκη αμέσως η παρουσία του εκεί δημιούργησε πολλά προβλήματα στη Αμερικάνικη κυβέρνηση και όπως μάθαμε αργότερα το FBI του είχε ανοίξει φάκελο. Η δραστηριοποίησή του στα αντιπολεμικές διαδηλώσεις, στην οργάνωση συναυλιών με σκοπό την ανάδειξη των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων των ανθρώπων κ.α. τον έκαναν κόκκινο πανί για τον Πρόεδρο της Αμερικής Ρίτσαρτ Νίξον. Το αποτέλεσμα ήταν ένας μακρύς δικαστικός αγώνας καθώς είχε να αντιμετωπίσει την αφαίρεση άδεις παραμονής στην Αμερική. Στο τέλος τελικά του δόθηκε η οριστική άδεια παραμονής το 1975.

Οι 2 γάμοι του και τα παιδιά του 

Ο πρώτος γάμος του έγινε τον Αύγουστο του 1962 όπου παντρεύτηκε την συμφοιτήτριά του Σύνθια Πάουελ. Τον Απρίλιο του 1963 ήρθε στη ζωή το πρώτο του παιδί, η Τζούλιαν Λένον. Η Γυναίκα όμως που ίσως του ταίριαζε ή είχαν παράλληλη πορεία στη ζωή όπως αποδείχτηκε ήταν η Γιόκο Όνο, Παντρεύτηκαν στις 20 Μαρτίου του 1969 στο Γιβραλτάρ. Στις 9 Οκτωβρίου του 1975 γεννήθηκε ο Σων Λέννον το δεύτερο παιδί του Lennon και το πρώτο μαζί με τη Γιόκο Όνο.

Η Δολοφονία του

Το βράδυ στις 8 Δεκεμβρίου 1980 ο John Lennon δολοφονείται έξω από τη πόρτα του σπιτιού του επιστρέφοντας από το στούντιο όπου βρισκόταν για την ηχογράφηση του δίσκου “Milk And Honey”. Ο John Lennon μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ρούσβελτ όπου πιστοποιείται ο θάνατός του από αιμορραγία από τις 4 στον αριθμό σφαίρες που είχε δεχτεί.

Βίντεο John Lennon

IMAGINE. (Ultimate Mix, 2020) - John Lennon & The Plastic Ono Band (with the Flux Fiddlers) HD
STAND BY ME. (Ultimate Mix, 2020) - John Lennon (official music video HD)

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για τον John Lennon, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών (Δείτε πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα παρακάτω) που θα αφορούν τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη!!!

- The author -

Zaxarias Krespis
Zaxarias Krespishttps://youngpeople.gr/
Οι απόψεις του, οι συμβουλές του είναι σεβαστές και συνήθως αποτελούν τη βάση κάθε νέας δημιουργίας στο χώρο του Young People. Είναι στον τομέα διαχείρισης, έκφρασης και υλοποίησης ιδεών, είναι η ομάδα που οργανώνει, προγραμματίζει, βάζει προτερεότητες και ελέγχει από την αρχή έως το τελευταίο στάδιο την δημοσίευση των άρθρων. Είναι αυτός που έβαλε πρώτος το λιθαράκι στο να δημιουργηθεί αυτός ο ιστότοπος. Αρχικά ως «Ρυθμός της νεολαίας» Και από την άνοιξη του 2013 ως Young People.

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Frank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Francis Albert Sinatra, (Frank Sinatra) έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές του...

Steven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1967 στο Kingston του Λονδίνου, εξέφρασε από...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο New...

Muse: Οι πιο alternative ανάμεσα στους alternative.

Ένα alternative rock συγκρότημα, δημιουργήθηκε το 1994 από μερικούς φοιτητές στο...

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Archolekas, o Teenager της μουσικής με τα θετικά μηνύματα στους νέους.

O Archolekas ένας νέος – έφηβος καλλιτέχνης που ήδη από τα πρώτα του βήματα δείχνει πως θα έχει μέλλον στη μουσική σκηνή. Όπως λέει...

- Read Interesting Site Topics -

Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις δίπλα σου όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί για εμάς τους ανθρώπους αλλά και τόσο λυπηρό να βλέπεις να καταστρέφεται όλη...

Η συνέντευξη της Νόρας Δράκου, αθλήτριας κολύμβησης 50, 100 μέτρων στο ελεύθερο, ύπτιο και πρόσθιο.

Η Νόρα Δράκου είναι αθλήτρια κολύμβησης με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και σε...

Ένα Περιβάλλον που αντιδρά.

Ήταν βράδυ και διάβαζα όταν χτύπησε το κινητό μου και ξεκίνησε μια ατέλειωτη συζήτηση γεμάτη σκέψεις,...

Συνέντευξη με την πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος για το 2019, Τατιάνα Γκουσίν.

Η Τατιάνα Γκουσίν, με καταγωγή από την Μολδαβία, είναι αθλήτρια στο άλμα εις ύψος του ΓΣ...