Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020
12.7 C
Athens
Αρχική Now Read Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

"Αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία νοσημάτων και η επικινδυνότητά τους ποικίλλει από τα αθώα έως τα πολύ σοβαρά. Ένα είναι σίγουρο, ότι προκαλούν μεγάλο άγχος στα ζευγάρια"

Podcast

Make your own Podcasts

Write

Write your own article

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, (sexual transmitted diseases), όπως είναι φανερό και από τον τίτλο μεταδίδονται με την ερωτική επαφή. Προσοχή όταν λέμε ερωτική επαφή εννοούμε όπως συνέχεια τονίζεται στα ιατρικά συνέδρια κάθε είδος επαφής, όπως και μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών (ανδρών και γυναικών). Αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία νοσημάτων και η επικινδυνότητά τους ποικίλλει από τα αθώα (αθώα επειδή αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με την λήψη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής έως τα πολύ σοβαρά (ηπατίτιδες, AIDS).

Το άγχος που προκαλούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται 20 εκατομμύρια περιπτώσεις και το 50% αυτών αφορά ηλικίες έως 24 ετών

Ένα είναι σίγουρο για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ότι προκαλούν μεγάλο άγχος στα ζευγάρια που οφείλεται πιθανότατα σε μία συγκρατημένη συμπεριφορά εκ μέρους τους. Εν μέρει αυτό συμβαίνει σε όλους, δεν είναι εύκολο να βρει κανείς τις κατάλληλες εκφράσεις που απαιτούνται ώστε να μάθει αυτό που θέλει χωρίς να υπάρχει μία ένταση στη συζήτηση ή να μη παρεξηγηθεί.

Αλλά από την άλλη, η αβεβαιότητα προκαλεί επιπρόσθετο άγχος και τελικά σε ένταση η οποία εύκολα θα κορυφωθεί με το πρώτο επεισόδιο απλής κολπίτιδας σε μία γυναίκα ή ενός ερεθισμού σε έναν άνδρα. Είναι προτιμότερο λοιπόν να υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ειλικρίνεια, ειδικά σε θέματα υγείας, γιατί νομίζω ότι είναι κατανοητό και από ότι έχουμε διαπιστώσει πολύ σημαντικό για την σχέση τους αλλά και αποδεικνύει τον σεβασμό που τρέφει ο ένας στον άλλο.

Γυναίκες και άνδρες που μπορεί να έχουν πάνω από έναν ερωτικό σύντροφο θα πρέπει να ελέγχονται:

  • με καλλιέργεια για την πιθανότητα παθογόνων μικροοργανισμών.
  • με εξετάσεις αίματος για την πιθανότητα λοίμωξης από ιούς.
  • με DNA τεστ για τους ιούς HPV.

Η καλλιέργεια διαφέρει από την εξέταση αίματος και το DNA τεστ από τις άλλες εξετάσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό επειδή συχνά ακούμε νέους ανθρώπους να λένε «έχω κάνει εξετάσεις δεν έχω τίποτα» που στα δικά μας αυτιά ακούγεται «έχω κάνει εξετάσεις και ελέγχθηκα για κάποια νοσήματα και δεν έχω τίποτα όσον αφορά τα νοσήματα αυτά». Μακάρι να υπήρχε μία εξέταση με την οποία όλα τα νοσήματα να αποκαλύπτονταν αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι τέτοιο και αν υπάρξει σίγουρα θα είναι DNA ανάλυση με ταυτόχρονη κατάργηση των υπόλοιπων εξετάσεων.

Η ανίχνευση DNA μικροοργανισμών έχει μπει για τα καλά στη ζωή  μας και παρότι κοστίζει παραπάνω όλα προς τα εκεί μας κατευθύνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το τεστ Παπανικολάου για παράδειγμα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα διότι από μόνο του δεν είναι διαγνωστικό με τα δεδομένα της εποχής. Απαιτεί και την άμεση εξέταση από τον Γυναικολόγο για να αυξηθεί η αξιοπιστία του αλλά και πάλι δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα DNA τεστ το οποίο ανιχνεύει ένα παθογόνο πριν ακόμα αυτό εκδηλώσει το πρόβλημα υγείας.

Σωστή Ενημέρωση, γνώση και προφύλαξη είναι μερικά από τα όπλα

Απαιτείται λοιπόν τουλάχιστον από τους νεότερους που έχουν τη δύναμη της γνώσης αλλά και τους μεγαλύτερους που έχουν τη δύναμη της σοφίας να ξεπεράσουν κάποιες προσωπικές αντιλήψεις και να αποδεχθούν ότι σε ένα ζευγάρι λειτουργούν ο ένας για τον άλλο και όχι για τον εαυτό τους. Αλλιώς θα καταλήξουμε πάνω – κάτω σαν την  Αμερική ή τον Καναδά αλλά και άλλες Χώρες όπου δικαστικά απαιτούν αποζημιώσεις πρώην ζευγάρια μεταξύ τους για πρόβλημα υγείας το οποίο απέκτησαν κατά τη διάρκεια της σχέσης. Εάν αυτό επιθυμούμε φυσικά είναι πολύ εύκολο να το πετύχουμε.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ότι προκαλούν μεγάλο άγχος στα ζευγάρια

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται 20 εκατομμύρια περιπτώσεις και το 50% αυτών αφορά ηλικίες έως 24 ετών. Η σωστή ενημέρωση, η εξοικείωση με τον γιατρό ώστε να υπάρχει θάρρος και άνεση στην συζήτηση και οι προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας όλων. Φυσικά και το περιβάλλον που μεγαλώνουν οι νεότεροι λόγω του ότι στα λόγια είναι πιο ασφαλές εντούτοις δεν τους έχει “πονηρέψει” ότι μπορεί να τους συμβεί κάτι άσχημο.

Έχουν την παραπλανητική εικόνα του ότι όλοι είναι υπεύθυνοι και προσέχουν τον εαυτό τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Εάν ίσχυε αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από τη στιγμή που τα ξέρουμε και τα αντιμετωπίζουμε λογικά δεν θα έπρεπε α υπάρχουν παρά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αντιθέτως έχουν επανεμφανιστεί νοσήματα όπως η γονόρροια, η σύφιλη και άλλα.

“Είναι προτιμότερο να υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ειλικρίνεια, ειδικά σε θέματα υγείας, είναι πολύ σημαντικό για την σχέση τους και αποδεικνύει τον σεβασμό που τρέφει ο ένας στον άλλο”

Υπάρχουν νοσήματα τα οποία προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς χωρίς καν να απαιτείται σεξουαλική επαφή για την μετάδοση (όπως η σύφιλη ή ο έρπης). Υπάρχουν ιοί που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και αποδεδειγμένα προκαλούν ή ευνοούν την εμφάνιση  καρκίνου (ιοί ανθρώπινων θηλωμάτων – κονδυλωμάτων – human papilloma virus). Τα νοσήματα αυτά μπορούν να προσβάλλουν ένα έμβρυο ή νεογνό με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ή και την ίδια του τη ζωή εάν η μητέρα νοσεί από κάποιο τέτοιο νόσημα. Μερικά από αυτά μεταδίδονται από την μητέρα στο παιδί κατά τον θηλασμό.

Avatar
Θεόδωρος Αδάμης
Ο Θεόδωρος Αδάμης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του και αφού ολοκλήρωσε την Υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στο Κέντρο Υγείας Διστόμου, ξεκίνησε την εξειδίκευσή του στην Μαιευτική Γυναικολογία με το πρώτο τμήμα της εκπαίδευσης που αφορούσε την γενική Χειρουργική την οποία και ολοκλήρωσε στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης. Ακολούθως εξειδικεύτηκε στην Γυναικολογία στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Μεταξά Πειραιώς και συγκεκριμένα στους τομείς: γυναικολογική ογκολογία, γυναικολογική χειρουργική, ογκολογικό συμβούλιο, πρωτόκολλα αντιμετώπισης κακοήθων νοσημάτων, γυναικολογική παθολογία, παθολογία τραχήλου μήτρας, κολποσκοπήσεις, γυναικολογική ενδοκρινολογία. Ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην Μαιευτική στο Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου. Παράλληλα ολοκλήρωσε την Διδακτορική Διατριβή του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στην οποία αναγορεύτηκε Διδάκτωρ ενώ διετέλεσε και Επιστημονικός Υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων Χειρουργικής στο Πειραματικό Χειρουργικό Ερευνητικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και στο Πειραματικό Χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών. Το ερευνητικό του έργο αναγνωρίστηκε με δημοσιεύσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Ιατρικά Περιοδικά. Για το έργο του βραβεύτηκε από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές και μετά την εξειδίκευσή του στην Γυναικολογία σπουδές αφορούσαν τον Τομέα της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, Τηλεχειρουργικής και Ρομποτικής Χειρουργικής οι οποίες ξεκίνησαν από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και ολοκληρώθηκαν στο IRCAD/EITS Laparoscopic and Robotic Surgical Training Center, Strasbourg, France. Ο Θεόδωρος Αδάμης κατέχει τη θέση του Διευθυντή Α’ Μαιευτικού & Γυναικολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ!!! Σημείωση: Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του θεόδωρου Αδάμη για ακόμα περισσότερες πληροφορίες. http://www.adamismd.gr/

Follow us on social media

Message

"Όταν θέλουμε μόνο ή κυρίως να είμαστε αρεστοί στους άλλους, χάνουμε την ακεραιότητά μας και τη δυνατότητα να συνδεθούμε πλήρως με το εν δυνάμει μας"

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Το ζήτημα είναι να μάθουμε να νιώθουμε καλά με αυτό που είμαστε, γεμάτοι ατέλειες αλλά και με μια απίστευτη δύναμη να υλοποιούμε, αν πραγματικά το θελήσουμε..."

Μυριέλλα

Ηθοποιός

The Theme Of The Week

Θέμα Εβδομάδας

Η καθημερινή ζωή στα χρόνια του Κορονοϊού.

Ημέρα 1η Ημέρα 2η Ημέρα 3η Ημέρα 4ηΗμέρα 5η … Κάποιοι από εμάς -οι πιο ευσυνείδητοι θα έλεγα- μετράμε ήδη τέσσερις ολόκληρες μέρες σε καραντίνα. Η καθημερινότητα θυμίζει λίγο ρουτίνα σωφρονιστικού ιδρύματος, με έναν τύπου προαυλισμό για 10-15 λεπτά κι αυτά απλά μέχρι το μπαλκόνι ή τη βεράντα του σπιτιού. Τα επιτραπέζια και οι σειρές στο διαδίκτυο ή την τηλεόραση δίνουν και...

Σχετική Αρθρογραφία

Αρθρογραφία | Συνεντεύξεις | Τέχνες | Ραδιόφωνο