Kitchen Makeover.

"Είναι μόνο ένα καλαμάκι", είπαν 8 εκατομμύρια άνθρωποι"

Δημοσίευση:

#menoumespiti και συνεχίζουμε να μετατρέπουμε τους χώρους μας σε οικολογικούς. Αν το σκεφτούμε στην καθημερινότητά μας όλα γύρω μας είναι πλαστικό, αν ανοίξεις το ψυγείο σου θα το καταλάβεις. Και που περνάμε τον περισσότερο χρόνο αυτές τις μέρες, στην κουζίνα φυσικά. Σήμερα λοιπόν θα ανακαλύψουμε 6 τρόπους να αλλάξουμε την κουζίνα μας.

#1 Σφουγγάρι κουζίνας

Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιούμε αυτό το πλαστικό σφουγγαράκι, που έχει πάνω του του κόσμου τα μικρόβια, και να μένει για χρόνια στον πλανήτη; Γιατί να χρησιμοποιούμαι συρματάκι για να τρίβουμε τις δύσκολες επιφάνεις;

Γιατί δε κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη και plastic free χρησιμοποιώντας μια ξύλινη βούρτσα με φυτικές ίνες, που όταν θέλουμε να την αλλάξουμε αγοράζουμε μόνο το ανταλλακτικό για την κεφαλή και ένα σφουγγαράκι χαλκού για τις βρωμιές. Φυσικά και είναι πιο όμορφα από τις πλαστικά, δεν τίθεται συζήτηση.

#2 Καλαμάκια

Αυτό και οι μπατονέτες είναι τα αμέσως επόμενα πλαστικά που θα καταργηθούν. Έχουμε τόσες επιλογές πέρα από το πλαστικό, θέλετε από μπαμπού, από σίτο, μεταλλικά, για τον καφέ, για τα smoothie.

Μια καλή λύση είναι να προτιμήσετε τα μεταλλικά που πλένονται και μπορείτε να τα έχετε και μαζί σας όταν πάτε για έναν καφέ. Και για τους καλεσμένους σπίτι σας μπορείτε να έχετε καλαμάκια σίτου μιας χρήσης.

Πολλά καταστήματα εστίασης χρησιμοποιούν ήδη βιοδιασπώμενα καλαμάκια για τους πελάτες τους.

#3 Πανάκι καθαρισμού

Προσωπικά το πανάκι που χρησιμοποιούμε όλοι μας για να καθαρίσουμε την κουζίνα μας εμένα με αηδιάζει, πέρα από αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τo πετάμε.

Γι’ αυτό προτείνω να τα αντικαταστήσουμε με ένα απορροφητικό πανί από βιολογικές ίνες, το οποίο όταν λερωθεί το πλένουμε και το ξαναχρησιμοποιούμε. Μ’ αυτό τον τρόπο δε παίρνουμε ένα υλικό και το πετάμε αλλά το επαναχρησιμοποιούμε.

Στην ίδια κατηγορία είναι και το χαρτί κουζίνας που σταδιακά καλό είναι να μειώνουμε την χρήση του αντικαθιστώντας το με άλλα προϊόντα όπως είναι οι πετσέτες.

#4 Τάπερ και σακουλάκια για κολατσιό

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μια έντονη καθημερινότητα που απαιτεί να βρισκόμαστε εκτός σπιτιού τις περισσότερες ώρες τις ημέρας. Ετοιμάζουμε λοιπόν το φαΐ μας, το πρωινό, το μεσημεριανό ή κάποιο σνακ και το παίρνουμε μαζί μας.

Φυσικά και αν έχουμε κάποια πλαστικά τάπερ στο ντουλάπι θα τα χρησιμοποιήσουμε, αν όμως τύχει να αγοράσουμε, καλό είναι να προτιμήσουμε είτε γυάλινα είτε ανοξείδωτα που είναι και πιο ανθεκτικά. Αν από την άλλη αν θέλουμε να πάρουμε μαζί μας πέντε φράουλες και δέκα αμύγδαλα, καλό είναι να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά σακουλάκια με αυτά από σιλικόνη, που είναι και επαναχρησιμοποιούμενα.

#5 Beeswax

Τον τελευταίο καιρό ανακάλυψα τα κερομάντηλα που είναι μια ωραία και πρακτική ιδέα για να αντικαταστήσουμε το πλαστικό που τυλίγουμε τα πιάτα, τα τάπερ, ένα φρούτο για να το βάλουμε στο ψυγείο.

Είναι πολύ εύκολα να τα φτιάξουμε και εμείς οι ίδιοι αν δε θέλετε να τα αγοράσετε.

#6 Ξύλο κοπής, εργαλεία κοπής

Υπάρχουν τόσα όμορφα ξύλινα ξύλα κοπής παντού, που πραγματικά δε καταλαβαίνω τον λόγο να έχουμε πλαστικά. Σίγουρα πάλι όλοι έχουμε, δε θα τα πετάξουμε, αλλά όταν έρθει η ώρα να αγοράσουμε ένα καινούργιο θα ήταν προτιμότερο να βρούμε ένα ξύλινο που θα δίνει ένα άλλο στοιχείο στην κουζίνα μας.

Ακόμη η ξύλινη κουτάλα της γιαγιάς, δεν είναι πιο όμορφη, δε κάνει το φαγητό πιο νόστιμο, γιατί να μπούμε στον κόπο να αγοράσουμε μια πλαστική;

Μειώνουμε το αποτύπωμά μας και σίγουρα ομορφαίνουμε την κουζίνα μας. Ας το δοκιμάσουμε!

Στείλε μου τις «πράσινες» αλλαγές σου στο Instagram  @miss.greeco και αν θες να κάνεις το ίδιο και στην κουζίνα σου, ρίξε μια ματιά εδώ https://youngpeople.gr/ecofriendly-bathroom/

 Να #menetespiti και να προσέχετε!

Περιοδικό

Τελευταία Άρθρα

“Καμία Μόνη” Σπύρος Γραμμένος – Νεφέλη Φασουλή.

"Το «Καμία μόνη» δεν θα ήθελα να υπάρξει ποτέ λόγος να...

“Φαντάσματα της Επανάστασης” μια ταινία του Θάνου Αναστόπουλου.

Τα «Φαντάσματα της Επανάστασης» είναι μια ταινία για όσα γράφτηκαν στο...

”Nora’s Cinematic” – Ελεονόρα Μανόνα, ορχηστρική σύνθεση.

Με καινούρια ορχηστρική σύνθεση επιστρέφει η Ελεονόρα Μανόνα μέσα από το μουσικό της...

“Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι” Της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο Θέατρο Αθηνών.

Τι κοινό θα μπορούσε να συνδέει έναν «Νεοέλληνα» με τον κορυφαίο...

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Μυριέλλα Κουρεντή: “Να τολμάμε, να ονειρευόμαστε, να μη φοβόμαστε”.

Η Μυριέλλα Κουρεντή γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Αυγούστου. Είναι ηθοποιός, τραγουδίστρια και πρώην πρωταθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην τηλεόραση το...

- Read Interesting Site Topics -

Ο Μάνος Λοΐζος, ένας από τους πιο σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες, 22 Οκτωβρίου 1937 έως 17 Σεπτεμβρίου 1982. Έζησε σε μια δύσκολη εποχή για την...

Κατίνα Παξινού, βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, & τραγωδός παγκοσμίου βεληνεκούς.

Η Κατίνα Παξινού (Κωνσταντοπούλου), γεννήθηκες στις 15 Δεκεμβρίου 1900 στο Πειραιά. Από μικρή έδειξε τον ζωηρό της...

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η ελληνική Rock φωνή.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Rock έντεχνη φωνή της Ελληνικής μουσικής σκηνής, των τελευταίων τουλάχιστον 30 και...

Michael Jackson, “Ο βασιλιάς της POP”, 1958 – 2009.

Ο Michael Jackson 1958 – 2009, "Ο βασιλιάς της POP", για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες παρόν στη...