ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγκροτήματαΟι "ΒEER & μανία" μιλάνε για την δική τους "Ιθάκη" στην συνέντευξή...

Οι “ΒEER & μανία” μιλάνε για την δική τους “Ιθάκη” στην συνέντευξή τους στο Υoungpeople.gr

"BEER & μανία" ένα καινούργιο συγκρότημα με φρέσκιες ιδέες, μεγάλη αγάπη για τη μουσική και πίστη σε αυτό που έχουν επιλέξει"

Καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε μια συνέντευξη με τα μέλη του μουσικού σχήματος “BEER & μανία” και να γνωρίσουμε ένα καινούργιο συγκρότημα με φρέσκιες ιδέες, μεγάλη αγάπη για τη μουσική και πίστη σε αυτό που έχουν επιλέξει. Στην ‘’συζήτησή’’ μας, ανασύροντας μνήμες από το παρελθόν, μας μίλησαν για την αρχή της μουσικής τους καριέρας, για την γνωριμία τους αλλά και για την έμπνευση του πρωτότυπου ονόματός τους. Στο βιογραφικό τους αναγράφονται πολλές συνεργασίες με πολλούς ξεχωριστούς καλλιτέχνες αποκαλύπτοντάς μας αυτήν που τους έχει στιγματίσει περισσότερο, ενώ παράλληλα μας φανέρωσαν κάποια από τα μελλοντικά τους σχέδια. Μέχρι το τέλος της συνέντευξής μας απέδειξαν το πόσο συνειδητοποιημένοι και καλλιεργημένοι είναι, χρησιμοποιώντας στίχους ποίησης για να μας περάσουν – αν και εμμέσως – το δικό τους μήνυμα.

Προτού γνωρίσετε περισσότερο τους “BEER & μανία” διαβάζοντας την συνέντευξη, να σας ενημερώσουμε ότι είναι ένα εναλλακτικό μουσικό σχήμα που αποτελείται από τον Στέργιο Τολίκα, κιθαρίστα και φωνή, και τον Αποστόλη Παπανικολάου, πιανίστα και φωνή. Το 2010 είναι η χρονιά σταθμός για την μπάντα, καθώς στην Θεσσαλονίκη γνωρίζονται και δημιουργούν το συγκρότημά τους. Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην Αθήνα κάνοντας πολλές εμφανίσεις μόνοι τους αλλά και με την συνοδεία άλλων καλλιτεχνών, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μας παρουσιάσουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά μέσω διαδικτύου.

Διαβάστε τη Συνέντευξη του Συγκροτήματος “BEER & μανία”

Από πότε ασχολείστε με τη μουσική; Ποιο ήταν το έναυσμα να μάθετε μουσική και να τραγουδήσετε;

Στέργιος: Είχα μία συνήθεια από μικρός να τραγουδάω συνεχώς όπου κι αν βρισκόμουν. Επηρεασμένος κι από ένα μεγαλύτερο ξάδερφο που έπαιζε κιθάρα, ξεκίνησε η ενασχόληση με τη μουσική κάπου στην Τετάρτη δημοτικού.

Αποστόλης: Στην ηλικία των επτά χρονών η μητέρα μου με έγραψε στο Ωδείο Άρτας όπου φοίτησα για περίπου δέκα χρόνια στη σχολή κλασικού πιάνου περατώνοντας με την απόκτηση του πτυχίου. Το τραγούδι ήρθε πολύ αργότερα σαν μια ιδιαίτερα έντονη εσωτερική ανάγκη θα το έλεγα.

Το συγκρότημα BEER & μανία

Συνεργάζεστε πολλά χρόνια; Πότε γνωριστήκατε; Ποιος είχε την ιδέα της δημιουργίας αυτού του συγκροτήματος; Ποιος σκέφτηκε το όνομά του, το οποίο ιδιαίτερα πρωτότυπο, δηλώνει την μεγάλη σας αγάπη για την μπίρα; Ή ήταν μια τυχαία επιλογή;

Το Μάρτη έχουμε γενέθλια… κλείνουμε 8 χρόνια σαν ακουστικό σχήμα από το πρώτο μας live. Ήμασταν φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και αφού γνωριστήκαμε, στον πρώτο μας καφέ, ειπώθηκε ότι ασχολούμαστε και οι δύο με τη μουσική και πολύ απλά την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησαν οι πρόβες. Το όνομα βγήκε μετά από πολύ καιρό. Και όλη η φάση ξεκίνησε σαν αστείο… ένα βράδυ που πίναμε μπύρες και κάναμε λογοπαίγνια με τη λέξη μπύρα ψάχνοντας ένα όνομα για το σχήμα μας, μια φίλη σχολίασε χαριτολογώντας : ‘’σιγά μη σας λένε και «BEER & μανία»’’ Αυτό ήταν…

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, σε πολλά διαφορετικά μέρη. Ποια εμπειρία-συνεργασία είναι αυτή που σας έχει εντυπωθεί στο μυαλό και θα θέλατε να ξανά ζήσετε;

Έχουμε συνεργαστεί με ιδιαίτερα καλούς φίλους θα λέγαμε πιο εύστοχα. Και αυτό είναι που επιδιώκουμε προς το παρόν. Η συνεχής καλλιτεχνική ζύμωση και αλληλεπίδραση με διάφορους ανθρώπους είναι αυτή που μας κάνει να προχωράμε σκαλί σκαλί . Ίσως η συνεργασία με τον Αλέξανδρο Δάικο που τυγχάνει να είναι και πολύ καλός φίλος, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση συνεργασίας.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε πιο επαγγελματικά με τη μουσική; Είναι στα σχέδια σας το να καταφέρετε να υπογράψετε κάποιο δισκογραφικό συμβόλαιο και να αποκτήσετε περισσότερη δημοσιότητα; Ή προτιμάτε να παίζετε για δική σας διασκέδαση και απόλαυση;

Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στο στούντιο και ετοιμάζουμε την πρώτη μας δουλειά με την “Taurus Productions” του Παντελή Πέτρου. Ήδη δυο κομμάτια είναι έτοιμα τα οποία θα μπορείτε σε μερικές μέρες να τα ακούσετε κι από το youtube με τη μορφή του digital single. Σαφώς ένα δισκογραφικό συμβόλαιο θα ήταν επιθυμητό, με τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα αναγκαστούμε να αλλοιώσουμε ύφος, ταυτότητα, ρεπερτόριο. Και σαφώς η δημοσιότητα δεν είναι αυτοσκοπός.

Αποστόλης Παπανικολάου, ο πιανίστας και φωνή του συγκροτήματος

Πιστεύετε ότι η μεγάλη δημοσιότητα φθείρει την τέχνη και κατ’ επέκταση την μουσική με την οποία ασχολείστε;

Στέργιος: Όταν είσαι συνειδητοποιημένος και κατασταλαγμένος σ αυτό που κάνεις δεν πιστεύω ότι η δημοσιότητα είναι πρόβλημα.

Αποστόλης: Στο χώρο της μουσικής υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που διαχειρίστηκαν την διασημότητα προς όφελος τους τολμώντας και δοκιμάζοντας νέα πράγματα και άνθρωποι που αποκτώντας δημοσιότητα αλλοτριώθηκαν υιοθετώντας ένα πιο κοινωνικά αποδεκτό ύφος φοβούμενοι την απόρριψη. Συνεπώς εξαρτάται από τον χαρακτήρα του καλλιτέχνη.

Τον τελευταίο καιρό σας συναντάμε στο «Καφενείον 111» στο κέντρο της Αθήνας, πώς βιώνετε αυτή την εμπειρία στη ζωή σας; Πείτε μας λίγα λόγια για την συνεργασίας με τον συγκεκριμένο χώρο εστίασης.

Στο «Καφενείον 111» βρισκόμαστε δύο χρόνια περίπου. Εμφανιζόμαστε εκεί κάθε Κυριακή. Είναι ένας υπέροχος χώρος στο Μοναστηράκι και το κυριότερο είναι ότι όλα τα παιδιά εκεί είμαστε μια παρέα. Είναι ένας χώρος που μας βοηθάει να τολμούμε ρεπερτοριακά. Τα υπόλοιπα από κοντά.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τη ζωή σας χωρίς τη μουσική; Ποιος λόγος θα ήταν τόσο σημαντικός ώστε να σας απομακρύνει από το τραγούδι;

Δε σκεφτόμαστε καν το ενδεχόμενο να σταματήσουμε.. μόλις αρχίσαμε άλλωστε κι είναι μακρύς ο δρόμος!

Ο Στέργιος Τολίκας, κιθαρίστας και φωνή του συγκροτήματος

Η μπάντα σας αποτελείται από δυο μέλη. Έχετε σκεφτεί ποτέ να αναπτυχθείτε προσθέτοντας και άλλους καλλιτέχνες; Παραμένετε οι δυο σας για συναισθηματικούς λόγους ή λόγω της καλής συνεργασίας που έχετε;

Ξεκινήσαμε οι δυο μας και στις περισσότερες εμφανίσεις μας παραμένουμε έτσι λόγω του ότι στα περισσότερα ακουστικά live σε μικρά μαγαζιά ένα σχήμα με δύο άτομα είναι πιο ευέλικτο. Όπου έχουμε τη δυνατότητα, όπως για παράδειγμα σε συναυλίες ή πιο μεγάλες σκηνές, εμφανιζόμαστε full band. Έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε και να μας τιμούν με την φιλία τους εξαιρετικοί μουσικοί: Παντελής Πέτρου (μπάσο), Νίκος Χριστόπουλος (τύμπανα) και Κυριάκος Πέτρου (βιολί, ηλ. Κιθάρα).

Σαν ντουέτο παίζεται πολλά χρόνια. Υπήρξε ποτέ η στιγμή που να κουραστήκατε ή να φθάσατε στο σημείο που να θέλατε να διαλύσετε την μπάντας;

Πάνω απ’ όλα είμαστε φίλοι και περνάμε καλά μ΄ αυτό που κάνουμε, οπότε δε φτάσαμε ποτέ στο σημείο να πούμε τα διαλύουμε όλα.

Κλείνοντας, πως σκέφτεστε το μέλλον; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε στη ζωή σας ή πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της συνεργασίας;

Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με σκυφτά κεφάλια, μεράκι και σεβασμό προς τη μουσική και ελπίζουμε τα νέα μας κομμάτια να κατακτήσουν μια, τουλάχιστον, μικρή θέση σε αυτόν τον τεράστιο καλλιτεχνικό χάρτη.

Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του youngpeople.gr μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

Δεν θα κλείσουμε με κάποιο είδος μηνύματος, αλλά με μία φράση του Καβάφη που συνοψίζει πολλά από τα όσα ειπώθηκαν πιο πάνω και την όλη στάση μας απέναντι στη μουσική, την δημοσιότητα, την αποτυχία την επιτυχία:

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Αλλά δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.”

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του συγκροτήματος “BEER & μανία” συνεργάστηκαν. Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης, στην σύνταξη ερωτήσεων η Μαρία Διονυσοπούλου. Ευχαριστούμε τα παιδιά του συγκροτήματος, Αποστόλη Παπανικολάου και Στέργιο Τολίκα για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Σχετική Αρθρογραφία

Προτεινόμενα

Βασίλης Ηλιάδης: “Κάνε αυτό που πραγματικά αγαπάς και όλα τα άλλα θα έρθουν”

Ο Πολυτάλαντος καλλιτέχνης Βασίλης Ηλιάδης έχει ξεχωρίσει τους τελευταίους μήνες στην Ελληνική δισκογραφία. Το...

Luisa: “Το rap στη ζωή των νέων μπορεί να γίνει ο χώρος διαφυγής από τα προβλήματά τους και ότι άλλο τους απασχολεί”

Συνέντευξη με την νεαρή ράπερ Luisa, ανερχόμενη με φιλοδοξίες και πολύ ταλέντο στο χώρο...

Μάνος Σύρμας: “Η μουσική είναι παιδεία. Εξελίσσει και καλλιεργεί τον άνθρωπο”

Συνέντευξη με τον Μάνο Σύρμα, ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης με εξαιρετικές ερμηνείες, όπλο του;...

Nea, the successful composer and singer with almost 2 billions streams on Spotify.

Nea is a Swedish singer and songwriter with almost 2 billion streams on Spotify....

Γιάννης Ξανθόπουλος: “Το νόημα των στίχων, η σοβαρότητα και η μουσική τους είναι σημαντικά στοιχεία για μένα”

Ο Γιάννης Ξανθόπουλος διαθέτει μια από τις πιο χαρακτηριστικές και ώριμες φωνές νέων καλλιτεχνών...

Χριστίνα Σάλτη: “Μέσω της μουσικής εκτονώνομαι και νιώθω ευτυχισμένη που δημιουργώ”

Η Χριστίνα Σάλτη έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην ελληνική μουσική σκηνή τα τελευταία χρόνια,...

Ιζαμπέλλα Φουλόπ: “Εξυμνώ την φαντασία και την σημασία του να μπορείς να ονειρεύεσαι”

Η Ιζαμπέλλα Φουλόπ είναι μια νέα πολυτάλαντη ηθοποιός όπου το μέλλον της ανήκει. Αποφοίτησε...

Άρης Κασαπίδης: “Το θέατρο επηρεάζει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου”

Ο Άρης Κασαπίδης μας αποκαλύπτει για το πως ήρθε το θέατρο στη ζωή του....