Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
21.4 C
Athens
ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΣεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

"Αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία νοσημάτων και η επικινδυνότητά τους ποικίλλει από τα αθώα έως τα πολύ σοβαρά. Ένα είναι σίγουρο, ότι προκαλούν μεγάλο άγχος στα ζευγάρια"

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, (sexual transmitted diseases), όπως είναι φανερό και από τον τίτλο μεταδίδονται με την ερωτική επαφή. Προσοχή όταν λέμε ερωτική επαφή εννοούμε όπως συνέχεια τονίζεται στα ιατρικά συνέδρια κάθε είδος επαφής, όπως και μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών (ανδρών και γυναικών). Αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία νοσημάτων και η επικινδυνότητά τους ποικίλλει από τα αθώα (αθώα επειδή αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με την λήψη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής έως τα πολύ σοβαρά (ηπατίτιδες, AIDS).

Το άγχος που προκαλούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται 20 εκατομμύρια περιπτώσεις και το 50% αυτών αφορά ηλικίες έως 24 ετών

Ένα είναι σίγουρο για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ότι προκαλούν μεγάλο άγχος στα ζευγάρια που οφείλεται πιθανότατα σε μία συγκρατημένη συμπεριφορά εκ μέρους τους. Εν μέρει αυτό συμβαίνει σε όλους, δεν είναι εύκολο να βρει κανείς τις κατάλληλες εκφράσεις που απαιτούνται ώστε να μάθει αυτό που θέλει χωρίς να υπάρχει μία ένταση στη συζήτηση ή να μη παρεξηγηθεί.

Αλλά από την άλλη, η αβεβαιότητα προκαλεί επιπρόσθετο άγχος και τελικά σε ένταση η οποία εύκολα θα κορυφωθεί με το πρώτο επεισόδιο απλής κολπίτιδας σε μία γυναίκα ή ενός ερεθισμού σε έναν άνδρα. Είναι προτιμότερο λοιπόν να υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ειλικρίνεια, ειδικά σε θέματα υγείας, γιατί νομίζω ότι είναι κατανοητό και από ότι έχουμε διαπιστώσει πολύ σημαντικό για την σχέση τους αλλά και αποδεικνύει τον σεβασμό που τρέφει ο ένας στον άλλο.

Γυναίκες και άνδρες που μπορεί να έχουν πάνω από έναν ερωτικό σύντροφο θα πρέπει να ελέγχονται:

  • με καλλιέργεια για την πιθανότητα παθογόνων μικροοργανισμών.
  • με εξετάσεις αίματος για την πιθανότητα λοίμωξης από ιούς.
  • με DNA τεστ για τους ιούς HPV.

Η καλλιέργεια διαφέρει από την εξέταση αίματος και το DNA τεστ από τις άλλες εξετάσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό επειδή συχνά ακούμε νέους ανθρώπους να λένε «έχω κάνει εξετάσεις δεν έχω τίποτα» που στα δικά μας αυτιά ακούγεται «έχω κάνει εξετάσεις και ελέγχθηκα για κάποια νοσήματα και δεν έχω τίποτα όσον αφορά τα νοσήματα αυτά». Μακάρι να υπήρχε μία εξέταση με την οποία όλα τα νοσήματα να αποκαλύπτονταν αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι τέτοιο και αν υπάρξει σίγουρα θα είναι DNA ανάλυση με ταυτόχρονη κατάργηση των υπόλοιπων εξετάσεων.

Η ανίχνευση DNA μικροοργανισμών έχει μπει για τα καλά στη ζωή  μας και παρότι κοστίζει παραπάνω όλα προς τα εκεί μας κατευθύνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το τεστ Παπανικολάου για παράδειγμα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα διότι από μόνο του δεν είναι διαγνωστικό με τα δεδομένα της εποχής. Απαιτεί και την άμεση εξέταση από τον Γυναικολόγο για να αυξηθεί η αξιοπιστία του αλλά και πάλι δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα DNA τεστ το οποίο ανιχνεύει ένα παθογόνο πριν ακόμα αυτό εκδηλώσει το πρόβλημα υγείας.

Σωστή Ενημέρωση, γνώση και προφύλαξη είναι μερικά από τα όπλα

Απαιτείται λοιπόν τουλάχιστον από τους νεότερους που έχουν τη δύναμη της γνώσης αλλά και τους μεγαλύτερους που έχουν τη δύναμη της σοφίας να ξεπεράσουν κάποιες προσωπικές αντιλήψεις και να αποδεχθούν ότι σε ένα ζευγάρι λειτουργούν ο ένας για τον άλλο και όχι για τον εαυτό τους. Αλλιώς θα καταλήξουμε πάνω – κάτω σαν την  Αμερική ή τον Καναδά αλλά και άλλες Χώρες όπου δικαστικά απαιτούν αποζημιώσεις πρώην ζευγάρια μεταξύ τους για πρόβλημα υγείας το οποίο απέκτησαν κατά τη διάρκεια της σχέσης. Εάν αυτό επιθυμούμε φυσικά είναι πολύ εύκολο να το πετύχουμε.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ότι προκαλούν μεγάλο άγχος στα ζευγάρια

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται 20 εκατομμύρια περιπτώσεις και το 50% αυτών αφορά ηλικίες έως 24 ετών. Η σωστή ενημέρωση, η εξοικείωση με τον γιατρό ώστε να υπάρχει θάρρος και άνεση στην συζήτηση και οι προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας όλων. Φυσικά και το περιβάλλον που μεγαλώνουν οι νεότεροι λόγω του ότι στα λόγια είναι πιο ασφαλές εντούτοις δεν τους έχει “πονηρέψει” ότι μπορεί να τους συμβεί κάτι άσχημο.

Έχουν την παραπλανητική εικόνα του ότι όλοι είναι υπεύθυνοι και προσέχουν τον εαυτό τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Εάν ίσχυε αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από τη στιγμή που τα ξέρουμε και τα αντιμετωπίζουμε λογικά δεν θα έπρεπε α υπάρχουν παρά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αντιθέτως έχουν επανεμφανιστεί νοσήματα όπως η γονόρροια, η σύφιλη και άλλα.

“Είναι προτιμότερο να υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ειλικρίνεια, ειδικά σε θέματα υγείας, είναι πολύ σημαντικό για την σχέση τους και αποδεικνύει τον σεβασμό που τρέφει ο ένας στον άλλο”

Υπάρχουν νοσήματα τα οποία προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς χωρίς καν να απαιτείται σεξουαλική επαφή για την μετάδοση (όπως η σύφιλη ή ο έρπης). Υπάρχουν ιοί που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και αποδεδειγμένα προκαλούν ή ευνοούν την εμφάνιση  καρκίνου (ιοί ανθρώπινων θηλωμάτων – κονδυλωμάτων – human papilloma virus). Τα νοσήματα αυτά μπορούν να προσβάλλουν ένα έμβρυο ή νεογνό με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ή και την ίδια του τη ζωή εάν η μητέρα νοσεί από κάποιο τέτοιο νόσημα. Μερικά από αυτά μεταδίδονται από την μητέρα στο παιδί κατά τον θηλασμό.

The Theme Of The Week

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ο άνθρωπος του πολιτισμού.

Από πολύ μικρός δείχνει την έφεση που έχει για την μουσική, αφού από τεσσάρων χρονών κάνει μαθήματα...

Πρόσφατες Δημοσίευσεις

Η δύναμη, μεγάλη υπόθεση.

Μια δυνατότητα που μόνο να δημιουργεί μπορεί. Αρκεί να έχεις το κατάλληλο...

Μαρίλια Χαραλαμπίδη: “Χώρια σου η καρδιά”

Η Μαρίλια Χαραλαμπίδη κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group το νέο της...

Αντωνία Καούρη “Έτσι είναι οι σχέσεις”

Η πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Αντωνία Καούρη παρουσιάζει το ντεμπούτο single της «Έτσι είναι...

LOU IS – “IN THE RAIN” Τραγουδώντας στη βροχή.

H Lou is δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η Λουΐζα Σοφιανοπούλου (όπως είναι το κανονικό...

Είδαμε την παράσταση “Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου” στο Vault.

Η παράσταση "Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο Βυθό της Ασφάλτου" του...

Joanne – Η λαμπερή pop τραγουδίστρια μια ανάσα πριν από την κορυφή!

Η εκπληκτική dance διασκευή της ανερχόμενηςpop star Joanne στο “Twist In My Sobriety” της Tanita Tikaram, βρίσκεται για την...