ΑρχικήΑφιερώματαΜουσική σκηνήFrank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

Frank Sinatra, ο πιο σημαντικός μουσικός καλλιτέχνης όλων των εποχών.

"Τραγουδιστής, ηθοποιός με ένα τεράστιο μουσικό έργο, πολλά άλμπουμ & βραβεία όπως Grammy, αλλά και με πάνω από 150 εκατομμύρια πωλήσεις"

Francis Albert Sinatra, (Frank Sinatra) έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές του ως η “φωνή”. Είναι ένας από τους ποιο δημοφιλέστερους τραγουδιστές του 20ού αιώνα αλλά και συμβολική μορφή της Αμερικάνικης κουλτούρας, αν και Ιταλικής καταγωγής. Ήταν ένας εκπληκτικός καλλιτέχνης, καθώς με μια άνεση οι ερμηνείες του έφταναν στα ύψη. Ειδικά όταν μιλούσε μέσα από τους στίχους για τους ανεκπλήρωτους έρωτες, την μοναξιά, τα όνειρα.

Τραγουδιστής, ηθοποιός με ένα τεράστιο μουσικό έργο, (Πενήντα οκτώ (58) στούντιο άλμπουμ) από την δεκαετία του 30′ όπου πρωτοεμφανίστηκε ως και την δεκαετία του 90′. Με πολλά άλμπουμ και βραβεία όπως τα έντεκα Grammy, αλλά και πολλές ταινίες στο σύνολο 58. Αποκορύφωμα το βραβείο Όσκαρ β΄Ανδρικού ρόλου για την ταινία “From here to Eternity” το 1953. Έχει πουλήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Μεγάλες επιτυχίες που μέχρι και σήμερα ακούγονται στα ραδιόφωνα και είναι γνωστές στο ευρύτερο κοινο της μουσικής είναι: “Strangers in the Night” από το (1966) και “My Way” από το (1969) αλλά και το “Theme From New York, New York” (1980). Ο Frank Sinatra δεν είχε μουσική παιδεία παρόλαυτα η φωνητικές ικανότητες ήταν κάτι που φαίνονταν άμεσα.

Ας δούμε ποιος είναι ο Frank Sinatra

Τραγουδιστής, ηθοποιός με ένα τεράστιο μουσικό έργο

Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ τον Δεκέμβριο του 1915 από Ιταλούς μετανάστες. Στην εφηβεία του αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι αφού είχε επηρεαστεί πολύ από τον Bing Crosby και με την Jazz. Ο Sinatra κατά την διαδικασία της γέννησή του ζύγιζε πάνω από 6 κιλά. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός του στο αριστερό μάγουλο στο λαιμό αλλά και στο αριστερό αυτί. Τραύματα του έμειναν σε όλοι του τη ζωή. Τα προβλήματα υγείας δεν σταμάτησαν, συνεχίστηκαν στην παιδική και εφηβική του ηλικία.

Ο Frank Sintatra από την δεκαετία του 40′ ασχολήθηκε ενεργά και στην πολιτική υποστηρίζοντας Αμερικάνους προέδρους όπως ο Roosevelt, Harry S Truman, John F Kennedy και Ronald Reagan. Αυτό δεν επηρέασε το FBI να παρακολουθεί τον Sinatra καθώς υπήρχαν βάσιμες υποψίες πως πίσω από αυτόν ήταν η μαφία. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν μέχρι και σήμερα την “περιπετειώδη” προσωπική πορεία της ζωή του.

Η ενασχόλησή του με τη μουσική

Ο Frank Sinatra από μικρός έδειξε πως ήθελε να ασχοληθεί με την μουσική και συγκεκριμένα με το τραγούδι. Ο Sinatra δεν είχε μουσική παιδεία και αυτό έκανε πιο δύσκολο την προσπάθειά του. Ο τρομπετίστας Harry James είχε άλλη άποψη αφού τον προσέλαβε ως τραγουδιστή στο συγκρότημά του το 1939. Στη συνέχεια και για 3 περίπου χρόνια συνεργάστηκε με έναν άλλον τρομπετίστα τον Tommy Dorsey. Να σημειώσουμε εδώ πως και οι δύο τρομπετίστες δεν ήταν τυχαίοι. Είχε την χαρά να συνεργαστεί με τους 2 κορυφαίους του είδους, ειδικά με τον Tommy Dorsey. Αυτό το διάστημα ο Frank Sinatra έγινε γνωστός στο νεανικό κόσμο εκείνα τα χρόνια στην Αμερική. Αυτοί οι 2 άνοιξαν στην ουσία τη πόρτα της μουσικής για τον frank.

Από το 1942 ο Frank Sinatra συνέχειζει την μουσική πορεία μόνος του. Εως και τα τέλη εκείνης ης δεκαετίας έγινε γνωστός σε όλη την Αμερική. Συνεργασία με την δισκογραφική εταιρεία Columbia με πολλές ηχογραφήσεις που μας έδωσαν ανεπανάληπτες ερμηνείες. Η φήμη του απογειώνεται, χαρακτηρίζεται από τους θαυμαστές του ως η “φωνή”. Ενώ οι φανατικές θαυμάστριές του παίρνουν την επωνυμία και είναι γνωστές ως “bobby Soxers”. Εκεί κάπου (1948-49) φαίνεται πως το αστέρι του αρχίζει να έχει φθορά.

Έρχεται στη ζωή του ο Κινηματογράφος

Όπως ήταν φυσικό αυτό ήταν κάτι το παροδικό καθώς τα φωνητικά χαρίσματά του ήταν τόσο εμφανή. Οι ταινίες για ακόμα μια φορά έδειξαν στο κοινο ότι ο Fran Sinatra ήταν πολυτάλαντος. Η ταινία “From here to Eternity” το 1953 του έδωσε το Βραβείο Όσκαρ Β’ Αντρικού ρόλου. Δύο χρόνια αργότερα, (1955) ήταν υποψήφιος για ακόμα ένα βραβείο Όσκαρ αυτό του Ά ανδρικό ρόλου. Η ταινία έχει τον τίτλο “The Man with the Golden Arm”. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, με πάνω από 50 ταινίες στο πλούσιο βιογραφικό του αλλά και συμμετοχή σε πολλά μιούζικαλ. Μπορούμε να πούμε πως η δεκαετία του 50′ ήταν κυρίως ο κινηματογράφος που πρωταγωνίστησε στη πορεία του. Κάποιες γνωστές ταινίες του είναι: “Guys and Dolls” (1955), “Some came running” (1958).

Η δεκαετία του 60′, οι μεγάλες επιτυχίες & Βραβεία

Frank Sinatra, ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20′ αιώνα

Η δεκαετία του 60′ επιβεβαιώσε το αστέρι του Frank Sinatra. Εκεί δημιούργησε την δική του δισκογραφική εταιρεία (Reprise Records). Παράλληλα τα πρώτα χρόνια ηχογραφούσε και με την Capitol. Σε αυτή την δεκαετία ο Sinatra ηχογράφησε δύο (2) από τις πιο γνωστότερες επιτυχίες. Το “Strangers in the Night” 1966 και το “My Way” το 1969 όπου εως και σήμερα ακούγεται από όλα τα ραδιόφωνα. Εάν δίναμε μια εικόνα θα λέγαμε πως η δεκαετία του 50′ ήταν αφιερωμένη στον κινηματογράφο ενώ η επόμενη (60′) στη μουσική. Φυσικά και στις 2 δεκαετίες ο Sinatra πρωταγωνίστησε και έφτασε ίσως στο ζενίθ της καριέρας του.

Η επόμενη δεκαετία (70′) η παρουσία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μετρημένη. Άλλωστε εκείνα τα χρόνια άλλαζαν πολλά καθώς πλέον ερχόταν το νέο ρεύμα της μουσικής, το rock. Ακολούθησαν τρεις δίσκοι μέσα στη δεκαετία του 80′ και δύο την δεκαετία του 90′. Οι θαυμαστές του είχαν πλέον την ευκαιρία να το απολαμβάνουν από κοντά καθώς οι συναυλίες αλλά και οι εμφανίσεις ως φιλοξενούμενος ήταν πάρα πολλές. Αξιοσημείωτο ήταν πως η τελευταία συναυλία του ήταν το 1955, τρία χρόνια πριν φύγει από την ζωή.

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στην πετυχημένη και μακροχρόνια πορεία του Frank Sinatra ήταν και τα βραβεία. Τα σημαντικότερα ήταν τα 11 βραβεία Grammy. Το Όσκαρ β΄ Ανδρικού ρόλου αλλά κα η υποψηφιότητά του στο Α΄ Ανδρικού ρόλου. Όμως δεν σταμάτησε εκεί, Βραβεία Έμμυ, Χρυσές Σφαίρες και τόσα άλλα για την παρουσία του όχι μόνο στην μουσική. Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, δισκογραφία κ.α για τον Frank Sinatra στο προσωπικό του Web Site: sinatra.com | en.wikipedia.org – wiki – Frank Sinatra

Ενδεικτική δισκογραφία:

  • The Voice of Frank Sinatra (1946)
  • Songs by Sinatra (1947)
  • Swing Easy! (1954)
  • Close to you (1957)
  • All Alone (1962)
  • Moonight Sinatra (1966)
  • Strangers in the Night (1966)
  • My Way (1969)
  • Duets (1993)

Η προσωπική του ζωή & ο επίλογος

Ένας εκπληκτικός τραγουδιστής με τη βαρύτονη χαρακτηριστική φωνή

Όπως αναφέραμε πιο πάνω η ζωή του Frank Sinatra ήταν κάτι παραπάνω από περιπετειώδεις. Αυτό φάνηκε από την στιγμή της γέννησής του εως και τον θάνατό του έζησε έντονα και σίγουρα όπως ήθελε. Από την επεισοδιακή του γέννηση (με την κίνηση της γιαγιά του (βάζοντάς τον κάτω από το κρύο νερό με αποτέλεσμα μα ζήσει) νόμιζαν ότι γεννήθηκε νεκρός). Μέχρι και την αρχηγία όταν ήταν παιδί σε μία μικρή συμμορία κλεφτών.

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στο Χομπόκεν του Νιου Τζέρσεϊ από Ιταλούς γονείς. Παντρεύτηκε 4 φορές και έχει τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Ο Frank Sinatra κατηγορήθηκε πολλές φορές, γι’αυτο και το FBI ήταν πάντα πίσω του, ότι είχε επαφές με την μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Πέρα από τον κινηματογράφο είχε και σημαντική παρουσία και στην πολιτική καθώς στήριζε ανοιχτά προέδρους της Αμερικής όπως, John F Kennedy και Ronald Reagan. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μάϊου του 1998 στο Λος Άντζελες.

O Frank Sinatra, ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20′ αιώνα. Ο τραγουδιστής, ο ηθοποιός με την πιο μακροχρόνια παρουσία στον κινηματογράφο και στην μουσική. Ένας εκπληκτικός τραγουδιστής με τη βαρύτονη χαρακτηριστική φωνή. Άλλωστε το προσωνύμιο από τους κριτικούς της μουσικής ως η “φωνή” τα λέει όλα. Οι ερμηνείες του έφταναν σε αξιοζήλευτα ύψη, με μια άνεση που δεν την είχαν δει τις πρώτες τουλάχιστον δεκαετίες από άλλους καλλιτέχνες. Πενήντα οκτώ (58) στούντιο άλμπουμ, πολλά βραβεία, όπως Grammy & Oskar και με πάνω από 150 εκατομμύρια πωλήσεις, μαζί με τις ταινίες και τα μιούζικαλ, είναι ομολογουμένως πλούσια η συλλογή του στην συνολική του παρουσία.

Βίντεο Frank Sinatra

Frank Sinatra - Strangers In The Night
Frank Sinatra - New York, New York (Live At Budokan Hall, Tokyo, 1985)

Σημείωση: Το άρθρο – αφιέρωμα για τον Frank Sinatra, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή πληροφοριών και ειδήσεων από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν τον συγκεκριμένο τραγουδιστή!!! Οι συντάκτες απλώς επιμελούνται τις πληροφορίες. Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα.

Μας Είπαν...

Διαβάστε το μήνυμα τους...

"Να μη φοβούνται να εξερευνούν και να εκφράζουν τη σκιά τους"...

Καραμίχος

Ηθοποιός

"Να ακολουθούν την καρδιά τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέλω και στην αξιοπρέπεια τους"...

Κρονάκη

Δημοσιογράφος

Σχετική Αρθρογραφία

Steven Wilson, μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα.

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1967 στο Kingston του Λονδίνου,...

Whitney Houston 1963 – 2012, η χρυσή φωνή της δεκαετίας του ’80.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1963 στην Αμερική και συγκεκριμένα...

Muse: Οι πιο alternative ανάμεσα στους alternative.

Ένα alternative rock συγκρότημα, δημιουργήθηκε το 1994 από μερικούς...

U2 – Ο Μπόνο και η παρέα του.

Το συγκρότημα από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, εμφανίστηκε το 1976...

- Read Interesting Site Topics The Most Popular Interview

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.

Από το 1972 έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα, (5 Ιουνίου), από τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη. Πρέπει ο...

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες,...

Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Ανθρώπινες σχέσεις... Μια έννοια, δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και...

- New Post & Article Archive