Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
33.6 C
Athens

|Interesting |People |News

More
  ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΤο Aids στη ζωή των νέων ανθρώπων.

  Το Aids στη ζωή των νέων ανθρώπων.

  Δημοσίευση:

  "Το Aids είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο στις γυναίκες και στους άνδρες ηλικία 15 έως 29 ετών. Έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο πισωγύρισμα στην ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης"

  Το Aids στη ζωή μας, έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια από την αναφορά του πρώτου κρούσματος, το Aids έχει αλλάξει τον κόσμο μας. Για να καταλάβουμε την έκταση του προβλήματος διαβάστε σε αριθμούς τι έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει. Προς το παρόν, έχει σκοτώσει πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει 40 εκατομμύρια και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει. Το Aids είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο στις γυναίκες και στους άνδρες στην ηλικία 15 έως 29 ετών.

  Έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο πισωγύρισμα στην ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, έχει καταστεί η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας. Ανατρέχοντας στο παρελθόν θα δούμε πως ο κόσμος αρνούνταν να δει την απειλή του Aids. Τα τελευταία όμως δεκαπέντε χρόνια, η στάση του ανθρώπου (ευτυχώς κυρίως για τους νέους) έχει αλλάξει. Ο κόσμος έχει αρχίσει να λαμβάνει τη μάχη κατά του Aids τόσο σοβαρά όσο της αξίζει. Ίσως με κάποια κενά χρονικών διαστημάτων με επικίνδυνα αποτελέσματα, γιατί ο εφησυχασμός είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να υπάρχει.

  Πως μεταδίδεται το Aids στους ανθρώπους, οι πιο συνηθισμένοι τρόποι εισβολής στον ανθρώπινο οργανισμό.

  Η μόλυνση από τον HIV δεν οδηγεί αμέσως στην ανάπτυξη του Aids που μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και οκτώ χρόνια αργότερα

  Ο Πιο συνηθισμένος τρόπος εισβολής της μόλυνσης στον οργανισμό είναι η σεξουαλική επαφή, γιατί ο ιός βρίσκεται εν αφθονία στο σπέρμα του μολυσμένου ατόμου. Μπορεί, λοιπόν, να μεταδοθεί είτε με την κολπική είτε με την πρωκτική συνουσία. Ο ιός είναι παρών και στο αίμα των θυμάτων της νόσου και γιαυτό είναι δυνατόν να μεταδοθεί από ένα χρήστη -ενδοφλεβίως- τοξικών ουσιών στο φίλο του, επειδή μοιράζονται μαζί την ίδια βελόνα. Ο HIV μεταφέρεται επίσης στους αιμοφιλικούς, όταν το αίμα που μεταγγίζεται είναι μολυσμένο, όπως και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στη μήτρα ή κατά τον τοκετό από μολυσμένο αίμα της μητέρας. Θεωρητικά, η μετάδοση του ιού από το ένα άτομο στο άλλο κατά τη διάρκεια της συνουσίας μπορεί να αποτραπεί από οποιαδήποτε μέσο εμποδίζει την ανάμειξη αίματος, σπέρματος και κολπικών υγρών. Ξέρουμε πλέον ότι το προφυλακτικό εξασφαλίζει ασφαλές σεξ, αφού οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ιός δεν μπορεί να διαπεράσει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Αν χρησιμοποιούσαν όλοι προφυλακτικό η εξάπλωση του Aids θα είχε σίγουρα περιοριστεί.

  Το Aids προσβάλλει τόσο τους ομοφυλόφιλους όσο και τους ετεροφυλόφιλους. Αρχικά, η ασθένεια είχε περιοριστεί στους ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ζήλο στο κάλεσμα για ασφαλές σεξ. Τώρα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης από το HIV προέρχεται από τους χρήστες -ενδοφλεβίως- τοξικών ουσιών και τους ετεροφυλόφιλους. Πολλές τραγικές περιπτώσεις γυναικών που προσβλήθηκαν από Aids  επιβεβαιώνουν τη θεωρεία ότι και μόνο μια σεξουαλική επαφή με φορέα της αρρώστιας αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Πάρα πολλές γυναίκες, τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, κόλλησαν Aids ύστερα από μια και μοναδική σεξουαλική συνάντηση με άγνωστο άνδρα, που ήταν τοξικομανής και μοιράζονταν σύριγγες με άλλους. Επίσης, μια γυναίκα είναι δυνατόν να μολυνθεί από τον άνδρα της, αν έχει προσβληθεί από τον ιό από άλλες εξωσυζυγικές σχέσεις, ομοφυλοφιλικές και μη.

  Τι είναι το Aids, πως επιτίθεται στο οργανισμό, πότε εμφανίζεται, τι συμβαίνει στη χώρα μας.

  Προς το παρόν, έχει σκοτώσει πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει 40 εκατομμύρια και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει

  Το Aids, το σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας, προκαλείται από τον ανθρώπινο ιό ανοσοανεπάρκειας HIV, που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας τον οργανισμό επιρρεπή στις αρρώστιες. Όταν εισβάλει στο σώμα, ο HIV διεισδύει στα βοηθητικά λεμφοκύτταρα Τ, που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη άμυνα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις και καρκίνους. Ο ιός του Aids προκαλεί τη διάρρηξη των λεμφοκυττάρων Τ, που απελευθερώνουν μόρια του HIV στο αίμα, με αποτέλεσμα να μολυνθούν και άλλα λεμφοκύτταρα Τ. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα γίνεται ευάλωτο σε ορισμένες “ευκαιριακές” ασθένειες όπως η πνευμονία και οι καρκίνοι, που επωφελούνται από την εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού και προκαλούν τις πιο πολλές φορές το θάνατο.

  Η μόλυνση από τον  HIV δεν οδηγεί αμέσως στην ανάπτυξη του Aids που μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και οκτώ χρόνια αργότερα. Έτσι, όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, μπορεί να μην το γνωρίζουν και να τον μεταδίδουν άθελά τους σε άλλους. Το τεστ για να εξακριβωθεί αν υπάρχει μόλυνση ή όχι από Aids, γίνετε με μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων του HIV. Τα αντισώματα είναι ουσίες που δημιουργούνται από τον οργανισμό ως αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο ιό.

  Η Παρουσία των αντισωμάτων του HIV αποδεικνύει ότι το άτομο έχει προσβληθεί από τον ιό. Ο άνθρωπος που το αίμα περιέχει αντισώματα του HIV, λέμε ότι είναι “φορέας του Aids”. Αν φοβάστε πως έχετε εκτεθεί στον ιό του HIV, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και κανονίστε ένα ραντεβού για εξέταση αίματος. Ωστόσο, επειδή μεσολαβεί μια περίοδος επώασης μερικών μηνών από τη στιγμή της έκθεσης στον ιό έως τη στιγμή που το θύμα γίνεται φορέας του Aids, τo τεστ μπορεί να είναι ακόμα αρνητικό ακόμα και αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον HIV.

  Tι συμβαίνει στη χώρα μας!

  Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί γιατροί για την εξάπλωση του Aids στη χώρα μας καθώς αντί να μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν στάσιμοι. Και αυτό τη στιγμή που το Aids αποτελεί μια προβλέψιμη νόσο. “Τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις μεγάλες μονάδες λοιμώξεων της χώρας μας είναι απογοητευτικά, αφού φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιστατικά μολύνσεων από Aids”.

  Κάποια ενδεικτικά νούμερα! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, η “μαύρη χρονιά” για την πορεία της λοίμωξης όπως χαρακτηρίστηκε ήταν το 2005 αφού εκείνη τη χρονιά είχαμε αύξηση 25%. Έτσι άλλοτε όταν ξεχνιέται το θέμα έχουμε αύξηση και όταν γίνεται γνωστό παραμένει στάσιμο, όμως τα ποσοστά παραμένουν πάντα ανησυχητικά.

  Το Aids προσβάλει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, αφού η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων, αφορούν άνδρες ηλικίας 26 έως 34 και γυναίκες 23 έως 29 ετών. “Εφησυχάσαμε! Τα μέτρα χαλάρωσαν”, είπαν χαρακτηριστικά οι γιατροί, τονίζοντας ότι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά του Aids πρέπει αν είναι η πρόληψη Με βασικό στοιχείο αυτής, τη χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή.

  Βίντεο Ντοκιμαντέρ με θέμα το Aids

  Το AIDS στην Ελλάδα το 1993

  Σημείωση: Το άρθρο με τίτλο “Το Aids στη ζωή των νέων ανθρώπων” είναι μια εργασία από τη ομάδα έκφρασης και υλοποίησης του site. Το άρθρο θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή χρήσιμων πληροφοριών.

  Περιοδικό

  Τελευταία Άρθρα

  Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

  Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες, γι’αυτό και...

  Nέο single & video clip: Ηλίας Μπόγδανος – “Για πάντα”

  Ο πάντα δραστήριος και γεμάτος αισιοδοξία και θετική ενέργεια Ηλίας Μπόγδανος, κυκλοφορεί...

  Μαρία Καλούδη “Όλα θα ανθίσουν ξανά”

  Μετά από 2 πρωτόγνωρες και δύσβατες χρονιές, το καλλιτεχνικό δίδυμο αποφάσισε...

  Πάνος Βλάχος – Νεφέλη Φασούλη: “Συμπτώματα”

  Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός Πάνος Βλάχος συνεργάζεται με την ιδιαίτερα ταλαντούχα...

  Σχετική Αρθρογραφία

  Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

  Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες, γι’αυτό και χαρακτηρίζεται ως “η...

  Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

  Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια στον δρόμο; Πόσες φορές έχουμε...

  Η γυναίκα ενώπιον της Ιστορίας και του αύριο.

  Δύο συνήθη ερωτήματα, τα οποία προβληματίζουν αρκετούς: «Γιατί χρειάζεται η ύπαρξη της Παγκόσμιας Ημέρας...