Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
27.4 C
Athens
ΑρχικήΡεπορτάζΓεγονότα17 Νοεμβρίου 1973, ημέρες πολυτεχνείου.

17 Νοεμβρίου 1973, ημέρες πολυτεχνείου.

"Εκείνη την χρονιά ήδη ο φοιτητόκοσμος είχε αρχίσει να αντιδρά με αφορμή νόμους της χούντας που επηρέαζαν τις σπουδές τους"

Η μέρα Πολυτεχνείου, 17 Νοεμβρίου 1973, μια από τις κορυφαίες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις κατά της χούντας των συνταγματαρχών στη χώρα μας. Εκείνη την χρονιά ήδη ο φοιτητόκοσμος είχε αρχίσει να αντιδρά με αφορμή νόμους της χούντας που επηρέαζαν τις σπουδές τους. Το αποκορύφωμα όλων αυτών των εκδηλώσεων, (καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα) ήταν η 17 Νοεμβρίου με τα αποτελέσματα που όλοι μας γνωρίζουμε.

Τα σπουδαιότερα γεγονότα της 17 Νοεμβρίου

Στο πολυτεχνείο οργανώθηκαν ομάδες, συνεργεία φοιτητών όπου έβγαιναν έξω και μοίραζαν πλακάτ, έγραφαν στους τοίχους, σε λεωφορεία κ.α

Το όλο σκηνικό είχε αρχίσει έντονα από τις 14 Νοεμβρίου, όταν οι φοιτητές μαζεύτηκαν στο προαύλιο και αποφάσισαν την αποχή από τα μαθήματα. Η συνέχεια μεταφέρθηκε και σε άλλες σχολές, (Νομική, Ιατρική κ.α) Όσο περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότεροι φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο πολυτεχνείο. Έτσι το απόγευμα της ίδιας ημέρας δημιουργήθηκε η συντονιστική επιτροπή του πολυτεχνείου αλλά και σε άλλες σχολές έχοντας καθήκον τη καθοδήγηση της εξέγερσης.

Η απόφαση ήταν πλέον μία, ΚΑΤΑΛΗΨΗ του πολυτεχνείου. Αμέσως ομάδες προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους πολίτες της Αθήνας ενημερώνοντάς τους για το λόγο της κατάληψης αλλά και ζητώντας την βοήθειά τους στο αγώνα, που μόλις είχε αρχίσει. Επίσης στήθηκε γρήγορα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός όπου ενημέρωνε για το τι γίνεται μέσα στο πολυτεχνείο αλλά και όλες τις κινήσεις έξω από αυτό.

Στο πολυτεχνείο οργανώθηκαν ομάδες περιφρούρησης, ομάδες, συνεργεία φοιτητών όπου έβγαιναν έξω και μοίραζαν πλακάτ, έγραφαν στους τοίχους, σε λεωφορεία κ.α συνθήματα όπως, “Ζήτω η ελευθερία”, “Κάτω η χούντα”, “Δημοκρατία” κ.α Ένα ακόμα αξιοσημείωτο ήταν η δημιουργία και ενός μικρού νοσοκομείου στο χώρο.

Η Αντίδραση της χούντας

Ήταν φυσικό η χούντα να απαντήσει άμεσα, άλλωστε είχε άμεση ενημέρωση και από την αρχή της χρονιάς η επεμβάσεις της ήταν πάντα πολύ γρήγορες. Οι μυστικοί πράκτορες κατέκλυσαν αμέσως τους χώρους γύρω από το πολυτεχνείο ώστε να εμποδίσει τη προσέλευση του κόσμου που ήταν συγκλονιστική στα καλέσματα των φοιτητών.  Στις 16 Νοεμβρίου η χούντα αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση ξεφεύγει και περνάει στη βία. Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις με γκλόπ, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος που βρίσκεται έξω από το πολυτεχνείο. Η κατάσταση γίνεται ακόμα δύσκολη για τους δικτάτορες καθώς η επέμβαση της αστυνομίας δεν έχει το αποτέλεσμα που θέλουν.

Αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού

Η θυσία και ο αγώνας των φοιτητών ήταν η αρχή του τέλους για τη επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Ελλάδα

Ο στρατός περικυκλώνει τους γύρω χώρους του πολυτεχνείου, με άρματα μάχης, πεζοναύτες, και άντρες της περιβόητης ΕΣΑ. Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι ετοιμάζεται αλλά κανείς δεν περίμενε όλο αυτό που θα ακολουθούσε. Οι φοιτητές ζητούν διαπραγματεύσεις, το αίτημά τους απορρίπτεται.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17 Νοεμβρίου το άρμα που βρίσκεται απέναντι από τη πύλη του πολυτεχνείου παίρνει εντολή να εισβάλει. Η στιγμή της εισβολής του τανκ, είναι χαραγμένοι στη μνήμη σε όλους μας. Οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες είναι πλέον γεγονός.

“Η θυσία και ο αγώνας των φοιτητών το Νοέμβριο του 1973 ήταν η αρχή του τέλους για τη επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Ελλάδα”

Ένα ανελέητο κυνηγητό έχει μόλις αρχίσει, μέσα στου χώρους αλλά και έξω από το πολυτεχνείο. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 37 ενώ οι τραυματίες εκατοντάδες. Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της χούντας ήδη είχε αρχίσει. Η θυσία και ο αγώνας των φοιτητών το Νοέμβριο του 1973 ήταν η αρχή του τέλους για τη επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Ελλάδα.

Βίντεο

Π. Βούλγαρης - Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974 Full movie
Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ

Σημείωση: Στην ενότητα, “Γεγονότα: του YoungPeople.gr γίνεται μια απλή καταγραφή των (μεγάλων) στιγμών, αλλά και καθημερινών θεμάτων όπως, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, Aids κ.α

- The author -

Young People Team
Young People Team
Ο τομέας διαχείρισης, έκφρασης και υλοποίησης ιδεών, είναι η ομάδα που οργανώνει, προγραμματίζει, βάζει προτερεότητες και ελέγχει από την αρχή έως το τελευταίο στάδιο την δημοσίευση των άρθρων. Επεξεργάζεται και υλοποιεί όλες τις δικές σας ιδέες, και παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

“Από τη Μεσόγειο στον Ατλαντικό και από την Αναγέννηση στον Διαφωτισμό”

Αναντίρρητα, η Μεσόγειος θάλασσα, κατά την εκάστοτε ιστορική περίοδο, υπήρξε ένας...

Η Μεγάλη Εβδομάδα Της Ορθοδοξίας.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε χωρίς να είμαστε γνώστες και...

Η καθημερινή ζωή στα χρόνια του Κορονοϊού.

Ημέρα 1η Ημέρα 2η Ημέρα 3η Ημέρα 4ηΗμέρα 5η...

Τα παιδιά υποφέρουν, πεινούν, πεθαίνουν…

Μέρες αγάπης... Η αναζήτηση, η ανάγκη μιας αγκαλιάς, ενός χαδιού, ενός...

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Η Ιωάννα Σιαμπάνη δημιουργεί εμπνεόμενη από παλαιότερες δεκαετίες.

Η Ιωάννα Σιαμπάνη κατάγεται από τη Λάρισα και μένει στην Αθήνα. Έχει τελειώσει δημοσιογραφία και σχέδιο μόδας. Η ίδια δέχθηκε να μας παραχωρήσει την...

- Read Interesting Site Topics -

Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις δίπλα σου όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί για εμάς τους ανθρώπους αλλά και τόσο λυπηρό να βλέπεις να καταστρέφεται όλη...

Συνέντευξη με την πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος για το 2019, Τατιάνα Γκουσίν.

Η Τατιάνα Γκουσίν, με καταγωγή από την Μολδαβία, είναι αθλήτρια στο άλμα εις ύψος του ΓΣ...

Ένα Περιβάλλον που αντιδρά.

Ήταν βράδυ και διάβαζα όταν χτύπησε το κινητό μου και ξεκίνησε μια ατέλειωτη συζήτηση γεμάτη σκέψεις,...

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, Έλληνας μουσικοσυνθέτης διεθνούς φήμης.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες παγκοσμίως. Είναι ο άνθρωπος που επηρέασε τη ανάπτυξη πολλών μουσικών...