Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
28.9 C
Athens
ΑρχικήΑρθρογραφίαΆρθραΜητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

Μητέρα, μια λέξη χίλιες έννοιες.

"Για μια μητέρα το παιδί της είναι όλη της η ζωή. Την κυριεύουν πολλά και διάφορα συναισθήματα κάθε φορά που είναι με αυτό. Σε καθημερινή βάση, όμως, μια μητέρα καλείται να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες"

Είναι ευρέως γνωστό πως μια μητέρα έχει πολλές ιδιότητες, γι’αυτό και χαρακτηρίζεται ως “η πιο δύσκολη δουλειά”. Η μέριμνα ενός παιδιού αποτελεί πρωταρχικό ρόλο στην ζωή μιας μητέρας, καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη και η πνευματική καθοδήγησή του. Η οικογένεια είναι το βασικό ερέθισμα που λαμβάνει ένα παιδί για να διαμορφώσει τον χαρακτήρα και τις απόψεις του. Η μητέρα, ωστόσο, φαίνεται να έχει περισσότερη επιρροή στην ζωή ενός παιδιού, ως ένα στοργικό και δυναμικό παράδειγμα προς μίμηση. Μελέτες έδειξαν πως η σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού είναι απαραίτητη για ένα υγιές περιβάλλον.

Η επιρροή της μητέρας στην ζωή του παιδιού

Η μητέρα είναι, επίσης, υπεύθυνη για την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού και την συμμετοχή του σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες

Για μια μητέρα “παιδί” σημαίνει χαρά και ευτυχία, ακόμα και στην περίοδο της εγκυμοσύνης και στην ίδια την γέννα. Παρά τους πόνους και τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά την διάρκεια της γέννας, μια μητέρα εξακολουθεί να χαμογελάει όταν αντικρίζει για πρώτη φορά το παιδί της.

Η δουλειά της όμως δεν σταματάει εκεί. Ένα παιδί έρχεται με πολλές υποχρεώσεις, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία. Η μητέρα είναι, επίσης, υπεύθυνη για την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού και την συμμετοχή του σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο, μια μητέρα βοηθάει το παιδί της να βγει στην κοινωνία ως ενεργός πολίτης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αρκετά άτομα υποβιβάζουν το έργο μιας μητέρας, ειδικά όταν δεν εργάζεται. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη μας τους σωματικούς και ψυχικούς πόνους που καλείται μια μητέρα να υποστεί, αλλά και τον χρόνο που αφιερώνει σε καθημερινή βάση χωρίς κάποια επιβράβευση ή αναγνώριση, διαπιστώνουμε ότι η ζωή μιας μητέρας, εργαζόμενης και μη, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο επάγγελμα. Για την ακρίβεια, μια μητέρα εργάζεται κάθε μέρα, χωρίς να υπάρχουν διακοπές ή ώρες ξεκούρασης. Από την προετοιμασία φαγητού για μια ολόκληρη οικογένεια μέχρι και την εξασφάλιση σωστής παιδείας, η δουλειά μιας μητέρας δεν σταματάει ποτέ. Ακόμη και στον τομέα της ψυχαγωγίας, βλέπουμε πως μια μητέρα, όσο κουρασμένη και αν είναι, θα ασχοληθεί με το παιδί της και θα φροντίσει για την δική του ευτυχία.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι σαφώς μια πολύ δύσκολη περίοδος για μια γυναίκα

Η εγκυμοσύνη είναι σαφώς μια πολύ δύσκολη περίοδος για μια γυναίκα. Ποιοι είναι, όμως, οι κίνδυνοι που καλείται να αντιμετωπίσει; Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι, όπως προαναφέρθηκε, ο θάνατος, αλλά όχι μόνο για την γυναίκα, αλλά και για το ίδιο το παιδί. Σε περίπτωση ασθένειας κατά την διάρκεια της γέννας, το έμβρυο βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακόμα και οι διατροφικές συνήθειες μιας γυναίκας αλλάζουν συνήθως σε αυτή την περίοδο. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ακόμα και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια γυναίκα.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα είδος ευθύνης για μια μητέρα, οπότε πρέπει να είναι όσο πιο ήρεμη γίνεται. Δυστυχώς, μερικοί εργοδότες δεν παραχωρούν στις γυναίκες αυτές άδεια, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την δουλειά τους και κατ’επέκταση δεν μπορούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητες.

Από σωματικές βλάβες μέχρι και οικονομικά προβλήματα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν με θάρρος τις δυσκολίες αυτές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στον κοινωνικό τομέα, ωστόσο, βλέπουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Φυσικά, τις περισσότερες φορές η κοινωνία αντιμετωπίζει με μεγάλο σεβασμό μια έγκυο γυναίκα. Κάποια παραδείγματα είναι όταν παραχωρούν σε αυτήν την θέση τους στην σειρά και όταν της ανοίγουν την πόρτα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι απλά επειδή μια γυναίκα δεν γέννησε ένα παιδί, αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να είναι μητέρα του. Μια μητέρα βλέπει το παιδί της ως δικό της είτε το γέννησε είτε το υιοθέτησε.

Ο πυρήνας της οικογένειας

Μια μητέρα δεν έχει αποκλειστικά την ευθύνη του παιδιού, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Αυτό προκαλεί στην κοινωνία πολλές προσδοκίες για μια μητέρα. Σε περιπτώσεις που η μητέρα εργάζεται, θεωρείται ότι παραμελεί το παιδί και δεν έχει την αντίστοιχη αντιμετώπιση με έναν εργαζόμενο πατέρα. Ο ρόλος της μητέρας ποικίλει, φυσικά, ανάλογα με την κοινωνία που βρίσκεται.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα αναφέρεται ότι μια μητέρα και ένας πατέρας αντιμετωπίζουν διαφορετικά το παιδί τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μητέρα αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο παιδί και κατά συνέπεια ξέρει πως να διαχειριστεί διάφορα ζητήματα, σε αντίθεση με έναν πατέρα. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, στις οποίες ο πατέρας φροντίζει περισσότερο το παιδί, μία από αυτές είναι όταν η μητέρα έχει πεθάνει.     

Όπως καταλαβαίνουμε, ένα παιδί είναι πολύτιμο για μια μητέρα και έχει αναντικατάστατη αξία. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλει μια μητέρα και να της υπενθυμίζουμε συχνά πόσο την αγαπάμε, γιατί ένα παιδί είναι η μόνη επιβράβευση που έχει για την δουλειά της

- The author -

Νικολέτα Πούρεκκου
Νικολέτα Πούρεκκουhttps://youngpeople.gr/
Μαθήτρια Γ' λυκείου, με καταγωγή από την Κύπρο. Από μικρή είχε μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό, ειδικά στο στίβο και στον χορό, αλλά και για τον εθελοντισμό, όπου στο δημοτικό συμμετείχε σε θεατρική παράσταση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ζωγραφική και την φωτογραφία.

Σχετικά Άρθρα

Συνεντεύξεις | Αρθρογραφία | Τέχνες | Μουσική

Η Μουσική στην Ιστορία: Η περίπτωση του Ρεμπέτικου.

Τα τραγούδια, οι ύμνοι, η ποίηση και τα παρεμφερή μουσικά είδη...

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γατάκια και σκυλάκια στον δρόμο;...

Η γυναίκα ενώπιον της Ιστορίας και του αύριο.

Δύο συνήθη ερωτήματα, τα οποία προβληματίζουν αρκετούς: «Γιατί χρειάζεται η ύπαρξη...

Η επιρροή της τεχνολογίας στα σημερινά πρότυπα.

Στη σημερινή εποχή, είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι η τεχνολογία αποτελεί σημαντικό...

- READ THE MOST POPULAR INTERVIEWS -

Interview Popular

Έβελυν Παρασκευοπούλου: “Οδεύουμε σε καλό δρόμο για την ανάδειξη του δικαίου, της ισότητας και του σωφρονισμού”

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι μια μάχιμη δικηγόρος με ισχυρή προσωπικότητα και διεθνείς επαφές παρά το νεαρό της ηλικίας της. Προερχόμενη από μία...

- Read Interesting Site Topics -

Το καλοκαίρι βρίσκεται πλέον προ των πυλών και εσύ ως φοιτητής έχοντας μόλις τελειώσει την εξεταστική μοιάζεις σαν "θηρίο σε κλουβί". Νιώθεις τις παραλίες...

Ένα Περιβάλλον που αντιδρά.

Ήταν βράδυ και διάβαζα όταν χτύπησε το κινητό μου και ξεκίνησε μια ατέλειωτη συζήτηση γεμάτη σκέψεις,...

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, Έλληνας μουσικοσυνθέτης διεθνούς φήμης.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες παγκοσμίως. Είναι ο άνθρωπος που επηρέασε τη ανάπτυξη πολλών μουσικών...

Η Ανδριάνα Φέρρα, αθλήτρια στίβου, πρωταθλήτρια στα 200 μέτρα.

Η Ανδριάνα Φέρρα γεννήθηκε στον Πειραιά στις 11 Φεβρουαρίου το 1988, έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης...