Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
18 C
Athens

|Interesting |People |News

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

"Αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία νοσημάτων και η επικινδυνότητά τους ποικίλλει από τα αθώα έως τα πολύ σοβαρά. Ένα είναι σίγουρο, ότι προκαλούν μεγάλο άγχος στα ζευγάρια"

Δημοσίευση:

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, (sexual transmitted diseases), όπως είναι φανερό και από τον τίτλο μεταδίδονται με την ερωτική επαφή. Προσοχή όταν λέμε ερωτική επαφή εννοούμε όπως συνέχεια τονίζεται στα ιατρικά συνέδρια κάθε είδος επαφής, όπως και μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών (ανδρών και γυναικών). Αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία νοσημάτων και η επικινδυνότητά τους ποικίλλει από τα αθώα (αθώα επειδή αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με την λήψη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής έως τα πολύ σοβαρά (ηπατίτιδες, AIDS).

Το άγχος που προκαλούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται 20 εκατομμύρια περιπτώσεις και το 50% αυτών αφορά ηλικίες έως 24 ετών

Ένα είναι σίγουρο για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ότι προκαλούν μεγάλο άγχος στα ζευγάρια που οφείλεται πιθανότατα σε μία συγκρατημένη συμπεριφορά εκ μέρους τους. Εν μέρει αυτό συμβαίνει σε όλους, δεν είναι εύκολο να βρει κανείς τις κατάλληλες εκφράσεις που απαιτούνται ώστε να μάθει αυτό που θέλει χωρίς να υπάρχει μία ένταση στη συζήτηση ή να μη παρεξηγηθεί.

Αλλά από την άλλη, η αβεβαιότητα προκαλεί επιπρόσθετο άγχος και τελικά σε ένταση η οποία εύκολα θα κορυφωθεί με το πρώτο επεισόδιο απλής κολπίτιδας σε μία γυναίκα ή ενός ερεθισμού σε έναν άνδρα. Είναι προτιμότερο λοιπόν να υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ειλικρίνεια, ειδικά σε θέματα υγείας, γιατί νομίζω ότι είναι κατανοητό και από ότι έχουμε διαπιστώσει πολύ σημαντικό για την σχέση τους αλλά και αποδεικνύει τον σεβασμό που τρέφει ο ένας στον άλλο.

Γυναίκες και άνδρες που μπορεί να έχουν πάνω από έναν ερωτικό σύντροφο θα πρέπει να ελέγχονται:

  • με καλλιέργεια για την πιθανότητα παθογόνων μικροοργανισμών.
  • με εξετάσεις αίματος για την πιθανότητα λοίμωξης από ιούς.
  • με DNA τεστ για τους ιούς HPV.

Η καλλιέργεια διαφέρει από την εξέταση αίματος και το DNA τεστ από τις άλλες εξετάσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό επειδή συχνά ακούμε νέους ανθρώπους να λένε «έχω κάνει εξετάσεις δεν έχω τίποτα» που στα δικά μας αυτιά ακούγεται «έχω κάνει εξετάσεις και ελέγχθηκα για κάποια νοσήματα και δεν έχω τίποτα όσον αφορά τα νοσήματα αυτά». Μακάρι να υπήρχε μία εξέταση με την οποία όλα τα νοσήματα να αποκαλύπτονταν αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι τέτοιο και αν υπάρξει σίγουρα θα είναι DNA ανάλυση με ταυτόχρονη κατάργηση των υπόλοιπων εξετάσεων.

Η ανίχνευση DNA μικροοργανισμών έχει μπει για τα καλά στη ζωή  μας και παρότι κοστίζει παραπάνω όλα προς τα εκεί μας κατευθύνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το τεστ Παπανικολάου για παράδειγμα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα διότι από μόνο του δεν είναι διαγνωστικό με τα δεδομένα της εποχής. Απαιτεί και την άμεση εξέταση από τον Γυναικολόγο για να αυξηθεί η αξιοπιστία του αλλά και πάλι δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα DNA τεστ το οποίο ανιχνεύει ένα παθογόνο πριν ακόμα αυτό εκδηλώσει το πρόβλημα υγείας.

Σωστή Ενημέρωση, γνώση και προφύλαξη είναι μερικά από τα όπλα

Απαιτείται λοιπόν τουλάχιστον από τους νεότερους που έχουν τη δύναμη της γνώσης αλλά και τους μεγαλύτερους που έχουν τη δύναμη της σοφίας να ξεπεράσουν κάποιες προσωπικές αντιλήψεις και να αποδεχθούν ότι σε ένα ζευγάρι λειτουργούν ο ένας για τον άλλο και όχι για τον εαυτό τους. Αλλιώς θα καταλήξουμε πάνω – κάτω σαν την  Αμερική ή τον Καναδά αλλά και άλλες Χώρες όπου δικαστικά απαιτούν αποζημιώσεις πρώην ζευγάρια μεταξύ τους για πρόβλημα υγείας το οποίο απέκτησαν κατά τη διάρκεια της σχέσης. Εάν αυτό επιθυμούμε φυσικά είναι πολύ εύκολο να το πετύχουμε.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ότι προκαλούν μεγάλο άγχος στα ζευγάρια

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται 20 εκατομμύρια περιπτώσεις και το 50% αυτών αφορά ηλικίες έως 24 ετών. Η σωστή ενημέρωση, η εξοικείωση με τον γιατρό ώστε να υπάρχει θάρρος και άνεση στην συζήτηση και οι προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας όλων. Φυσικά και το περιβάλλον που μεγαλώνουν οι νεότεροι λόγω του ότι στα λόγια είναι πιο ασφαλές εντούτοις δεν τους έχει “πονηρέψει” ότι μπορεί να τους συμβεί κάτι άσχημο.

Έχουν την παραπλανητική εικόνα του ότι όλοι είναι υπεύθυνοι και προσέχουν τον εαυτό τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Εάν ίσχυε αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από τη στιγμή που τα ξέρουμε και τα αντιμετωπίζουμε λογικά δεν θα έπρεπε α υπάρχουν παρά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αντιθέτως έχουν επανεμφανιστεί νοσήματα όπως η γονόρροια, η σύφιλη και άλλα.

“Είναι προτιμότερο να υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ειλικρίνεια, ειδικά σε θέματα υγείας, είναι πολύ σημαντικό για την σχέση τους και αποδεικνύει τον σεβασμό που τρέφει ο ένας στον άλλο”

Υπάρχουν νοσήματα τα οποία προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς χωρίς καν να απαιτείται σεξουαλική επαφή για την μετάδοση (όπως η σύφιλη ή ο έρπης). Υπάρχουν ιοί που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και αποδεδειγμένα προκαλούν ή ευνοούν την εμφάνιση  καρκίνου (ιοί ανθρώπινων θηλωμάτων – κονδυλωμάτων – human papilloma virus). Τα νοσήματα αυτά μπορούν να προσβάλλουν ένα έμβρυο ή νεογνό με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ή και την ίδια του τη ζωή εάν η μητέρα νοσεί από κάποιο τέτοιο νόσημα. Μερικά από αυτά μεταδίδονται από την μητέρα στο παιδί κατά τον θηλασμό.

ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΣεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Περιοδικό

Τελευταία Άρθρα

Δέσποινα Ραφαήλ – “Άσε με στον κόσμο μου”

Η Δέσποινα Ραφαήλ είναι μια νέα ερμηνεύτρια με έναν τρόπο τραγουδίσματος που...

Δημήτρης Μητσοτάκης & Βιολέτα Ίκαρη – “Αθιβολή”

"Αθιβολή" ονομάζεται το νέο σινγκλ του Δημήτρη Μητσοτάκη, που ερμηνεύει σε...

“Χάπι” σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη στο Θέατρο Σταθμός.

Μετά τις «Φυλές» και το «Όπως πάει το ποτάμι», το Θέατρο...

“Έξοδος” Mία μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα στο Θέατρο ΕΛΕΡ.

Η Φένια Παπαδόδημα γράφει μουσική και τραγούδια που συνομιλούν με τους...

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Μυριέλλα Κουρεντή: “Να τολμάμε, να ονειρευόμαστε, να μη φοβόμαστε”.

Η Μυριέλλα Κουρεντή γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Αυγούστου. Είναι ηθοποιός, τραγουδίστρια και πρώην πρωταθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην τηλεόραση το...

- Read Interesting Site Topics -

Η κακοποίηση και η βία, δεν είναι μόδα της εποχής. Δεν έχουν φύλο, ηλικία, μήτε χρώμα. Δεν έχουν σωστό timing, ούτε βγαίνουν στο φως...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο New Jersey. Η Elizabeth Whitney Houston...

Ο “Αρχάγγελος” της Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης (ο ψαρονίκος).

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης από μουσική οικογένεια με κυρίως ρίζες στην...

Giannis Antetokounmpo, MVP Made In Sepolia.

Σίγουρα αυτό δεν είναι το πρώτο άρθρο που συναντάει κανείς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ούτε και...