ΑρχικήΑφιερώματαΆνθρωποι ΤέχνηςFrida Kahlo, η μούσα του εαυτού της!

Frida Kahlo, η μούσα του εαυτού της!

"Αυτό που εγώ αποκόμισα μελετώντας την ζωή της είναι πως αυτή η γυναίκα παρά τις δυσκολίες πάλεψε και βγήκε νικήτρια. Κατάφερε από μια κοινή θνητή να γίνει μια ζωγράφος που εδώ και έναν αιώνα σχεδόν θαυμάζεται από τα πλήθη, ενέπνευσε ανθρώπους και κυρίως ΈΖΗΣΕ!"

Το πραγματικό της όνομα είναι Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, φεμινίστρια, ελεύθερο πνεύμα, ονειροπόλος και μια εκ φύσεως καλλιτέχνης και παρά τις δυσκολίες της ζωής της κατάφερε να πολεμήσει για αυτό που αγαπούσε και να γίνει μια από τις σπουδαιότερες ζωγράφους του 20ου αιώνα.

“Πόδια, τι τα χρειάζομαι από τη στιγμή που έχω φτερά για να πετάξω;” συνήθιζε να λέει…

Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου το 1907 στο Κογιακάν στην πόλη του Μεξικού. Τα πρώτα προβλήματα αναφορικά με την υγεία της, της χτύπησαν την πόρτα στην ηλικία των 6 ετών όταν αρρώστησε από πολιομυελίτιδα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το δεξί της πόδι να είναι ελάχιστα πιο κοντό από το αριστερό και ημιπαράλυτο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όταν συνέβη το ατύχημα της, η Φρίντα ξεκίνησε να ασχολείται με την ζωγραφική, η οικογένεια της δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά στα μαθήματα ζωγραφικής, για αυτό της πρότειναν να ζωγραφίσει στον γύψο της

Σπούδασε στο Colegio Alemán Alexander von Humboldt και στο Escuela Nacional Preparatoria όπου και συνάντησε για πρώτη φορά τον μελλοντικό σύζυγο της Diego Rivera, ο οποίος βρίσκονταν εκεί ζωγραφίζοντας τους τοίχους της σχολής μιας και ήταν ένας εξαιρετικός τοιχογράφος και ζωγράφος. Η μεγάλη τραγωδία ήρθε το 1925 στην ηλικία των 18 ετών όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με ένα τραμ, η σπονδυλική της στήλη υπέστη τεράστια ζημιά και χρειάστηκε να υποβληθεί σε ένα μεγάλο αριθμό χειρουργείων και το χειρότερο από όλα… δεν μπορούσε να κυοφορήσει.

Σχεδόν όλο της το σώμα ήταν καλυμμένο με γύψο και ήταν συνεχώς καθηλωμένη στο κρεβάτι της. Τότε ξεκίνησε να εξωτερικεύεται το πάθος της για την ζωγραφική, καθώς όμως τα μαθήματα ζωγραφικής ήταν πολύ ακριβά οι γονείς της την παρότρυναν να εικονογραφεί βιβλία ιατρικής και να ζωγραφίζει στον γύψο της.

Το 1929 είχε αναρρώσει σχεδόν από το ατύχημα της και πήρε την απόφαση να δείξει στον Diego κάποια από τα πρώτα έργα της. Είχαν γνωριστεί στους καλλιτεχνικούς χώρους στους οποίους σύχναζαν. Αργότερα την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν, αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις της μητέρας της. Λίγο αργότερα καταφέρνει να μείνει έγκυος αλλά αποβάλει, αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στην σχέση της με τον Rivera, την τεράστια λύπη της την αποτυπώνει σε δυο πίνακες της. To 1938 ο Γάλλος συγγραφέας ο Antre Breton εντυπωσιάστηκε από τους πίνακες της και της ζήτησε να τον ακολουθήσει στο Παρίσι και να λάβει μέρος σε μια έκθεση την οποία διοργάνωνε και στην οποία θα έπαιρναν μέρος και άλλοι σουρρεαλιστές ζωγράφοι, τότε ξεκίνησε να γίνετε γνωστή στην Ευρώπη. Στην διάρκεια της ζωής της όμως πραγματοποίησε μόνο 3 εκθέσεις: στο Παρίσι, στην Νέα Υόρκη και στο Μεξικό.

Το 1939 χώρισε προσωρινά με τον Rivera εξαιτίας των εξωσυζυγικών σχέσεων που διατηρούσαν και οι δυο και τότε δημιούργησε έναν από τους σπουδαιότερους πίνακες της, τις “2 Φρίντες” έχοντας αμφιβολίες για το διαζύγιο της. Το 1940 παντρεύτηκε ξανά τον Diego ζώντας σε δυο διαφορετικά σπίτια τα οποία όμως ενώνονταν μέσω μιας γέφυρας, ένας συμβολισμός για την ένωση των ζωών τους. Όμως, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και πέθανε η Frida και έζησε αρκετά χρόνια με τον Diego, το λεγόμενο Μπλέ Σπίτι (La Casa Azul) έγινε μουσείο και περιέχει μέσα πολλά από τα προσωπικά της αντικείμενα.

Ο τεράστιος έρωτας τους πέρασε από 40 κύματα. Απιστίες, μια αποβολή, προβλήματα υγείας… πάρα τις δυσκολίες έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής τους

Τα χρόνια περνούσαν και τα προβλήματα υγείας της αυξάνονταν, για αυτό ήταν αναγκασμένη να περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νοσοκομείο κάνοντας εγχειρήσεις στην σπονδυλική της στήλη και για ακόμη μια φορά ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι της, βιώνοντας αφόρητους πόνους και ζωγραφίζοντας πάλι τους γύψους της. Ο ακρωτηριασμός του ποδιού της, το οποίο είχε μολυνθεί από γάγγραινα ήταν το τελειωτικό χτύπημα και τότε έγραψε και στο ημερολόγιο της μια από τις διασημότερες φράσεις της “Πόδια, τι τα χρειάζομαι από τη στιγμή που έχω φτερά για να πετάξω;”

Τον Ιούλιο του 1954 μια πνευμονία την έφερε αντιμέτωπη με τον θάνατο, μια μάχη την οποία έχασε και έτσι στις 13 Ιουλίου 1954 η ιστορία τελειώνει. Το τελευταίο πράγμα που έγραψε στο ημερολόγιο της ήταν “Ελπίζω η έξοδος να είναι χαρούμενη και να μην επιστρέψω ποτέ ξανά”. Στην κηδεία της ο Diego σκέπασε το φέρετρο της με την σημαία του κομμουνιστικού κόμματος, αφού ήταν μεγάλη υποστηρίκτρια του. Τρία χρόνια αργότερα ο Rivera πέθανε και στην αυτοβιογραφία του έγραψε “Η μέρα που πέθανε η Frida ήταν η πιο τραγική μέρα της ζωής μου. Δυστυχώς, κατάλαβα πολύ αργά ότι το καλύτερο κομμάτι της ζωής μου ήταν η αγάπη μου για εκείνη”. Η κυβέρνηση του Μεξικό αποφάσισε να απεικονίσει το 2010 τα πρόσωπα της Frida Kahlo και του Diego Rivera στις 2 όψεις του χαρτονομίσματος των πεντακοσίων πεσος.

“Όπως έλεγε “στο τέλος της ημέρας ήμαστε πιο δυνατοί από όσο νομίζαμε!”.

Υ.γ Αυτό που εγώ αποκόμισα μελετώντας την ζωή της είναι πως αυτή η γυναίκα παρά τις δυσκολίες τις οποίες η ζωή της έστειλε, παρά τις αντιξοότητες πάλεψε και βγήκε νικήτρια, πάλεψε με τα προβλήματα υγείας της, με την οικογένεια της, με την κοινωνία και κυρίως με τον εαυτό της. Κατάφερε να ζήσει ένα μεγάλο έρωτα και από μια κοινή θνητή να γίνει μια ζωγράφος που εδώ και έναν αιώνα σχεδόν θαυμάζεται από τα πλήθη, ενέπνευσε ανθρώπους και κυρίως ΈΖΗΣΕ! Viva la Frida λοιπόν.

Δείτε κάποιους από τους Πίνακες της Frida Kahlo.

Σημείωση: Το άρθρο – Αφιέρωμα για την Frida Kahlo θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εισροή ειδήσεων και πληροφοριών από όσο το δυνατόν αξιόπιστων πηγών που θα αφορούν την ζωγράφο. Σύνταξη, Επιμέλεια αφιερώματος, Εύη Γαλάνη. Παρακάτω αναγράφονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το αφιέρωμα. 

Σχετική Αρθρογραφία

Προτεινόμενα

Γιάννα Βασιλείου: “Η εξέλιξη είναι ένδειξη ζωής”

Η Γιάννα Βασιλείου είναι ερμηνεύτρια, μουσικός, συνθέτης και στιχουργός. Από μικρή ηλικία άρχισε να...

Sophia: “Η μουσική είναι κυριολεκτικά όλη μου η ζωή, με αυτήν ξυπνάω και κοιμάμαι”

Η Sophia μια ανερχόμενη Pop καλλιτέχνης που έχει καταφέρει ήδη στα πρώτα βήματα της...

Η Συνέντευξη της ερμηνεύτριας Αγγελικής Βλαχάκη στο Young People.GR

Η Αγγελική Βλαχάκη γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά μεγάλωσε Ελλάδα και Βέλγιο. Με την μουσική...

Αφροδίτη Χατζημηνά: “Πιστεύω βαθιά στη διαδικασία της μάθησης, της μελέτης και της εξέλιξης”

Η Αφροδίτη Χατζημηνά έχει καταφέρει να αποτελεί μια από τις πιο καταξιωμένες, νέες παρουσίες...

Σοφία Μανουσάκη: “Το ταλέντο είναι σαν μια ακατέργαστη πέτρα, η παιδεία είναι αυτή, που το μετατραπεί σε πολύτιμο λίθο”

Σοφία Μανουσάκη, στα 15 της ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής χωρίς να έχει στο μυαλό της...

Η συνέντευξη της Νόρας Δράκου, αθλήτριας κολύμβησης 50, 100 μέτρων στο ελεύθερο, ύπτιο και πρόσθιο.

Η Νόρα Δράκου είναι αθλήτρια κολύμβησης με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά...

Αλεξάνδρα Σταυροπούλου: “Τα όνειρα για αυτόν που τα κυνηγάει δεν είναι ποτέ ακατόρθωτα”

Η Αλεξάνδρα Σταυροπούλου είναι μια νέα, όμορφη, υπερδραστήρια και πολυτάλαντη προσωπικότητα. Γεννήθηκε στην Πάτρα...

Xanthi: “Τα ενήλικα ακούσματά μας καθορίζονται πολύ από την επαφή μας με τη μουσική στην εφηβεία”

Συνέντευξη με την Xanthi, ερμηνεύτρια τραγουδοποιό και ανεξάρτητη παραγωγό. Η σχέση της με τη...