Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
7.8 C
Athens

|Interesting |People |News

Συνέντευξη με τον τραγουδοποιό και ερμηνευτή Δημήτρη Νέγκα.

"O τραγουδοποιός και ερμηνευτής Δημήτρης Νέγκας μας λέει την άποψή του για το πως βλέπει την ελληνική μουσική σκηνή, αν η σημερινή νεολαία ψάχνεται για “καλά” μουσικά ακούσματα και στέλνει το δικό του μήνυμα..."

Δημοσίευση:

Μας μιλάει για το άλμπουμ με τίτλο “Ταξίδι στο άγνωστο παρόν”. Ένα άλμπουμ όπου έχει γράψει ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική. Το άλμπουμ μας ταξιδεύει σε πρωτόγνωρα μουσικά μονοπάτια, με όχημα την ευαίσθητη ερμηνεία του Δημήτρη Νέγκα. Όπως λέει κι ο ίδιος στο εισαγωγικό του σημείωμα: “Το τραγούδι μέσα από τη δική μου ματιά είναι όχημα συναισθημάτων και μυστική σχέση ανάμεσα στο πομπό και τον τελικό αποδέκτη. Από την στιγμή της γέννησής του όμως συμπεριφέρεται σαν αυτόνομη οντότητα και δεν ανήκει σε κανέναν. Γοητεύει, συγκινεί… αγγίζει ή εκφράζει τις ψυχές μας τόσο βαθιά όσο οι πιο δυνατοί μας δεσμοί ίσως με αυτόν τον κόσμο. Τέτοια θα ήθελα να είναι και η επιρροή των “δικών” μου τραγουδιών… να γίνουν δικά σας…” Κλείνοντας μας λέει την άποψή του για το πως βλέπει την ελληνική μουσική σκηνή, αν η σημερινή νεολαία ψάχνεται για “καλά” μουσικά ακούσματα και στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Η Συνέντευξη του Δημήτρη Νέγκα στο Young People.gr

Η μουσική είναι από ότι φανταζόμαστε το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής σας. Θυμάστε την πρώτη σας επαφή με αυτή;

Κάπου στην Τετάρτη δημοτικού είδα έναν οικογενειακό φίλο να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει μία επιτυχία της εποχής. Έκτοτε τον υποχρέωνα να μου δείχνει συγχορδίες και να αφήσει την κιθάρα του στο σπίτι μου να εξασκούμαι μέχρι να μάθω το συγκεκριμένο τραγούδι. Στη συνέχεια απέκτησα τη δική μου κιθάρα και…

Όταν είστε στη σκηνή, ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Η σκηνή είναι μία δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί διαφορετική ποιότητα από αυτή του δημιουργού. Η δημιουργία ενός τραγουδιού είναι εσωστρεφής διαδικασία ενώ η ζωντανή αναπαραγωγή του έργου μας εξωστρεφής. Πριν την τελική έκθεση έχω το άγχος το οικοδεσπότη που υποδέχεται τους εξαιρετικούς του φίλους στο σπίτι του. Αφού ανέβω όμως αφήνομαι εντελώς στα χέρια του κοινού ώστε να γίνω “γέφυρα” για το υλικό -το μήνυμα- το συναίσθημα που πρέπει να επικοινωνηθεί.

Δημήτρης Νέγκας άλμπουμ “Ταξίδι στο άγνωστο παρόν”

Ας μιλήσουμε λίγο για το άλμπουμ με τίτλο “Ταξίδι… Στο άγνωστο παρόν”. Ήδη έχουμε πάρει μια εικόνα ακούγοντας τα singles “Χείμαρρος” και “Κοπέλες” όπου απέκτησαν γρήγορα κοινό και έγιναν ραδιοφωνικές επιτυχίες. Βλέπουμε ότι έχετε γράψει τους στίχους και μουσική εσείς. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης της όλης αυτής δημιουργίας;

Πίσω από τα συγκεκριμένα τραγούδια κρύβεται και από μία διαφορετική πραγματική ιστορία. Ο “Χείμαρρος” γράφτηκε με αφορμή την απώλεια ενός δικού μου ανθρώπου (… Κι ήρθε σαν το χείμαρρο η ζωή, κι έγινα σταγόνα στη βροχή) -δεν είναι ερωτικό τραγούδι. Η ερωτική στιχουργική αναλογία (…Έναν κόσμο τόσο σταθερό, όσο δυο παιδιών το σ’ αγαπώ) έδωσε έναν πιο γλυκό λεκτικό τόνο στο δραματικά παροδικό φαινόμενο της ζωής.

Οι “Κοπέλες” πάλι, γράφτηκαν με αφορμή ένα γεγονός της νιότης μου όταν εργαζόμουν στην υποδοχή ενός ξενοδοχείου και μία κοπέλα εργαζόμενη κι αυτή σαν “επαγγελματίας” του έρωτα με προσέγγισε φιλικά και αρνήθηκα κάπως άκομψα και αμήχανα… αυτή όμως η “πλατωνική” σχέση με έκανε να δω το εαυτό μου και όλους τους άντρες μέσα από τα μάτια της… και να δώσω ένα στιχουργικό τέλος σε μία ανεκπλήρωτη σχέση… (…Και εγώ, να σε νοσταλγώ, με το πρόσωπο που δεν σε έχω δει Και εσύ, να μ’αναζητάς μες τους ρόλους που όμως έχεις σιχαθεί.)

Κάποια από τα υπόλοιπα τραγούδια γεννήθηκαν από την ανάγκη μου να επικοινωνήσω ένα μήνυμα “Ελεύθερος θα πει” και “Δεν ξέρω τίποτα” ή και το αποτέλεσμα της προσωπικής μου αναζήτησης στο “Ποιός είμαι”.

Η μελωδία κόλλησε στους στίχους; Η ξεκινήσατε από την μελωδία;

Ξεκινάω πάντα από τη μελωδία… Eίμαι κατ’ αρχας μουσικός. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου στιχουργό… και δεν έχω άλλες στιχουργικές απόπειρες από αυτές που αφορούν τα τραγούδια μου… Γι’αυτό ίσως και ο όρος τραγουδοποιός με αντιπροσωπεύει καλύτερα.

Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους μουσικόφιλους μέσα από αυτό το άλμπουμ;

Θα πρότεινα να αφιερώσουν ένα μικρό χώρο στις προτιμήσεις τους για αυτό που εγώ ονομάζω “έμψυχο” τραγούδι… τραγούδια που μας ακολουθούν σε όλη τη ζωή σαν οι κολλητοί μας φίλοι που ξέρουν τα πιο βαθιά μυστικά μας…

Ο Δημήτρης Νέγκας πάνω στην σκηνή

Θα μας πείτε κάποιο λόγο ή λόγους που θα πρέπει κάποιος να συμπεριλάβει το άλμπουμ σας στη δισκοθήκη του;

Ο μόνος λόγος θα είναι αν συντονιστεί με κάποιο τραγούδι μου ώστε να το θεωρήσει “δικό του”… και τότε θα είναι όντως δικό του, γιατί και το τραγούδι είναι μία αυτόνομη πνευματική οντότητα που μας χρειάζεται εξίσου για να υπάρξει.

Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν επιδράσει θετικά στη μουσική σας πορεία; Θέλετε να μας αναφέρετε κάποιους;

Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν τις εμπνευσμένες και όχι τόσο… στιγμές. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποια ονόματα. Σε επίπεδο ξένων καλλιτεχνών μπορώ να πω… Pink Floyd, David Bowie… αλλά και πάλι είναι αμέτρητοι αυτοί που θα μπορούσα να αναφέρω.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό “μάθημα” που έχετε αποκομίσει στη μέχρι τώρα πορεία σας στον χώρο της μουσικής;

Να μην τραγουδάω πιωμένος… (αστειεύομαι). Όταν η ανθρώπινη ψυχή “λιμοκτονεί”… η μουσική είναι το χάδι του “Θεού” στον ανθρώπινο πόνο.

Πως βλέπετε την σημερινή ελληνική μουσική σκηνή. Έχει μέλλον; Σας στεναχωρούν κάποια πράγματα και αν ναι ποια είναι αυτά;

Δεν με στεναχωρεί κάτι… Ίσως όμως αισθητικά δεν μου ταιριάζουν μουσικές και τρόποι διασκέδασης που θεωρώ ότι ανήκουν και σε παλαιότερες εποχές. Το πολύτιμο έρχονταν πάντα στους καλλιτέχνες όλων των ειδών σαν σπάνια έμπνευση και είχε και πιο περιορισμένο κοινό.

Η ελληνική μουσική σκηνή έχει αξιόλογους προγόνους και απογόνους… πιστεύω στη δημιουργία και ότι οι νέοι έχουν διευρυμένες πνευματικές ανάγκες και απαιτούν από την τέχνη να γεννήσει για να ταϊστούν.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ με τίτλο “Ταξίδι στο άγνωστο παρόν”

Πως πιστεύεται ότι βλέπει η σημερινή νεολαία τη μουσική, έχει καλά ακούσματα ή δεν την απασχολεί πλέον η “ποιότητα”;

Η διασκέδαση επικρατεί της ψυχαγωγίας σε παγκόσμιο επίπεδο οπότε αυτό αντανακλάται και στην “δυτικότροπη” Ελληνική νεολαία. Παρόλα αυτά ακόμα και η σύγχρονη pop ενσωματώνει καινοτόμα ποιοτικά χαρακτηριστικά, νέους ήχους, “πάντρεμα μουσικών ρευμάτων” με τέτοιο τρόπο που με κάνει αισιόδοξο και όχι αφοριστικό για το μέλλον.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο Κυριακάτικο live στο Jazz Point;

Να αγκαλιαστούμε μέσα από τα τραγούδια παλιά και καινούργια και να λουστούμε αισθήματα… να κάνουμε ένα ακόμα “ταξίδι στο άγνωστο παρόν”…

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε μέσα από το Young People στους νέους σήμερα;

Να αντισταθούν με όλη τους τη δύναμη σε ότι δεν τους αρέσει, να επιλέγουν με την καρδιά τους, να αγκαλιάζονται, να αγαπούν. Να μας δείξουν το σωστό μονοπάτι… που η δική μας γενιά δυστυχώς μάλλον το έχασε…

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του τραγουδοποιού και ερμηνευτή Δημήτρη Νέγκα συνεργάστηκαν: στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Mika Alexandropoulou. Ευχαριστούμε τον Κύριο Δημήτρη Νέγκα και τη δημοσιογράφο Ελευθερία Καμπούρογλου για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚαλλιτέχνεςΣυνέντευξη με τον τραγουδοποιό και ερμηνευτή Δημήτρη Νέγκα.

Περιοδικό

Τελευταία Άρθρα

Φελίτσε και Λίλυ της Ελένης Καρασαββίδου στον Πολυχώρο Vault.

Λόγω αυξημένης προσέλευσης η παράσταση του έργου της Ελένης Καρασαββίδου «Φελίτσε...

“Σκληρές φωτογραφίες” του Κυριάκου Βέρη στο studio Μαυρομιχάλη.

Ο Οδυσσέας είναι, ή μάλλον ήταν, ένας κορυφαίος τζόκεϊ. Με άλογό...

Πάνος Βλάχος – “Χωρίς παρεξήγηση”

Ο Πάνος Βλάχος επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει το νέο του album με τίτλο...

Ο Άρης Βανταράκης στην συνέντευξή του για το Young People.gr

Ο Άρης Βανταράκης είναι ένας νέος καλλιτέχνης του λαϊκού τραγουδιού, ο...

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Χριστίνα Σάλτη: “Μέσω της μουσικής εκτονώνομαι και νιώθω ευτυχισμένη που δημιουργώ”

Η Χριστίνα Σάλτη έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην ελληνική μουσική σκηνή τα τελευταία χρόνια, μέσω των επιτυχιών της. Αποτελεί μια από τις πιο ταλαντούχες...

- Read Interesting Site Topics -

Σίγουρα όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε υπάρξει μάρτυρες ενός σκηνικού στο οποίο δύο «επίδοξοι μνηστήρες» διεκδικούν μια "δεσποσύνη σε κίνδυνο", αν...

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες, γι’αυτό και χαρακτηρίζεται ως “η πιο δύσκολη...

Frank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Francis Albert Sinatra, (Frank Sinatra) έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές του ως η "φωνή". Είναι ένας...

Ο “Αρχάγγελος” της Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης (ο ψαρονίκος).

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης από μουσική οικογένεια με κυρίως ρίζες στην...