ΑρχικήΑφιερώματαΆνθρωποι ΤέχνηςΑλέκος Σακελλάριος, ο χαρισματικός σκηνοθέτης του Ελληνικού κινηματογράφου.

Αλέκος Σακελλάριος, ο χαρισματικός σκηνοθέτης του Ελληνικού κινηματογράφου.

"Αυτός είναι ο ογκόλιθος του Ελληνικού κινηματογράφου, ο μάστορας της ελληνικής κωμωδίας. Ο πιο αγαπημένος σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας..."

Ο κορυφαίος για τους περισσότερους, Έλληνας σκηνοθέτης του Ελληνικού κινηματογράφου Ο Αλέκος Σακελλάριος. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες στην χρυσή εποχή τους δικού μας κινηματογράφου. Μαζί του συνεργάστηκαν όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί όπως, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μάρθα Καραγιάννη, Τζένη Καρέζη, Κώστας Χατζηχρήστος κ.α Ταινίες που μέχρι και σήμερα απολαμβάνουμε βλέποντάς τες όπως, “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”, “Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο”, “Η θεία από το Σικάγο” κ.α

Ο Αλέκος Σακελλάριος δεν ήταν όμως μόνο σκηνοθέτης, η δημοσιογραφία ήταν η άλλη μεγάλη του αγάπη. Άρχισε να γράφει άρθρα στην δική του εφημερίδα “Μαθητής” και από τότε και για τα επόμενα 60 χρόνια κρατούσε σχεδόν πάντα μόνιμη στήλη χρονογραφήματος σε περιοδικά και εφημερίδες. Φυσικά το γράψιμο δεν το χρησιμοποίησε μόνο στη δημοσιογραφία αλλά και στην θεατρική συγγραφή πολλών έργων και κειμένων για επιθεωρήσεις.

Η ιστορία του Αλέκου Σακελλάριου

Ο Αλέκος Σακελλάριος μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η ιστορία του άρχισε από τα παιδικά του χρόνια δείχνοντας την τάση που είχε για τις τέχνες αλλά και στο γράψιμο. Εδώ να σημειώσουμε κάτι που βλέπουμε σε πολλούς ανθρώπους της τέχνης, το ότι ο Σακελλάριος δεν τα πήγαινε και τόσο καλά στο σχολείο. Φανταστείτε ότι τις τάξεις του Γυμνασίου τις περνούσε με το ζόρι. Αυτό που τον συναρπάζει ήταν οι θεατρικές παραστάσεις που οργάνωνε αλλά και η μαθητική εφημερίδα, “Μαθητής” που είχε δημιουργήσει με έναν φίλο του. Για εκείνη την εποχή ήταν κάτι το πρωτοποριακό και είχε μεγάλη απήχηση. 

Ο Αλέκος Σακελλάριος παρόλο τις κακές μαθητικές επιδόσεις μπαίνει στη νομική σχολή καταφέρνοντας να πάρει και το πτυχίο. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν είχε σκοπό να ασκήσει την δικηγορία. Όταν ήταν φοιτητής έστειλε στον εκδότη της καθημερινής ένα από τα πολλά ποιήματά του με αποτέλεσμα να πάρει άμεσα δική του στήλη.

Η δημοσιογραφική του πορεία μόλις είχε αρχίσει ως ρεπόρτερ, χρονογράφος αλλά και ως εκδότης δικών του περιοδικών όπως, “Πρωτεύουσα”, “Σαββατοκύριακο” κ.α Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του, ήταν η στιχουργία αφού έγραψε πολλά τραγούδια για το θέατρο και ταινίες. Πολλά από αυτά τα τραγούδια έγιναν επιτυχίες και πέρα από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Τραγούδια όπως το “Πες μου μια λέξη”, “Τράβα μπρος”, “Νιάου νιάου βρε γατούλα”, ‘Γαρύφαλλο στο αυτί” κ.α ακούγονταν πολύ από τα ραδιόφωνα εκείνης της εποχής. 

Η τηλεόραση, το βιβλίο και η πολυπλευρικότητα του

Ο Αλέκος Σακελλάριος επί το έργον

Η τηλεόραση ήταν ακόμα ένας σταθμός στη ζωή του με πετυχημένη παρουσία και μάλιστα από την αρχή δημιουργία της στην χώρα μας. Έγραψε και σκηνοθέτησε πάνω από 40 τηλεοπτικές κυρίως κωμωδίες. Τηλεοπτικές κωμωδίες όπως “Μια Αθηναία στην Αθήνα”, “Δόκτωρ Τικ” κ.α αγαπήθηκαν αμέσως από το τηλεοπτικό κοινό εκείνης της εποχής. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο ήταν ότι είχε και δικές του εκπομπές με περιεχόμενο ψυχαγωγικό. Τηλεοπτικές εκπομπές με τίτλο, “Η παλιά επιθεώρηση”, “Εγώ Κι Εγώ” κ.α 

Μετά από όλα αυτά φυσικό επακόλουθο ήταν και το βιβλίο. “Λες Κι Ήταν Χθες” ο τίτλος όπου εκεί έγραψε τόσο πειστικά στιγμές από το παρελθόν που είχαν μείνει στην μνήμη του αλλά και στην μνήμη των περισσοτέρων όσων το διάβασαν. Το βιβλίο “Λες κι Ήταν χθες” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκη και είναι το ανθολόγιο των καλύτερων κινηματογραφικών στιγμών εκείνης της εποχής. Ένα ιστορικό ντοκουμέντο που έχει χαροποιήσει όλους όσους θέλουν να δουν και να πάρουν κλίμα το τι επικρατούσε πίσω από τις κάμερες.  

Ο Αλέκος Σακελλάριος ήταν ένας πολύπλευρος άνθρωπος που έδωσε πολλά στην Ελλάδα, μια αξέχαστη κληρονομία με ταινίες, ηθοποιούς που έως και σήμερα δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Ενώ μέσα από τη  γραφή του περνούσε πολλαπλά μηνύματα χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη τα οποία τα περισσότερα ήταν γροθιά προς την εξουσία στην Ελλάδα εκείνων των χρόνων. Φυσικά οι ταινίες περνούσαν σχεδόν πάντα τέτοια μηνύματα, τα οποία ήταν πολλές φορές αιχμηρά με κοινωνικοπολιτικά σχόλια. Ταινίες όπως “Οι Γερμανοί ξανάρχονται”, “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια”, “Υπάρχει και φιλότιμο”, “Καλώς ήρθε το δολάριο”, “Ο σπαγκοραμμένος”, Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο”, “Θανασάκης ο πολιτευόμενος”, δείχνουν αυτά που γράψαμε πιο πριν.  

Οι σημαντικότερες στιγμές του Σκηνοθέτη

  • Το πρώτη του επιθεώρηση ήταν το 1935 που ανέβασε ο Πέτρου Κυριακού στο Θέατρο “Κοτοπούλη” με τίτλο “Βασιλιά του χαλβά”. 
  • Ο αριθμός των θεατρικών έργων του είναι κοντά στα 200. 
  • Είναι αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής και η πορεία του ως σκηνοθέτης άρχισε το 1946 με την ταινία “Παπούτσι από τον τόπο σου”. Τότε άρχισε μια ακόμα μεγάλη συνεργασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια αυτή με το Φιλοποίμενας Φίνου. 
  • Οι 60 ταινίες του Αλέκου Σακελλαρίου είναι η πιο εμπορικές αλλά και αλησμόνητες αφού παίζονται μέχρι και σήμερα. 
  • Περίπου σε 1.800 με 2.000 τραγούδια έγραψε τον στίχο τους. 
  • Γεννήθηκε 7 Νοεμβρίου 1913 στην Αθήνα και έζησε στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αχαρνών, έφυγε από τη ζωή στις 28 Αυγούστου 1991. 
  • Η προσωπική ζωή του ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη, παντρεύεται 3 φορές και από τον πρώτο του γάμο έχει 2 παιδιά.  
  • Δύο μεγάλες φιλίες και συνεργάτες του ήταν ο Χρήστος Γιαννακόπουλος που ήταν μαζί σε όλες τους τις ταινίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις και ο Φιλοποιμένας Φίνου.

Ο Επίλογος

Η φωτογραφία ως στρατιώτης

Ο Αλέκος Σακελλάριος σκηνοθέτησε κυρίως αισθηματικές κωμωδίες, ενώ η σάτιρα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ταινιών. Ήταν η εικόνα της καθημερινότητας και η προσωπικότητα του μέσου Έλληνα εκείνη την περίοδο. Πολλοί ηθοποιοί του χρωστούν ακόμα και την ύπαρξή τους κάνοντας τους, γνωστούς στο Ελληνικό κοινό.

Ηθοποιούς που ανακάλυψε ο ίδιος αφού τον ελεύθερο χρόνο του κυνηγούσε ταλέντα. Ήταν γεννημένος γι αυτό τον σκοπό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και όλα συντέλεσαν στο υλοποιηθούν. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει όταν διαβάζουμε την βιογραφία του.

Αυτός είναι ο ογκόλιθος του Ελληνικού κινηματογράφου, ο μάστορας της ελληνικής κωμωδίας. Ο πιο αγαπημένος σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας όπου η παρουσία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα την χρυσή εποχή του Ελληνικού κινηματογράφου. Ο Αλέκος Σακελλάριος έχει αμέτρητα ελληνικά και ξένα βραβεία για όλη τη δράση του στον κινηματογράφο, στη δημοσιογραφία, στο θέατρο.

Το καλύτερο όμως βραβείο είναι ίσως αυτό που του έχουμε δώσει όλοι εμείς οι Έλληνες βλέποντας ακόμα και σήμερα τις ταινίες του με το ίδιο ενδιαφέρον από τότε που τις πρωτοείδαμε, όσες φορές και αν τις έχουμε δει. Ταινίες που γυρίστηκαν τις δεκαετίες του 50′ και 60′ , πενήντα σχεδόν χρόνια πριν.

Βίντεο – Αφιέρωμα Αλέκος Σακελλάριος

ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ-ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ '20-'30
Ο Αλέκος Σακελλάριος μιλάει για την ζωή του στον Μίμη Πλέσσα | 1ο Πρόγραμμα (1978)

Σημείωση: Το άρθρο – Αφιέρωμα για τον Αλέκο Σακελλάριο θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή ειδήσεων και πληροφοριών από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν τον σκηνοθέτη. Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Σταύρος Τσιώλης: Ο cult σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου.

Δίπλα στην λέξη cult/καλτ στο λεξικό, αν ψάξεις προσεκτικά,...

Frida Kahlo, η μούσα του εαυτού της!

Το πραγματικό της όνομα είναι Magdalena Carmen Frida Kahlo...

Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της “Ρωμιοσύνης” και του “Επιταφίου”.

Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και...

Ο Δημήτρης Χορν, “Ο Ηθοποιός σημαίνει Φως”.

Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του θεάτρου, με έργο που...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Amy Winehouse, η φωνή που συνδυάζει Soul, Jazz αλλά και r&b.

Μια από τις νεαρότερες φωνές που κατάφεραν να αφήσουν εποχή είναι αυτή της Amy Winehouse. Το ταλέντο της ήταν εμφανές από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, όπως...

Υπόθεση: Γυναικεία έξοδος στην κοινωνία του σήμερα.

Η έξοδος από ουσιαστικό γένους θηλυκού στην καθημερινή της...

Καμία απόσταση δεν εμποδίζει την αληθινή επιθυμία.

Οι σχέσεις ανέκαθεν περνούσαν από δοκιμασίες. Μία από αυτές...

- New Post & Article Archive