ΑρχικήΣυνεντεύξειςΠρόσωπαΑθηνά Μαλαπάνη: "Με τη συγγραφή εκφράζω τα μπλοκαρισμένα συναισθήματα"

Αθηνά Μαλαπάνη: “Με τη συγγραφή εκφράζω τα μπλοκαρισμένα συναισθήματα”

"Συνέντευξη της Αθηνάς Μαλαπάνη σχετικά με τη κυκλοφορία του καινούργιου της βιβλίου"

Η Αθηνά Μαλαπάνη μας παρουσιάζει το καινούριο της βιβλίο, το οποίο αποτελεί το δεύτερο προσωπικό της και έχει τίτλο “Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά υγείας και ομορφιάς”. Έχει εκδώσει επίσης τις Ψυχικές Αυτοχειρίες και η ίδια μας αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει την συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων. Μου μίλησε για τους λόγους που την έκαναν να ακολουθήσει το επάγγελμα της φιλολόγου αλλά και της συγγραφέως. Μου αποκάλυψε πτυχές του εαυτού της και φυσικά μου μίλησε για το νέο της βιβλίο αλλά και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Παρακάτω σας παραθέτω λίγα λόγια για την Αθηνά Μαλαπάνη και τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-2012: πτυχίο & 2012-2014: μεταπτυχιακό). Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! – αυτοέκδοση). Έχει παρακολουθήσει συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας. Ακόμα περισσότερα στο προσωπικό της site: http://www.acwa.info/

Διαβάστε τη συνέντευξη της Αθηνάς Μαλαπάνη

Κάθε άνθρωπος θα μπορέσει να βρει κατάλληλους τρόπους για να θωρακίσει τον οργανισμό του, να φροντίζει καθημερινά για την υγεία του και να αισθάνεται καθημερινά ευεξία

Είσαι καθηγήτρια (Φιλόλογος), συγγραφέας, ασχολείσαι με τη δημιουργική γραφή και με την επιμέλεια αλλά και διόρθωση κειμένων. Πολλές ιδιότητες αλλά όλες σχετικές μεταξύ τους.  Τι σε τράβηξε σε αυτά τα επαγγέλματα;

Η αλήθεια είναι ότι το επάγγελμά μου, αλλά και όλες μου οι ενασχολήσεις συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, καθώς βρίσκονται κάτω από την “ομπρέλα” της γλώσσας, της λογοτεχνίας και της γλωσσικής εκπαίδευσης, εν γένει. Η αγάπη μου για την ελληνική γλώσσα και γενικότερα τις γλώσσες όπως και για τη λογοτεχνία ήταν βασικά μου κίνητρα. Επιπλέον, η συγγραφή με βοηθάει να αποφορτίζομαι από την πιεστική καθημερινότητά μου. Οπότε, αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι για να επιλέξω αυτές τις ενασχολήσεις μου.

Έχοντας βάλει την υπογραφή σου ήδη σε 2 τίτλους βιβλίων μπορείς να μας πεις τι σε ώθησε να γίνεις συγγραφέας;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η συγγραφή αποτελεί για εμένα μια άσκηση αναπνοής, μια από τις ομορφότερες μορφές αυτοέκφρασης. Επιπλέον, έχω υποστεί σχολικό εκφοβισμό στην εφηβεία μου, αλλά και μια ήπια κατάθλιψη πριν από λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα η συγγραφή να με βοηθάει πάντοτε να αποφορτίζομαι ψυχικά και συναισθηματικά, αποβάλλοντας όλα τα έντονα συναισθήματα, αντιμετωπίζοντας κάθε αρνητική σκέψη. Η συγγραφή συντελεί στο να ανιχνεύω τον εσωτερικό μου κόσμο και να καταφέρνω να εκφράσω ακόμη και το πιο μπλοκαρισμένο συναίσθημα.

Το νέο σου βιβλίο ονομάζεται «Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά υγείας και ομορφιάς». Θα μας πεις δύο λόγια για αυτό; Πως προέκυψε η συγγραφή του; Και ποια είναι η σχέση σου με το περιεχόμενο του βιβλίου;

Το βιβλίο αυτό είναι ένας απλός και κατανοητός οδηγός ομορφιάς, υγείας και ευεξίας. Περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την αλόη, τον κίσθο, το γανόδερμα και την πρόπολη και αποδεικνύει ότι αυτές οι ουσίες ήταν θεραπευτικές και ιαματικές από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο, διότι είναι κομμάτι της διπλωματικής μου διατριβής. Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής που παρακολούθησα έως το 2014, το θέμα της διπλωματικής μου ήταν η αρχαία ελληνική ιατρική και φαρμακολογία. Επομένως, είχα ήδη έτοιμο ένα υλικό, το οποίο το απλοποίησα και το συντόμευσα ώστε να είναι προσιτό στον μέσο αναγνώστη.

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να δώσει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σε κάθε αναγνώστη για το πώς αυτές οι ουσίες είναι ωφέλιμες για την υγεία μας, πώς μπορούν να προλάβουν ασθένειες ή να συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Έτσι, κάθε άνθρωπος θα μπορέσει να βρει κατάλληλους τρόπους για να θωρακίσει τον οργανισμό του, να φροντίζει καθημερινά για την υγεία του και να αισθάνεται καθημερινά ευεξία.

Παρόλο που το βιβλίο σου με τίτλο «Ψυχικές Αυτοχειρίες» είναι μια συλλογή διηγημάτων, έκανες στροφή και έγραψες το «Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά υγείας και ομορφιάς». Είναι μια διαφορετική κατηγορία βιβλίου. Δυσκολεύτηκες στη συγγραφή του; Πόσο χρόνο σου πήρε για να το ολοκληρώσεις;

Το πρώτο μου βιβλίο είναι κατ’εξοχήν λογοτεχνικό. Το δεύτερο βιβλίο μου είναι οδηγός υγείας και ομορφιάς. Δεν δυσκολεύτηκα στην αλλαγή θεματολογίας, καθώς ήταν ένας κλάδος κι ένα θέμα οικείο για εμένα λόγω των μεταπτυχιακών σπουδών μου και της έρευνας για τη διπλωματική μου. Οπότε, δεν είχε έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για εμένα. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να το ολοκληρώσω και να το επιμεληθώ. Να σημειώσω όμως ότι δεν εγκαταλείπω τη λογοτεχνική γραφή, καθώς και τα δύο επόμενα βιβλία που έχω στόχο να γράψω θα είναι αμιγώς λογοτεχνικά.

Υπάρχει συγκεκριμένο κοινό στο οποίο αναφέρεται το βιβλίο;

Η αλήθεια είναι ότι αναφέρεται σε κάθε άνθρωπο που νοιάζεται για την υγεία του και την ευεξία του και θέλει να ενημερωθεί φερέγγυα γι’ αυτό. Βέβαια, έχω παρατηρήσει ότι το προτιμούν γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί στερεότυπο. Κάθε άνθρωπος μπορεί να το διαβάσει ή απλώς να το έχει στη βιβλιοθήκη του για να το συμβουλεύεται όποτε έχει ανάγκη.

Εξώφυλλο βιβλίου Αθηνάς Μαλαπάνη

Τι σε οδήγησε στην μέθοδο της αυτοέκδοσης για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Ήθελα να κάνω αυτοέκδοση για να ελέγχω τη διακίνηση του βιβλίου μου και τις πωλήσεις. Είναι μια διαδικασία που έχει έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας και απαιτεί να καταβληθεί μια σημαντική προσπάθεια, ωστόσο πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο και δεν το μετανιώνω ποτέ. Η αυτοέκδοση έδωσε στο έργο μου την αξία που του αξίζει!

Πόσο εύκολο είναι να γεμίσεις μια κενή σελίδα;

Κάποιες φορές που έχω πολλά και έντονα συναισθήματα και προβληματισμούς, είναι εύκολο, μπορεί και να μην καταλάβω πώς έγινε. Άλλες φορές, είναι δυσκολότερο και απαιτεί περισσότερο χρόνο και συγκέντρωση.

«Έχουμε την τέχνη για να μην μας σκοτώσει η αλήθεια». Αυτό το ρητό του Νίτσε υπάρχει στο προφίλ σου στο Facebook. Τελικά, η τέχνη σώζει τον άνθρωπο; Και τι είναι για εσένα η λογοτεχνία;

Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να χαλαρώνει και να ξεφεύγει από τον ψυχρό και ορθολογιστικό ρεαλισμό της καθημερινότητας. Αυτό είναι για εμένα και η λογοτεχνία. Η τέχνη του λόγου που βοηθάει κάθε άνθρωπο – αναγνώστη να ταξιδεύει σε κόσμους υπαρκτούς και φανταστικούς, να γνωρίζει νέους χαρακτήρες -έστω και χάρτινους!- και να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες!

Πες μας Top-3 αγαπημένων σου βιβλίων!

  • Για να δει τη θάλασσα, Ευγενία Φακίνου.
  • Η μεγάλη πράσινη, Ευγενία Φακίνου.
  • Άκου, ανθρωπάκο! Βίλχελμ Ράιχ

Ατενίζεις το μέλλον με αισιοδοξία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και από τους πιο αισιόδοξους ανθρώπους! Οι συνθήκες έχουν γίνει πολύ σκληρές για όλους μας από πέρσι… Αυτό που κάνω είναι να λέω ότι θα προσαρμόζομαι στις νέες συνθήκες που προκύπτουν κάθε φορά και θα προσπαθώ να ζω και να επιβιώνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προπαντός, με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία.

Και για κλείσιμο, ασχολείσαι με τη δημιουργία νέου βιβλίου αυτό το διάστημα;

Ναι, γράφω δύο νέα βιβλία… Δεν μπορώ όμως να δώσω μια πρόβλεψη ούτε κάποια υπόσχεση για το πότε θα καταφέρω να τα ολοκληρώσω και να τα εκδώσω. Άλλωστε, δεν τίθεται λόγος βιασύνης. Εντούτοις, ελπίζω να τα ολοκληρώσω το συντομότερο δυνατόν, καθώς θα είναι αμιγώς λογοτεχνικά και με επίκαιρη θεματολογία!

Ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική συνέντευξη και τη φιλοξενία!

Facebook Της Αθηνάς Μαλαπάνη

“Η τέχνη του λόγου που βοηθάει κάθε άνθρωπο – αναγνώστη να ταξιδεύει σε κόσμους υπαρκτούς και φανταστικούς, να γνωρίζει νέους χαρακτήρες -έστω και χάρτινους!- και να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες!”

– Αθηνά Μαλαπάνη –

Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης της Αθηνάς Μαλαπάνη συνεργάστηκαν: Στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων Ο Θανάσης Τσιώλης. Ευχόμαστε στην Αθηνά Μαλαπάνη τα καλύτερα και να βγάλει εις πέρας κάθε της εγχείρημα.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Νίκος Παπάζογλου, ο τραγουδοποιός, ο “εργάτης”, Ο “Ινδιάνος” της Ελληνικής μουσικής.

Ο Μουσικός, ο ερμηνευτής, αλλά και δισκογραφικός παραγωγός. Με ένα κόκκινο φουλάρι πάντα στις εμφανίσεις του επί σκηνής έδωσε την ευκαιρία να τον χαρακτηρίσουν ως τον "Ινδιάνο" Της...

Δύο τόσο διαφορετικά γράμματα, και όμως γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο.

Όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτή η στήλη σκέφτηκα πως ήταν...

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Ανθρώπινες σχέσεις... Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και...

- New Post & Article Archive