Ο Γιώργος Πετρέας είναι διεθνής αθλητής της ομάδας του Ολυμπιακού στο βόλεϊ, στην θέση του κεντρικού. Μέσα από την συνέντευξή του μας μιλά για την εμπειρία του στον πρωταθλητισμό, το πως είναι να ηγείται κάποιος μιας ομάδας αλλά και την επίδραση των ομαδικών αθλημάτων στον άνθρωπο.
Ο Γιώργος Πετρέας είναι αρχηγός τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στην εθνική ομάδα, ενώ έχει αγωνιστεί σε ελληνικές ομάδες αλλά και ομάδες του εξωτερικού. Ξεκινώντας από τις ακαδημίες της Γ.Ε. Μεσσηνίας, είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται, περνώντας 5 χρόνια σε ομάδες της Γαλλίας και έπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα και την ομάδα του Ολυμπιακού.
Η Συνέντευξη του Γιώργου Πετρέα

Μίλησέ μας για τον ευατό σου… Τι είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει σαν αθλητή;
Γεννήθηκα στην Καλαμάτα, πριν 33 χρόνια, ξεκίνησα το βόλεϊ στα 16 και αγωνίζομαι επαγγελματικά τα τελευταία 15 χρόνια. Έχω περάσει από αρκετές ομάδες στην διάρκεια της καριέρας μου, κατά σειρά, Γ.Ε. Μεσσηνίας, Άρης Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Narbonne (Γαλλία), GFC Ajaccio (Γαλλία).
Τα τελευταία χρόνια αγωνίζομαι στον πρωταθλητή Ελλάδος, Ολυμπιακό και ως αρχηγός. Αγωνίζομαι στην εθνική ομάδα τα τελευταία 12 χρόνια και έχω την τιμή να είμαι αρχηγός της. Το κύριο χαρακτηριστικό μου θεωρώ πως είναι η συνεχείς προσπάθεια και προσήλωση στον στόχο 100%.
Τι σημαίνει για εσένα ”δυνατός άνθρωπος”; Είσαι ένας από αυτούς;
Δυνατός άνθρωπος,για μένα είναι αυτός που μπορεί και ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του, παρόλα τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν. βοηθώντας τον εαυτό του αλλά και τους τριγύρω του.
Υπάρχει κάποιος αθλητής που αποτελούσε πρότυπο για εσένα και σε έκανε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα;
Είχα πολλούς παίχτες που μου άρεσαν και που συνεχίζουν να μου αρέσουν, προσπάθησα να πάρω ότι θεωρούσα καλό από τον καθένα για να “δημιουργήσω” τον Γιώργο που είναι σήμερα, η ιστορία θα δείξει αν τα κατάφερα.
Στην έως τώρα καριέρα σου, υπάρχει κάποια στιγμή που να σε επηρέασε τόσο ως άνθρωπο αλλά και ως αθλητή;
Νομίζω η επιλογή μου να αγωνιστώ στο εξωτερικό, 5 χρόνια συνολικά, με έκανε να καταλάβω τον εαυτό μου καλύτερα και να τον εξελίξω, ως προς το καλύτερο ελπίζω. Βέβαια, κι οι τραυματισμοί είναι στην ζωή ενός αθλητή, το 2017 όταν κι έκανα μια εγχείρηση, το διάστημα της αποθεραπείας με έκανε να καταλάβω πόσο μου αρέσει πραγματικά αυτό που κάνω.
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα στο να ηγείσαι σε μια ομάδα;
Το να είσαι αρχηγός σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί είναι τιμή και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είσαι ο καλύτερος παίχτης της ομάδας, δείχνεις το παράδειγμα τόσο μέσα αλλά κυρίως έξω από το γήπεδο, να κρατάς την ομάδα ενωμένη και να δείχνεις τον δρόμο αλλά και τον τρόπο για να φτάσει στον στόχο.
Σημαντικό εξίσου είναι να μπορείς να βγαίνεις μπροστά στις δύσκολες στιγμές που υπάρχουν μέσα στην χρόνια και να προσπαθείς να διαχειριστείς την πίεση αυτή.
Γνωρίζουμε ότι ο πρωταθλητισμός απαιτεί θυσίες. Ποια ήταν η μεγαλύτερη για εσένα;
Χάνεις πολλά πράγματα που μπορεί να κάνουν συνομήλικοι σου, όπως διασκέδαση, διακοπές. Όμως πραγματικά αξίζει όλες αυτές οι περικοπές στην ζωή σου, γιατί οι χαρές κι οι λύπες που σου προσφέρει ο αθλητισμός δεν περιγράφονται με λόγια.
Το άθλημα του βόλεϊ απαιτεί μεγαλύτερη κριτική ικανότητα ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα;
Είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα που δεν έχει επαφή με τον αντίπαλο αλλά κι έχεις την δυνατότητα να κάνεις μόνο μια επαφή με την μπάλα, αυτό απαιτεί αντίληψη και γρήγορη αντίδραση. Οπότε απαραίτητο συστατικό είναι να μπορείς να είσαι συγκεντρωμένος συνεχώς.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ομάδα για να πετύχει τον στόχο της;
Να καταφέρει να βλέπει κάθε παιχνίδι χωριστά, σαν τελικό χωρίς να σκέφτεται τα επόμενα παιχνίδια… να αγωνίζεται στο 100%… χωρίς τραυματισμούς… σε ένα παιχνίδι φυσικά υπάρχει κι ο παράγοντας τύχη, απλά όπως λέγεται η τύχη είναι με τους ικανούς.
Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, θεωρείς ότι επιδρά σημαντικότερα στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων, σε σχέση με τα ατομικά;
Σε βοηθά να δημιουργείς αισθήματα, όπως της αλληλεγγύης… να περιορίσεις τον εγωισμό σου αν χρειάζεται για το καλό της ομάδας… θεωρώ πως ο αθλητισμός γενικά, σε βοηθά όχι τόσο να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου, αλλά να γνωρίσεις ποιος πραγματικά είναι αυτός.
Βλέπουμε ότι το βόλεϊ δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση στους νέους, όσο έχει ενδεχομένως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Αν σου δινόταν η ευκαιρία να το αλλάξεις αυτό, ποια θα ήταν η πρώτη κίνηση που θα έκανες;
Αν το δούμε στατιστικά, το βόλεϊ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό από παιδάκια που βρίσκονται σε ακαδημίες σε σχέση με τα άλλα αθλήματα και κυρίως κορίτσια… νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια σιγά σιγά έχει και την απαραίτητη προβολή από τα media και την τηλεόραση που θα βοηθήσει να ασχοληθούν ακόμα περισσότεροι με αυτό.
Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσα από το Young People.gr
Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και συγχαρητήρια για την πορεία σας, εύχομαι πολλές επιτυχίες και να συνεχίσετε να δίνετε το παράδειγμα… οι νέοι είναι το μέλλον ?
Σημείωση: Για την ολοκλήρωση της συνέντευξης του αθλητή Γιώργο Πετρέα συνεργάστηκαν: στην επιμέλεια η ομάδα Έκφρασης και Υλοποίησης ενώ στην σύνταξη των ερωτήσεων η Ιωάννα Καριώρη. Ευχαριστούμε τον αθλητή Γιώργο Πετρέα για την πραγματοποίηση της συνέντευξη.