Πέμπτη, Νοέμβριος 15, 2018

Πυξ λαξ, μια μεγάλη παρέα.

Πυξ λαξ, Τι μπορείς να πεις για ένα τέτοιο συγκρότημα; Μάλλον όχι πολλά. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πεις κάτι χωρίς συναίσθημα, κάτι χωρίς να σε εκφράζει. Το όνομα τους σε όσους το γνωρίζουν τους κάνει και νιώθουν κάτι μέσα τους, παρόλο που το όνομα  σημαίνει γροθιές και κλωτσιές και προέρχεται από την αρχαιοελληνική γλώσσα. Οι Πυξ Λαξ δημιουργήθηκαν το 1989, εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1990 και διαλύθηκαν το 2004 κλείνοντας την πορεία τους με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν, Εμφανίστηκαν, Διαλύθηκαν. Μια σύντομη πορεία, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Ένα απλό ελληνικό συγκρότημα με το δικό του στυλ κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και σιγά σιγά όλοι να μιλάνε γιʼαυτό. Άξια χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Τα κύρια μέλη του συγκροτήματος ήταν ο Φίλιππος Πλιάτσικα, ο Μπάμπης Στόκας και ο Μάνος Ξυδους. Το συγκρότημα ολοκλήρωναν επίσης και οι μουσικοί Γιώργος Γιαννόπουλος (τύμπανα), Νίκος Γιαννατος (μπάσο), Δήμητρα Καραμπεροπουλου (ακορντεόν), ‘Αλκης Παπαδόπουλος (πλήκτρα), Κώστας Σαρδελης (ηλ.μπασο, κιθάρα), Βασίλης Σπυροπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Παναγιώτης Σπυρόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα) και Δημήτρης Κανελλόπουλος (αργότερα Domenica). Τόσα άτομα πίσω από ένα όνομα. Καταφέρνοντας με σκληρή δουλεία παρά πολλά, όμως πάνω από όλα ήταν μια παρέα, μια καλή παρέα, μια όμορφη παρέα, μια μεγάλη παρέα.

Καλύτερα ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Κάπου στις παρυφές της δεκαετίας του 90ʼ, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, δυο παιδικοί φίλοι προερχόμενοι από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, παρέδωσαν κάποια ηχογραφημένα τραγούδια στο Μάνο Ξυδούς ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε δισκογραφική εταιρεία και με τη βοήθεια του τρίτου άρχισε να διαφαίνεται δισκογραφικά η ύπαρξη των Πυξ Λαξ. Ουσιαστικά όλα ξεκινάνε από μια κίνηση, ένα ρίσκο, μια κίνηση ζωής όπως φάνηκε και στην πορεία,  χάρη στην απόφαση αυτών των δυο παιδικών φίλων να δώσουν τα τραγούδια τους «έφεραν στον κόσμο» αυτό το συγκρότημα που κανένας δεν περίμενε την πορεία του όλα εκείνα τα χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως, όλα αυτά τα χρόνια γιατί ακόμα και σήμερα μπορεί να είναι αισθητή η απουσία τους, όμως παραμένουν ακόμα στις ψηλές θέσεις της λίστας της καρδιάς μας.

Η μουσική τους πορεία: Όλα αρχίζουν με τον πρώτο τους δίσκο «Τι άλλο να πεις πιο απλά» που  κυκλοφόρησε το 1990.  Έναν χρόνο μετά κυκλοφόρησε ο δίσκος «οι Ζόρικοι Καιροί», και 2 χρόνια αργότερα «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί», με την συμμετοχή του Βασίλη Καρρά. Από τον δίσκο αυτό και ύστερα, το συγκρότημα άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστό στο κοινό και τα τραγούδια τους να ακούγονται όλο και περισσότερο.

Στην διάρκεια της δεκαετίας του 90ʼ και μέχρι το τέλος της, το συγκρότημα συνεχίζει να αναγνωρίζεται κι άλλο. Εκδίδει καινούργια άλμπουμ όπως Στίλβη κ.α., κάνει συνεργασίες με τον Γιώργο Νταλάρα και άλλα γνωστά πρόσωπα στον χώρο του τραγουδιού. Και αν μέχρι εδώ όλα αυτά σας είναι λίγα, όσο αφορά την καριέρα τους , διαβάστε παρακάτω και θα διαπιστώσετε και μόνοι σας το αντίθετο.

Το συγκρότημα πραγματοποίησε περιοδεία στην Βρετανία και αποτέλεσμα αυτής ήταν τέσσερις sold-out εμφανίσεις, φαινόμενο πρωτόγνωρο για ελληνικό συγκρότημα σε προσπάθεια εκτός συνόρων. Κλείνοντας την δεκαετία αυτή εκδίδουν διπλό δίσκο με τίτλο «Υπάρχουν Χρυσόψαρα εδώ;» – (1999) με καινούργια κομμάτια και διασκευές παλιότερων επιτυχιών του συγκροτήματος από ζωντανές εμφανίσεις. Αποτέλεσμα, ο δίσκος αυτός να είναι η μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία καθώς και τριπλά πλατινένιος. Αυτή την δεκαετία πρωτοακούστηκε και το τραγούδι  «Μοναξιά μου όλα». Ένα τραγούδι που όλοι, λίγο πολύ έχουμε ψιθυρίσει ή και τραγουδήσει τα λόγια του, είτε σε κάποια συναυλία τους, είτε στο σπίτι ακούγοντας μουσική, είτε ακούγοντας μόνο το όνομα τους.

Λίγο πριν το 2001 εκδίδουν δυο cd singles και συνεχίζουν να συνεργάζονται με άτομα στον χώρο του τραγουδιού όπως με τον Λάκη Παπαδόπουλου και τους I. Muvrini & Sting. Ύστερα από κάποια προσωρινή αποχή ως συγκρότημα, το 2001 επανέρχονται στη δισκογραφία με το διπλό άλμπουμ που γίνεται γρήγορα πλατινένιο «Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά». Στην διάρκεια αυτών των χρόνων μέχρι και το 2004 συνέχισαν να εντυπωσιάζουν με τα τραγούδια τους και να τραβάνε τα «μουσικά αυτιά» κάθε ανθρώπου. Κυκλοφορήσαν cd με τις περισσότερες συνεργασίες κατά το παρελθόν που ονομάστηκε «Από εδώ κι από εκεί». Όμως δεν έμειναν μόνο στις συνεργασίες με Έλληνες τραγουδιστες – τριες αλλά έκαναν συνεργασίες και με γνωστά ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής όπως τον Ερικ Μπαρτον, τον Gordon Gano, τον Marc Almond και τον Steve Wynn.

Και μετά από όλα αυτά, για την ακρίβεια το 2004 έρχεται το μεγάλο Τέλος. Έτσι ονομάστηκε ο τελευταίος δίσκος τους μετά την ανακοίνωση τους να διαλυθούν σαν συγκρότημα αφού είχαν προηγηθεί συναυλίες στην Αθηνά και στην Θεσσαλονίκη. Ο δίσκος αυτός περιέχει πολλά από τα γνωστά τραγούδια τους με συμμετοχές καλλιτεχνών που παραβρέθηκε στις εμφανίσεις του Λυκαβηττού στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Καρρας, ο Λαυρεντης Μαχαιριτσας, οι Όναρ και οι Domenica. Μετά από ωραίες συναυλίες, πλατινένιους δίσκους, θαυμαστές, συνεργασίες, διαλύθηκαν. Και όμως δεν είναι τόσο απλό, ένα από τα καλύτερα ελληνικά συγκροτήματα που και αυτό με τον τρόπο του λατρεύτηκε απλά διαλύθηκε και αποσύρθηκε από τον χώρο της μουσικής και του τραγουδιού.

Πέρα από την διάλυση του συγκροτήματος, που δυσαρέστησε ένα μεγάλο κομμάτι των ατόμων που ασχολούνται με την μουσική, το 2010 έφυγε από την ζωή ο εμπνευστής των Πυξ Λαξ ως σύνολο, ο Μάνος Ξυδούς. Παρόλα αυτά έρχεται και η επανασύνδεση. Το καλοκαίρι του 2010 ανακοινώθηκε ότι οι Πυξ Λαξ θα εμφανισθούν ως συγκρότημα για πέντε συναυλίες στον ελλαδικό χώρο ως ολοκλήρωση των σχεδίων που ο εκλιπών Μάνος Ξυδούς είχε οργανώσει λίγο καιρό πριν το θάνατό του. Ανόητες αγάπες. Τραγούδι που σε κάνει να νιώθεις και δεν είναι το μόνο. «Νύχτες δίχως όνομα. Νύχτες χωρίς σκοπό. Χαμένοι από χέρι. Χαμένοι κ οι δυο.  Ανόητες αγάπες. Ανόητα φίλια. Λόγια, λόγια, λόγια ψεύτικα».

Η δισκογραφία του συγκροτήματος Πυξ λαξ. 

 • Τι άλλο να πεις πιο απλά – (1990). 
 • Ζόρικοι καιροί – (1991). 
 • Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί – (1993). 
 • Για τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης – (1994). 
 • Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες – (1996). 
 • Νυχτερινός περίπατος στην ιερά οδό – (1997) Με τον Γιώργο Νταλάρα. 
 • Ζωντανή ηχογράφηση στην ιερά οδό – (1997) Με τον Γιώργο Νταλάρα. 
 • Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν – (1997). 
 • Ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς – (1998). 
 • Στίλβη – (1998). 
 • Άσε την εικόνα να μιλάει (Με τους I Muvrini – Συμμετέχει ο Sting) – (1999). 
 • Νετρίνο – (1999) Με τον Λάκη Παπαδόπουλο. 
 • Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; – (1999). 
 • Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά – (2001). 
 • Από εδώ κι από κει… Όταν βρίσκονται οι φίλοι και αρχίζουν τα τραγούδια των Πυξ Λαξ – (2002). 
 • Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών – (2003). 
 • Τέλος – Live στο Λυκαβηττό – (2004). 

Βίντεο:

Επίλογος: Πυξ λαξ, ένα όνομα, ένα νόημα, ένα συγκρότημα. Ένα συγκρότημα απλό αλλά και τόσο εντυπωσιακό, άγνωστο όμως και τόσο γνωστό, ένα συγκρότημα συνηθισμένο μα και τόσο σπάνιο. Τα τραγούδια τους εκφραστικά, το καθένα σου βγάζει ένα έντονο συναίσθημα, η μελωδία τους σε ταξιδεύει, οι στίχοι σε κάνουν να νιώθεις, είτε γιατί έχεις ζήσει αυτό που εκφράζουν (συναίσθημα, κατάσταση), είτε γιατί απλά σε κάνουν να δημιουργείς μια δική σου ιστορία με βοηθώ την φαντασία και να πρωταγωνιστείς εκεί. 

Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψεις ένα τέτοιο συγκρότημα που στο κάτω κάτω δεν χρειάζονται, όλα τα έχουν αποδείξει μέσα από πράξεις και στην περίπτωση αυτή, οι πράξεις τους είναι τα τραγούδια τους. Είναι κρίμα που ένα τέτοιο ελληνικό συγκρότημα διαλύθηκε τόσο νωρίς ενώ θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Είναι μεγάλη κουβέντα να πεις ότι «θα έκαναν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία» χωρίς να ξέρεις, όμως ο καθένας από εμάς θα το έχει νιώσει αυτό και αφού το έχει νιώσει σίγουρα θα γινόταν. 

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για το συγκρότημα των Πυξ λαξ,θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατών αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν το συγκεκριμένο συγκρότημα. 

[apss_share]
[jnews_block_26 compatible_column_notice=”” number_post=”1″ post_offset=”0″ include_category=”56″ sort_by=”latest” excerpt_length=”8″]
Listen Radio

Μαρία Διονυσοπούλουhttps://youngpeople.gr/
Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψουμε την Μαρία καθώς όπως μας λέει και η ίδια είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Αυτό όμως που μπορείς να πεις με σιγουριά είναι ότι έχει χαρακτηριστικά ενός κοριτσιού που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει γύρω της καθώς έχει την ικανότητα να διαβάζει πολύ καλά το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αυτή τη περίοδο τη συναντάμε στην Αθήνα, είναι απόφοιτη της φιλολογίας Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Radio Young People.gr

Ακούστε Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο, την καλύτερη ξένη μουσική μέσα από το Young People Radio. Μερικά από τα πολλά είδη μουσικής που θα...

Follow Us

3,103ΥποστηρικτέςΚάντε Like
194ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

New Posts

“LA BELLE HÉLÈNE THE RETURN OF THE QUEEN” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η Μουσική Κωμωδία "Ωραία Ελένη " του Ζακ Όφενμπαχ επιστρέφει πιο όμορφη και πιο ανανεωμένη από ποτέ και γιορτάζει τον 5ο χρόνο επιτυχίας της...

“Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης” του Πιέρ ντε Μαριβώ στο Θέατρο “Αργώ”.

Η AbyssΟn Productions παρουσιάζει το πιο ανατρεπτικό παιχνίδι μεταμφιέσεων -από τις 14 Νοεμβρίου, και κάθε Τετάρτη και Κυριακή- στο «Θέατρο Αργώ - Αιμιλία Υψηλάντη»....

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν ευκαιρία να γράψω τι μου συνέβη και εμένα στη σχέση που με στιγμάτισε περισσότερο από...

Είδαμε την παράσταση “Ύποπτη για τον φόνο μου” στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής.

Παρευρεθήκαμε στο θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής, για να παρακολουθήσουμε την παράσταση "Ύποπτη για τον φόνο μου", σε κείμενο - σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια...

“F*cking Men” του Joe Di Pietro στον πολυχώρο Vault.

Μετά το Σικάγο, την Αυστραλία και τέσσερα χρόνια sold-out παραστάσεων στο Λονδίνο έρχεται και στην Αθήνα το καυστικό, προκλητικό και γεμάτο χιούμορ Fucking Men....

Ο Young People.gr Χορηγός Επικοινωνίας

Ο Young People.gr Χορηγός Επικοινωνίας με Επίκεντρο τον Πολιτισμό σε θεατρικά & Μουσικά δρώμενα αλλά & Θέατρα