ΑρχικήΤέχνεςΣινεμά"Belfast" μια βαθιά βιωματική δραματική ταινία.

“Belfast” μια βαθιά βιωματική δραματική ταινία.

"Μια ταινία που δεν έδωσε και τόσο σημασία στα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που οδήγησαν στην αρχή των συγκρούσεων το καλοκαίρι του 1969. Έδωσε όμως σημασία στην οικογένεια, την αγάπη, τη φιλία στη γειτονιά που όλοι γνωριζόμασταν με το μικρό μας όνομα. Αυτά που πλέον έχουν χαθεί και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ποτέ"

Μια ταινία που προσπαθεί να μας περάσει σε μια άλλη φιλοσοφία τόσο ως αποτύπωση εικόνας (αφού είναι σε ασπρόμαυρη μορφή) όσο και συναισθηματικά. Πρωταγωνιστής ένας εννιάχρονος από το Μπέφαλστ της Ιρλανδίας. Ένα αγόρι που μεγαλώνει σε μια γειτονιά εργατικής τάξης, που είχε όμως την ατυχία να ζήσει το καλοκαίρι του 1969 τη σύγκρουση μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Μια σύγκρουση που θα κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια.

Περίληψη

Ο εννιάχρονος Μπάντι ζει μέσα στο παιχνίδι, παίζει με τους φίλους του, τσακώνεται, πηγαίνει σινεμά με τον παππού και τη γιαγιά. Γενικά κάνει ότι κάνει ένα παιδί αυτής τη ηλικίας. Ξαφνικά όλα αλλάζουν γύρω του όταν αρχίζει ο εμφύλιος αυτός δείχνει να μην καταλαβαίνει και πολλά και λογικό είναι. Εκείνη τη στιγμή δεν τον ενδιαφέρουν τα οδοφράγματα που στήνονται και οι αιματηρές συγκρούσεις και ο λόγος είναι το πρώτο σκίρτημά στη καρδιά. Αυτό που ενδιαφέρει τον Μπάντι είναι το πως θα τον προσέξει η μακρομαλλούσα συμμαθήτριά του που ακούει στο όνομα Κάθριν.

Με το πρόβλημα έρχεται αντιμέτωπος όταν αρχίζει η συζήτηση της πιθανής μετακόμισης στην Αγγλία. Η βία είναι ανεξέλεγκτη, οι θρησκευτική διαμάχη ανάμεσα στους προτεστάντες και καθολικούς είναι μεγάλη. Τότε αντιλαμβάνεται πως έχει πρόβλημα και αρχίζουν οι σκέψεις του τύπου: Τι θα κάνει χωρίς τον Παππού και τη γιαγιά, χωρίς τους φίλους του, τα ξαδέρφια του αλλά και την συμμαθήτριά του την Κάθριν.  

Σενάριο σκηνοθεσία

Ο Κένεθ Μπράνα είναι πίσω από το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας Μπέλφαστ. Μια ταινία που δεν έδωσε και τόσο σημασία στα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που οδήγησαν στην αρχή των συγκρούσεων το καλοκαίρι του 1969. Έδωσε όμως σημασία στην οικογένεια, την αγάπη, τη φιλία στη γειτονιά που όλοι γνωριζόμασταν με το μικρό μας όνομα. Αυτά που πλέον έχουν χαθεί και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ποτέ.

Η ταινία Μπέλφαστ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα ως ένα όμορφο κινηματογραφικό παραμύθι. Η ταινία άνετα εκνευρίζει έναν πολιτικοποιημένο θεατή αλλά μάλλον αυτό δεν νοιάζει καθόλου τον Κένεθ Μπράνα. ΚΑΙ μάλλον  δεν θα νοιάξει και κανέναν όταν δει την ταινία αφού θα διαπιστώσουμε πως η ουσία και το θέμα είναι αλλού. Να σημειώσουμε εδώ και τη μουσική της ταινίας που δίνει έναν άλλο τόνο από τον Βαν Μόρισον.

Επίλογος

Μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων. Η Ταινία Μπέλφαστ μας μεταφέρει στο κόσμο του 1969 σε μια από τις πιο ταραγμένες από βία πόλεις του κόσμου. Όμως ενώ αναμέναμε μια σκληρή ταινία ο εννιάχρονος Μπάντι καταφέρνει μέσα από τα μάτια της παιδικής του αθωότητας να μας μεταφέρει σε ένα διαφορετικό κόσμο. Τον κόσμο της πραγματικότητας η το πως θα έπρεπε να είναι η ζωή. Ο Κένεθ Μπράνα μας μεταφέρει άψογα όλα αυτά που έζησε αυτός όταν ήταν 9 ετών στο Μπέλφαστ.

Ταυτότητα Ταινία Μπέλφαστ

  • Είδος ταινίας: Δράμα.
  • Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα.
  • Σενάριο: Κένεθ Μπράνα.
  • Μουσική: Βαν Μόρισον.
  • Μοντάζ: Ούνα Νι Ντονγκχάλε.
  • Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπαρλούκος.
  • Ηθοποιοί: Τζουντ Χιλ, Κατρίνα Μπάλφ, Τζούντι Ντεντς, Τζέιμι Ντόρναν, Κιραν Χάιντς.
  • Παραγωγή: Λόρα Μπέργουικ, Κένεθ Μπράνα, Μπέκα Κόβατσικ, Ταμάρ Τομάς.
  • Διάρκεια: 98 Λεπτά.
  • Διανομή: Tulip Entertainment.

Βίντεο & Αφίσα

Περίληψη

"Belfast" Μια βιωματική δραματική ταινία ενίοτε χιουμοριστική του Κένεθ Μπράνα. Προσπάθεια να μας περάσει σε μια άλλη φιλοσοφία τόσο ως αποτύπωση εικόνας (αφού είναι σε ασπρόμαυρη μορφή) όσο και συναισθηματικά. Μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων.

Το ζήτημα είναι να μάθουμε να νιώθουμε καλά με αυτό που είμαστε, γεμάτοι ατέλειες...

Μυριέλλα Κουρεντή

Ηθοποιός

Δεν μπορώ να διανοηθώ την ζωή μου χωρίς φαντασία, θα είναι πάντα η δύναμη και το στήριγμά μου...

Ιζαμπέλλα Φουλόπ

Ηθοποιός

Related Articles

Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Τραύματα βαθιά και ανομολόγητα.

Η κακοποίηση και η βία, δεν είναι μόδα της εποχής. Δεν έχουν φύλο, ηλικία, μήτε χρώμα. Δεν έχουν σωστό...

Χάλασε η φάση.

Η αγάπη ήξερα πως δεν σκοτώνει, δεν οπλίζει κανένα χέρι, δεν χτυπάει, δεν πονάει, δεν δολοφονεί. Πόσο χάλασε θεέ...

Ο “Αρχάγγελος” της Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης (ο ψαρονίκος).

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης από μουσική οικογένεια με κυρίως ρίζες στην παράδοση του τόπου...

“40 + βγαίνω” με τον Θανάση Αλευρα στο VOX.

Ύστερα από τις πρόσφατες επιτυχημένες εμφανίσεις του στην "Ταράτσα του Φοίβου" και στην επιθεώρηση "Τι ζούμε ρε;" στο Θέατρο Άλσος,...

Γιάννης Γρόσης: “Η μουσική μιας κοινωνίας είναι και ο καθρέφτης της”

Ο Γιάννης Γρόσης αποτελεί έναν ανερχόμενο, λαϊκό καλλιτέχνη, ο οποίος μας συστήθηκε μέσα από το τηλεοπτικό μουσικό παιχνίδι "X...

Daphne Lawrence. Το νέο της βίντεο κλιπ “Σιγουριά”

Η Daphne είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τα κορυφαία hits «Αμαρτίες» & «Λίγο Λίγο» της Αναστασίας (σε συνεργασία με τον Γιώργο Καλογεράκο), αλλά και αυτή η εντυπωσιακή...
"Belfast" Μια βιωματική δραματική ταινία ενίοτε χιουμοριστική του Κένεθ Μπράνα. Προσπάθεια να μας περάσει σε μια άλλη φιλοσοφία τόσο ως αποτύπωση εικόνας (αφού είναι σε ασπρόμαυρη μορφή) όσο και συναισθηματικά. Μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων."Belfast" μια βαθιά βιωματική δραματική ταινία.