Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020
17 C
Athens

Ο John Lennon, ένας από τους Beatles, γνωστός ως ο ειρηνοποιός του 20ου αιώνα.

"Ο John Lennon ήταν και είναι γνωστός και ως ειρηνοποιός του 20ου αιώνα, αφού η δράση του υπέρ της Ειρήνης αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου τον έκαναν αγαπητό"

Podcast

Make your own Podcasts

Write

Write your own article

O John Lennon, (John Winston Ono Lennon), Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1940 στο Λίβερπουλ. Έφυγε από τη ζωή δολοφονημένος στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 στην ηλικία των 40, από κάποιον που όπως λέγεται ήταν θαυμαστής του. Άγγλος μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους ιδρυτές του ιστορικότερου ίσως συγκροτήματος των Beatles (σκαθάρια). Πέρα από τις μεγάλες επιτυχίες με το συγκρότημα των Beatles έχει και τη δική του σόλο πορεία ειδικότερα μετά το τέλος του συγκροτήματος. Εμείς θα σας αναφέρουμε το “Imagine” το “Give Peace A Chance” και το “Power To The People”.  Οι πωλήσεις των άλμπουμ της μέχρι στιγμής, προσωπικής του καριέρας ανέρχεται στον αριθμό των 15 εκατομμυρίων αντιτύπων.

Ο John Lennon ήταν και είναι γνωστός και ως ειρηνοποιός του 20ου αιώνα, αφού η δράση του υπέρ της Ειρήνης αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου τον έκαναν αγαπητό αλλά και ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο κομμάτι της εξουσίας τον έβαλε στο κάδρο ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. Πολλοί είπαν πως αν ο  John Lennon ήταν ακόμα εν ζωή, πολλοί πόλεμοι, όπως αυτός της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν θα γίνονταν ποτέ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

John Lennon, (John Winston Ono Lennon), Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1940 στο Λίβερπουλ

Ο John Lennon τα παιδικά του χρόνια τα έζησε σχεδόν χωρίς τους γονείς του αφού τον μεγάλωσε ο αδερφός της μητέρας του. Ως μαθητής δεν ήταν και από τους καλύτερους. Παρόλο αυτά κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή καλών τεχνών του Λίβερπουλ που όμως το αντικείμενο των σπουδών του δεν τον ενθουσίαζε καθόλου (εφαρμογές γραφικών τεχνών). Στο διάστημα αυτό δημιούργησε τη δική του ορχήστρα με τίτλο “The Quarrymen”. Σε κάποια συναυλία του δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστεί με τον άλλον μεγάλο όπως αποδείχτηκε στο μέλλον, Πωλ Μακ Κάρτνεϋ. Ο Πωλ Μακάρτνευ έφερε τον Τζωρτζ Χάρισον και από Φόλκ μουσικές επιρροές πλέον έχουμε Rock And Roll, έτσι η δημιουργία των Beatles είναι γεγονός.

Για την πορεία με το συγκρότημα των Beatles δεν θα αναφέρουμε πολλά αφού όλο και κάποιο αφιέρωμα θα ετοιμάσουμε στο μέλλον. Αυτό που μπορούμε να πούμε επιγραμματικά είναι ότι τη δεκαετία του ’60 και ’70 το συγκρότημα κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά όσο άλλο κανένα συγκρότημα μέχρι και σήμερα. Περισσότερο θα ασχοληθούμε με την σόλο καριέρα του και τη προσωπική του ζωή.

Η δραστηριοποίησή του στα αντιπολεμικές διαδηλώσεις τον έκαναν κόκκινο πανί για τον Πρόεδρο της Αμερικής

Ο John Lennon ανήσυχο πνεύμα πάντα είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται τη προσωπική καριέρα πριν τη διάλυση του συγκροτήματος. Αυτό φαίνεται κυρίως για εμάς από κάποια τραγούδια όπως το “Give Peace A Chance” σε συνεργασία με τη μέλλουσα γυναίκα, Γιόκο Όνο και κάποια ημιτελή άλμπουμ. Βέβαια Το πρώτο του επίσημο άλμπουμ ήταν μετά τη διάλυση των Beatles και είχε τίτλο “John Lennon – Plastic Ono Band”. Αλλά το πιο ίσως πετυχημένο του, άλμπουμ ήταν το “Imagine” όπου το ομώνυμο τραγούδι χαρακτηρίστηκε και ως το τραγούδι της “Ειρήνης”. Το τελευταίο του άλμπουμ ήταν το “Double Fantasy” το 1980, λίγο πριν τη δολοφονία του όπου το 1981 κατέκτησε και το βραβείο Grammy. Ενώ το ‘Milk And Honey” είχε καταφέρει να ηχογράφηση μόνο ένα τμήμα του. Τέσσερα χρόνια αργότερα το ολοκλήρωσε Γιόκο Όνο, το (1984).

Η επίσημη δισκογραφία του John Lennon

 • Unfinished Music No. 1 – Two Virgins – (1968).
 • Unfinished Music No. 2 – Life With The Lions – (1969).
 • The Wedding Album – (1969).
 • John Lennon/ Plastic Ono Band – (1970).
 • Imagine – (1971).
 • Sometime In York City – (1972).
 • Mind Games – (1973).
 • Walls And Bridges – (1974).
 • Rock And Roll – (1975).
 • Double Fantasy – (1980).
 • Milk And Honey – (1984).

Βιβλιογραφία (Κάποια γνωστά βιβλία που μπορείτε να βρείτε)

 • In His Own Write – (1964).
 • A Spaniard In The Works – (1965).
 • Skywriting By Word Of Mouth – (1986).

Ο Επαναστάτης της ειρήνης Η Γιόκο Όνο στη ζωή του και η δολοφονία του  

Το βράδυ στις 8 Δεκεμβρίου 1980 ο John Lennon δολοφονείται έξω από τη πόρτα του σπιτιού του

Όταν ο John Lennon μετακόμισε στη Αμερική στη Νέα Υόρκη αμέσως η παρουσία του εκεί δημιούργησε πολλά προβλήματα στη Αμερικάνικη κυβέρνηση και όπως μάθαμε αργότερα το FBI του είχε ανοίξει φάκελο. Η δραστηριοποίησή του στα αντιπολεμικές διαδηλώσεις, στην οργάνωση συναυλιών με σκοπό την ανάδειξη των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων των ανθρώπων κ.α. τον έκαναν κόκκινο πανί για τον Πρόεδρο της Αμερικής Ρίτσαρτ Νίξον. Το αποτέλεσμα ήταν ένας μακρύς δικαστικός αγώνας καθώς είχε να αντιμετωπίσει την αφαίρεση άδεις παραμονής στην Αμερική. Στο τέλος τελικά του δόθηκε η οριστική άδεια παραμονής το 1975.

Οι 2 γάμοι του και τα παιδιά του. Ο πρώτος γάμος του έγινε τον Αύγουστο του 1962 όπου παντρεύτηκε την συμφοιτήτριά του Σύνθια Πάουελ. Τον Απρίλιο του 1963 ήρθε στη ζωή το πρώτο του παιδί, η Τζούλιαν Λένον. Η Γυναίκα όμως που ίσως του ταίριαζε ή είχαν παράλληλη πορεία στη ζωή όπως αποδείχτηκε ήταν η Γιόκο Όνο, Παντρεύτηκαν στις 20 Μαρτίου του 1969 στο Γιβραλτάρ. Στις 9 Οκτωβρίου του 1975 γεννήθηκε ο Σων Λέννον το δεύτερο παιδί του Lennon και το πρώτο μαζί με τη Γιόκο Όνο. Το βράδυ στις 8 Δεκεμβρίου 1980 ο John Lennon δολοφονείται έξω από τη πόρτα του σπιτιού του επιστρέφοντας από το στούντιο όπου βρισκόταν για την ηχογράφηση του δίσκου “Milk And Honey”. Ο John Lennon μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ρούσβελτ όπου πιστοποιείται ο θάνατός του από αιμορραγία από τις 4 στον αριθμό σφαίρες που είχε δεχτεί.

Βίντεο John Lennon

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για τον John Lennon, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών (Δείτε πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα παρακάτω) που θα αφορούν τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη!!!

Avatar
Zaxarias Krespishttps://youngpeople.gr/
Οι απόψεις του, οι συμβουλές του είναι σεβαστές και συνήθως αποτελούν τη βάση κάθε νέας δημιουργίας στο χώρο του Young People. Είναι στον τομέα διαχείρισης, έκφρασης και υλοποίησης ιδεών, είναι η ομάδα που οργανώνει, προγραμματίζει, βάζει προτερεότητες και ελέγχει από την αρχή έως το τελευταίο στάδιο την δημοσίευση των άρθρων. Είναι αυτός που έβαλε πρώτος το λιθαράκι στο να δημιουργηθεί αυτός ο ιστότοπος. Αρχικά ως «Ρυθμός της νεολαίας» Και από την άνοιξη του 2013 ως Young People.

Follow us on social media

Message

"Όταν θέλουμε μόνο ή κυρίως να είμαστε αρεστοί στους άλλους, χάνουμε την ακεραιότητά μας και τη δυνατότητα να συνδεθούμε πλήρως με το εν δυνάμει μας"

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Το ζήτημα είναι να μάθουμε να νιώθουμε καλά με αυτό που είμαστε, γεμάτοι ατέλειες αλλά και με μια απίστευτη δύναμη να υλοποιούμε, αν πραγματικά το θελήσουμε..."

Μυριέλλα

Ηθοποιός

The Theme Of The Week

Θέμα Εβδομάδας

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Ανθρώπινες σχέσεις... Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και ακόμη περισσότερος προβληματισμός. Ο άνθρωπος από την πρώτη του εμφάνιση σε αυτόν τον κόσμο αρχίζει να συναναστρέφεται με άλλα άτομα και να διαμορφώνει διαφόρων ειδών σχέσεις. Οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές είναι μερικές μόνο κατηγορίες ανθρωπίνων σχέσεων που συντροφεύουν το άτομο καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, στην διάρκεια των χρόνων, πολλές από αυτές...

Σχετική Αρθρογραφία

Αρθρογραφία | Συνεντεύξεις | Τέχνες | Ραδιόφωνο